2011-03-14

Datalagringen: Fulspel på gång?


I en artikel om onsdagens omröstning om datalagringsdirektivet / teledatalagringen på SVT kan man läsa följande...

"I ett brev till regeringen skriver kommissionen att man kommer att vända sig till EU:s domstol om inte lagen antas nu."

Ursäkta? Det finns regler för hur förnyad prövning skall gå till om någon av EU:s medlemsstater inte implementerar unionens direktiv. Det går i princip med automatik. Och det skulle ha skett redan förra veckan.

Skall man tolka detta som att EU-kommissionär Malmström har förhalat en förnyad rättslig prövning i EU-Domstolen, för att använda ärendet som påtryckning mot den svenska riksdagen – i syfte att få den att rösta som hon och regeringen vill?

Om så är fallet, då kan Malmström ha gjort sig skyldigt till flera övertramp. Dels genom att gripa in i den rättsliga processen. Dels genom att använda sin position för att gynna ett medlemsland eller dess regering. Övertramp av en art som kan sätta hela hennes roll som kommissionär i fråga.

Håller Malmström på att bli lika vårdslös i sin ämbetsutövning som Wallström var? Eller är det hela kommissionen som har bestämt sig för att regler är till för att kringgås, när det passar dess syfte?

Uppdatering: Att ovan nämnda brev existerar bekräftas av Johan Pehrson (fp).

9 kommentarer:

 1. Det enda som överraskar är att Malmström skulle vara så skicklig. Men hon har naturligtvis fått hjälp av några tjänstemän, och sedan nickat och tackat som den duktiga lilla flicka hon är.

  Med andra ord, förmodligen inget att förvånas över alls.

  SvaraRadera
 2. Även i Norge (som tvingas med på allt EU-vansinne pga EES-avtalet) glider man på sanningen för att få igenom datalagringen:

  http://www.uhuru.biz/?p=487

  SvaraRadera
 3. Eller är det hela kommissionen som har bestämt sig för att regler är till för att kringgås, när det passar dess syfte?

  Det har nog alltid varit deras inställning.

  SvaraRadera
 4. (Eller är det hela kommissionen som har bestämt sig för att regler är till för att kringgås, när det passar dess syfte?)

  Det har nog alltid varit deras inställning.


  Medhåll. Till och med folkomröstningar om konstitutioner kringgås när det passar deras odemokratiska syften... så varför inte när det gäller regler kring ett sketet direktiv?

  SvaraRadera
 5. Så för kostnaden på 150 miljoner slipper vi bekosta utbyggnad av ett system som kostar mycket mer?

  Låter som ett vettigt alternativ.

  SvaraRadera
 6. Tycker kanske att "gynna" var ett olyckligt ordval?

  Annars vill jag bara påpeka att även om vi inte förväntar oss det, är det ändå Malmströms förbannade plikt och skyldighet att vara seriös när hon tjänar oss.

  SvaraRadera
 7. Och på onsdag kommer man dessutom att sätta riksdagens kvittningssystem ur spel:

  http://www.nyhetskanalen.se/1.2055123/2011/03/15/kvittning_slopas_for_en_dag

  Vilket sammanträffande.

  SvaraRadera
 8. Christian få väl ställa en fråga till malmstöm med just den frågeställningen?

  SvaraRadera
 9. Får man gissa att fler röda än blå ledamöter händelsevis kommer att vara "sjuka"?

  "SD, det vuxna alternativet", eller?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.