2011-04-17

Piratpartiets utmaning

By Banksy.

Låt mig kasta ut ett par frågeställningar som vore intressant att få reaktioner på...

I Europavalet 2009 gjorde Piratpartiet succé. Grovt tillyxat hade man en fråga som var tillräckligt stark för att få människor att ändra sitt väljarbeteende, att ta sig till vallokalen och att känna engagemang: Fildelningen. Partiet gick dessutom att rösta på oavsett om man själv är höger eller vänster.

Och det fanns ytterligare en sådan fråga, som var avgörande och röstdrivande för en möjligen något mindre grupp: Integritet.

Dessutom fanns det ingen regeringsmakt som stod på spel i ekvationen.

I riksdagsvalet 2010 var dessa frågor iskalla. Massor av människor fildelar fortfarande. (The Pirate Bay har nu mer än fem miljoner användare.) Och integritetsfrågorna har snarast blivit viktigare. Men det hjälper inte att ha rätt ingredienser i grytan. Det krävs värme också. Vilket saknades, eftersom media inte längre brydde sig om fildelningen och eftersom de etablerade partierna framgångsrikt blockerade integritetsfrågorna.

Samtidigt var riksdagsvalet ett tydligt höger-vänster-val med symbolfrågor där (pp) inte har någon politik. Resultatet blev ett kalkonval.

Det är bakgrunden. Nu till det som är intressant: Framtiden. Dubbelvalåret 2014.

Piratpartiets grundkoncept från förra EU-valet skulle kunna flyga igen. Men endast om man kan vara säker på att dessa frågor hissas i media och i samhällsdebatten. Att grytan börjar koka igen. Vilket man inte alls kan vara säker på. Det är i vart fall dumt att tro att det skall ske av sig själv.

Det är också möjligt att EU-val och riksdagsval är helt olika spel. Vilket gör allt komplicerat ett år då man har EU-val i juni och riksdagsval i september.

Här är dessutom EU-valet helt avgörande. Om (pp) inte lyckas där, då är chansen att komma in i riksdagen exakt noll.

Och verkligheten förändras. Även för (pp). Vi måste hitta de nya trenderna.

18-22-åringarna 2014 kommer inte att vara precis som 18-22-åringarna 2009. Mycket tyder på att många av dem uppfattar strömmande musik som enklare och smidigare än att tanka musik. (Här förändras även tekniken i ett rasande tempo.) Internet blir hela tiden ett allt viktigare socialt verktyg, vilket konkurrerar med dess funktion som kanal för underhållning. Och det kan finnas helt nya kort i leken 2014 – internetfenomen som vi ännu inte ens känner till att vi inte känner till.

Även Piratpartiet förändras...

2009 var (pp) emot EU:s Lissabonfördrag, vilket stärkte bilden av oss som ett utmanarparti. Den frågan är i dag stendöd. Samtidigt är (pp) i dag vårt lands i praktiken mest EU-kritiska parti – på grund av vår kamp mot  nätcensur, mot internetreglering, mot övervakning, mot åsiktslagar och för medborgerliga fri- och rättigheter. Frågan är vad detta innebär när det gäller vår kommunikation och vår profil. Kan och bör vi hämta hem väljarstöd i detta profilsegment?

Piratpartiet har även närmat sig drogfrågan, ur ett integritetsperspektiv. Yttrande- och tryckfrihetsfrågorna har blivit viktigare. Rättssäkerhet håller på att bli ett allt starkare piratpartistiskt kärnvärde. På många sätt håller (pp) även på att bli den "goda humanismens" främsta banérförare i svensk politik.

Piratpartiets "grannskap" förändras också...

Till exempel har vi Liberaldemokraterna som, kanske eller kanske inte, kommer att bli ett politiskt parti. I Piratfrågorna har de i stort sett samma åsikter som (pp), men de har även ett bredare program. Vissa pirater är med i båda partierna.

Centerpartiet kan – kanske – vara på väg att genomgå en förvandling till det bättre, som var svår att förutse så sent som för några månader sedan.

Så?

Allt detta måste Piratpartiet och dess medlemmar förhålla sig till. Vi måste analysera, identifiera och bearbeta vår nisch. Möjligen kan det vara fråga om två nischer – en för EU-valet och en för riksdagsvalet.

Skall jag spekulera, då är det internets frihet i ett större perspektiv som kan vara partiets framtid. Att visa på hur nätet ständigt är hotat och under angrepp – oavsett om det handlar om fildelning, sociala verktyg, det fria ordet, medborgarrätt, kultur, fri ekonomi, kunskap eller demokrati.

Att bli bredare, men utifrån samma utgångspunkt och perspektiv, typ.

Den goda nyheten är att vi har tid på oss att sondera terrängen och att testflyga olika idéer och infallsvinklar. Om ett år bör det finnas något slags plan. Om två år börjar kampanjen inför 2014 på allvar. Under denna tid kan vi pröva det mesta, försöka finna nya samarbeten, utveckla nya kommunikationskanaler och påverka samhällsdebatten. Och hitta tillbaka till glädjen. Att bli den där ostoppbara flygande kilen som vi var 2009.

80 kommentarer:

 1. PP vill ej se verkligheten17 april, 2011 17:02

  Först och främst så fick PP många Sverigedemokrat röster i EU valet. De unga väljarna svek piratpartiet i Riksdagsvalet och röstade på SD istället. Se länk:

  SR _ SD snuva PP på röster

  Se analys av detta i foruminlägg:

  Analys SD vs PP

  PP fick röster via protester emot etablissemanget, men väljarna var knappast medvetna piratväljare. Det var SD väljare som inte litade på att SD skulle komma in och som såg att PP hade chansen pga media uppmärksamheten som röstade på PP.

  Om man inte vill förstå detta så är det ingen mening att diskutera detta vidare. Problemet är just att PP totalt vägrar erkänna denna verklighet. Det är bara att läsa alla 3 sidor i denna debatttråd i länken nedan så förstår man hur djupt förnekelsen kring detta är i PP. Man kan inte bemöta verkligheten om man vägrar att se den bara för att den inte är vacker.

  Debatt PP sympatisörer vägrar se sanningen

  SvaraRadera
 2. PP vill ej se verkligheten17 april, 2011 17:11

  Sammanfattning, läs länkarna samt analysen i länken ovan så fattar ni bättre att PP fick SD röster i EU valet, när man förlora SD väljarna så sjönk partiet i botten. Detta är verkligheten som PP inte kan hantera.

  Unga väljare ger SD en plats i riksdagen http://www.expressen.se/nyheter/val2010/1.2128231/unga-valjare-ger-sd-en-plats-i-riksdagen

  Det är väldigt enkel matematik unga väljare var högsta andelen hos PP 2009 och sedan flyttade denna väljargrupp över till SD 2010 och redan 2009 sa unga väljare i väljarundersökningar att de skulle rösta på SD 2010.

  Kommer Hax och andra inom PP erkänna denna verklighet? Svaret är nej, det är för politiskt pinsamt att ta till sig denna sanning och framförallt är det skrämmande och deprimerande för en Piratartist att inse detta.

  Att det finns krafter inom PP som nu menar att man bör söka sig till Liberaldemokraterna är därför en naturlig utveckling eftersom SD väljarna inte är något man kan få tillbaka, det var en engångsföreteelse nu när SD blivit ett etablerat och starkt parti som hade över 8% i senaste opinionsundersökningarna.

  SvaraRadera
 3. PP vill ej se verkligheten17 april, 2011 17:20

  V och MP väljare kommer PP aldrig att kunna nå eftersom MP och V väljarna värdesätter miljö och välfärd högre än integritetsfrågorna. Samt att de flesta MP och V väljarna tror att MP och V är emot FRA lagen fortfarande. Att MP och V har svikit totalt i FRA frågan är ingenting som kommer nå fram till deras väljare av den enkla anledningen att detta inte är 1:a prioritet hos dessa väljargrupper.

  Dem enda PP kan nå är just missnöjda moderater, centerpartister och folkpartister som vill ha ett högerparti som är libertarianskt. Möjligen kan man även locka anarkister både från höger till vänster men gruppen av anarkister är förhållandevis liten jämfört med de borgliga väljarna som kan locka till sig.

  Att förlora PP:s vänstermänniskor i partiet är som att förlora cirka 0,3 - 0,7% av väljarna, det är absolut ingenting. Senaste riksdagsvalet bevisar att det förhöll sig just så.

  SvaraRadera
 4. De arga unga männen som bor i orter vars namn slutar på -bruk, -fors och -hammar är oerhört intressanta.

  Jag tror inte att de nödvändigtvis är rasister (i vart fall inte genomtänkta rasister) bara för att de röstade på (sd) senast.

  De förtjänar en hel del analys och tänk. Och på något sätt känner jag att jag förstår dem. Detta tangerar även frågan om EU-kritiken.

  SvaraRadera
 5. EU-kritik i kombination med medborgarrätt, integritet, internets frihet och lite fildelning är något jag kan rösta på.

  SvaraRadera
 6. De arga unga männen i orter på -bruk och -fors är de som vunnit mest på Internet.
  Och de som har mest att förlora. Där har Hax rätt.

  Annars kan man aldrig nå långsiktig framgång genom att leta åsikter via "marknadsundersökningar". Istället gälller det som Gunnar Ekelöf skrev:

  "Hur nå gemenskap?
  Fly den övre och yttre vägen:
  Det som är boskap i andra är boskap också i dig.
  Gå den undre och inre vägen:
  Det som är botten i dig är botten också i andra. "
  -------
  Den som gör det skall ändå aldrig bli övergiven.
  Den som gör det skall ändå alltid förbli solidarisk.
  Det opraktiska är det enda praktiska
  i längden."

  SvaraRadera
 7. Om man vill fånga EU-kritiska röster är väl samarbete med det extremt EU-positiva Liberaldemokraterna ungefär det sista man skall göra?

  SvaraRadera
 8. Vad alla alltid hänger upp sig på (ld). De vet inte själva om de kommer att bli ett parti eller vad.

  Frågan är vad (pp) skall göra. Vad skall ner i grytan? Hur tillför man värme?

  SvaraRadera
 9. HAX,

  man skulle kunna göra som SD (snart gör), bokbål med en berömd religiös text.

  Mitt egna val var att rösta blankt eller SD, låt säga att mitt smavete är rent tack vare PP. Andra kanske tycker att nationalsocialister inte är så dumt, men vad vet jag?

  SvaraRadera
 10. Eftersom PPs patentpolitik skulle göra upp mot 40 000 ingenjörer arbetslösa så är framtiden mycket dyster för PP. Varför jo

  Tack vare Liberaldemokraterna finns nu ett alternativ för dem som både värnar integritet och yttrandefrihet på nätet och dessutom vill behålla jobben.

  SvaraRadera
 11. "Eftersom PPs patentpolitik skulle göra upp mot 40 000 ingenjörer arbetslösa så är framtiden mycket dyster för PP. Varför jo"

  "jo" vadå? Vänligen styrk ovan rätt häpnadsväckande påstående. Om du kan, vill säga...

  "Tack vare Liberaldemokraterna finns nu ett alternativ för dem som både värnar integritet och yttrandefrihet på nätet och dessutom vill behålla jobben."

  *fniss*

  Ovan måste rimligen vara sämst underbyggda inlägg?

  SvaraRadera
 12. PP vill dessutom göra alla författare, musiker, låtskrivare och artister arbetslösa

  Även här är Liberaldemokraterna ett alternativ. De som skapar något måste kunna leva på detta. LD har en balanserad syn på upphovsrätten som löser detta.

  SvaraRadera
 13. PP och LD har i stort sätt samma program angående sk "Intellektuell äganderätt". LDs variant skrevs utav PP-aktivister.

  Det är ett ganska tomt påstående att dessa förändringar skulle förstöra jobbmarknaden. Så kan enbart en person resonera som tror på att enbart en typ utav samhälle kan existera.

  SvaraRadera
 14. "PP vill dessutom göra alla författare, musiker, låtskrivare och artister arbetslösa"

  Suck. Vad är detta? Argumentationsdagis? Tror författaren till ovanstående verkligen ens själv på det skrivna? Löjeväckande...

  SvaraRadera
 15. Jag röstade på KLP för riksdagen men för EU så skulle det nog bli PP.

  Det jag skulle vilja är att precis som du säger, värna för integretet utanför internet. Det gäller droger, prostitution och gärna även alkohol och spelmonopolet.


  KLP = http://liberalapartiet.se/

  SvaraRadera
 16. PP vill ej se verkligheten17 april, 2011 23:09

  De arga unga männen som bor i orter vars namn slutar på -bruk, -fors och -hammar är oerhört intressanta.

  SD är redan etablerat parti nu, hur PP ska kunna vinna över dessa arga män till sitt parti nu är för mig önsketänkande utan verklighetsförankring.

  Jag tror inte att de nödvändigtvis är rasister (i vart fall inte genomtänkta rasister) bara för att de röstade på (sd) senast.

  Rasism bygger inte på ett fungerande intellekt, det är just oförmågan att kunna skilja på primitiva känslor och intellekt som skapar rasism.

  De förtjänar en hel del analys och tänk. Och på något sätt känner jag att jag förstår dem.

  Det där får du ta och utveckla närmare Hax, vad menar du egentligen? Förstår du varför folk är rasister och röstar på SD? Förklara dig!

  Detta tangerar även frågan om EU-kritiken.

  SD vill ut ur EU PP har ingen åsikt om frågan hur ska PP kunna få väljare ifrån SD. Samt tycker du inte att det är lite märkligt att ett parti som PP ska arbeta för att få SD röster igen. Vill du verkligen va beroende av sådana väljare i din politiska verksamhet. det låter farligt och ohållbart.

  SvaraRadera
 17. Fniss avslöjade sin oerhörda okunnighet. Ericsson hade härom året 9 miljarder i licensintäkter - motsvarar ca 9000 jobb. Astras FoU kostade förra året 30 miljarder ca 30 000 jobb. Sedan har vi ytterligare 500 teknikföretag vars finansiering försvinner helt eller delvis.

  Högkvalificerade jobb allihopa och de utgör den del i Sverige som kan ta upp konkurrensen med China.

  SvaraRadera
 18. Vad jag känner att jag förstår är att de känner sig dumpade av samhället. Att vara arg ung man är inte det lättaste. Då söker man sig ibland till organisationer som man tycker ger en röst. Det är därför jag tror att många av dem känner en viss sorts gemenskap med (sd) utan att för den sakens skull behöva vara rasister i egentlig mening.

  (Pp) är ett mycket bättre och mer sympatiskt alternativ. För den tänkande arge unge mannen.

  SvaraRadera
 19. PP vill ej se verkligheten17 april, 2011 23:37

  Frågan är vad (pp) skall göra.

  Man kan antingen locka missnöjda borgliga väljare och då måste man även byta namn på partiet samt utgå ifrån den libertarianska ideologin där man argumenterar för att man inte kan äga tankar.

  Eller så blir man ett anarkistiskt parti (vilket man i princip är nu, man gör inte ens anspråk på statsmakten utan kräver endast inflytande på hur den ska utvecklas eller möjligen avvecklas)
  Men då måste man vara tydligare med sin anarkistiska profil, men mig veterligen så kommer inte svensken att rösta in ett öppet anarkistparti in i riksdagen.

  Vad skall ner i grytan? Hur tillför man värme?

  Som sagt man har två vägar, ett anarkistparti och allt vad det innebär, eller ett libertarianskt parti.

  Eller attt man har en vänster och en högerlista inom Piratpartiet dvs två partier som kandiderar under samma parti och väljarna väljer vilken sida som ska representera PP mest i höger och vänster frågor. Typ Libertariansk höger vs frihetlig vänster ska representeras på listorna.

  SvaraRadera
 20. PP vill ej se verkligheten17 april, 2011 23:44

  Vad jag känner att jag förstår är att de känner sig dumpade av samhället. Att vara arg ung man är inte det lättaste. Då söker man sig ibland till organisationer som man tycker ger en röst. Det är därför jag tror att många av dem känner en viss sorts gemenskap med (sd) utan att för den sakens skull behöva vara rasister i egentlig mening.

  Återigen PP kunde få SD röster i EU valet för att SD inte var ett etablerat parti och för att dessa väljare trodde att PP hade en större chans att vinna EU valet. Denn osäkerheten kan inte PP dra nytta av längre hos SD väljare.

  (Pp) är ett mycket bättre och mer sympatiskt alternativ. För den tänkande arge unge mannen.

  Jag föreslår att du debatterar lite med SD väljare på nätet på bloggar som Politiskt inkorrekt och fria nyheter så du får uppleva tankeverksamheten hos dessa unga "tänkande" arga människor.

  Min erfarenhet både från Internet och verkligheten är att dessa arga unga män knappast kan tänka. Dem vill ha en polisstat och dem vill ha ett invandrarfritt samhälle och dem vill ha dödstraff på pedofiler och våldtäktsmän och narkotika klassade droger och prostitution ska va förbjudet.

  Att PP kunde få dessa rötäggs röster i EU valet 2009 var en lyckträff och en engångsföreteelse som aldrig kommer ske igen. Dessa idioter har nu en tydlig röst i riksdagen i form av SD, de kommer aldrig gå till PP nu. Pröva och debattera med dessa väljare om du vill som sagt så kommer du förstå bättre vilket slöseri med energi och tid det kommer va att försöka vinna dessa idiotväljare tillbaka till PP.

  SvaraRadera
 21. Henrik
  Tack visst, K som i konkurrens. Det är därför det blir kört för Piratpartiet när teknikerna inser vad som kommer att hända. Med 95% av sympatisörerna som vill behålla patent så blir hotet från LiD en realitet.

  SvaraRadera
 22. Det är vikitgt att understryka att Piratpartiet är slut om man inte inser att ett samgående med Liberaldemokraterna är den enda lösningen. Alexander Bard är en oerhörd tillgång och Piraterna borde inse detta.

  Genom att välja det bästa från varje sida kan man nå en fungerande kompromiss. Piratpartiet kan få sitta kvar i Bryssel och ägna sig åt (med fortsatt finanisering) åt EU-frågor och Bard tar över i Sverige. Med Bard i spetsen kan Liberaldemokraterna (som det sammanslagna partiet bör heta för att markera att man breddat sig och inte bara är ett parti för joltcoladrickande fildelare) är 15-18 procent ingen omöjlighet.

  Idag skrämmer Piratpartiet genom namnet och det ensidiga fokuserandet på internet och fildelning bort exempelvis kulturarbetare (som är beroende av en fungerande upphovsätt), ingenjörer som är beroende av patent och allmänt sansade människor som inser att vi behöver plattskatt och medborgarlön (frågor där i Liberaldemokraterna är ensamma och kan ta alla röster).

  SvaraRadera
 23. "Fniss avslöjade sin oerhörda okunnighet."

  Läs noggrannare. Det var inte en signatur.

  "Ericsson hade härom året 9 miljarder i licensintäkter - motsvarar ca 9000 jobb. Astras FoU kostade förra året 30 miljarder ca 30 000 jobb. Sedan har vi ytterligare 500 teknikföretag vars finansiering försvinner helt eller delvis."

  Mycket siffror och exakt noll och inten styrkt argumentation för hur A via B leder till C.

  Självmål igen. Nytt försök?

  SvaraRadera
 24. Jag tror en del missar att även Liberaldemokraterna vill se över patentsystemet.
  Kanske inte lika radikalt som PP, men ändock.

  Läs gärna vårt manifest så syns denna passage i "Kultur & kunskap"-delen.

  http://www.liberaldemokraterna.com/manifest/

  "Patenträtten är ett område som måste ses över och moderniseras. Dagens patentsystem stjälper mer än det hjälper och utnyttjas ofta av storföretag för att stoppa olika projekt. Många miljösatsningar blir inte av och sjuka människor får inte tillgång till medicin, särskilt i tredje världen. Vi vill gradvis förändra patentsystemet så att företag och uppfinnare fortfarande kan tjäna pengar, men utan att hämma utvecklingen."  Niklas Starow
  Medlem av Liberaldemokraternas verkställande utskott.

  SvaraRadera
 25. PP vill ej se verkligheten18 april, 2011 07:17

  Sammanslagning av PP och LD är med all säkerhet vad som kommer att hända. Det är enklast eftersom det finns en tydlig organisation och människor med starkt maktinflytande i PP och LD som vill genomföra denna idé.

  Personligen tycker jag det är trist jag gillade PP men det är tyvärr över man kan inte lita på SD väljare längre.

  SvaraRadera
 26. Låt oss bortse från de Bard-LD-troll som finns här.

  PP har en fråga som kan attrahera många missnöjda borgerliga väljare: en tuff men trovärdig EU-kritik. Om vi lägger till detta till vårt kärnbudskap (och kryddar med en massa exempel på EU-överhetens svinerier från CE och HAX dagböcker) kan vi få en rejäl valvinnare. De flesta svenskar inser att priset för att lämna EU kan bli högt och därför är vår EU-kritik mer trovärdig än SD om vi i PP säger att ”vi vill stanna i EU och slåss” , till skillnad från SD som kommer att sätta sig i en partigrupp som saknar inflyttande.

  De som säger att PP drivs av proteströstare har rätt. Därför bör partledningens budskap vara hårt och ganska populistiskt. Vi vinner bara poänger bland överheten på DN genom att försöka vara statsmannamässiga i vår framtoning. Inte bland våra väljare. Dilemmat är att lyckas framföra ett tufft budskap utan att framstå som en spottande och fräsande terrier (vilket Falkvinge gjorde i valrörelsen 2010). Den folder vi flygbladsutdelade under 2010 var totalt misslyckad eftersom den mest innehöll en massa ansvarsfulla plattityder om vad vi var för. Inte exempel på den framvällande totalitära övervakningsstaten.

  Sen tror jag att det övriga politiska etablissemanget föredrar att proteströster går till oss jämfört med till SD. Därför kan vi kanske räkna med en någotsånär välvillig behandling av överhetsmedia i EU-valrörelsen.

  SvaraRadera
 27. Vänsterfalangen slår sönder PP inifrån och högertrollen har lärt sig hur man utifrån slår sönder alla vettiga ansatser till breddad diskussion. Det enda som kan rädda PP nu är en ny symbolfråga av samma magnitud som raiden mot TPB...

  SvaraRadera
 28. Fniss kanske inte var din signatur men ovanligt låg nivå var det.

  DU tycks tro att Ericssons konkurrenter ger dessa miljarder till Eriksson för att dom är snälla!

  Du tycks tro att Våra pensionsstiftelser och Astra ger bort våra pengar genom att utveckla något för 7 miljarder som konkurrenten kan kopiera för 50 miljoner!

  Nu är Svenska folket och övriga piratpartier intelligenta nog att se sambanden, som du tydligen missar.

  Att försöka avskaffa ett traktat som underskrivits av 190 länder är givetvis som att slåss mot väderkvarnar.

  Patent är under ständig förändring. Just nu genomför USA den största reformen på 60 år och i somras stoppades abstrakta patent(Mjukvara, affärsidéer?)

  Visst man kan vara politiskt självmordsbenägen, men djävligt onödigt kan man tycka.

  SvaraRadera
 29. Fritjof Nilsson18 april, 2011 09:45

  Jag tror definitivt att det är som du säger HAX, att vi behöver lyfta fram de faror som faktiskt hotar Internet. Det finns en serie med chattar på dn.se som du kanske känner till, där flera experter varnar just för att det finns mängder med starka aktörer som vill censurera, begränsa och filtrera och kommer att få igenom sin vilja om inte motstånd görs. Jag tror att väldigt många skulle vara mer benägna att försvara internet, om de faktiskt förstod vilka hot det finns mot internet och hur det skulle påverka dem om de blev verklighet.

  Här är en länk till samtliga chattar: http://www.dn.se/vart-internet/vart-internet---hem/chattar-om-internet

  Kolla särskilt dem med Jon Karlung och Christopher kullenberg.

  Jag tror en annan väg som man skulle kunna prova, skulle vara att belysa de övervakningsmöjligheter som finns idag, utan att få det att låta foliehattigt.

  När det gäller droger så tror jag att det finns både ett frihets- och ett integritetsperspektiv. Dock måste man vara väldigt försiktig. Svenskarna har ju, som du som har debatterat sådana frågor länge säkert har märkt, väldigt många felaktiga och väldigt inbitna uppfattningar. Kanske skulle man fokusera på sådant som är kontroversiellt med den svenska lagstiftningen och som dessutom är integritetskränkande till att börja med i alla fall, som förbudet mot att ha illegala substanser i kroppen, eller att alla arbetsplatser tillåts att utföra drogtester, även där det inte föreligger någon misstanke.

  Vi behöver också hitta ett sätt att förhålla oss till liberaldemokraterna. Kan vi samarbeta med dem så är det jättebra och partierna kan hjälpas åt att lyfta upp varandra. Blir de en konkurrent om rösterna så kan de bli bland det sämsta som hänt PP sedan starten. Som du sa i ett annat inlägg, så kanske PP borde fokusera sig på Europaparlamentet, medan liberaldemokraterna fokuserar sig på den svenska politiken.

  Sedan behövs det nog lite mer debatt när det gäller fildelningen igen också. När jag diskuterar med många nu, så känns det lite grann som om propagandan mot fildelning har lyckats ganska bra. Kanske skulle det behövas lite fler visioner om vad en friare upphovsrätt kan leda till, som tar fokus från förlorade intäkter, retoriska ord och arga upphovsmän.

  Lite fler visioner och mer idealism kanske skulle vara uppfriskande i allmänhet, om det görs på rätt sätt. Särskilt nu i ett politiskt klimat som präglas av ganska visionslös realism.

  Lite tankar bara. Hoppas de kan vara till någon nytta.

  SvaraRadera
 30. Anonym @ 18 april, 2011 09:30

  Jag tror att västvärlden håller på att begå sin största dumhet med just patent och upphovsrätt.

  Det är sant att vi nu sitter på de största patentportföljerna, och jag kan lätt förstå att ffa amerikanska intressen gärna ser att dessa portföljer genererar pengar utan att man i princip behöver jobba.

  MEN

  Om man ser på världen i dag, vilken region har de långsiktigt bästa möjligheterna att växa sin patentporfölj?

  Är det USA som lånar flera miljarder om dagen?

  Är det Europa som mest göder sina bönder?

  Eller är det Asien som har mängder med billig arbetskraft - en outnyttjad potential som räcker i århundraden?

  Om vi nu ägnar tid och kraft åt att sätta upp ramverk för hur man ska betala för något abstrakt, ja då är det också vi som kommer att få betala sedan när innovationskraften flyttats till Asien.

  Nej, tvärtom ska vi släppa på alla restriktioner. Avskaffa patent. Avskaffa upphovsrätt. Låt var och en låna av alla andra och släpp loss innovationskraften och bygg sedan system som kan ta till vara på uppfinningarna till mänsklighetens bästa. Det kommer att hjälpa Asien nu, men det kommer att hjälpa oss spå mycket mer sedan...

  SvaraRadera
 31. PP vill ej se verkligheten18 april, 2011 10:50

  Sen tror jag att det övriga politiska etablissemanget föredrar att proteströster går till oss jämfört med till SD. Därför kan vi kanske räkna med en någotsånär välvillig behandling av överhetsmedia i EU-valrörelsen.

  Sd är inte ett protestparti längre, de hade över 8% i senaste valundersökningen, smygrasister i främst Socialdemokraterna, KD, Centern, och Moderaterna känner nu att de inte kastar bort sin röst när de röstar på SD.

  Det är just detta som är PP:s stora utmaning man måste få väljare att känna att de inte kastar bort sin röst. Den lucka som finns just nu i politiken är Libertariansk och frihetlig vänster.

  Verkligheten är att Rick Falkvinge, Christian Engström och Hax alla vill gå till höger om de kan vinna röster på det. Anna Troberg är utan tvekan också intresserad av denna utveckling jag gissar att hon är fd centerpartist eller folkpartist.

  Så man kan lika gärna lägga ner diskussionen och klubba redan nu att man ska slå ihop sig med LD så att man får tid på sig att etablera sig.

  Detta kommer automatiskt leda till att vänsterpiraterna också startar något eget via MAb och Andersdotter, sen får vi se vad som händer.

  PP går samma öde till mötes som feministiskt initiativ som också ville va både höger och vänster, men det funkade inte alla höger feminister blev bortknuffade och det blev ett vänsterparti.

  PP blir däremot ett högerparti, man kommer bli en intressant utmanare dessutom eftersom regeringen är höger. Saken är den att allt politiskt språk idag är kapat av högerideologi och medier. Så det blir lättast för PP att va höger för att nå fram i vårt högermedia klimat.

  personligen hoppas jag att ett nytt frihetligt vänsterparti växer fram men det kommer ta många år innan det kommer bli aktuellt, det blåser alldelese för hårda högervindar just nu och det har det gjort sedan 90 talet trots att sossarna var vid makten. Göran Persson är för mig den första borgliga statsministern som genomförde borglig politik på allvar i Sverige, sen var det bara för Reinfeldt att ta över det som persson öppnat upp för genom att anamma sossarnas retorik.

  I sverige ska man idag föra högerpolitk men presentera den med en gnutta vänsterretorik. Så funkar det.

  SvaraRadera
 32. PP vill ej se verkligheten18 april, 2011 11:11

  Däremot ska PP veta om sitt värde, man ska behålla sin hårda linje i patent och upphovsmannarätten, dessa fråga ska man absolut inte vika sig i, LD ska dansa efter PP:s pipa i dessa frågor, för utan PP är LD absolut ingenting annat än en ploj. Anna Troberg och andra kända pirater ska utgöra ledningen och Alexander BArd ska man kasta ut han är livsfarlig för Piratrörelsen.

  Den som inte vet om det ska titta på det här. Se länk nedan och lyssna ifrån 4:10 när Alexander Bard förespråkar Internet Censur. Alexander Bard kan inte ingå i denna sammanslagning om han inte ändrar sig. han är en livsfarlig orm för PP rörelsens framtid.

  Alexander Bard om storebror

  SvaraRadera
 33. PP vill ej se verkligheten18 april, 2011 11:15

  Låt er som sagt inte luras av Alexander Bards slipade tunga han kommer förstöra hela PP rörelsens själ om man inte kastar ut honom ur detta samarbete. Är man för Internetcensur får man gå på plankan, så är det bara.

  SvaraRadera
 34. Det är mycket svårt att se hur PP ska kunna attrahera väljare i ett riksdagsval. Hittills finns det knappast en enda fråga som partiet drivit som har sådan potential att den ens skulle räcka till 1,5 - 2 % av valmanskåren. Varken medborgarrätt, integritet, patent, kulturskapande eller ev. drogliberalism är några sådana frågor. Det kanske vore klokt att skrota riksdagsplanerna helt.

  Däremot finns det en liten möjlighet att partiet kvarstannar i EU-parlamentet, men det lär nog behövas en eller ett par katalyserande frågor. Och misslyckas PP med att hålla sig kvar, så lär det innebära att partiets saga är all.

  SvaraRadera
 35. @Johan Tjäder

  Jag delar din analys i stort, men förstår inte din slutsats.

  Om vi tar bort den tidsbegränsade patenträtten så innebär detta att vi får mindre pengar att utveckla teknik och därmed hålla uppe vår levnadsstandard.

  Det är ju på den fysiska resurskrävande sidan som vi har en chans. Patent hindrar inte konkurrensen för evigt men vi vinner tid.

  PÅ internet och upphovsrätt kommer asiaterna i kraft av numerären att ta över alltsammans och jag håller med att det kommer att slå tillbaka.

  Generellt så kommer lägsta lön att få producera. Ditt förslag innebär en snabbare anpassning till sydost Asiens levnadsstandard - till vilken nytta?

  SvaraRadera
 36. @Anonym, 18 april, 2011 09:30

  Johan Tjäder har fullständigt rätt - om västvärlden tror att patent/licensfrågan är en fördel så ger vi oss själva nackskottet. Kina stödjer naturligtvis helhjärtat USA's ansträngningar att strama åt global patenträtt samtidigt som de idag själva hamstrar fler patent än något västland och bokstavligen vräker in statliga pengar i grundforskning för att etablera fler patent. Till skillnad från det mesta av västvärlden planerar de för de närmaste tjugofem åren, inte det nuvarande valmandatet.

  Om tio-tjugo år med den utvecklingen så går netto helt enkelt åt andra hållet, då väst kommer att sitta med sin egen hårt framodlade patenträtt som främsta vapen i händerna på Kina och Indien.

  Vill du tala om dödsstöten för västerländsk ekonomi - särskilt dessa ingenjörer och forskare du månar om - så kan du börja leka med tanken på en globaliserad värld där Asien inte bara sitter med mycket lägre produktionskostnad utan dessutom lejonparten av världens aktiva patent.

  Patenträtten fungerar enbart för att skydda västerländska arbeten om västlandet faktiskt har och äger de patent som skall skydda de jobben. Vilket var anledningen till att länder som USA så pass hårt tryckte på immaterierätt i en tid när alla produktionsjobb började emigrera till Asien.

  Något vi redan i dag kan se inte är fallet. När Geely köpte Volvo ingick ett antal grundpatent - förvisso med skyddstider och övriga provisioner inbyggda - men summa summarum är att stora delar av Volvo-industrin om tjugo år kommer att vara rent självmord att lägga i ett västland då det då blir både billigfare och lagligt att tillverka samtliga bilar i Kina.

  Enda utvägen vore att omdana bilarna helt och hållet så att den utvecklingskedja som leder till nyutveckling inte bygger på den nuvbarande licensierade tekniken. Något som ej kommer att ske.

  Kina har inte ens hymlat om den strategin.

  SvaraRadera
 37. @Anonym

  "Det är ju på den fysiska resurskrävande sidan som vi har en chans. Patent hindrar inte konkurrensen för evigt men vi vinner tid."

  Det är just det vi inte gör längre. Den tiden har vi redan förbrukat vilket enbart en ytlig titt på Kinas och Indiens patentkistor i dag lär påvisa.

  Valet står egentligen mellan att anpassa oss till en verklighet där västländer med strikta patenträtter blir U-länder oförmögna att konkurrera på något realistiskt plan, blockerade av immaterierätter vi ursprungligen utvecklade men som då hårt upprätthålls av långt mer konkurrenskraftiga asien...

  Eller så släpper vi den sargen snabbt som tusan och får börja konkurrera med den asiatiska jätten på lika villkor och får ta smällen om de visar sig vara fortsatt bättre på billig produktion och entreprenörskap.

  Ja, det kan innebära lägre levnadsstandard. Men det är antingen att köpa den risken eller med säkerhet förpassas till samma roll som större delen av Afrika fortfarande har när det gäller global konkurrenskraft.

  Immaterierätten fungerar enbart som skydd om det egna landet är långt mer produktivt i nyutveckling är konkurrenten. Det VET vi att vi inte är jämfört med Kina. Vi har inte den politiska viljan - eller resurserna - för att "uppmuntra" forskning och nyutveckling med hjälp av stora delar av statsbudgeten varje år vilket är vad som kommer att krävas av både EU och USA om de vill kunna konkurrera med Kinas tillväxttakt inom immaterierätt rent allmänt.

  Asien slår oss nämligen både när det gäller den tillväxttakten och, med råge där det gäller den fysiska resurskrävande sidan.

  Historiskt har ett antal länder framgångsrikt värjt sig mot stora och extremt produktiva länder med tunga patentportföljer just genom att de börjat skita i just immaterierätten. Japan, Storbrittannien, även USA, har samtliga grundat sin storhetstid genom att i sina tillväxtstadier avskaffa patent och licensrätter.

  Vill vi konkurrera med Kina? Ja, då är det dags att börja skrota dessa avtal här och nu. Vill vi inte det får vi tack vare IP-rätt ännu snabbare börja stämpla T-shirts med texten "Köp Svenskt. Snälla!!" precis som jänkarna fick göra när den första vågen asiatisk massproduktion rullade in över dem.

  Vi har IP för att vi är skitskraja över att inte kunna konkurrera med Kina på lika villkor. Men IP gör i det läget bara ont värre när konkurrenten i fråga satsar lika hårt på den sektorn som de gör på sin fysiska produktion.

  SvaraRadera
 38. Svaret på frågan är om LD vill bli parti eller ej besvaras av att de i ett antal månader försökt att få ihop tillräckligt med namn för att kunna bilda parti. Att de inte har lyckats få ihop 1 500 namn är väl en sak men ambitionen att bilda parti torde de ha.

  SvaraRadera
 39. Anonym @ 18 april, 2011 11:46

  Det är väldigt enkelt. Givet en analys att Kina och övriga Asien kommer att vara så mycket starkare på forskning och utveckling så är det vansinne att förstärka en princip som bygger på att man ska betala för idéer.

  Det går ju inte att komma klagande när de sitter med överhanden, utan som vi bäddar nu får vi ligga sen.

  Där tror jag dessutom att amerikanarna har ännu svårare för att tänka långsiktigt. Få vill ge upp sin tillfälliga position för att vi långsiktigt ska han en chans.

  Det vore därför bra om Europa kunde ta ledningen genom att helt enkelt frånträda alla konventioner i ämnet och införa moratorium för nya patent.

  SvaraRadera
 40. Anonym @ 17 april, 2011 23:25

  Vad har Ericsson i licensnetto? Det är väl den frågan som är relevant, för det finns mycket korslicensiering i den branschen.

  Och den samlade branschens patentportföljer har inte hindrat kinesiska Huawei från att klättra från ingenting till tvåa på marknaden på bara några år.


  När det gäller mediciner så är det om man tänker efter samhället som betalar det mesta av den forskningen i form av läkemedelssubventioner. Så det är bara ett krångligt sätt att betala för forskningen och det innebär att resurser felallokeras så att det inte gör mänskligheten den största nyttan. Demokratisera läkemedelsforskningen - avskaffa patenten!

  SvaraRadera
 41. Jag tror det finns möjlighet att ta sig framåt i EU-valet. Det är där PP är etablerat, vilket betyder en viss automatisk medietid och resurser.

  Man kan också med visst fog argumentera för att det är i europapolitiken som PP gör mest nytta, för många av de frågor som sedan hamnar på riksdagens bord är sådant som vi beslutar gemensamt i EU. Därmed behövs piratrösten där för alla andra att förhålla sig till.

  Det kan finnas tillräckligt många som finner det mödan värt att rösta på PP även om de i riksdagsvalet tänker rösta på ett annat parti.


  När det gäller riksdagsvalet så handlar det främst om vem som ska styra landet. Och där har PP som princip inget svar, och det förlorar man oerhört på.

  I riksdagsvalet så dundrar dessutom en massa andra frågor in som folk har närapå sin vardag. Arbetslösheten, sjukförsäkringen, den offentliga sektorns verksamhet å allt. Både upphovsrätt och personlig integritet blir oerhört små frågor. Upphovsrätt, för att få personer är så insatta att de vet hur det fungerar och personlig integritet för att det är så osynligt och hemligt att man inte tänker på det.

  Riksdagen är dessutom inget för flugor. SD har jobbat länge på att komma in. Det vore orealistiskt att tro att man kan klara det efter bara två val. Om man klarar 1 % så är det bra, för då ingår man i den statliga valsedelsdistributionen nästa gång.

  Ett annat argument är att man vill in i Sveriges riksdag för att kunna på verka den svenska EU-politiken. Men för att göra det måste man sitta i regeringen och det har PP sagt att man inte vill.

  Kanske ska man vara lite mer finsk i detta och låta sig ingå i vilken regering som helst bara man får betalt i förslag och beslut.

  SvaraRadera
 42. Jonas V: vad är det för dyngsnack? LD kommer inte lanseras förrän i Almedalen och vi har inte försökt samla in namn än. därför är det inte så konstigt att vi inte har namn för partiregistrering än. När vi väl sätter igång får vi in namnen på en förmiddag. det krävs bara lite fotarbete.

  Intresset för LD är enormt vilket inte minst märks av att många ledande piratpartister stöder partiet. Exempelvis Rick och Hax.

  SvaraRadera
 43. Lars N,

  tagga ner lite! Ni i LD verkar vara väldigt känsliga när man tar upp detta.
  Om ni nu inte satsar på att bli parti varför har jag blivit tillfrågad om att skriva på av en av de ledande inom LD? Var det "dyngsnack" när han försökte få min underskrift?

  SvaraRadera
 44. Det kan tilläggas att det var rätt många månader sedan jag blev tillfrågad så det verkar underligt att man inte har kunnat få ihop 1 500 namn på den tiden om nu intresset är så stort.

  SvaraRadera
 45. @Ssargon

  "Det är ett ganska tomt påstående att dessa förändringar skulle förstöra jobbmarknaden. Så kan enbart en person resonera som tror på att enbart en typ utav samhälle kan existera."

  Inte ens kineserna tror längre på det socialistiska systemet fullt ut, utan utnyttjar marknadsekonomi – Kuba nästa?

  "Patenträtten fungerar enbart för att skydda västerländska arbeten om västlandet faktiskt har och äger de patent som skall skydda de jobben. Vilket var anledningen till att länder som USA så pass hårt tryckte på immaterierätt i en tid när alla produktionsjobb började emigrera till Asien."


  Nu skall du ha klart för dig att det är en enorm skillnad mellan upphovsrätt och patenträtt. Penningflödet inom upphovsrätten är 10x större. USA har möjligtvis något handelsöverskott när det gäller patentlicenser men den korta skyddstiden gör det marginellt.

  "Något vi redan i dag kan se inte är fallet. När Geely köpte Volvo ingick ett antal grundpatent - förvisso med skyddstider och övriga provisioner inbyggda - men summa summarum är att stora delar av Volvo-industrin om tjugo år kommer att vara rent självmord att lägga i ett västland då det då blir både billigfare och lagligt att tillverka samtliga bilar i Kina."

  Precis, utan de immateriella tillgångarna hade Geely knappast köpt Volvo. Då hade man ju kört på egen hand direkt. Du tycker tydligen att vi inte skall syssla med utveckling i västvärlden, för att tillverkningen är billigare i Kina! Vi Svenska tekniker håller inte med.

  "Historiskt har ett antal länder framgångsrikt värjt sig mot stora och extremt produktiva länder med tunga patentportföljer just genom att de börjat skita i just immaterierätten. Japan, Storbrittannien, även USA, har samtliga grundat sin storhetstid genom att i sina tillväxtstadier avskaffa patent och licensrätter."

  Detta är ju inte sant. Var har du fått detta ifrån? Varför sprider du sådana osanningar? Samtliga dessa länder har patentverk från 1800talet. Japan byggde sin storhetstid på att köpa västerländska licenser och jag har själv sätt samma sak ske i Kina just nu.
  Visst vi kan släppa sargen och omedelbart sänka lönenivån till Kinas nivån. Observera att hård konkurrens sänker marginalerna och sänker utrymmet för produktutveckling, så vi måste nog ner en bit till om vi skall kunna hålla utvecklingen uppe.

  Försök nu inte dra några slutsatser från IT sidan. Hela utvecklingen drivs av att varje ny generation ger betydligt lägre pris /högre prestanda än föregående. Detta går mot sin slut runt 2015.

  SvaraRadera
 46. @Johan Tjäder

  ”Vad har Ericsson i licensnetto? Det är väl den frågan som är relevant, för det finns mycket korslicensiering i den branschen.

  Och den samlade branschens patentportföljer har inte hindrat kinesiska Huawei från att klättra från ingenting till tvåa på marknaden på bara några år.”


  Det handlar om kontanta pengar som används för att behålla teknikförsprånget. Visst Huawei är med och betalar. Jag tycker att det är bra att patenten används för att fördela utvecklingskostnaden sinsemellan istället för att utestänga någon från marknaden


  ”När det gäller mediciner så är det om man tänker efter samhället som betalar det mesta av den forskningen i form av läkemedelssubventioner. Så det är bara ett krångligt sätt att betala för forskningen och det innebär att resurser felallokeras så att det inte gör mänskligheten den största nyttan. Demokratisera läkemedelsforskningen - avskaffa patenten!”

  Du har tydligen förläst dig på felaktigheterna på Piratpartiets hemsida. Forskning och produktutveckling är inte alls samma sak. I läkemedelssammanhang är det senare mer än 10 gånger så dyrt. Några odisputabla felaktigheter påpekas här:
  https://forum.piratpartiet.se/showthread.php?t=34276

  Om det är så att det är planhushållning och socialisering som ni vill ha så säg det öppet så får väljarna fälla sin dom över piratpartiet. Fast det var väl det som de gjorde vid sista valet.

  När 95% av de som kunde tänka sig att stödja partiet i övrigt säger nej tack till den tredjedel av programmet som innebär att avskaffa patenten så är det relevant.

  SvaraRadera
 47. Det är rätt barnsligt som Jonas V med flera gör att ifrågasätta om LD kan få ihop 1500 namn eller prata om huruvida LD fått i hop namnen än. Vi talar här om ett parti som kan få 18-20 procent i valer 2014. Det är klart att namn för registrering inte är ett problem då.

  Frågan är varför Jonas och andra sprider denna tråkiga bild av det kanske viktigaste i svensk politik på många decennier.

  SvaraRadera
 48. "Fniss kanske inte var din signatur men ovanligt låg nivå var det."

  Jag tyckte det var trevligare än ett ordinärt "lol", men vill du hellre ha den reaktionen så går det att ordna framgent.

  Vadå låg nivå, förresten? Jag ifrågasätter ditt uppradande av ostyrkta förlopp från läge A, via händelse B till konsekvens C, som du ihärdigt fortsätter med.

  Jag gitter inte ens börja såga itu dina dumheter, utan hänvisar till Johan Tjäder och Scary som verkar orka.

  "DU tycks tro att Ericssons konkurrenter ger dessa miljarder till Eriksson för att dom är snälla!"

  Jaså? Var har jag påstått det? Just det: ingenstans.

  "Du tycks tro att Våra pensionsstiftelser och Astra ger bort våra pengar genom att utveckla något för 7 miljarder som konkurrenten kan kopiera för 50 miljoner!"

  Jaså? Nej, just det. Det har jag inte sagt.

  "Nu är Svenska folket och övriga piratpartier intelligenta nog att se sambanden, som du tydligen missar."

  *fniss*

  Oups. Sorry. Jag menar "lol".

  Två avslutande kommentarer:
  1. Jag har aldrig förordat avskaffande av patent, som du verkar inbilla dig.
  2. Johan Tjäder och Scary kan debattera nyanserna i dina dumheter med dig.

  Ha en trevlig dag!

  SvaraRadera
 49. "DU tycks tro att Ericssons konkurrenter ger dessa miljarder till Eriksson för att dom är snälla!"

  Jaså? Var har jag påstått det? Just det: ingenstans.

  Det är precis det du gör Ericsson +patentportfölj = intäkter som används för FoU. A+B ger C

  "Du tycks tro att Våra pensionsstiftelser och Astra ger bort våra pengar genom att utveckla något för 7 miljarder som konkurrenten kan kopiera för 50 miljoner!"

  Jaså? Nej, just det. Det har jag inte sagt.

  Astra har en idé + patent som gör att man vågar satsa = FoU jobb som leder till ny medicin. A+B ger C


  "Två avslutande kommentarer:
  1. Jag har aldrig förordat avskaffande av patent, som du verkar inbilla dig."


  Det gläder mig, skulle ha varit kul att veta varför.

  SvaraRadera
 50. PP vill ej se verkligheten18 april, 2011 19:29

  oavsett vad man tycker om PP:s politik så är det inte det som ska disskuteras här. PP:s själ är att man har åsikten att reformera upphovsrätten så att icke komersiell användning tillåter att man får utbyta information fritt, och patent vill man avskaffa helt eftersom man ska ha rätt att få lära sig av andra.

  LD måste acceptera dessa två punkter samt att va emot internetcencur till 100% om man ska få ta del av PP:s frukter.

  Visst kan PP sälja ut sig på dessa frågor men då kan man lika gärna lägga ner partiet helt utan att hjälpa ett annat parti att komma in i riksdagen.

  Jag fattar inte vad som är så svårt att fatta. PP kan bara överleva som ett vanligt riksdagsparti om man blir ett nytt borgligt parti med libertarianska rötter.

  Man kan givetvis strunta i att va ett vanligt politiskt parti och vara ett anarkistparti men då måste man nå ut till alla som inte röstar idag.

  Människor som röstskolkar har oftast låg utbildning och saknar intresse för politik helt, eller så är de missnöjda med sitt eget parti och skolkar för att straffa det egna partiet. Att skapa en politisk rörelse för dessa individer är något PP saknar kompetens för. jag har sett många av PP:S kandidater dem har inte kompetensen att nå ut kommunikativt till dessa individer. Därför är sammanslagning med liberaldemokrater, Klassiskt liberala partiet etc den enklaste och effektivaste vägen att gå för PP för att överleva, men man måste sätta ner foten och visa att man bestämmer annars äts man upp av dem andra som bara vill utnyttja PP:s etablerade plattform som man skaffat sig i EU och i media.

  SvaraRadera
 51. PP vill ej se verkligheten18 april, 2011 19:35

  Återigen PP blev lurade att tro 2009 att de lyckats med något långsiktigt när de kom in med hjälp av SD väljares sympatiröster. SD väljare har ett väldigt lågt intellekt men däremot har man en väldigt stark känsla av att samhället håller på att gå åt skogen. Men SD väljare fattar inte varför. Att man rösta PP var i princip en röst på namnet Pirat vilket kan associeras till ordet rebell hos unga hjärndöda arga män som är rasister. Det är allt man behöver veta om detta.

  Den som tror att PP har tid på sig att analysera och pröva sig fram är en idiot, man måste bestämma sig i år vart man ska gå, det tar tid att etablera ett nytt parti samt nå ut i media. Man kan inte vara tidsoptimist.

  SvaraRadera
 52. Idag hindras utvecklingen av att ett antal piratpartister som är rädda för att bli av med sina välbetalda jobb försöker sinka det nödvändiga.

  Men det är inget som de behöver vara oroliga. I komromissförslaget för samgåendet mellan PP och LD ingår att de som idag har betalda tjänster behåller dessa även om partiledningen såklart måste bytas ut. Både Rick och Hax har föststått detta och stödjer därför förändringen.

  Vi har även tagit över PPs linje helt och hållet när det gäller internetfrågorna så det finns ingen anledning för någon pirat att inte stödja LDs kompromissförslag. Läs mer på vår hemsida så förstår ni. Alla kan vara nöjda, med Alexander Bard som partiledare kan vi bli tredje största parti det kan inte PP med nuvarande ledning, namn och plattform. Alla borde inse att partiet behöver detta om det skall överleva.

  SvaraRadera
 53. PP vill ej se verkligheten18 april, 2011 19:55

  I princip ligger bollen hos Hax, Christian Engström, Anna troberg och Rick Falkvinge. Men dessa individer vill både äta och ha kvar kakan samtidigt. Man vill ha kvar folkrörelsen och låta medlemmarna komma till tals. Så kan man inte ha det när man vill göra en radikal förändring av partiet i det läget måste man agera diktator och bara starta ett nytt parti tillsammans med Liberaldemokraterna.

  Sedan kan man driva det nya partiet som en folkrörelse.

  Om inte Hax och hans vänner sätter ner foten i år så kommer PP dö ut i alla fall. Det är bara att gå in på PP:s forum och se vilka inkompetenta idioter som håller i trådarna där män bakom avatarer som Angnesson, Tommten, Drake ICN, mfl är just ett gäng tomtar som ingen jävel bryr sig om och deras verksamhet kan liknas vid en liten sluten sekt som stöter ifrån sig medlemmar hela tiden. Man måste skära bort det ruttna köttet och gå vidare.

  SvaraRadera
 54. PP vill ej se verkligheten18 april, 2011 19:55

  I princip ligger bollen hos Hax, Christian Engström, Anna troberg och Rick Falkvinge. Men dessa individer vill både äta och ha kvar kakan samtidigt. Man vill ha kvar folkrörelsen och låta medlemmarna komma till tals. Så kan man inte ha det när man vill göra en radikal förändring av partiet i det läget måste man agera diktator och bara starta ett nytt parti tillsammans med Liberaldemokraterna.

  Sedan kan man driva det nya partiet som en folkrörelse.

  Om inte Hax och hans vänner sätter ner foten i år så kommer PP dö ut i alla fall. Det är bara att gå in på PP:s forum och se vilka inkompetenta idioter som håller i trådarna där män bakom avatarer som Angnesson, Tommten, Drake ICN, mfl är just ett gäng tomtar som ingen jävel bryr sig om och deras verksamhet kan liknas vid en liten sluten sekt som stöter ifrån sig medlemmar hela tiden. Man måste skära bort det ruttna köttet och gå vidare.

  SvaraRadera
 55. Det som gör mig lite skeptisk till ett samarbeta med LD är det höga och konfrontationsmässiga tonläge de håller i diskussioner som denna. Om man sen lägger till uppenbart osanna överdrifer som att "vi skulle få ihop de 1500 namnen på en förmiddag om vi ville" blir inte trovärdigheten högre.

  SvaraRadera
 56. PP skulle kunna skruva upp sin EU-kritik precis som HAX påpekat. Varför bara inte driva en rabatt på avgiften som t.ex. Storbritannien har idag.

  PP skulle kunna driva rättssäkerhet hårdare. Efter Rättegångar som Piratebay men även hanteringen av Julian Assange så vore det välkommet i breda kretsar.

  PP skulle kunna driva frågor om vetenskap, sans och vett inte bara inom EU och juridik utan också inom t.ex skola och utbildning och förvaltning.

  SvaraRadera
 57. Endast ett fåtal kommentatorer har varit inne på det som jag ville ha åsikter om:

  Vad skall (pp) ha i grytan 2014? Hur skall man få upp värmen under grytan?

  SvaraRadera
 58. HAX,

  Kommentarerna översvämmades av folk från LD som mest verkade intresserade av att skälla och attackera PP och vad PP gör, inte gör, gör fel, borde göra,osv.

  Den riktigt intressanta frågan är: Vad händer om PP väljer politisk sida och börjar ta upp liberala frågor som delar av vänsterpiraterna inte skulle tåla?

  För att få svar på den frågan måste man nog fråga våra vänsterpirater och dessutom göra en enkätundersökning bland de verkligt aktiva i partiet (inte de anonyma kommentartrollen).

  Det kanske är så att PP bara skulle forlora marginellt på att kapa en del av vänsterspåret (trots allt finns det en del vänstermänniskor som har liberal-anarkistiska åsikter). De kanske skulle stanna i PP i alla fall.

  SvaraRadera
 59. Anonym @ 18 april, 2011 15:27

  Jag har inte förläst mig på någonting. Medicinfabrikerna forskar inte fram nya läkemedel för att det är kul, utan för att de tjänar pengar på det.

  I de flesta länder står samhället för merparten av läkemedelskostnaderna. Därför påstår jag att läkemedelsforskning och tillverkning väsentligen är samhällsfinansierad.

  Sen om vi kan spara pengar eller inte det låter jag vara osagt.

  Men med tanke på att tråden hänvisar till att endast en mindre andel av läkemedlen är skyddade av patent så snarast stärker det åsikten att patenträtten kan avskaffas.

  SvaraRadera
 60. Johan Tjäder,

  du menar staten och inte samhället.

  SvaraRadera
 61. PP vill ej se verkligheten19 april, 2011 14:42

  Här kommer konkreta förslag.

  Krav på medborgarlön är något som vänsterpirater kan gilla även om PP blir libertarianer. Medborgarlön blir en tydlig fråga som gynnar PP eftersom MP har svikit den frågan totalt. Det blir även intressant om ett högerparti driver en fråga som medborgarlön.

  När det gäller Immaterialrätten så använder man sig av Stephan Kinsellas förklaringsmodell för att nå ut till väljarna. Detta kommer att bli svårt för medierna att kunna bemöta eftersom dem själva är höger. Helt plötsligt blir högern utmanad av högern, då bryter PP igenom status quo. Problemet idag är att vi har vänster emot höger, då blir det bara pajkastning, men att gå in som ett högerparti och kritisera högern är genialt då bryter man ner betongliberalerna och det kommer även vänstermänniskor att uppskatta.

  Intellectual Property and Libertarianism | Stephan Kinsella
  http://www.youtube.com/watch?v=GZgLJkj6m0A


  Skolpolitiken ska självfallet va inriktad på öppen källkod, även offentlig sektor ska bara använda öppen källkod, Sverige ska bli bäst på öppen källkod.

  En annan viktig fråga är att kräva skuldfri valuta. Sverige har gynnats av detta förr. Lyssna på Bill Still. Se länk nedan.

  SR-14 - Sweden
  http://www.youtube.com/watch?v=htTkuV-nuSI

  Politiken ska bygga på förståelsen ur boken bankerna och skuldnätet.

  Bankerna och skuldnätet(Häftad)
  av Ellen Hodgson Brown
  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9197705942

  Man ska absolut inte stå för guldmyntfot, Bill Still Förklarar tydligt varför i klippet nedan samt i sin film the secret of oz.

  The Silver Candidate vs. the Gold Candidate: Bill Still on the Monetary Lessons of History
  http://www.youtube.com/watch?v=oKz3HOZnzeA

  The Secret of Oz - Winner, Best Docu of 2010 v.1.09.11
  http://www.youtube.com/watch?v=swkq2E8mswI

  Skulle PP hoppa på detta tåg av förslag så skulle man kunna bli ett 10 procent parti... till att börja med.

  SvaraRadera
 62. PP vill ej se verkligheten19 april, 2011 14:47

  Det nya PP ska även samarbeta med den isländska frihetsrörelsen mer som leds av Birgitta Jönsdottir som under en tid var vice talesman för Wikileaks.
  Se länkar nedan:

  SR-15 Iceland
  http://www.youtube.com/watch?v=_ziWPPMdlqs

  Birgitta Jonsdottir: Inside WikiLeaks
  http://www.youtube.com/watch?v=6QSsBETGff0

  Birgitta Jönsdottir är en oerhört viktig samarbetspartner för PP att ignorera henne är ett stort misstag.

  SvaraRadera
 63. PP (och LD) vill ej se verkligheten19 april, 2011 14:53

  Lars N! Alexander Bard ska PP absolut inte samarbeta med han är för internetcensur och han kommer vattna ur PP:s politik. Birgitta Jöndottir ska PP lära sig av hon vet hur man startar en folkrörelse i ett land. Alexander Bard saknar verklighetsförankring och dem som tror att han kommer nå ut till svenska folket som politiker är inte kloka.

  SvaraRadera
 64. PP vill ej se verkligheten19 april, 2011 15:05

  Christian Engström är för övrigt den givna partiledaren för PP. Ja jag vet att han är i EU men han borde va det manliga språkröret i organisationen, medan Anna Troberg är det kvinnliga ansiktet i partiet.
  Förutsatt att man inser vikten av medborgarlön och skuldfri valuta.

  När det gäller drogpolitiken så måste man nå ut genom att angripa alkoholpolitiken. Tänk om PP stod för att avkriminalisera alla droger inklusive Alkohol som är ämnad för att dricka, då skulle människor haja till och fatta vad avkriminalisering skulle innebära.

  Detta är en genial idé som skulle få ett enormt genomslag om drogliberalerna insåg styrkan i detta förslag. Man kan inte anklaga ett parti för att va drogromantiker om man tar bort legaliseringen av Alkohol och sedan avkriminaliserar alkohol.

  SvaraRadera
 65. @ Johan Tjäder

  Du läste tråden, respekt!

  "Sen om vi kan spara pengar eller inte det låter jag vara osagt."

  Precis ett steg frammåt!

  Vem som står för läkemedelskostnaden är väl inte det viktigaste i sammanhanget, men ni bör inse att det är en försäkring det handlar om. Precis som bilförsäkring mm. De som är friska betalar för de som är sjuka. Blir det underskott så höjs försäkringspremien. Premien betalas av arbetsgivaren.

  "Men med tanke på att tråden hänvisar till att endast en mindre andel av läkemedlen är skyddade av patent så snarast stärker det åsikten att patenträtten kan avskaffas."

  Det där var kryptiskt antingen menar du
  att eftersom endast en mindre del är patenterade så spelar det ingen roll ur ekonomisk synpunkt (total läkemedelskostnad)
  eller
  Att man lika gärna kan avstå från patenterade läkemedel för att de ändå är så få.

  Eller?

  Patent gör att nyare potenta läkemedel utvecklas hela tiden. Menar du att vi skall avstå från vaccin mot diabetes (Glycorex) eller bot för gulsot(Medivir) för att patenterade läkemedel utgör en mindre del av helheten? Cyniskt om det var det du menade.

  NU ville HAX snarare ha synpunkter på vad som skulle göra PP attraktivt 2014. Det är naturligtvis motbjudande eftersom PP inte är att alternativ för en industritekniker.

  Annars tycker jag att Christian är den parlamentariker som gjort i särklass mest nytta genom att bygga allianser och uppmärksamma vilka frihetsinskränkningar som är på gång. Genom statistik och att visa på aktivitet och resultat skulle han förmodligen kunna driva en framgångsrik personvalskampanj. Det är trumfkortet för PP.

  En hård initierad kritik av handelsavtalen typ Acta skulle kunna locka väljare. De är ju främst riktade mot U-länder i en slags omvänd biståndspolitik.

  SvaraRadera
 66. @Stephan Kinsella
  Om nu PP skall använda stephan så bör man göra det fullt ut:'

  http://mises.org/daily/3702

  ” Calls for abolition of the patent system — especially those coming from a principled, rights-based approach — are very unlikely to be adopted at the present time. In my forthcoming paper, therefore, I recommend certain changes to the patent system short of abolition, assuming a general "costs-and-benefits" approach.
  Accordingly, to determine what adjustments ought to be made to the patent system (again, putting arguments for abolition on principled grounds to the side), we need a sufficiently clear understanding of the nature and extent of the costs imposed by the system, as well as its alleged benefits. With this in mind, the forthcoming paper suggests a laundry list of obvious changes that should be made to the patent system to reduce its costs with only minimal impact on its purported advantages. Stay tuned.”


  Välkommen till reformisternas läger, vi kommer att med stort intresse att följa dina förslag.

  Kanske är det dags för piratpartiet att göra likadant och sluta att slåss mot väderkvarnar och riskera att sikten skyms för det som är väsentligt i partiprogrammet.

  SvaraRadera
 67. PP vill ej se verkligheten19 april, 2011 15:40

  Fördelen med att ta till sig Stephan Kinsellas åsikter om immaterialrätten är att han använder högerns kapitaliska språk och dessutom är väldigt tydlig i sin förklaring. PP har varit otydliga i denna fråga just för att man inte valt en förklaringsmodell, då kan man inte nå ut med sitt budskap. PP borde bjuda in Stephan Kinsella till Sverige och försöka ge honom mediauppmärksamhet i samband med att man går ut i media att han är PP:s nya guru när det gäller Immaterialrätten. Det skulle va ett genialt media genomslag för PP.

  SvaraRadera
 68. PP vill ej se verkligheten19 april, 2011 15:40

  Fördelen med att ta till sig Stephan Kinsellas åsikter om immaterialrätten är att han använder högerns kapitaliska språk och dessutom är väldigt tydlig i sin förklaring. PP har varit otydliga i denna fråga just för att man inte valt en förklaringsmodell, då kan man inte nå ut med sitt budskap. PP borde bjuda in Stephan Kinsella till Sverige och försöka ge honom mediauppmärksamhet i samband med att man går ut i media att han är PP:s nya guru när det gäller Immaterialrätten. Det skulle va ett genialt media genomslag för PP.

  SvaraRadera
 69. @Jonas V

  Staten är en del av samhället.

  SvaraRadera
 70. Anonym @ 19 april, 2011 15:20

  Jag menar att patent inte är nödvändigt för framtagandet av nya mediciner. Men om patent är nödvändigt för det nuvarande systemet med forskning i läkemedelsbolag, så får vi kanske fundera på läkemedelsbolagens roll. De kanske enbart ska syssla med paketering och produktion.

  I vidare mening så menar jag att motståndet mot patent är en viktig fråga för PP att driva. Det är rent av en överlevnadsfråga för västvärlden att vi inte binder fast oss i en struktur som vi själva inte kommer att tycka om sedan när Kina tagit över.

  Det var ju ingen slump när den ryske tsaren lät meddela att finsk lag skulle gälla i Finland efter erövringen 1809. Det var ju de gustavianska diktaturlagarna som gällde där då.

  SvaraRadera
 71. Låt mig säga att jag inte tror att PP ska blanda för många frågor. Särskilt om man rör sig in på traditionella politikområden så kommer man att bli nersablad till höger och vänster.

  Driv kärnfrågorna och försök få så mycket uppmärksamhet som det går - det är mitt tips.

  Däremot får man nog avstå från tanken att bli tungan på vågen. Få lyckas med det och som vi ser med SD behöver de inte ens ge utdelning.

  Partiet kan vara neutralt i regeringsfrågan genom att erbjuda vänster- och högerlistor. Använd rikslistor. Valkretsar blir bara betydelsefulla när man har 10-20 %

  SvaraRadera
 72. LD har nu exakt samma internetpolitik som PP så det finns ingen anledning av att oroa sig inför det kommande samgåendet. Man kan dock på sikt ta en diskussion om PP:s politik i alla stycken är realistisk. Vi behöver ett system där kulturskapare får betalt för det de skapar och internet får inte vara ett laglöst land. Just nu är vi i LD på exakt samma linje som PP. Det som samgåendet skulle tillföra är chansen att vinna val. I i LD har något som PP inte kan erbjuda nämligen möjligheten till rellt politiskt inflytande. Får vi 18-20 procent 2014, vilket vi har en rejäl chans att få, måste vi få infltrande.

  SvaraRadera
 73. @Lars N

  Jag tror att själva utgångspunkten för PP är att datorer Internet har gjort det möjligt för vanligt folk att göra det som tidigare krävts industriella processer för att åstadkomma.

  Så vad menas egentligen med att Internet skulle vara laglöst land. Om en tillräckligt stor del av folket i en demokrati anser det vara okej, så borde det väl få genomslag? Och om det inte får genomslag så är det väl inte folket det är fel på, utan det politiska systemet?


  Jag är inte säker på att det är det bästa för kulturen att kulturskaparna får betalat precis som idag. Det är snarare ett hinder för utvecklingen, eftersom man förlorar på att dela med sig. Systemet borde snarare gynna att man delar med sig.

  Det är kontraproduktivt, därför att det är så lätt att ta sig runt.

  SvaraRadera
 74. @ Johan Tjäder
  Du har inte ställt dig frågan varför just avskaffandet av patent möter så starkt motstånd hos befolkningen och i den utländska piratrörelsen om man får tro deras hemsidor.

  Om du tror att socialisering är effektivare än marknadsekonomi för att utveckla de nyttigheter som människan behöver så stå för det då.

  "I vidare mening så menar jag att motståndet mot patent är en viktig fråga för PP att driva. Det är rent av en överlevnadsfråga för västvärlden att vi inte binder fast oss i en struktur som vi själva inte kommer att tycka om sedan när Kina tagit över."

  När det gäller upphovsrätt (100år) kan jag eventuellt hålla med dig.
  Men när det gäller patent så har historien visat att patent inte har hindrat nationer som Japan, Korea och Kina från att komma ikapp tekniskt. Varför skulle detta förändras nu? Patent innebär att man licensierar teknik fram och tillbaka över nationsgränser och med den korta praktiska livslängden runt 10 år har jag svårt att förstå din rädsla.

  När det gäller PP håller jag med dig om att om man skall lyckas locka den stora grupp pragmatiker som jag tillhör så gäller det att inte bredda partiet så att man tappar åsiktsöverensstämmelsen.

  En fråga som idag saknar hemvist är sekulär åskådning. Det finns idag inget parti som driver sekulära frågor, men större delen av befolkningen är sannolikt kraftigt sekulär. Religion är ofta ett hot mot yttrandefriheten medför ofrihet i många frågor.

  SvaraRadera
 75. PP vill ej se verkligheten20 april, 2011 11:27

  Om PP ska ändra namn så ska man heta LiberModeraterna. Det är där man ska hämta sina väljare. Det skulle förmodligen också leda till en protest ifrån Moderaterna att man döpte sig till LiberModeraterna eller Frihetsmoderaterna och då får man extra mycket mediauppmärksamhet. Man skulle då kunna peka tydligt på att Kristdemokraterna och socialdemokraterna delar på samma ord. Så då bör ett neutralt ord som moderaterna också få finnas med i ett partinamn.

  Det är psykologiskt smart att använda namnet moderaterna i namnet, det ger mer styrka och seriositet än demokraterna i Sverige. Ett parti som heter Libermoderaterna eller Frihetsmoderaterna kommer locka borgliga väljare som tusan.


  Anna Troberg har talat om att hon vill ha in värme i partiet. Hon förstår inte grundproblemet med PP. Saken är den att man inte kan förklara sin informationspolitik tydligt om man inte har en enhetlig och tydlig förklaringsmodell. Det är där som sagt Stephan Kinsella kommer in i bilden och tydliggör PP:s ståndpunkt.

  I övrigt så bör PP visst bredda sin politik och skuldfri valuta är direkt emot bankernas digitala övervakningskontroll bluffsystem.

  SvaraRadera
 76. PP vill ej se verkligheten20 april, 2011 11:39

  Eller varför inte heta "Libertarianmoderaterna" det är ett spännande namn och jag tror inte att det spelar någon roll att det är långt.

  SvaraRadera
 77. PP vill ej se verkligheten20 april, 2011 11:39

  Eller varför inte heta "Libertarianmoderaterna" det är ett spännande namn och jag tror inte att det spelar någon roll att det är långt.

  SvaraRadera
 78. PP vill ej se verkligheten20 april, 2011 11:39

  Eller varför inte heta "Libertarianmoderaterna" det är ett spännande namn och jag tror inte att det spelar någon roll att det är långt.

  SvaraRadera
 79. PP vill ej se verkligheten20 april, 2011 11:41

  ledsen för alla dubbelposter, men bloggen hänger sig hela tiden och man kan inte vara säker på om den reagerat när man klickar, sen dyker en post upp för varje klick man gjort. Sorry

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.