2011-04-15

Att hacka politik


Bloggen är ett mycket effektivt politiskt vapen. De flesta bloggar är "bara" kommenterande. Det är lite synd. För bloggen kan faktiskt förändra politiken på ett mer direkt och påtagligt sätt. Man skulle önska att fler såg och tog den chansen.

Vi skulle behöva fler bloggare som granskar vad som sker i EU. Och det skulle behövas ett gäng nya svenska bloggar som granskar och gräver i riksdagen. Detta för att komplettera alla parti- och åsiktsmegafoner. För att inte tala om att de skulle kunna komplettera och ibland övertrumfa etablerade media.

Nästan allt går att påverka. Informationen man behöver finns i princip alltid tillgänglig, även om det kan ta ett tag att räkna ut exakt var man finner den. Nästan allt går att kontrollera. Och förvånansvärt ofta visar det sig att det finns mer viktig information än vad politiker och tjänstemän vill låtsas om. Om man dessutom gör sig besväret att tala med folk – då kommer mycket som är nytt och intressant som regel i dagern.

Jag är faktiskt lite förvånad över att inte fler ser och använder denna möjlighet. När man har något nytt att tillföra (gärna med nyhetsvärde) tar det inte lång tid innan den övriga politiska bloggosfären, media och beslutsfattare får upp ögonen för vad som sker. Och rätt vad det är anses man som något slags auktoritet och blir inbjuden till morgonsoffor, radio och debattprogram.

Det finns några enkla tumregler: Man skall ha rätt. Man måste ha något nytt att komma med. Man skall ha ett sinne för vad som är nyhetsmässigt. Man måste förstå det politiska spelet. Man skall vara envis. Och man bör försöka vara både pedagogisk och kortfattad samtidigt.

Den som försöker kommer snart att se resultat. Känslan av att se konkreta politiska reaktioner eller tidningsklipp kring vad man skrivit är kittlande och lite overklig. Lyckas man komma med ett "avslöjande" eller dra ner brallorna på någon, då vill man göra det igen. Och igen. Att vara nyhetsjägare är den ena kicken efter den andra.

Vi behöver helt enkelt en lite vassare svensk politisk bloggosfär. Åsiktsbloggar och kommenterande bloggar kan vara nog så bra och intressanta. De behövs. Men det skulle vara stort om de kompletterades med fler nyhetsbloggar och medborgarjournalistiska projekt.

Alla kan starta en blogg. Det kostar inget. Man kan, teoretiskt sett, nå hela landet (eller hela världen) dygnet runt alla årets dagar. Man kan välja om man vill arbeta med text, bilder, podcasts eller video. Eller en kombination. Var och en av oss har möjlighet att göra saker som för bara några år sedan krävde att man var uppbackad av ett mediehus eller en stor organisation.

Frågan är hur vi får fler grävande politiska bloggar. Jag leker med tanken på att köra ett seminarium om detta under försommaren eller i höst.

Se även: Bloggen som politiskt vapen

16 kommentarer:

  1. "Det finns några enkla tumregler: Man skall ha rätt."

    :)

    SvaraRadera
  2. Jaaa, gör det. jag kommer, jag betalar för det och jag släpar med mig fem andra!

    SvaraRadera
  3. Off topic, men kanske av intresse:

    http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article12886190.ab

    Gäller utredningen:
    http://www.sweden.gov.se/content/1/c6/15/45/15/e59efb2d.pdf

    Jag har sökt lite i dokumentet men har inte kunnat hitta det som påstås i artikeln. Dock kan det här vara värt att hålla ögonen på, den där Ask kan ju få för sig vad som helst.

    SvaraRadera
  4. Jag är intresserad. Beror på vad det kostar.

    SvaraRadera
  5. Intresserad. Förlägg det hela bara inte uppe i det svenska nordlandet. Gärna någonstans nära Smålands farvatten.

    SvaraRadera
  6. Här är några grejer jag hört från osäkra källor som jag gärna vill ha svar eller bättre källor på:

    Är det sant att jordens arter dör ut i en takt som är cirka 1000 gånger högre än vad den hade varit utan mänsklig påverkan?

    Är det sant att västerländska män bara har ungefär 50% så många spermier som en man i samma ålder hade för 50 år sedan?

    SvaraRadera
  7. I princip är det journalistiskt arbete man gör fast utan att någon betalar. Borde inte alla journalistaspiranter ha sin egen blogg. De är ju de som behöver öva i konsten att gräva...

    SvaraRadera
  8. P.s Läser att FBI slagit till mot poker-sajter. Tänk om de kunde gripa in med samma frenesi mot barnporren. Tydligen går det att ta ner sajter om man vill.

    SvaraRadera
  9. Nja, kostar gör det i form av tid. Kan man försörja sig på det så skulle det nog gå att ordna. Att inte fler "inser" det beror på att folk är uppbundna med jobb ochmåste göra det ideellt och på fritiden, medan reguljära journalister är avlönade. Har flera frustrerade akademikerkollegor som också vill se exakt det du skriver - men vem ska hinna göra det?

    SvaraRadera
  10. Håller helt med dig i denna artikel Henrik ;-)

    SvaraRadera
  11. Hax verkligheten är den att alla dina läsare saknar fantasi kreativitet och är lata. Glöm dina drömmar om fler bloggare, de är få som brinner för att blogga de flesta vill inte blogga.

    SvaraRadera
  12. @Anonym 23:42: Det krävs en, för att känna igen en.

    SvaraRadera
  13. Skillnaden mellan opinionsjournalistiken (bloggens närmaste journalistiska släkting) och nyhetsjournalistiken är rätt stor. Steget över kan vara svårt för många bloggare att ta.

    SvaraRadera
  14. @Anonym 23:42: Det krävs en, för att känna igen en.

    ...sa han belåtet utan att fatta att han talade om sig själv

    SvaraRadera
  15. En faktor till i sammanhanget som är väldigt viktig är språket och språkbehandlingen. Du kan ha hur rätt som helst, men om det saknas förmåga att uttrycka detta på ett bra sätt, faller ofta även det som sägs och som i sak alltså kan vara helt riktig.

    Ett exempel är bloggaren Corruptio som är otrolig på att gräva fram nyheter och/eller ifrågasättanden men som har ett språkbruk som gör att det han skriver ofta betraktas som mindre seriöst. Därmed inte sagt att allt han skriver är riktigt.

    Det är en utmärkt tanke annars och vi kanske kan göra nåt tillsammans av den? Kommer PP att vara med i Almedalen i sommar förresten?

    Mvh Micke

    SvaraRadera
  16. Viktualiebrodern18 april, 2011 09:39

    Jag har läst en del saker i gammelmedia, som till exempel Zarembas skolserie och tänkt: Det här hade blivit riktigt bra bloggposter. Varför går han till DN istället för att stå för det själv?!!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.