2011-04-04

Prostitution i Europaparlamentet


I kväll presenteras en rapport från Europaparlamentets Kvinnoutskott om "a new EU policy framwork to fight violence against women". Det handlar inte om lagstiftning, utan är alltså en rapport - som sedan går in i maskineriet för påseende. (Votering i morgon.)

Rapporten är i stora drag säkert välmenande. Och det kan väl förtjäna att påpekas att många kvinnor i EU är utsatta för våld. Men jag är ändå lite betänksam till att betona en grupp i vårt samhälle. För mig är det lika oacceptabelt vem som än blir utsatt för våld. Nå väl...

En intressant detalj i rapporten är att rapporten hävdar att prostitution är våld mot kvinnor. Där spårar det ur, med besked. Om två vuxna människor frivilligt blandar in pengar i en sexuell relation, då är det ingen som kommer till skada. Och det är absolut inte våld.

Glädjande nog skjuter den grupp som (pp) tillhör - den gröna gruppen - in sig på just detta. Gröningarna vill lyfta bort ordet prostitution ur uppräkningen över olika former av våld mot kvinnor. De vänder sig även mot att man blandar ihop trafficking och prostitution. Så de har begärt split votes (delar av en text lyfts ut) om just detta.

Nu tror jag dock att de svenska miljöpartisterna knappast kommer att stödja sin EP-grupp i denna fråga. Det tillåter inte den svenska moralpaniken. Det skulle faktiskt förvåna mig om någon svensk ledamot håller huvudet kallt i morgondagens votering. Vi får se.

Sedan finns det en annan sak som gör mig fundersam. Det är vad som i sammanfattningen beskrivs så här "Våldtäkt och andra sexualbrott bör automatiskt leda till åtal i alla EU-länder." Automatiskt?

Jag förstår i och för sig om man menar att det är problematiskt att många våldtäkter, inte minst inom familjen, aldrig går till åtal - i de fall där den som utsatts inte vågar anmäla sin plågoande. Men sexualbrott i största allmänhet? Automatiskt? Det här kan bli knepigt, med tanke på hur själva begreppet sexualbrott håller på att urholkas och devalveras. Och den här automatiken..? Menar man att det aldrig kan finnas förmildrande omständigheter? (Som att två kåta 17-åringar har högst frivillig sex med varandra?)

Well. Tur att det inte är lagstiftning.

8 kommentarer:

 1. En liten fråga, vad är det ni ska rösta på om detta bara är en rapport?

  SvaraRadera
 2. Sen när blev det olagligt för två kåta 17-åringar att ha sex med varandra?

  SvaraRadera
 3. Nu får jag inte ihop det här. Ni skulle väl vara i Strasbourg denna veckan, så vem var tänkt att dyka upp på voteringen?

  /Smen

  SvaraRadera
 4. HAX uttrycker sunda åsikter igen. Det är tur att vi har sådana som han i Bryssel.

  SvaraRadera
 5. Man röstar om innehållet i rapporten och om rapporten som sådan. Sedan kan den gå olika öden till mötes. Ibland blir det att Kommissionen säger "Titta vad bra saker parlamentet kräver". Andra gånger blir det historiens sophög.

  Smen: Christian är sängliggande i Sverige med vår-influensa. Så vi är inte i Strasbourg alls. Jag håller ställningarna i Bryssel.

  Sp Christian kommer inte att rösta om något alls den här veckan.

  SvaraRadera
 6. "Sedan finns det en annan sak som gör mig fundersam. Det är vad som i sammanfattningen beskrivs så här "Våldtäkt och andra sexualbrott bör automatiskt leda till åtal i alla EU-länder."

  Kan det vara så att galningarna anser att en handling utförd i Tyskland (läs: gå på horhus) automatiskt skall räknas som ett brott i Sverige om svensk lag så kräver? Det skulle inte förvåna mig alls faktiskt.

  /Rickard

  SvaraRadera
 7. Det är lätt att hävda att man skall få göra vad man vill med sin egen kropp men om någon vill tortera en person och denna går med på det för en summa pengar. Skall då samhället tillåta det?

  Min poäng är att frågan om prostitution inte är så enkel att man kan säga ja eller nej. För en del i branchen så är det säkert frivilligt och jättebra men för andra är det ett påtvingat helvete.

  Så istället för att skrika om förbud eller inte förbud så kunde man kanske istället diskutera att höja den tillåtna minimiåldern för prostituerade från 18 till tex 24 år.

  Då kan samhället ge ett visst skydd till helt unga människor medan man kan bestämma själv när man är torr bakom öronen.

  SvaraRadera
 8. Då kan samhället ge ett visst skydd till helt unga människor medan man kan bestämma själv när man är torr bakom öronen."

  Och så ska alla med på trygghetsnarkomanin igen.
  Svart prostitution med 18 - 24 åringar kommer tillfalla den kriminella världen och ta onödiga polisresurser från verkliga brott, läs trafficking.
  18 är myndighetsåldersåldern och ska gälla för sexuella tjänster också.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.