2011-04-22

Sverige går in i Europakten


I Sveriges Radios lördagsintervju flaggar finansminister Anders Borg för att Sverige nu är på väg in i EU:s fördjupade ekonomiska samarbete, Europakten.

Vilket betyder att mer av makten över Sveriges ekonomi flyttas till Bryssel och Frankfurt. Därmed kommer vi också närmare EU:s planer på til exempel en EU-skatt. Det blir mer överstatlighet och mer centralstyrning. Och vi tar ett steg närmare ett medlemskap i EMU – det vill säga en övergång till euron som valuta.

Precis som de övriga EU-ledarna har de svenska politikerna lärt sig att ta små steg mot stora förändringar. Så att det inte märks så tydligt.

Se även: SVT | DN | DINyheter24

8 kommentarer:

  1. My condolences,

    The picture put an evil grin on my face tho :D

    SvaraRadera
  2. OK, det är fortfarande riskdagen som måste fatta beslutet och som alla vet så har regeringen inte majoritet.

    Fp och m kommer ju att driva frågan. Hur kd och c ställer sig är lite mer tveksamt men det gör väl som överheten säger i sin snabba färd ner under 4%-strecket. Sannolikt kommer SD, v och mp också denna gång röst nej i finansutskottet. Frågan är vad s gör. Partiet är precis som alltid splittrat när det gäller EU-frågor. Tyvärr blev det ju inte Pagrotsky utan Waidelich som fick ta över finansfrågorna i Juholdts nya garde så mycket talar väl för ett ja.

    S förlorade slaget om EU:s ekonomiska politik


    När blir det dags att rulla fram giljotinerna?

    SvaraRadera
  3. Riksbanken har ju aviserat nya sedlar som ska komma under 2013-2014. Jag såg någon som var glad för att det betydde att euron var långt borta.

    Jag drog rakt motsatta slutsatsen -- för de nya valörerna var en direkt anpassning till eurons valörer (20, 50, 100, 200, 500, 1000).

    SvaraRadera
  4. Rick, det behöver inte betyda så mycket. Den enda som är ny är 200sek sedeln och den fyller ett bra syfte.

    Jag tor inte vi får se Euro här. Jag är mycket nyfiken på att se vad USA gör när dollarn kolapsar flera delstater har lagt grunden för terinförande av guld/silver standard.

    Dollarn kan ligga riktigt illa till redan i Oktober när de måste höja skuldtaket igen om de inte gör något radikalt. Kommer då USA ratin sjuka från AAA? om detta händer så kommer många instetut tvingas sälja sina statsobligationer då de har ktav på sig att bara ha "säkra" papper.

    SvaraRadera
  5. Fredrik B, let alone that the BRICS countries dump the US dollar for credit and grant, also foreboding the imminent fall of the 'Bongo'-dollar.

    SvaraRadera
  6. Ju mer makt regering och riksdag överlämnar åt EU, desto lägre lön skall de ha själva. Mindre ansvar = lägre lön.

    SvaraRadera
  7. Hoppsan! Det svenska folket är inte så dumt. Först röstade vi nej till euron och i det senaste valet lyckades vi med konststycket att skapa en minoritetsregering.

    Det är förmodligen det närmaste vi kan komma till "checks and balances" när det gäller EU-frågor. Vår eufila regering säger ja, ja till allt som föreslås i Bryssel, men på hemmaplan blir det (ibland) nej.

    S avvisar Borgs europakt

    Naturligtvis är det ingen som litar på att (s) skulle våga säga nej till EU om de hade regeringsmakten. De välska dryckerna, de smickrande orden och inte minst de inlindade hoten samt vaga löften om framtida håvor från makthavarna där nere i Bryssel skulle snart få herrar Juholt och Waidelich på andra tankar.

    Tack och lov för SD!

    (Jag vet att det är ett hädiskt uttalande på den här bloggen, men hur skulle vi uppnått den här situationen på annat sätt än med ett vågmästarparti som ingen av de båda blocken vill ta i med tång? Pp t ex hade ju lätt gått att köpa genom att stödja deras hjärtefrågor - andra frågor intresserar de sig ju inte för.)

    SvaraRadera
  8. Nej, nej, nej!

    Det ska inte gås med i någon europakt.

    Först vill jag ha en pakt med innebörden att någon annan betalar mina privata skulder. Sen kan vi snacka...

    Den borgerliga regeringen är så kaxig på hemmaplan, men i utlandet så lägger den sig på rygg direkt. Se bara på Bildt!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.