2011-04-25

USA: Demokratisk härdsmälta


I en demokratisk rättsstat skall alla medborgare ha rätt att få ett pass och ha rätt att fritt resa ut och in ur sitt land. (Möjligen undantaget om man är misstänkt för ett brott eller sitter i fängelse.) Det är så uppenbart och grundläggande att jag trodde att man aldrig skulle behöva försvara den principen. Naturligtvis hade jag fel i detta antagande.

Här är lite information om vad som gäller för amerikanska medborgare som vill skaffa pass framöver...
"The U.S. Department of State is proposing a new Biographical Questionnaire for some passport applicants: The proposed new Form DS-5513 asks for all addresses since birth; lifetime employment history including employers’ and supervisors names, addresses, and telephone numbers; personal details of all siblings; mother’s address one year prior to your birth; any “religious ceremony” around the time of birth; and a variety of other information. According to the proposed form, “failure to provide the information requested may result in … the denial of your U.S. passport application.” 
The State Department estimated that the average respondent would be able to compile all this information in just 45 minutes, which is obviously absurd given the amount of research that is likely to be required to even attempt to complete the form. 
It seems likely that only some, not all, applicants will be required to fill out the new questionnaire, but no criteria have been made public for determining who will be subjected to these additional new written interrogatories. So if the passport examiner wants to deny your application, all they will have to do is give you the impossible new form to complete."
Dessutom kommer man att begära uppgifter om vittnen till ens födelse – med kontaktinformation.

Groteskt, hårresande och upprörande. Sovjet-fasoner! Undrar just när EU tänker plocka upp idén?

19 kommentarer:

  1. Undrar om de kommer att avkräva Obama en födelseattest?

    SvaraRadera
  2. Problemet är väl att det är i princip omöjligt att kontrollera uppgifterna då amerikansk folkbokföring inte är centraliserad samtidigt som det saknas personnummer eller annat sätt att på ett relativt pålitligt sätt att hålla koll på folk. En artikel i Wired har ju lite bäring på detta Gone Forever: What Does It Take to Really Disappear.

    SvaraRadera
  3. USA:s ansträngningar med att införa ID-kontroll på Internet går också framåt.

    Obama moves forward with Internet ID plan

    SvaraRadera
  4. Utan 9/11 och annan muslimsk extremism och terrorism hade åtgärder som denna och den ökade övervakningen aldrig tillkommit.

    SvaraRadera
  5. Om det inte är ett aprilskämt får vi se det hela som ett protektionistiskt genidrag.

    För vissa länder är det turism som genererar all inkomst, för övriga länder är det naturligtvis ett stort ekonomiskt problem att folk spenderar sina pengar utomlands.

    Så genom att se till att det blir i stort sett omöjligt att få ett pass så ser man till att amerikanerna spenderar sina pengar i USA istället för i något annat land.

    SvaraRadera
  6. Jan-Olof, dessutom är det lättare att övertyga amerikanarna att de bor i världens bästa land om de inte har möjlighet att besöka några andra.

    Jag påminns en diskussion jag såg i en diskussionsgrupp om dykning för mycket länge sedan. Någon kom in på hur fin dykning det fanns på Kuba, varvid en amerikan klagade på att han inte kunde åka dit. (Det har länga varit olagligt för amerikaner att resa till Kuba utan specialtillstånd). En annan amerikan konstaterade då att man kunde flyga via Kanada eller något annat land och att kubanska gränsvakter brukade vara förstående och inte stämpla passet om man bad dem. Visst är det skönt när det är så lätt att se vilket land som är en demokrati och vilket som är en förtryckarstat :-/

    Anonym, utan 9/11 hade man hittat på någon annan ursäkt. McCarthy kunde vara effektiv han också utan att hota med muslimska extremister. USA tycka ha ett behov av att vara i krig med någon yttre fiende.

    SvaraRadera
  7. Om man läser tillhörande dokumentation kan man notera att det rör sig om en blankett som skall fyllas i av personer som saknar tidigare pass, födelseattest et cetera et cetera, och alltså inte kan bevisa att de är amerikanska medborgare (vilket det, som Håkan Åberg konstaterar ovan, finns en större risk för i USA än i Sverige). Myndigheterna räknar med att ungefär 76000 personer om året skall behöva fylla i den, det vill säga runt en procent av alla som söker amerikanskt pass. I sådana fall gör man redan idag undersökningar gällande personens bakgrund. Man kan föra en diskussion om den ändå, förstås, och tycka att dylika situationer borde lösas på annat sätt, men att diskutera den utan att nämna det alls känns lite väl foliehattigt.

    //JJ

    SvaraRadera
  8. Kul kul men dom enda amerikaner som vågar åka utomlands nuförtiden är väl marinkåren och dom behöver knappast fylla i några formulär.

    SvaraRadera
  9. Helt OT men jag tror mig ha sett länkar till klipp på Nigel Farage in den här bloggen där han blir tystad av EU-parlamentets talman (micken stängs helt enkelt av). Nu hittar jag inte någon av dessa youtube-klipp, någon som kan påminna mig?

    Tack!

    SvaraRadera
  10. Yeah, birtherrörelsen som kollar på FOXnews och röstar på tea-party republikaner börjar ta för sig. Att dem är samma gamla konservativa galningar som alltid är det ingen som reflekerar över. Stackars USA som är så fyllt med idioter.

    SvaraRadera
  11. Johan: Om man väl är *medborgare*, då skall man ha rätt att få ett pass.

    SvaraRadera
  12. "Om man väl är *medborgare*, då skall man ha rätt att få ett pass." Precis så. Det ska till synnerligen särskilda skäl för att rätten till pass ska begränsas som att vara misstänkt för brott och att åklagare anser att avvikanderisk finns. Att vara dömd för brott är däremot normalt inget passhinder. Om du är en fara för samhället så sitter du redan inne eftersom du är dömd för detta. Det är ingen skillnad på Sverige och USA i detta avseende.

    Av informationen att döma så verkar det i detta fall vara ett försök av amerikanska myndigheter att göra enskilda medborgare ansvariga för brister i den amerikanska folkbokföringen. Dessutom är ens arbetshistorik inget som passmyndigheterna bör intressera sig för.

    Men som Reasomn säger så handlar det om att ge passmyndigheterna en nödbroms (alternativt en uppressningsmöjlighet) att ta till när man misstänker någon för något, eller bara tycker att någon inte ska kunna resa fritt. Känns väl så där Östblocksmässigt.

    SvaraRadera
  13. DET var information det. Du är en pärla, Henrik.

    Vi har gräsliga missförhållanden i Sverige också:

    DET SVARTA HÅLET

    - Peter Ingestad

    SvaraRadera
  14. Låter som storyn i B Travens bok "Dödsskeppet". En amerikan i Europa har förlorat sina papper och är därför utan nationalitet, trots att alla kan höra att han är från Texas så fort han öppnar munnen.

    SvaraRadera
  15. Jag tycker att det är illa nog att man avkrävs fingeravtryck för att få ett pass idag.

    Jag såg till att få ett nytt pass (utan fingeravtryck) bara en vecka innan det blev obligatoriskt. Tyvärr räcker det bara fem år.

    SvaraRadera
  16. tantrikblog: Den dagen man kan ersätta fingeravtryck med arselavtryck ska jag gå och skaffa nytt pass.

    Att kunna visa arslet för en passkontrollant utan att behöva dra ner byxorna måste räknas som en bonus.

    SvaraRadera
  17. @Ssargon, nakenscanning...... :-)

    SvaraRadera
  18. Visst är det hårresande. Läser man formuläret (här så ser man att det enbart är personer som är födda utanför "medicinska fasciliteter" eller vars födsel inte har registrerats inom ett år, som måste svara på "den utökade delen" av formuläret.

    Så misstanken om att det är fråga om att rätta till "bristerna" i USA:s folkbokföring är säkert helt rätt.

    Men, som sagt, vi kan nog förvänta oss liknande förslag från USA:s knähundar i Brüssel inom kort...

    SvaraRadera
  19. Michael: Fast det är just arslet man vill visa. Inte resten :-P

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.