2011-05-26

Frankrike inför prisreglering för e-böcker


Frankrike har ju en slags prisreglering – med mista tillåtna priser – på böcker. (Bokrea är ett okänt koncept.)

Nu har man "moderniserat" denna lag till att även gälla minimipriser på franska e-böcker. Oavsett var i världen de säljs!

Syftet med den franska "Lang-lagen" sägs vara att garantera kultursektorns inkomster – och att skydda den från den "hänsynslösa marknaden".

Det är intressant att se hur franska politiker – helt oavsiktligt – istället banar väg för en omfattande piratkopiering av franska e-böcker. De har verkligen inte ens en skissartad uppfattning om hur saker fungerar i det moderna, digitala samhället. Eller på en marknad. Dynamiska effekter finns inte på deras karta. De tror verkligen att kommandoekonomi fungerar.

Läs mer hos ars technica »

2 kommentarer:

  1. Jag förstår inte det här... för tjugo år sedan firade vi att Sovjetunionen med dess planekonomi och alla regleringar föll och blev - någorlunda - marknadsorienterade demokratier. Det som sker i Europa just nu är rent av skrämmande.

    Fast tittar man lite i historieboken så fanns det väl en ambition hos de franska kommunisterna få Frankrike till en allierad med Sovjetunionen, inte sant? Måhända är Lang-lagen ett uttryck för att den marknadsfientliga andan lever och frodas i Gallien. Och uppenbarligen har ett brett stöd i landet.

    Vi libertarianer är nog dömda att försakas segerns sötma.

    SvaraRadera
  2. Men... va? Frankrike kan ju knappast hindra utländska återförsäljare från att sätta vilka priser de vill, och kan väl inte hindra dem från att sälja till franska kunder utan att bryta mot en massa regler för den inre marknaden... eller har vi lagt ner den fria rörligheten av varor helt nu?

    För övrigt är lagen absurd även om den håller sig inom Frankrikes gränser. I Sverige sänker man bokmomsen för att uppmuntra läsande, i Frankrike förbjuder man bokrea för att uppmuntra... uhm... sparande?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.