2011-06-29

Det grumligt skrivna är ofta det grumligt tänkta...

I midsommarhelgen hade Per Gudmundson en artikel på SvD Opinion: Brottslighet bland invandrare borde oroa alla partier.

Det är en sådan där artikel som lätt kan slinka ner om man okritiskt slöläser den. Som så många gör. Men som tur är finns det andra som har huvudet på skaft, midsommarsnapsen till trots:

Mårten Schultz: Statistiken är kollektivismens kreatur.

Dilsa Demirbag-Sten: Grumligt i Svenska Dagbladet om invandrare och brottslighet.

Alex Bengtsson: Brottslighet bland pursvenskar borde oroa alla partier.

51 kommentarer:

 1. Jag vet att statistiken talar emot vissa grupper men uppriktigt sagt så skiter jag i det. Det är dom personerna som INTE begår brott och tillhör en viss grupp som intresserar mig. Dom skall nämligen inte under några som helst omständigheter, även om statistiken visar 90% siffror, tvingas klä skott för det någon annan gjort sig skyldig till. Därför blir den här typen av statistik fullkomligt sinnessjuk. Den ger inget som helst konstruktivt bidrag till bekämpningen av kriminaliteten.

  SvaraRadera
 2. Således kan vi även bortse från eventuella positiva effekter av invandringen. Sådan statistik borde ju i konsekvensens namn vara lika "grumlig"?
  Märkligt att man kritiserar Gudmundsson när det är de siffror han redovisar som man stör sig på. Kritisera SCB istället.

  SvaraRadera
 3. Det viktiga i samband med den här typen av diskussioner är att vi under alla omständigheter skall förringa all typ av "negativ" statistik - hur "sann" den än må vara. Vi måste alltid använda olika typer av socioekonomiska förklaringar, även när det är uppenbart tokigt (typ hedersmord av döttrar, etc). Vanligt folk är nämligen idioter och kan nämligen inte hantera en "korrekt" redovisad kriminalstatistik. Så i valet mellan att bluffa lite eller skapa ytterligare väljarstöd för rent rasistiska grupper är det helt enkelt bättre att framstå som en idiot än att göra som Gudmundsson och servera Åkesson hans politiska drömagenda: att invandring på något sätt kan vara ett problem.

  SvaraRadera
 4. Visst HAX, skjut du på brevbäraren. Det är mycket enklare än att diskutera sakfrågan.

  SvaraRadera
 5. @ anonym

  Sakfrågan belyses väl rätt väl i de länkade artiklarna, för dem som bryr sig om att läsa dem.

  SvaraRadera
 6. Jag skulle hålla med dig om man var lika konsekvent individuell även i sammanhang som är positiva för grupper. Så länge man ger särskilda stöd till kollektiv kvinnor, religiösa, romer o.s.v. måste man även kunna avkräva ansvar av grupper.

  En bättre lösning är att enbart göra individuella prövningar men så länge som vi stödjer grupper måste vi även kunna avkräva ansvar av dem.

  SvaraRadera
 7. Håller till fullo med mrKafka, men ställer mig själv frågan, får man i något sammanhang använda statistik i brottsutredningar? Det blir ju alltid generaliserande menar jag.

  SvaraRadera
 8. Får man konstatera att, och dra slutsatser av, att män, lågutbildade och narkomaner är överrepresenterade i brottsstatistiken - eller är det också "grumligt"?
  Är inte dessa också individer?
  Det verkar som det är OK att konstatera att män är överrepresenterade i brott. Det är inte tydligen inte OK att studera på detaljnivå vilka egenskaper dessa män besitter. Således föredrar etablissemanget mer svepande och ospecifika generaliseringar än en mer detaljerad sådan. Märkligt. det är ju nästan som om de är rädda för vad de skall hitta...

  SvaraRadera
 9. Ta av dig offerkoftan, Voltaire, och sluta att missförstå med avsikt. Om du läser länkarna så ser du varför man kan anse Gudmundsons resonemang som grumliga. Det handlar inte om siffrorna utan om slutsatserna. Men det är förstås enklare att ägna sig åt slappt trollande än att föra en diskussion om en viktig fråga. Dessvärre.

  SvaraRadera
 10. Jag tror att min moral klarar av att få verkligheten beskriven precis som den är.

  Att dölja fakta och hur pålitliga faktauppgifterna är ger osäkerhet och utrymme för spekulationer.

  När jag sitter och funderar på hur en människa på ungefär min plats i livet men utan samma politiska engagemang skulle rösta för bästa möjliga egennytta och omtanke om de som är närmast en själv ger döljande av problem att det lönar sig att rösta på extrema grupper för att påverka problem som döljs men som man ändå ser själv och som kanske är stora.

  Att gömma problem bidrar till att göra det logiskt att rösta på extrema partier som lovar att göra något åt problemen.

  Dessutom ger döljande av faktauppgifter en konspiratorisk atmosfär vilket är helt korrekt eftersom det är en form av konspiration där politiker och folk som har tagit sig för att tänka för andra försöker skapa en falsk verklighetsbild. Här brukar det skrivas sura blogpostningar när EU byråkratin beter sig på det sättet.

  Konspirationer är mumma för politiker som vill vill utmana etablissemanget med "sanningen" och måla upp sin världsbild med sina enkla lösningar på svåra problem.

  Om den korrekta statistiken talar emot vissa grupper skulle jag definitivt inte skita i det utan använda det för att analysera vad som har gått fel och hur man kan minska problemen genom konstruktiva lösningar. Hur skall man annars lösa problem som berör många individer som delar en viss bakgrund och situation?

  SvaraRadera
 11. @Magnus Redin...

  Ingen säger väl emot dig på den punkten? Det är just de konstruktiva förslagen som saknas i Gudmundsons artikel, och det är det tillsammans med att det statistiska underlaget är så klent som han fått kritik för.

  Men visst borde det föras statistik på ett bättre sätt. Då skulle vi slippa den här diskussionen var 5:e år när BRÅ gör sin undersökning. Dömda gärningsmäns etnicitet är förvisso av intresse, och det är bara missrikad välvillighet att den inte bokförs.

  SvaraRadera
 12. @Magnus Redin

  "Hur skall man annars lösa problem som berör många individer som delar en viss bakgrund och situation?"

  Ja, polisen kan tex skita i att prata om nationell grupptillhörighet och istället fokusera på att lösa brott. Man kan anställa fler poiser. Bättre poliser, Mer professionella poliser. Poliser som bygger ett förtroende och inte skriker "apedjävul" när dom blir stressade.

  Man kan helt enkelt arbeta med den smått underliga insikten att man inte kan dömma en individ på förhand oavsett nationalitet, kläder, hudfärg, sexualitet, religion eller statistik.

  Vilka konstruktiva lösningar har du?

  SvaraRadera
 13. mrKafka, jag känner till mängder med konstruktiva lösningar på problem men de flesta är för fysiska resursfrågor och inte integrationsproblem, konflikter mellan kulturer och svagheter i den svenska "politiska" kulturen.

  Om de frågor som jag kan riktigt bra har jag skrivit en liten bok, när resurser sinar. De här problemen är inte min mission utan en del av hotbilden om politiken går på tok. Det jag är livrädd för är etablering av någon form av nyfascism för att lösa ekonomiska problem på det destruktiva sättet att utesluta människor ur samhället i stället för det konstruktiva att investera för framtiden och bygga vidare på allt som kan vara gemensamt.

  Jag hoppas helt enkelt att mera el, ersättande av sinande olja, nya företag och besparingar som hör ihop med att man gör något nytt skall göra att 1900:talets "lebensraum" tänkande inte kommer tillbaka genom att det blir kortsiktigt lönsamt att avlägsna konkurrerande konsumenter.

  Jag tror inte att jag är bra på att lösa problem som har att göra med invandringen men jag tror jag är tillräckligt insiktsfull för att se att politiken och mycket av vår självutnämnda kulturelit har fastnat i någon form av icke-lösande. Att gömma problem, förneka dom och skapa en osäkerhet om hur stora de egentligen är skapar ett politiskt gift som blockerar problemlösande.

  Det här är svåra frågor att borra i eftersom mina rädslor och de problem som jag vet finns men inte hur stora de är är samma problem som t.ex. SD använder för sina syften. Hur skall jag bearbeta detta utan att folk tror att jag är en rasist?

  Självklart är det även så att min osäkerhet ökar när auktoriteter, om än svaga sådana i media, säger att statistiken är felaktig och svåra frågor tystas ner. Att lösa upp den knuten och komma fram till en belagd gemensam verklighetsuppfattning som är närmare verkligheten skulle kortsiktigt kunna gynna SD.

  Ur min synvinkel är sådana risker värda att ta då jag är övertygad om att finanskrisen 2008 bara var en liten krusning till kris jämfört med den vi får om samhället inte anpassar sig tillräckligt smidigt till nya fysiska förutsättningar.

  Snälla elit som förstår det här bättre än mig, gör något som funkar bättre!

  SvaraRadera
 14. Det var tre stycken ganska värdelösa och dåliga artiklar du länkade till denna gången. :p

  SvaraRadera
 15. Dilsa Demirbag-Sten artikeln var den repliken som jag tyckte gav mest.

  SvaraRadera
 16. Även om det finns något vettigt att få ut av den där statistiken så är det helt uppenbart att dagens poliser inte kan hantera den. Om svenska poliser fortsätter trakassera invandrarungdomar på det sätt som de gör idag har jag full förståelse för att de vänder sig ifrån samhället. Ska vi få ordning på problemområdena så måste första steget vara att börja behandla invånarna som människor. Och då är sådan här statistik förödande för poliser som bara är marginellt smartare än den genomsnittlige dörrvakten.

  SvaraRadera
 17. "Det är dom personerna som INTE begår brott och tillhör en viss grupp som intresserar mig."

  Nu är det inte dessa personer vi talar om, byt inte samtalsämne nu, Mr Kafka.

  SvaraRadera
 18. Gudmundsson och statistik går ej ihop. Han lyckades för nåt år sen komma på den brillianta idén att det går att extrapolera statistik linjärt, vilket om man fullföljde hans slutsats så behövde man bara höja alla straff i Sverige med 6,5 år för att all brottslighet skulle försvinna.

  Förövrigt säger statistiken ingenting. Man skulle kunna förklara den med saker som "dom är genetiskt betingade till det", till att domare/nämndemän har en lägre tolerans till brott begångna av misstänkta invandrare och därmed går med på lägre bevisbörda.

  SvaraRadera
 19. SD är för övrigt överrepresenterade som nämndemän i Sverige. Tänk på det nästa gång det basuneras ut svensk brottsstatistik.

  SvaraRadera
 20. E-man, om det finns verkliga problem som döljs bakom falsk statistik hindrar det inte de som är i kontakt med problemen från att uppfatta dem.

  Problem inom polisen kan inte lösas genom att man gör deras vardag scitzofren med en verklighet på gatan och en annan på kontoret som deras chefer beordras att upprätthålla med falsk statistik.
  Bygger man in ljugande i en organisation lär sig människor leva med dubbelspel och det blir utrymme för diverse otrevligheter.

  Men det där är givetvis teoretiserande, jag vet inte hur bra eller illa det är inom olika delar av t.ex. polisen. Jag bor i Skäggetorp, Linköping, ett ganska lugnt "utanförskapsområde", de poliser som jag känner är trygga människor som är aktiva i ännu lugnare områden och det som händer i problemområdena i andra städer når mig via media och nätet.

  Jag funderar ibland på hur nära det är att det här där jag bor skulle bildas halvkriminella gäng som markerar revir och tar avstånd till samhället genom att sätta eld på sophus och bilar och kasta sten på brandkåren. Det som riktigt sätter skruv på oron om vart det kan ta vägen är när sådana problem hanteras med förnekelse.

  Sedan antar jag givetvis att SD osv kommer dragande med sin falska statistik. Jag har snubblat över åtskilliga idiotiska överdrifter och lögner på nätet men då detta inte är mitt huvudområde har jag inte samlat på mig exempel.

  SvaraRadera
 21. Citerar Magnus Redin:

  "Jag funderar ibland på hur nära det är att det här där jag bor skulle bildas halvkriminella gäng som markerar revir och tar avstånd till samhället genom att sätta eld på sophus och bilar och kasta sten på brandkåren."

  Om din definition av halvkriminell är att ägna sig åt mordbrand och grov misshandel blir jag nyfiken på din definition av kriminell :-)

  SvaraRadera
 22. Helvete vad fel jag tänker när jag skriver halvkriminella om mordbrand och misshandel. :-(

  Det jag far efter är att sådana gärningar kan vara ett sätt att svetsa ihop och initiera medlemmar till kriminella grupper.

  Om det går att få en människa att göra så grova gärningar att han ställer sig utanför samhället går det sedan att använda den personen för ännu grövre brott samtidigt som det stärker lojaliteten inom den egna gruppen som lever på och för att vara i konflikt med andra.

  Det är ungefär så jag även uppfattar främlingsfientliga grupper, få ut ungen att heila och bli spottad på och sedan är det svårt att lämna gruppen.

  SvaraRadera
 23. HAX: För första gången under de år jag läst dina intelligenta poster så blir jag mycket besviken på dig.

  Nu har du gjort dagens goda gärning och gått ut och berättat hur god du är och hur ond budbäraren Gudmundson är. Alla applåderar och problemet finns därmed inte. Suck...

  Om vi i stället tar bort den offentliga masken som de flesta svenskar har utrustats med sedan barnsben och tittar på hur vi egentligen lever så ser vi att svenskarna flyr från områden med stora grupper outbildade utomnordiska invandrare. Jag slår vad om att flertalet av de som kommenterar här faktiskt aldrig bott i ett sådant område eller har exempelvis några outbildade arabiska vänner i sin umgängeskrets. Bor man exempelvis på det segregerade Södermalm där dessa personer knappt kan drömma om att bo så är det mycket enkelt att förbli en "god" människa och fördöma de som inte är så lyckligt lottade.

  Själv har jag bott i förorter med stora andelar outbildade utomeuropeiska invandrare och jag har även sådana i min umgängeskrets så jag anser att jag vet en hel del om vad jag pratar om.

  Även utan att ha sett statistiken så ser jag att denna grupp i hög utsträckning utnyttjar både vårt bidragssystem och ägnar sig åt både mindre och grövre kriminalitet. Synen på kvinnor och homosexuella skiljer sig också ganska grovt åt den gängse svenska bilden. Jag har till och med hört av flera att dödsstraff för homosexualitet skulle vara en god sak.

  MEN det finns en socioekonomisk aspekt i det hela. De högutbildade vänner jag har bland utomeuropeiska invandrare ägnar sig inte åt brottslighet eller bidragsutnyttjande i samma utsträckning. De skäms ofta för sina lågutbildade idioter till landsmän och undrar varför vi svenskar inte sätter stopp för deras framfart. En högutbildad arab jag pratade med häromdagen sa att han skulle rösta på SD om han var svensk medborgare och pekade på att vi borde göra som Kanada och bara ta in högutbildade invandrare.

  Däremot påverkar inte den socioekonomiska faktorn synen på kvinnor och homosexuella åt så mycket. Den är fortfarande inte speciellt tolerant vilket kommer att bli ett problem i ett land utan någon konstitution för mänskliga rättigheter vilket gör att majoriteten kan rösta bort dessa när som helst.

  Jag ser att Gudmundson som en mycket modig journalist som lyft fram ett mycket allvarligt problem. Det är bara förmätet att kräva att han ska ha en nyckelfärdig lösning på problemet när man själv inte ens erkänner att det finns ett problem.

  Men låt oss fortsätta på det spår vi hittills valt och låta bli att ta fram statistik och fördöma dem som tar fram den. Sedan ser vi till att flytta till Bromma och Södermalm tillsammans med de vita, högutbildade kompisarna vi alltid umgåtts med och låter "någon annan" uppleva ickeproblemet. Vilka goda människor vi är då.

  Det är inte artiklar som Gudmundsons som skapar rasism. Det är faktiskt poster som denna som agerar som nyttiga idioter åt rasismen. SD lever i allsköns välmåga på att de etablerade partierna och medierna inte vågar/orkar se problemet.

  Vill man verkligen göra något åt de ökande rasismen i Sverige så är det bara att erkänna och åtgärda de problem som vissa delar av invandringen faktiskt fört med sig. Fast det krävs ett enormt civilkurage för.

  /Byggaren

  SvaraRadera
 24. "Även utan att ha sett statistiken så ser jag att denna grupp i hög utsträckning utnyttjar både vårt bidragssystem och ägnar sig åt både mindre och grövre kriminalitet."

  Suck!

  SvaraRadera
 25. Henrik Alexandersson, du anser uppenbarligen att motstånd emot invandringsbrottsligheten inte ska få existera. Är du för folkmord också? Ja, tydligen.

  SvaraRadera
 26. "Suck!"

  Och det var ditt bidrag till diskussionen? Eller måste du gå hem och kolla i manualen vad du ska tycka först?

  /Byggaren

  SvaraRadera
 27. Fast i ärlighetens namn så ska det stå "i högre utsträckning" och inte "i hög utsträckning".

  /Byggaren

  SvaraRadera
 28. Nej du Henrik. Den här bloggposten var verkligen det dunkelt sagda och det dunkelt tänkta.

  Per Gudmundson gör något så enkelt som att ta upp statistik och visst, mumla lite om den. Men det borde vara så att folk som kommer utifrån och söker asyl och får asyl har lägre brottsfrekvens än ett genomsnitt av ursprungsbefolkningen. Varför det, jo dels borde man om man på riktigt har behov av asyl, sköter sig. Dels finns det mig veterligen en uppförandeparagraf i asyllagstiftningen just för att undvika att personer som saknar asylskäl, men har andra skäl att undvika sitt hemlands polis, inte skall få asyl. Och den diskussionen borde vi ha, för att skydda de som bor i landet och för att de som har verkliga asylskäl inte skall misstänkliggöras. Och när PG försiktigt tar upp diskussionen så angrips han.

  Det är ganska obehagligt att personer säger att man inte får, eller inte borde säga vissa saker. Ännu obehagligare är det när det är personer som kallar sig liberala som gör det. Det här blogginlägget var inte ett dugg liberalt.

  SvaraRadera
 29. Har ni som kommentrar här öht läst de tre texter som kritiserar Gudmundsons artikel?

  Det verkar inte så. För de innehåller exakt den relevanta kritik som ni efterfrågar.

  SvaraRadera
 30. Chrille/
  Ingen har väl sagt att PG inte får ta upp statistik (utom möjligen han i sista länken); problemet är att han använder statistiken på ett fullständigt ovetenskapligt sätt, och invändningen att det är synd att en så intelligent skribent på en så seriös tidning skriver något så dumt.

  SvaraRadera
 31. Chrille m.fl:

  När exakt har Henrik sagt att "man inte får, eller inte borde säga vissa saker"? Jag läser och läser, men finner det ingenstans?

  SvaraRadera
 32. Erik W,

  Läs igen:

  1. "Det grumligt skrivna..:"

  Länkarna skall ses i samband med att HA skriver "Men som tur är finns det andra som har huvudet på skaft"

  2. Länk 1: "Bör en sådan undersökning publiceras? Bör det skrivas pressmeddelanden? Bör det skrivas en orolig ledare i SvD? Mitt svar på alla frågor är nej. Sådan statistik är inte i sig intressant. Och viktigare:

  Den kan göra stor skada"

  3. Länk 2: "Har Gudmundson siktet på gränserna och en politik baserad på människors etnicitet? Det finns ett namn för sådan politik."

  Kort sagt, HA sablade ner PG och hyllade krönikor som direkt sa att PG inte fick säga så och sånär kallade honom fascist. Så därför anser jag klart att han tycker att PG inte bör säga sådana saker. Och kanske till och med snäppet värre.

  SvaraRadera
 33. Nej, jag är inte emot att någon får publicera grumliga artiklar.

  Men för den sakens skull skall de inte förvänta sig att slippa kritik för det.

  I de länkade artiklarna finns goda förklaringar till varför Gudmundson hamnar fel. Det är relevant information.

  För den som är beredd att ta till sig information från flera källor, vill säga.

  SvaraRadera
 34. Länkarna är lästa, det som fick mig att reagera starkt var första kommentaren från mrKafka.

  SvaraRadera
 35. Chrille, man kan kalla någon för fascist (eller än värre) och fortfarande stå upp för deras rätt att uttala sig. Schultz kritiserar visheten i att skriva en ledare på det sättet som PG gjorde, han attackerar inte PGs rättighet att göra det. Den distinktionen är väl inte så svår att greppa?

  Men det finns ett mönster här hos de som alltid vill tala om det vi inte får tala om (trots att det talas om det i kubik och kvadrat, hela jävla tiden) och det är att så fort nån argumenterar emot så börjar det genast gnällas om att de inte respekterar demokrati och vill tysta debatten.

  De tre länkarna ovan försöker alla tre (med variationer i grepp och framgång) att förklara VARFÖR det är dumt att använda statistik på det sättet som PG gjort. Jag har fortfarande inte sätt något argument för att man skall göra det, annat än att det pekar ut invandrare som grupp. Och då frågar man sig; vad ska man använda den informationen till? För om den kunskapen används för riktade åtgärder, vare sig det är piska eller morot) så kommer den att riktas mot en grupp där flertalet individer (de som inte är brottslingar)inte bör varken straffas eller hjälpas.

  SvaraRadera
 36. OK. Låt oss gå in på skillnaden mellan skäligen brottsmisstänkt och brottsdömd vilket är det som kritikerna till mesta delen bygger sin kritik på.

  Är det någon som har belägg för att skäligen misstänkta invandrare frias oftare än skäligen misstänkta svenskar? Om så skulle vara fallet så finns det fog för kritiken. Om det snarare är så att förhållandet är 50/50 eller att svenskar frias oftare än invandrare så är kritiken obefogad. De som vill hitta socioekonomiska anledningar till brott brukar argumentera för att invandrare döms oftare än svenskar vilket borde vara ett argument emot Dilsas argument.

  Enligt Dilsa så läggs "vissa år" upp 50% av åtalen mot skäligen misstänkta nordafrikaner ned, "ofta" av orsaken avvikande utseende. Vad jag förstår menar hon att förövaren anses haft ett nordafrikanskt utseende men att fel person kan ha utpekats. Skulle vara intressant att se motsvarande siffror för skäligen misstänkta svenskar, vilket Dilsa inte anger.

  Det är mycket svårt att argumentera mot Dilsas siffror då man inte har något att jämföra med. Forskningen inom detta område är så politiskt styrd, läs BRÅ, att det är mycket svårt att hitta statistik, därav hämtas ofta information om detta från andra Europeiska länder.

  Något annat som vi anses bör ta i beaktningen är de socioekonomiska faktorerna bakom varför utomeuropeiska invandrare begår brott. Detta erkänner jag också men jag anser att vi inte ska ta in lågutbildade invandrare av bland annat dessa skäl. Om de inte kan bidra till vårt samhälle ska de heller inte bli insläppta. Att få uppehållstillstånd i Sverige är inte en mänsklig rättighet. Deras platser kan i stället ges till högutbildade invandrare som i mindre utsträckning är benägna att begå brott och antagligen bättre kan bidra till det svenska samhället.

  Jag uppfattar kritiken som att man desperat försöker att hitta hål i statistiken som Gudmundson kommer med då den inte stödjer kritikernas egna politiska åsikter. Antagligen kommer de att lyckas smutsa ner Gudmundson genom guilt by association men problemet kommer att kvarstå och till och med förvärras.

  Nu senast har Galago uppmanat till att Gudmundson ska skjutas. Givetvis är det bara "satir". Men han tänker sig nog nu för en extra gång innan han publicerar något som inte gillas av ängslig, god, vit medelklass i segregerade bostadsområden.

  /Byggaren

  SvaraRadera
 37. HAX: Lite grann argumenterar du som en bloggare på S-info i detta fall. Du anger inte exakt vad Du anser vara fel i Gudmundsons fall utan hänvisar bara till andra bloggar. Exakt vad anser Du är felet med Gudmundsons debattartikel?

  /Byggaren

  SvaraRadera
 38. @Erik W Ditt argument, trots att det är bra, görs meningslöst av att inga indignerade artiklar hörs när man analyserar klasskilnnader, män och kvinnor, hetero- och homsexuella, eller för den delen invandrargrupper kontra etniska svenskar så länge man kommer fram till något som är till fördel för de svaga grupperna.

  Personligen hade jag tyckt det var bättre att se till individualpsykologiska faktorer bakom brott. Då kommer man säkert upptäcka att risken för vissa destruktiva mönster ökar i vissa kulturer men man har något konkret att arbeta med.

  Nu är det ju resten av samhället som tycks tycka att det bästa som finns är att titta på samhället ur grupperspektiv. Klass någon? Då är det en smula missvisande att anklaga Gudmundsson för att han fortsätter den traditionen. Hela vänsterblocket bygger ju sin politik på grupptänkande. Varför är inte de grumliga?

  SvaraRadera
 39. Det finns något som heter dilemman.
  PG beskriver ett sådant. tillåtet?
  I Danmark och Norge tar man fram
  brottsstatistik som grund för
  reformerad invandringspolitik.
  Etnicitet och brottsbenägenhet
  korreleras. Det gör vi inte i
  Sverige. Vad vet vi som man inte
  vet i grannländerna?

  SvaraRadera
 40. Erik W skriver:
  "Schultz kritiserar visheten i att skriva en ledare på det sättet som PG gjorde, han attackerar inte PGs rättighet att göra det. Den distinktionen är väl inte så svår att greppa?"

  Ledsen, men MS gör inte den distinktionen alls och därmed blir den helt ogreppbar i hans krönika. Hade PG kunnat tala på något sätt om denna statistik och MS hade tyckt det var ok? Nej. Som jag redan citerat skriver han "Bör en sådan undersökning publiceras? ...Mitt svar på alla frågor är nej." Han använder ordet "bör", men med emfas. Alltså, man får enligt MS inte ens publicera statistiken, ännu mindre skriva om den på ledarplats.

  Och eftersom HA helt okritiskt länkar till MS och DDS så får man anta att han samtycker. En egen analys av vad det är PG gör som är fel eller en liten brasklapp vid länkandet så hade det hela blivit bra mycket mer balanserat. Men HA varken brasklappar i ursprungsinlägget eller kommer med sådana i efterhand. Alltså....

  SvaraRadera
 41. Erik W: Du frågar vad man ska med sån information till?

  Låt mig ge några exempel:
  Om statistiken visar att invandrare från exempelvis Algeriet visar sig ha en större tendens till grov brottslighet och att folk från Sydkorea har en större tendens till att vara laglydigare än svenskar ligger det i vårt intresse att strypa infödet av folk från Algeriet och öka inflödet från Sydkorea. Vi behöver fler produktiva och laglydiga invandrare så låt oss leta efter dem där vi har störst chans att hitta dem.

  Ditt argument mot detta är kanske att statistiken är för trubbig för detta och att vi genomför en kollektiv bestraffning mot ett helt lands befolkning pga detta.

  Mitt följdargument blir då att vi bör se till att göra statistiken så specifik som möjligt och lägga till socioekonomiska aspekter etc. etc. Då visar det kanske sig att vi i bästa fall fortfarande kan ta in folk från exempelvis Algeriet men att det bör vara högutbildade från en viss region.

  Kan vi samtidigt kasta ut dem som inte sköter sig och skämmer ut sina landsmän så är mycket vunnet.

  DÅ skulle rasisterna inte längre få vatten på sin kvarn, Sverige skulle kunna ta in fler invandrare, brotten skulle minska och välfärdssystemet inte vara så belastat.

  Alternativet är att fortsätta på nuvarande väg med eskalerande allvarliga problem OCH se SD stiga till mellan 20-30%.

  Vad väljer du?

  /Byggaren

  SvaraRadera
 42. @Byggaren

  Du har missförstått vad flyktingmottagning går ut på. Det är inte något man gör för att landet skall tjäna pengar. Det är något man gör för att hjälpa människor.

  Dessutom. Det bästa sättet att bekämpa rasism är så klart INTE att själv bli mer rasistisk utan att bekämpa brottslighet på ett professionellt sätt och genom detta arbete bygga förtroende mellan bra människor oavsett ursprung, klädsel, hudfärg och religion.

  SvaraRadera
 43. Magnus Redin,

  Om du uppfattade mitt inlägg som att jag tyckte att man borde dölja sådan här statistik för poliser så missuppfattade du mig grovt. Det jag menade är att poliser idag inte kan hantera att de känner till överrepresentationen bland invandrare. Oavsett om vi visar dem statistiken eller ej så "vet" de redan att alla invandrarungdomar är kriminella. Och det är ett jävligt mycket större problem för rättstaten än att de flesta brottslingar är mörkhåriga!

  SvaraRadera
 44. Okej.

  Johan, kritiserar inte Henrik vänsterns grupptänkande ganska flitigt? Jag följer inte Dilsa så där jättemycket men jag tycker mig minnas att hon ger slängar åt kollektivistiskt tänkande även när saken inte gäller invandrare? Hur det står till med den här Alex Bengtsson, det vet jag inte, men jag ger honom "the benefit of a doubt" tillsvidare. Och för att klargöra så brukar jag käfta emot både vänster och statsfeminister ganska frekvent. Så jag förstår inte riktigt mot vem din kritik är riktad? Använd gärna mitt argument i de där andra fallen också. Jag gör det.

  Chrille, "bör" och "skall" är inte samma sak, en distinktion jag utgår från att Schultz som jurist är väldigt medveten om.

  Och så Byggaren, som bekräftar att det visst är en kollektiv bestraffning man skall använda informationen till: Det är ju precis där skiljelinjen går. Henrik och många av oss andra tycker att sådana kollektiva bestraffningar är fel, etiskt oförsvarbara. Precis som det är fel när klimakterietalibanerna försöker att skuldbelasta alla män för det vissa andra män gör.
  Du verkar, åtminstone i förbifarten, ana detta då du vill försöka minimera den orättvisan med en så spetsig statistisk analys som möjligt. Men även om det skulle vara möjligt att nå en bättre precision i analysen så skulle den kollektiva bestraffningen fortfarande vara fel. Om Gudrun Schyman finner statistik på att männen i Norbotten faktiskt är de som är statistiskt mest överrepresentrade när det gäller våld mot kvinnor och riktar sin kollektiva bestraffning dit, så är det fortfarande fel. Eller?

  Vilket utsökt leder oss in på den absolut mest intressanta delen av PGs artikel, vad händer när man spetsar till analysen lite? Jag citerar PG; "Om man däremot tar hänsyn till kön och ålder – invandrare är i hög grad unga män, precis som gärningsmän ofta är – förklaras mellan 20 och 45 procent av överrepresentationen. Andra förklaringar försöker sig rapportförfattarna inte på". Att rapportförfattarna inte försöker betyder inte att förklaringarna inte finns och här skulle PG kunna ha gjort en insats genom att spekulera lite. Kan det vara så att man jämför äpplen med päron? Kanske gruppen "invandrare" och gruppen "Svenskar" rent demografiskt skiljer sig åt på fler sätt än att de förra har invandrat och de senare är födda här? Kanske överrepresentationen skulle ätas upp om analysen var tillräckligt vass?

  Jag vet inte, men jag skulle gärna se en studie. Av kuriosa, inte för att det skulle ändra något i sak. För i slutändan så är det enda jag är intresserad av att vi riktar åtgärder mot enskilda individer som faktiskt har gjort sig skyldiga till något. Och att alla då är lika inför lagen. Så gammalmodig är jag.

  SvaraRadera
 45. mrKafka:

  Som sagt är det inte en mänsklig rättighet att komma till Sverige. Vi bör ta emot dem som kan bidra mest till samhället i form av produktivitet och laglydighet. Vi bör inte heller ta emot folk som har intoleranta åsikter.

  Hur ser vi då till att få in dessa personer och inte fel folk? Ska vi fråga dem vid gränsen? Vad tror du att de svarar?

  Det enklaste är att utgå från en sannolikhetskalkyl.

  Hur mycket sannolikare är det att en person från land X med utbildning Y kommer att bidra till vårt samhälle än en person från land Z med utbildning P?

  Vi har redan visumkrav på personer från vissa länder. Är det kollektiv bestraffning? Vissa länder har också en urvalsprocess baserad på utbildning. Är det kollektiv bestraffning?

  Vi har redan sett hur det går när vi släpper in folk utan något som helst urval. Våld, arbetslöshet och importerad intolerans.

  Att fortsätta in på samma väg är vansinne.

  Folk som inte har så många invandrare i sin bekantskapskrets tror att de flesta invandrare är flyktingar. Så är det givetvis inte. Många kommer hit exempelvis som anhörig. Alla jag känner har kommit hit för att tjäna mer pengar vilket inte är ett dåligt argument. Många är också mer driftiga än svenskar men hindras av alla våra regleringar. Problemet är att många också inte har en utbildning eller respekterar västerländska värderingar.

  Det är för övrigt inte tolerant att sitta i sin blancs-only bostadsområde och tänka fina tankar om invandringen.

  /Byggaren

  SvaraRadera
 46. @Byggaren

  Ok så ditt förslag är att strunta i internationella avtal och bara ta emot flyktingar som kan vara lönsamma för Sverige. Dessutom skall mottagningen enbart ske från länder som har en gynnsam brottsstatistik. Suck.

  Återigen, Du har inte förstått vad flyktingmottagning går ut på och du riskerar med destruktiva förslag sätta Sverige i en situation som liknar Danmarks. Alla SD'ares favoritland vars internationella anseende är i botten, ekonomin är i recession och dess internationella företag uttrycker bekymmer eftersom utlänningar inte vill arbeta i ett land där utländsk likställs med belastning.

  I en modern global värld som bygger på internationellt samarbete så är naturligtvis inte invandringen det stora hotet mot Sverige. Tvärtom är det en tillgång. Den gör så att Sverige kan bygga ekonomiska broar till länder som vi aldrig hade haft chansen att handla med om vi inte kunnat språket och kulturen.Nej Hotet är istället kollektivister som du. Människor vars lösningar baseras på att ställa grupper mot varandra, bygga konfrontationspolitik och misstänkliggöra folk som inte gjort sig skyldiga till något annat än att ha en annan hudfärg, ett annat ursprung eller en annan kultur.

  Istället för att rabbla mantrat om att "det är invandrarnas fel" så kunde ni istället anstränga er att skapa förutsättningar för att sätta fast brottslingarna. Jag har inget problem med det. Det finns skitstövlar överallt. Det har inget att göra med hudfärg. Detta kan emellertid bara ske genom bra polisarbete, bra resurser, förtroendebyggande och att man ger sig fan på att behandla ALLA människor med respekt. Inte att man på förhand förenklat dömer folk på ovidkommande grunder.

  SvaraRadera
 47. Jag bor i en av de mest omrapporterade förorterna i Sverige, och jag blir så förbannat less på hur INGEN JÄVEL utom några få modiga personer vågar påtala PROBLEMET. Fy fan. Snart ska jag flytta fydjävlar så långt bort från det inavlade hålet och bosätta mig någonstans där det finns riktiga människor, precis som alla andra med ambition gör. Det är väl för fan klart man ska bry sig om statistik som visar att vissa folkgruppar bara skapar problem, kära "mrKaftka" flytta till Rinkeby själv då. Så jävla patetiskt. Sluta blunda för helvete och se problemen. De kommer bara växa sig så jävla mycket större om det inte görs något.

  SvaraRadera
 48. mrKafka: Om du gick ned från ditt vita elfenbenstorn och verkligen började umgås med invandrarna så skulle du upptäcka att de flesta INTE är flyktingar utan just invandrare.

  Så du kan hänga upp din halmdocka någon annanstans.

  Jag ser problem med att ta emot invandrare av nationaliteter som vi redan har problem med. Antingen gällande grov brottslighet, svårigheter att frösörja sig själva eller har en stor sannolikhet att inte kunna anpassa sig till västerländska värderingar. Det sistnämnda har bland annat egypter och pakistaner där undersökningar visar att runt 80% av befolkningen stödjer dödsstraff för brott som homosexualitet och otrohet.

  Visst kan invandringen bidra positivt till Sverige. Det krävs dock att följande variabler uppfylls:
  1.) De kan försörja sig själva och sin familj.
  2.) De följer svenska lagar.
  3.) De kan anpassa sig till västerländska värderingar.

  Kan de inte det så ska vi självklart inte ta emot dem. Deras plats ska erbjudas någon som kan.

  /Byggaren

  SvaraRadera
 49. @krakel och byggaren

  Läser ni överhuvudtaget vad jag skriver? Eller går fingrarna med automatik när ni skriver inlägg.

  För att få bukt med kriminaliteten så har jag inga problem med att Sverige fixar till fler poliser och höjer straffnivåerna. Det tjatar jag ju om hela tiden. Det är en väg framåt.

  Det jag har problem med är att Ni dömer folk på förhand baserat på ovidkommande egenskaper som hudfärg, religion eller kultur.

  Att folk är allmänt jobbiga eller irriterande skitstövlar är trist men liksom inget för lagen att göra något åt. Dessa personer finns dessutom både i Danderyd och Rinkeby och har inget med hudfärg att göra.

  Skillnaden mellan att vara liberal och SD'are är alltså om man vill att var människa skall få svara för sig själv eller om man vill att dom skall buntas ihop i ett kollektiv.

  Vill ni till varje pris ha det sista alternativet så får ni väl rösta på SD. Det kommer inte att sluta väl. Det kan jag säga redan nu. Bortsett från tjatet om invandrarna så har dom nämligen ingenting nytt att komma med.

  SvaraRadera
 50. mrKafka: Om du inte vill att jag bemöter det du faktiskt skriver så säg till. Som sagt anser du att det främst är flyktingar som kommer till Sverige. Min erfarenhet är att det absolut inte är så.

  Sedan tror du att fler poliser skulle lösa problemen i förorterna. Visst skulle det vara trevligt att se fler poliser där men det är inte ett alexanderhugg såtillvida att du inte vill göra förorterna till polisstater.

  Jag dömer inte någon på förhand. Antagligen känner jag fler personer i dessa grupper än vad du gör. Du talar som någon som lärt känna problematiken via tidningarna.

  Det jag gör är att utgå från sannolikheter. Sedan utgår jag inte från hudfärg eller religion. Däremot utgår jag en hel del från socioekonomiska faktorer i viss mån i kombination med kultur.

  Vad gör du när de dessa personer väl fått svenskt medborgarskap? Du har då ingen som helst möjlighet att kasta ut dem när de väl inte kan försörja sig eller börjar begå brott. På vilket sätt bidrar dessa till samhället?

  Jag vet inte var du får att jag buntar ihop vissa människor. Det kanske är du som borde läsa mina kommentarer och inte komma med halmdockor. Jag påstår ingenstans att alla människor från ett visst land är kriminella. Däremot kan de vara överrepresenterade inom vissa brott och att detta kan vara en anledning till att se till att ta emot fler personer från länder som är underrepresenterade i stället för från länder som är överrepresenterade.

  Jag antar att du inte anser det vara liberalt att kräva visum från vissa länder? Du anser givetvis också att Sverige/EU inte bör ha några som helst gränser mot omvärlden? Om så är fallet är du en naiv drömmare utan någon som helst verklighetsförankring. Om inte så är du bara inkonsekvent.

  Själv röstar jag inte på SD. Men den nuvarande integrationspolitiken och okunniga nyttiga idioter som du kommer att se till att många fler kommer att göra det. Detta kommer att vara en förlust för Sverige då det också kommer att innebära att andra viktiga liberala idéer får stryka på foten.

  /Byggaren

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.