2011-06-29
Den så kallade verkligheten
Grekland skälver. Portugal och Irland befinner sig farligt nära den ekonomiska avgrunden. Och som en ekonom på ett seminarium nyligen uttryckte saken "Then, if Spain goes, everything else was just tapas."
Euron / EMU var ett ogenomtänkt projekt. Det får man nog vara folkpartist för att inte förstå. Det är ingen idé att gråta över spilld mjölk, men man måste ändå konstatera att det som sker är det som eurons kritiker varnade för. Invändningar som makthavarna medvetet valde att ignorera.
Och det finns fler problem, som drabbar alla länder. Till exempel att folk inte tycks begripa (eller ignorerar) de fyra räknesätten. Vilket bland annat leder till att britterna nu går ut i generalstrejk, mot sin regerings ekonomiska politik.
Vill man ha pensioner och andra förmåner, då måste man först tjäna in dessa pengar. De uppstår inte ur tomma intet. Vill man ha ett samhälle som har råd att ta hand om dem som misslyckas, då måste man även låta de människor som kan skapa tillväxt och välstånd lyckas. Vill man ha mer åt fler, då är tillväxt en absolut förutsättning.
Detta vill många av våra politiker inte kännas vid. De lockar med förmåner, "reformer" och bidrag rakt ut i tomma luften. Och väljarna... Tja, det är ju inte så svårt att rösta på någon som vill ge en mer. För våra ledare måste väl ändå begripa vad de sysslar med? Eller?
En fri marknad har en häpnadsväckande förmåga till självläkning och den straffar automatiskt folk som gör fel eller missköter sig. De regelverk som krävs, de behöver inte vara mer komplicerade än att de förbjuder stöld, tvång och rent lurendrejeri. Färre lagar och mera ordning, typ.
Men icke. Politikerna (som istället borde fokusera på att få demokratin och vissa gemensamma samhällsfunktioner att fungera) tror att de kan styra ekonomin. I de flesta fall resulterar detta i lagar och regler som minskar marknadens förmåga till självläkning, som skapar perverterade incitamentsstrukturer och som inte sällan är beställningsjobb av särintressen.
Det finns inga tecken på att detta kommer att förändras. Svenska folket är som regel redo att rösta på den som lovar mest till flest, oavsett om detta är realistiskt eller ej. Euron kommer ständigt att skapa nya problem så länge den finns. Och på EU-nivå ser vi allt mer av centralstyrning, kommandoekonomi och politiker som petar i saker som de – uppriktigt sagt – ofta inte begriper sig på.
Resultatet blir oväntade dynamiska effekter, klavertramp, andra oönskade och oförutsedda konsekvenser, ogenomtänkta panikbeslut och en beslutsprocess som inriktas på det enda som är viktigt för den politiska klassen: Mer makt till politikerna och deras funktionärer.
Allt har redan gått så långt att det är svårt att se någon väg ut ur denna snårskog. Det kan aldrig gå väl.
P.S. Följ det grekiska dramat på Financial Times Live blog: Decision day in Greece. D.S.
Uppdatering 14:49: För ett par minuter sedan började omröstningen om krispaketet i det grekiska parlamentet.
Uppdatering 15:08: Det grekiska parlamentet har röstat igenom sparpaketet. Men löser det något på sikt?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag ser inte riktigt kopplingen mellan Euron och politikers klåfingrighet. Ser man samma klåfingrighet i USA, där man också har gemensam valuta? Och saknas klåfingrigheten i länder som behållit sin valuta, t.ex. Sverige och Storbritannien?
SvaraRaderaDet är egentligen två olika problem.
SvaraRaderaMen vad som gör EMU speciellt är att systemet är riggat för slitningar mellan länderna, vilket får politiker att reagera ryggradsmässigt och i panik.
Är storstrejk i Storbritannien bevis på problemet med euron? När införde Storbritannien euron?
SvaraRaderaOch när införde för övrigt Vitryssland, som på grund av brist på pengar får elen från Ryssland avstängd, euron?
Som jag ser det så är det inte Euron i sig som är problemet. Problemet är att Politikerna har låtit Euro länderna att skita totalt i de konvergenskrav som fanns för att få vara med. Och sedan har man struntat i att straffa de länder som inte följt reglerna gällande budgetunderskott, inflation osv.
SvaraRaderaÅ andra sidan, vad hade man räknat med när man tar med länder som Italien och Grekland... *facepalm*
För att Euron skulle haft en chans att fungera så hade man varit tvungen att styra med järnhand. Vägra tillträde till länder som inte platsar och direkt straffa de länder som inte sköter sig.
Men det var väl antagligen viktigare för politikerna att få med så många på tåget som möjligt, än att ha ett system som hade chansen att fungera.
Stefank:
SvaraRaderaDet är som sagt två problem som beskrivs.
1) Euron
2) Verklighetsfrånvänd politik med ambitioner att kontrollera ekonomin
Nr 1 är dock ett ovanligt tydligt exempel på nr 2.
GB är för övrigt ändå med i den europeiska ekonomiska dödsdansen, även om de står utanför EMU. Regleringsvansinnet, kommandoekonomin och klåfingrigheten i EU drabbar alla medlemsstater.
Vad gäller Euro-zonen, så kommer den alltid att skapa problem – så länge medlemsstaterna inte är i perfekt ekonomisk synk med varandra. Och för att nå dit krävs centralstyrning och överstatligt tvång av episka proportioner.
SvaraRaderaVästerbotten och Stockholm är knappast i perfekt ekonomisk synk med varandra, men är betydligt tätare bundna via valuta och ekonomisk politik än några medlemsstater i EMU är.
SvaraRaderaNu har jag flyttat ner UK två stycken. Hoppas det blev tydligare så.
SvaraRaderaJaha, så vi hade "fel" om EMU. Big deal.
SvaraRaderaJag ser inte riktigt kopplingen mellan Euron och politikers klåfingrighet.
SvaraRaderaFantastiskt. Det är som att säga att man inte ser kopplingen mellan kriminalitet och det stora tågrånet.
"Västerbotten och Stockholm är knappast i perfekt ekonomisk synk med varandra, men är betydligt tätare bundna via valuta och ekonomisk politik än några medlemsstater i EMU är."
SvaraRaderaMen herregud... Har du aldrig hört talas om avfolkningen i många områden i framför allt norra Sverige?!
Vad som sker inom Sverige är precis vad som INTE sker mellan länderna i EU, pga språkliga och kulturella barriärer, dvs att folk flyttar dit jobben för närvarande finns.
@Paul W H: Tyvärr så funkar det där inte så bra inom sverige heller, eller det verkar bara funka i Stockholms favör, inte tvärt om. Idag är Malmfälten fullständigt överhettat och skriker efter arbetskraft, bostadsbristen är skriande, folk har svårt att få semester och helt okvalificerade chufförsjobb ger årsinkomster som överstiger en halv miljon med skifgång som innebär endast ca 25 veckors arbete om året.
SvaraRadera"Vill man ha pensioner och andra förmåner, då måste man först tjäna in dessa pengar. De uppstår inte ur tomma intet."
SvaraRaderaJag har en liten invändnig. Eller snarare en fråga. Är detta till 100% sant? Ponera att jag och min arbetsgivare betalar in pengar till pensionssystemet (vilket de också gör, I damn hope). Lägger då de mina pengar i en kista som mitt namn står på, och som jag kommer att få nycklar till när jag bli "sextifem+"? Nja, kanske inte riktigt så. Troligtvis används mina nu inbetalda pengar för att betala ut mina föräldrars pension. Så länge jag och de arbetande i min generation betalar in, lika länge - och lika mycket - borde väl mina föräldrar kunna göra anspråk på stålarna i penningakistan?
Det intressanta blir ju ifall min dotters generation kommer generera mycket mindre pengar till pensionssystemet när jag är "sextifem+" (om jag nu lever, vilket jag börjar betvivla; vi får resonera hypoteteiskt i detta fall). Jag misstänker att när jag väl står där, indignerad och med gatsten i handen utanför riksdagshuset, så kommer min (eventuellt arbetslösa) dotter rycka på axlarna och säga att det blir inte mer pengar till din pension, farsan.
Jag kan ha fel, men jag misstänker starkt att de pensionspengar jag betalar in nu bränns omedelbart på utbetalningar till "köttberget", eller hur nu Pär Nudel uttryckte det. Och eventuellt på utlåning till icke kreditvärdiga nationer...
Om någon kan förklara hur det ligger till ber jag att få tacka för information medelst en ödmjuk bugning. Jag har alltid misstänkt att det är något lurt med med det hela...
Oavsett om man sparar sedlar i en låda, aktier, har pensionsfonder som äger guld/hus/aktier/värdepapper/rembrandttavlor eller en stat som lovar pension motsvarande det man en gång betalade in eller ännu mer kan pensionerna inte bli mer än vad samhällets produktivitet förmår leverera.
SvaraRaderaOm den unga generationen inte blir lika produktiv som föräldrar och farföräldrar ligger utlovade pensionsutbetalningar illa till.
Kanske går det att fixa en halv generations löftesuppfyllnad i en krympande ekonomi om man offrar mycket av investeringar och underhåll i resten av samhället men då blir det definitivt kört när infrastruktur, institutioner och företagande är kört i botten.
Det är alltså nödvändigt med ett långsamt och ordnat svikande av löften och brytande av avtal om den ekonomiska tillväxten inte räcker för att uppfylla dem. Surt...
För att undvika så mycket som möjligt av sådana eländen och framförallt ha det bra och roligt är det nödvändigt med produktivitet i allt och att människor hittar produktiva saker att göra. Med lite tur blir BNP summan positiv medan samhället anpassar sig till det samhället måste anpassa sig till.
"Tyvärr så funkar det där inte så bra inom sverige heller, eller det verkar bara funka i Stockholms favör, inte tvärt om. Idag är Malmfälten fullständigt överhettat och skriker efter arbetskraft..."
SvaraRaderaFör att EMU-samarbetet ska fungerar borde det stå greker och portugiser i kö för de där jobben nu.
(Det finns givetvis en tröghet i systemet, vilket bara förvärras av att man i Sverige kan leva hyfsat även utan jobb och en del andra faktorer.)