2011-06-07

EP-seminarie om prostitution


Jag smet in på det seminarie om prostitution som anordnades av en av de gröna ledamöterna i Europaparlamentet, i förmiddags. Något av en blodtryckshöjare.

Bland andra medverkade den svenska kulturskribenten Kajsa Ekis Ekman – som ägnade sig åt att hylla den svenska sexköpslagen. Hon påstod även att det är den manliga sexualiteten som är kärnproblemet. Vidare menade hon att prostitution alltid är emot den prostituerades vilja, eftersom det handlar om pengar och inte om att han eller hon vill ha sex. Och så vidare. Well...

Från Frankrike – som funderar på att importera den svenska sexköpslagen – kom Claire Quidet som representerar organisationen Le Nid. Även hon hade en del hemsnickrade teorier och påstod bland annat att "sexualiteten aldrig kan bli fri om den underställs marknadens regler". Vilket känns som ett väldigt franskt statement. Men intressant nog var hon inte så säker på att en sexköpslag av svensk modell är det rätta. Stundtals var hon inne på att det måste finnas en arena för samtyckande vuxna och "värdiga alternativ".

Professor Ine Vanwesenbeek från Holland hade ett helt annat perspektiv. Hon fokuserar på sexarbetarnas frihet och rättigheter – och är en tydlig motståndare till förbud. Dessvärre verkar det som om den nya holländska regeringen är på väg bort från den sociala frihet som råder i landet, för att istället röra sig i riktning mot förbud och morallagstiftning. Professor Vanwesenbeeks budskap föll kanske inte i helt god jord, hos den mer radikalfeministiska delen av församlingen.

Den svenske miljöpartisten Carl Schlyter satt i publiken och funderade högt kring frågan varför den gröna gruppen är rätt liberal när det kommer till frågan om prostitution. Uppenbarligen ser han det som ett problem.

Tack och lov är detta inte en EU-fråga. I vart fall inte ännu. (Även om Europaparlamentet härförleden antog ett tämligen moralpaniskt uttalande om att prostitution är våld.)

13 kommentarer:

  1. EU är en organisation för att samla de allra sämsta idéerna från hela Europa under samma tak, och sedan tvinga dem på alla andra.

    SvaraRadera
  2. Henrik, Du är den enda vettiga rösten i politiken.

    SvaraRadera
  3. Återigen din blogg hänger sig när man ska in och kommentera. Måste öppna i nytt fönster när man ska in här. Byt till wordpress någon gång, vad är problemet är du kär i googles blogger?

    SvaraRadera
  4. Vi föredrar att ha kontorets bloggar på olika plattformar, ifall det skulle skita sig på allvar någon gång.

    SvaraRadera
  5. "Vidare menade hon att prostitution alltid är emot den prostituerades vilja, eftersom det handlar om pengar och inte om att han eller hon vill ha sex."

    Då borde rimligtvis alla sorters arbete och tjänster vara emot människors vilja? Så fort det handlar om pengar så blir människor plötsligt droner?

    SvaraRadera
  6. Ett annat höjdarcitat, som jag dock inte är säker på vem som kom med:

    I vilken annan bransch accepterar man sexuella trakasserier på jobbet?

    Ridå!

    SvaraRadera
  7. Då borde rimligtvis alla sorters arbete och tjänster vara emot människors vilja? Så fort det handlar om pengar så blir människor plötsligt droner?

    Exakt livet är inte ens något vi valt. varför ska då andra människor kräva att jag ska följa ett kapitalistiskt system och anse att det är frihet.

    Problemet med mänskligheten är egot och att människor inte vet vad ego är. Mindfulness med Jon Kabat Zinn, Anthony Mello, Eckhart Tolle, William Johnston är svaret på att fp bukt med egot.

    SvaraRadera
  8. @anonym 19:06
    Det är ingen som tvingar dig. Flytta ut i skogen och ät kottar om du vill, det är upp till dig. Alternativt, gå ihop med dina kommunistkompisar och bilda ett självhushållande kollektiv. Men vill du ta del av samhällets fördelar får du förstås också stå ut med de skyldigheter det medför. Varför ska du kunna plocka russinen ur kakan?

    SvaraRadera
  9. Det Kajsa Ekis Ekman säger är sant! Förstår ni nu?? Jag vet att jag inte kommer att lyckas övertyga er, ni som sitter där framför era datorskärmar och inte har en aning om hur utsatta kvinnor har det. Ni tycker att frihet är männs rätt att köpa sex från utsatta kvinnor och integritet är viktigt för sexköpare men inte de utsatta kvinnorna (rosa kuverten!!).

    Kvinnor ivll inte prostituera sig, dom tvingas till det av olika omständigheter. Och när den ena parten inte vill, då brukar det kallas för våldtäkt. Prostitution ÄR ett slags våld mot kvinnor och en del av det systematisdka förtryck som kvinnor utsätts för.

    Det spelar ingen roll vad ni tycker förresten. Det är inte ni som tar besluten.

    Förstår ni nu?

    SvaraRadera
  10. Läs!!
    http://www.sweden.gov.se/content/1/c6/14/91/42/ed1c91ad.pdf

    "Internetprostitutionen har de senaste fem åren ökat i Sverige
    liksom i Danmark och Norge. Omfattningen av denna
    prostitutionsform är dock större i våra grannländer och det finns
    ingenting som tyder på att det skulle ha skett en större ökning av
    prostitutionen på Internet i Sverige än i dessa jämförbara länder.
    Detta talar mot att förbudet skulle ha medfört att gatuprostitutionen i Sverige bytt arena till Internet. "

    "Antalet utländska kvinnor i gatuprostitutionen har ökat i
    samtliga nordiska länder, även i Sverige. Vid en jämförelse kan dock
    konstateras att den kraftiga ökning av antalet utländska kvinnor i
    gatuprostitutionen som rapporteras från både Danmark och Norge
    saknar motsvarighet i Sverige"

    "När det gäller gatuprostitutionen bedöms de uppgifter som finns
    om omfattning och utbredning beskriva de verkliga förhållandena.
    Sedan förbudet mot köp av sexuell tjänst infördes har gatuprostitutionen i Sverige halverats. Denna minskning får anses vara
    en direkt följd av kriminaliseringen av sexköp.
    Vid en jämförelse har vi kunnat konstatera att det förekom
    ungefär lika mycket gatuprostitution i de tre huvudstäderna i
    Danmark, Norge och Sverige innan förbudet mot köp av sexuell
    tjänst infördes här, men att det därefter skett en kraftig ökning av
    antalet kvinnor i gatuprostitutionen i både Danmark och Norge"

    "Människohandel för sexuella ändamål är en växande form av
    allvarlig ekonomisk brottslighet i stora delar av världen. Även om
    det är svårt att bedöma den exakta omfattningen av människohandel för sexuella ändamål i Sverige anses etableringen av denna
    typ av kriminalitet ha betydligt mindre omfattning här än i andra
    jämförbara länder. Enligt Rikskriminalpolisen är det uppenbart att
    förbudet mot köp av sexuell tjänst fungerar som en barriär för
    människohandlare och kopplare som överväger att etablera sig i
    Sverige."

    Hur kan ni hävda att sexköpslagen inte har varit lyckad?? INFÖR SEXKÖPSFÖRBUD I HELA EU!!

    SvaraRadera
  11. Irene: vill börja med att säga att jag inte tillhör Hax liberala beundrarskara, även om han är vettig i piratfrågorna och en del annnat. I denna fråga har Hax rätt enligt mig. Jag tror att du bryr dig om de utsatta, men att din utgångspunkt är fel, dina källor tendensiösa, dina lösningar behäftade med brister och din förklaringsmodell förkastlig.

    Det första som jag markerar är din hätska ton och dina många användanden av utropstecken. Det tyder på något botom välvilja, något fanatiskt som förmodligen bottnar i en personlig vämjelse som jag misstänker härrör från dina egna preferenser. Det är lätt hänt att projicera sina egna känslor på alla andra, är säkert själv skyldig till det ibland, men det är viktigt att tänka ett steg längre här.

    Det är också talande att du uteslutande talar om kvinnor, trots att många män säljer sexuella tjänster. RFSL har länge klagat på det hetronormativa perspektivet i debatten. Jag tycker att detta avslöjar hur mycket av våra åsikter fortfarande baserar sig på urgamla stereotypa uppfattningar av vad som är kvinnligt och manligt. Ingen skulle tycka att en man som säljer sex till kvinnor är ett offer, utan tvärtom en lyckost. Du bör begrunda vad detta beror på, och hur det knyter an till den tradionella synen på "horan" som något smutsigt och dåligt och hur den synen än idag genom en fasad av falskt medlidande lyser igenom lagstiftningen. Läs t.ex. detta: http://redlib.subcult.org/2007/01/sexarbete-madonnan-och-horan.html

    Utredningen du och regeringen hänvisar till är inte bara bakbunden att komma till de rätta slutsatserna, utan saknar också grund för det den kommer fram till. Naturligtvis minskar gatuprostitution om man kriminaliserar sexköp: det är ju den mest synliga delen. Men rapporten visar inga som helst bevis för påståenden om att internetbaserad prostitution skulle ha minskat; tvärtom. Man tar heller inte hänsyn till att det är andra faktorer än lagstiftning som spelar in för männiksomsugglare. Naturligtvis föredrar dom mångmiljon metropoler i Europas hjärta framför glest befolkade randstater. Betänkas bör också att människosmuggling, som sker inom många fler områden än sexhandel, främst beror på fattigdomen i hemländerna. Människohandel är där ett symptom och det enda en kriminalisering gör är att sopa problemet dit det inte syns så vi slipper se det.

    Naturligtvis finns en enorm mängd kvinnor och män i denna värld som säljer sex av allt annat än deras första val. Många människor i världen är fattiga och har ibland ingen annan utväg. Så ser det dock inte ut i Sverige. När du gör svepande generaliseringar om att ingen kvinna vill sälja sex så bidrar du till att uppehålla en syn som konserverar de kulturella uppfattningarna om våra sexuella könsroller och förstärker förtrycket mot kvinnor. Vem är du att säga till t.ex. en student som valt att dryga ut studiemedlet att hon inte gör det frivlligt? Eller en kvinna som jobbar på kontor, eller som är egen företagare. För alla dessa män och kvinnor finns precis lika mycket som de som inte haft ett val. Jag vet, för jag har pratat med dom. Det finns ett stort antal organisationer i nästan varje EU-land där sexarbetare organiserar sig, just emot sådana här lagar. De tycker helt enkelt att det är kränkande att staten inte anser att de själva ska få bestämma över sina kroppar, utan att staten ska bestämma åt dom. Det kan jag förstå; det är som att klappa dessa männiksor på huvudet och behandla dom som mindre vetande småbarn.

    Så lösningen på problemen med människohandel, inte bara sexuell sådan, är att arbeta för att höja levandsstandarden i resten av världen, och därefter införa sociala skyddsnät och välfärsförmåner. Bättre drogrehab behövs också akut. Inte sexköplagar som juridiskt likställer sexsäljande personer med barn.

    SvaraRadera
  12. Även om man utgår från att sexarbetare kategoriskt är offer för sexuellt våld är det inte alldeles uppenbart att förbud är rätta vägen.

    Hemhjälpsarbetare är tex offer för rikas utnyttjande av fattiga. Det är såklart aldrig den ekonomiskt oberoende som dammsuger hemma hos ensamstående mamman med knackig ekonomi. Ändå förbjuder vi det inte -- hemhjälpsarbetet är kanske enda möjligheten som står till buds för den stackars mamman.

    SvaraRadera
  13. Rödgrön sopade till Irene, bra sagt/skrivet Rödgrön.
    Rödgrön vinner på KO.

    Iren, kom tillbaka när du har sansat dig eller tagit dina mediciner, må de vara beska!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.