2011-06-08

Grönsaker, anonymitet och civilt motstånd

Motståndet finner alltid nya vägar

Häromdagen hade Rick Falkvinge en intressant bloggpost: Weed As Surprise Driver For Mass Cryptoproficiency.

Det finns något nästan... magiskt i det här, någonstans.

Å ena sidan har vi staten, EU, major Björklund och en massa annat oknytt. De står för kontroll. De vill styra våra liv. De vill tvinga oss att bete oss på ett visst sätt. De vill övervaka oss. De talar till och med om censur. Vilket är en riktigt, riktigt dålig blandning.

På andra sidan har vi människor som vill bli lämnade i fred och som vill kunna leva sina liv efter eget huvud. Så folket börjar göra saker. Spontant, utan organisationer. Folk börjar kryptera sina meddelanden. Folk börjar söka nya betalningsvägar. (Även om jag känner mig lite skeptisk till just det där med Bitcoin.) Folk slår vakt om sin anonymitet. Folk samarbetar spontant i en crowd- och wiki-värld. Folk kliver ur slutna system som upphovsrätten genom att släppa material fritt (genom till exempel Creative Commons). Och så vidare.

En, relativt sett, harmlös drog som är allmänt använd – som marijuana – blir plötsligt en katalysator för civilt motstånd. (Samtidigt som själva drogpolitiken blir allt mer ifrågasatt.) Bara som ett exempel.

Nästa våg kommer när den senaste generationen uppkopplade kids inser hur mycket som hotar deras digitala livsstil. (Och det finns tillräckligt mycket sådant för att skrämma upp dem i brygga.) Då kommer Maktapparaten att bli fullständigt akterseglad.

1 kommentar:

  1. Detta gäller även de blygsamma Svenskarna :)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.