2011-06-22

Små och stora frågor

Sverige kämpar i EU för att få behålla det så kallade dioxin-undantaget – som innebär att viss dioxinhaltig fisk, som till exempel surströmming, skall vara tillåten.

I går var det tydligen fullt krig om saken i Europaparlamentets utskott för livsmedelsfrågor. Åsa Westlund (s) och Anna-Maria Corazza Bildt (m) fajtades rätt orentligt. Och den brittiska ledamoten Glenis Wilmott bidrog till det höga tonläget med inlägg som "Det är den svenska regeringens rättighet att förgifta sin befolkning, det är det ingen fråga om. Men den har inte rätt att förgifta resten av Europa."

Det är intressant att se hur mycket tid och kraft regeringen och svenska ledamöter lägger på en fråga som surströmmingens framtid.

Man skulle kunna önska att de kämpade lika hårt för andra undantag – till exempel från datalagringsdirektivet.

Men det är som vanligt. Stora och viktiga saker förmår man inte ta tag i. Istället lägger man oerhört mycket tid och kraft på små, dumkul detaljfrågor.

9 kommentarer:

  1. Ja. Haha. Alltså. Storbritannien har rätt stora problem med alkoholism som de försöker (utan större framgång iofs) lösa genom informationskampanjer. Kan de inte helt enkelt sätta upp en kampanj mot surströmming också? Man kan ju tänka sig att smaken och lukten på den motkampanjade varan, samt avsaknaden av berusande effekt vid intag, talar för större framgång vid sån åtgärd.

    SvaraRadera
  2. Jag har aldrig förstått varför folk äter surströmming. Dock finner jag det ännu mer komiskt hur folk kan tycka att det är så viktigt att se till att andra inte får äta det.

    Det här kram-kram samhället som vissa vill att vi ska leva i känns aningen...kvavt.

    SvaraRadera
  3. Efter att ha läst artikeln så verkar det som att det helt enkelt är så att fiskerinäringen är för Moderaterna vad DLD är för Piratpartiet.

    De kunde ju valt en annan huvudfråga tycker man. :-)

    SvaraRadera
  4. Handlar det inte om att fortsätta importera dioxinförgiftat kött från Tyskland så vi kan fortsätta ha ihjäl våra stackar barn...? Tänk på barnen för sjutton!

    SvaraRadera
  5. Mate: Barn låter mycket och luktar illa. Importera mer :-P

    SvaraRadera
  6. Om det skall vara förbjudet att sälja fisken från Östersjön, så kan man väl lika gärna införa totalt fiskestopp? Då kanske den unika östersjötorsken skulle få en chans att återhämta sig...

    Sedan kan man ju tycka att det hade varit bättre att mota Olle i grind: lägg mer resurser på att stoppa alla dioxin- och andra giftiga utsläpp...

    SvaraRadera
  7. Varifrån kommer dioxinet? Är det något som bildas under fermenteringsprocessen? Det låter ju märkligt att surströmming innehåller för mycket av det men inte annan östersjöfisk.

    Om det är östersjöströmming i allmänhet det är fel på så är det ju inte något surströmmingsförbud det handlar om, det är ju bara att använda fisk fångad någon annanstans. Man kanske får kalla den "sursill" istället.

    Man skulle också kunna tvinga surströmmingstillverkare att skriva "INNEHÅLLER DIOXIN OCH PCB" med stora bokstäver på varje burklock. På botten kunde det stå "...OCH LUKTAR SKIT".

    SvaraRadera
  8. Det enda politiker ska kräva av Livsmedelsindustrin är att man ska ha fullständiga innehållsförteckningar samt att livsmedelsaffärer ska exempelvis ha E nycklar som beskriver vad de olika E numren betyder samt att det finns vetenskapliga förklaringar för varje E nummer och kända hälsorisker för varje ämne som kan förekomma i livsmedel.

    Det är kundens rätt att få denna information på plats, angående livsmedlet man köper, samma sak ska gälla restauranger.

    Som sagt Regeringen ska se till att informationen finns och att informationen är begriplig.

    SvaraRadera
  9. Bäste Herr Gräs. Surströmming är ingen detaljfråga. Är det viktigare att ha rätt att få röka på än att få äta dioxin? Vissa har ägnat nog så många bloggposter åt att försvara det förra för att ironisera över människor som upplever det senare som viktigt. Och med ett enfrågeparti i Europaparlamentet som driver integritetsfrågorna finns ingen större anledning för andra att göra det. Ni är ju specialisterna. De väljare som verkligen brydde sig om de frågorna gav er det förtroendet. Kämpa på.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.