2011-07-05

Äntligen på väg mot en uppkopplad värld


I går kunde media berätta att EU-Kommissionen tänker gå vidare med prisreglering av data-roaming. [FT, SVT, SR, N24]

Den som kopplar upp sig mobilt mot internet utomlands skall inte behöva betala mer än 0,9 euro per Mb från år 2012 och 0,5 euro 2014. Detta är i och för sig billigare än i dag – men även 2014-nivån innebär 500 euro (c:a 4.500 kr) per Gb. Vilket fortfarande är en rätt rejäl slant.

Att ta del av strömmande material, sända tunga filer och att använda tunga applikationer blir alltså inte heller då att tänka på, för de flesta vanliga människor. (Bara att sitta och jobba vid en trådlöst uppkopplad dator brukar landa på sisådär 5 Gb trafik i månaden.)

Det som blir lite lurigt här är att prisreglering inte sällan resulterar i att den bransch som regleras låser sig exakt på det maxpris som staten / EU satt upp. Detta även om det priset egentligen är onaturligt högt. Det är ju liksom det man har fått grönt ljus för att göra...

Risken är alltså att prisreglering av data-roamning låser fast priset på en tämligen hög nivå.

Samtidigt borde det finnas utrymme för riktig priskonkurrens mellan operatörerna. Produktionskostnaden för att överföra 1 Mb ligger faktiskt bara på ungefär 0,001 euro (vilket motsvarar 1 euro / Gb)!

Nu börjar det, tack och lov, att röra sig lite på marknaden. Det som sticker ut mest, än så länge, är nog Deutsche Telecoms paket på 15 euro för obegränsad surf i EU under en vecka. (Det aktiveras via nätet eller via en app av kunden själv, för de perioder han eller hon behöver tjänsten – och kräver att man redan har ett existerande DT-abonnemang för uppkoppling.)

De svenska operatörerna verkar än så länge ha hamnat på efterkälken. Men jag har svårt att tro annat än att kunderna kommer att tvinga fram förändringar, när de ser att priserna faller utomlands.

I sammanhanget skall man komma ihåg att traditionell data-roaming håller på att bli lite stenålder. Nya aktörer är på väg in på marknaden med nya lösningar. De bygger som regel på att de köper trådlös datatrafik till grossistpris i olika länder, som sedan går direkt ner i internets basnät. Då gäller ett abonnemang som kan köpas oavsett vilket land man bor i. Och antalet länder man kan koppla upp sig i, till lågpris, kommer att växa snabbt – för att så småningom bli i princip världsomspännande.

Ett fungerande internet bygger inte bara på att man enkelt skall kunna nå web-sidor och tjänster i hela världen. Myntets andra sida är att själva uppkopplingen också skall kunna ske enkelt och billigt, var i världen du än befinner dig. Då får vi en uppkopplad värld, på riktigt. Vad gäller den utvecklingen är vi bara i början. Men det börjar, som sagt, röra sig åt rätt håll.

4 kommentarer:

  1. Deutsche Telecoms erbjudande verkar vara riktigt frikostigt. Finns det några andra krav än att man redan måste vara bredbandskund hos dom?

    SvaraRadera
  2. Du måste ha ett trådlöst bredbandsabonnemang hos dem. Vet inte om det går att fixa från utriket, men vi kan ju försöka ta reda på det.

    SvaraRadera
  3. Ett ypperligt tillfälle för opportunistiska tyska bulvaner om inget annat :-)

    SvaraRadera
  4. En Uppkopplad Värld, Äntligen.
    "Genom beslutet kommer de nationella myndigheterna att behöva lämna registreringsuppgifter till polisen i det land där brottet begåtts genom ett system för informationsutbyte, som ursprungligen skapades för att bekämpa organiserad brottslighet. Därefter kan polisen skicka ett brev till föraren eller bilens ägare för att informera om brottet och påföljden som väntar." Källa Europaportalen
    Ursprungligen skulle det väl hindra traffiking, men nu en sketen hastighetsöverträdelse, se där en ändamålsglidning som heter duga.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.