2011-07-05

ACTA: Fullt skyttegravskrig!


Det ökända och hårt kritiserade ACTA-avtalet är tänkt att behandlas i Europaparlamentet (och de nationella parlamenten) framåt höstkanten. Fortfarande är en av knäckfrågorna i vilken utsträckning avtalet medför att internetoperatörerna (ISP:arna) kommer att tvingas bli nätpoliser med skyldighet att kontrollera, filtrera och stoppa trafik som kan ha med olaglig fildelning att göra.

Nu tycker EU-Kommissionen att det har varit nog med bråk om ACTA.

Kommissionen föreslår därför att ingen ytterligare granskning av avtalet skall ske innan frågan går till omröstning i parlamentet. Inte ens en kontroll av huruvida ACTA är i enlighet med EU:s egna regler vill man gå med på. Detta trots att en grupp ledande akademiker som granskat saken funnit elva olika exempel på att avtalet uppenbart står i strid med EU-lagstiftningen.

Detta är häpnadsväckande dumt och arrogant. EU-Kommissionen vill inte veta om ACTA-avtalet är lagligt innan beslutet fattas. Istället kräver man att Europaparlamentet och medlemsstaternas parlament okritiskt skall säga "ja tack".

I skyttegraven på andra sidan fronten finns bland andra organisationen European Digital Rights, EDRi. De driver på Europaparlamentet för att få fram all information och alla dokument från de hemlighetsfulla ACTA-förhandlingarna.

Nu har det kommit till en punkt där Europaparlamentets utskott för internationell handel, INTA, har fått (vad som antas vara) alla relevanta dokument i ärendet. Men nu vill INTA, efter påtryckningar från kommissionen, inte dela med sig av denna information till resten av Europaparlamentet.

Ja, du läste rätt. Pappren finns i Europaparlamentet, men de flesta folkvalda får inte lov att se dem. De förväntas bara okritiskt rösta igenom ACTA-avtalet – till råga på allt utan föregående prövning av dess laglighet.

Detta är rena farsen. Men det är lätt att hålla sig för skratt.

Wobbing Europe citerar EDRIs Joe McNamee...
”Multiple parts of the agreement are completely opaque and according to the Vienna convention (rules on international agreements) preparing papers should be used for clarification,” he says, and gives an example:
”The agreement talks of cooperation between Internet providers and law enforcement agencies. What is that? In previous, leaked, versions there was a footnote here about providers disconnecting users after repeatedly misuse of the Internet. Is that solved now? Is there a common understanding if this should be the rule?”
EDRi och ett antal ledamöter har krävt att INTA skall släppa de aktuella dokumenten. Men utskottets majoritet och tjänstemän vill inte lyssna på det örat.

Därför har EDRi nu även lämnat in en formell begäran till Europaparlamentets registratur om att få ut handlingarna, med hänvisning till regel 1049/2001 om "access to documents".

EU-Kommissionen och Euopaparlamentets konservativa majoritet får nog skylla sig själva om det uppstår frågetecken och skapas misstankar kring ACTA-avtalet – så ljusskyggt som de beter sig.

Pappren på bordet! Och förhandsprövning av ACTA:s laglighet! Tack!

Uppdatering: Se även ACTA-bloggen.

8 kommentarer:

 1. David Bergkvist05 juli, 2011 17:39

  Fast det egentliga felet ligger ju hos oss EU-medborgare, som röstat in folk i EU-parlamentet, som kan tänka sig att rösta igenom ett avtal som de inte vet vad som står i.

  SvaraRadera
 2. Kanske FRA kan spana fram vad som sägs i ärendet. Eller någon kanske ska prata med Wikileaks.
  För övrigt, förbjud tonade rutor i bilar, svårt att avgöra hudfärgen på passagerarna.
  Mer förbud, gör som Iran; förklara att damer inte får bära åtsittande kläder.
  Lila kuvert till alla, ingen kan ha rent mjöl i alla påsar.
  Osv,osv

  SvaraRadera
 3. Jag är så glad att jag röstade Nej i folkomröstningen 1994.

  SvaraRadera
 4. Helt jävla otroligt!

  SvaraRadera
 5. ..."EU-Kommissionen vill inte veta om ACTA-avtalet är lagligt innan beslutet fattas."

  EU-etablissemanget kommer få precis sådana medborgare som de förtjänar, sen kanske det kommer något nytt, frihetligare och mindre socialistinfekterat i dess ställe. Fan tro´t!

  SvaraRadera
 6. (Under min sommarläsning av Andrew Breitbarts bok "Righteous Indignation" har jag kommit till en nyvaknad insikt om hur mycken skada Marx, Lukacs (Gramsci) och Frankfurtskolan ställt till med i västvärlden. Deras idéer genomsyrar i stort sett alla viktiga samhällsinstitutioner idag. Representanter för deras marxistiska ideéer sitter på otaliga mer eller mindre betydelsefulla positioner överallt i samhällena idag.

  Dessa tyska teoretiska samhällsomstörtare och misantropiska dysterkvistar som flydde Hitlertyskland till USA och...hör o häpna, Santa Monica i Californien nära Boardwalken. Marcuse som t.ex. flankerade i Roosevelts administration och senare i en underrättelsegren med fokus på efterkrigstyskland hos CIA.

  Mycket intressant läsning och lite påbyggnad med ny fakta till nyupptäckt skåpmat.)

  SvaraRadera
 7. Henrik!

  I detta intressanta (och innehållsmässigt sorgliga) blogginlägg noterar jag att det saknas länkar till aktuella artiklar från medier som DN, Expressen, SvD, Aftonbladet, Kvällsposten, Nerikes Allehanda, Uppsala Nya Tidning, Söder om söder, etc etc.

  Är exkluderandet av dessa tidningar avsiktligt, eller är det som jag misstänker total tystnad om EU:s demokratiska... tja, ordet underskott känns inte tillräckligt... hos de svenska medierna?

  Vad som sker i Eu-parlamentet borde ju vara förstasidesnyheter när sånt här dyker upp (eller smuslas under bordet).

  Vad var det nu den där killen skrek i videokameran när JAS störtade på Långholmen? NEJ SHIT SHIT SHIT HELEVETE SATANS JÄVLAR.
  Samma uttryck dyker upp när jag läser detta blogginlägg.

  SvaraRadera
 8. Du har skrivit detta så bra, är det okej om jag gör en copy paste och refererar till ditt inlägg?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.