2011-07-01

Det här kan bli svettigt för Reinfeldt


Avslöjandet om att regeringen mycket väl visste hur förändringarna i socialförsäkringssystemet skulle slå kommer inte bara lagom till riksdagens extra sammanträde om just denna fråga.

Det passar dessutom utmärkt för att ge oppositionen en gratis snackis under Almedalsveckan.

Detta kommer att gå efter två spår. Dels gäller det sakfrågan. Dels är det upplagt för en metadebatt om regeringens ärlighet, trovärdighet, kompetens och uppsåt. Det andra spåret kommer att bli jobbigast för Reinfeldt – eftersom det öppnar dörren för en massa tyckande, spekulationer och teorier. Exakt rätt i tiden för alla svenska proffstyckares årliga sommarjippo.

Och Reinfeldt spelar inte på topp när han blir ifrågasatt på allvar. Detta skall bli intressant att följa.

21 kommentarer:

 1. Tycker regeringen har varit alldeles för duktiga på att tiga ihjäl frågor som stör dom. Allt om att FRA som beställdes av USA, olaga CIA-övervakning och datalagring har ju gått nästan omärkt förbi tyvärr. Men nu har ju oppositionen ett större intresse än förut.

  SvaraRadera
 2. David Bergkvist01 juli, 2011 13:02

  Tyvärr kommer oppositionen sjabbla bort även denna regeringens fadäs, genom att gå på linjen att "de nya moderaterna" är precis som de gamla - att de vill ha ett klassamhälle och att de hatar sjuka och fattiga.

  Inget kunde dock vara mer fel: i Fredrik Reinfeldts Sverige så finns inga samhällsklasser, utan alla - ministrar såväl som cancersjuka - är Reinfeldts att offra närhelst han anser sig tjäna på det.

  SvaraRadera
 3. Sedan har vi schavotteringen av Husmark-Persson som varnade för konsekveenskerna. Det är hon som får ta smällen och inte Anders Borg som är den skyldige till detta.
  Detta är Reinfeldts modus operandi sedan han började med politik.

  SvaraRadera
 4. Om jag som privatperson skulle förstöra livet för psykiskt sköra så pass mycket att flera stycken tar livet av sig, många hamnar på psykakuten, osv, då skulle jag garanterat blivit åtalad för... någonting. Jag har inte den juridiska kunskapen att veta exakt för vad, men jag är rätt övertygad om att man inte får göra så. Särskilt inte om man har vetskapen om vad utfallet antagligen kommer bli. Det brukar väl kallas uppsåt, för oss "vanliga" människor.

  Men jag hyser ju inga förhoppningar om att någon som tillhör politikerklassen kommer få några juridiska problem av det här, fastän jag tycker att de borde det. Vad är det för syn på sitt lands egna medborgare regeringen har? Jag blir (ännu mer) mörkrädd.

  SvaraRadera
 5. David Bergkvist01 juli, 2011 17:59

  steehle: Om sättet du förstör livet för psykiskt sköra är genom att inte ge dem pengar, så skulle du inte bli åtalad för någonting. Inte ens samaritlagen (som stiftades under denna mandatperiod) gör att man som privatperson är skyldig att finansiera främlingars leverne. Så rent juridiskt sett går Reinfeldt fri.

  Men det är ju ändå beklämmande att svenska folket väljer att låter sig ledas av en psykopat.

  SvaraRadera
 6. @David Bergkvist: Nu går det ju inte att jämföra en ersättning staten har utlovat till sjuka individer med allmosor från en privatperson, man får nog snarare titta på ageranden med likartade konsekvenser om man ska kunna hitta en lämplig jämförelse.

  SvaraRadera
 7. Jag är fullständigt emot ett statligt försäkringssystem. Dock ser inte verkligheten ut så utan nu har vi de sstem vi har.
  De skall självklart fungera så effektivt som möjligt givet alla parametrar man skall ta hänsyn till. Uppenbarligen har Reinfeldt med berått mod vetat att det skulle gå som det gjorde med de utförsäkrade. Man hade på ett enkelt och billigt sätt kunnat se till att systemet inte behövde få de konsekvenser det nu fick.

  SvaraRadera
 8. Skall vi tippa på att Reinfeldt går under jorden i sommar. Precis som han gjorde när FRA-debatten rasade sommaren 2008.

  Han skickar väl fram en lakej istället som får ta smällarna. Som Sten Tolgfors.

  SvaraRadera
 9. Var inte ledsna för att borgarna har klantat till socialförsäkringen.

  Sossarna hade säkert klantat till det ännu värre. Fast på ett annat sätt.

  Vi är omgivna av Idioter!

  SvaraRadera
 10. Givet premissen att vi skall ha en offentlig välfärdsstat (vilken de nya moderaterna tydligt säger sig omfamna) - så är det här jävligt illa skött.

  För en gångs skull får regeringen dessutom pisk i en fråga som folk tror att de förstår. Salt i såren, typ.

  Nu får Reinfeldt antingen komma med något väldigt "storsint" i Almedalen - eller starta ett begränsat krig med något grannland, för att avleda uppmärksamheten.

  SvaraRadera
 11. Lite oväntat inspel i sakfrågan...

  Lena Mellin: ”Skillnaden blir i princip noll”
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13259988.ab

  SvaraRadera
 12. Det finns en annan metadebatt som BORDE uppstå, men som antagligen inte gör det: En "hemlig" tjänstemannapromemoria upprättades i ärendet, och förblev hemlig till två dagar föra den extrainkallade riksdagen, veckan innan alemdalen, då den läcktes till media.

  Någon som ifrågasatt i vilket syfte våra statstjänstemän sammanställde denna information?
  Enligt TT gjordes det "för att dokumentera vad olika departement och partier sagt under förhandlingarna."

  Ok...?

  SvaraRadera
 13. Anonym:

  Var inte ministerns sågning aktuell redan efter valet, när hon fick sparken?

  Jag blev först lite förvånad över att debatten inte kom då.

  Fast det är klart, sprängkraften är ju större nu.

  SvaraRadera
 14. Svettigt?
  Nyhetstorka under sommaren?
  Littorin = säkerhetsrisk pga sex
  Lidbom fast i Fransk säkerhetskontroll, tog med sig fel dam på flottbesök
  Profumo avgick, hans extra vänstrade med rysk militär
  Matahari sågs som spion
  Cleopatra förförde Romersk härförare
  Mycket att lyfta fram i svensk press
  Hon som pussades på krogen ska vi inte glömma, vad sysslar hon med nu

  SvaraRadera
 15. Gösta Bohman-moderat02 juli, 2011 12:58

  Reinfeldts och nymoderaternas känslokyla är djupt stötande. De skapar medvetet stora hål i de offentliga trygghetssystemen där de som har otur och blir av med jobbet eller blir sjuka på "fel sätt" kastas till vargarna.

  SvaraRadera
 16. David Bergkvist02 juli, 2011 15:01

  Ingen journalist kommer bry sig om detta med socialförsäkringarna, nu när det finns en ny saftig sexskandal om den sedan länge avgångne Littorin, att koncentrera sig på.

  Jag noterar att det är en ospecifik "källa" som givit Aftonbladet tillgång till Littorins "hemliga adressbok". Vem kan det vara som dels har tillgång till ministrars addressböcker, och dels ett intresse av att just i denna stund avleda journalister?

  SvaraRadera
 17. Gösta Bohman-moderat02 juli, 2011 19:22

  Tillägg:

  De som drabbas allra hårdast när de faller ur systemen och hänvisas till socialbidrag är medelklassen, Reinfeldts egna väljare.

  Om du saknar besparingar på banken eller aktiefonder och bor i hyresrätt är det inte så farligt att tvingas leva på soc. Men för de som äger sin bostad och har ett visst sparande blir klassresan neråt och fallet oerhört hårt. Först tvingas de sälja bilen, sen tömma alla bankkonton och fondparande, sen sälja sin bostad och göra sig själva bostadslösa. Och först därefter kan de få pengar av socialtjänsten. (Och vem vill hyra ut åt en person utan några inkomster?)

  SvaraRadera
 18. Anonym: Att det upprättas en promemoria för att dokumentera olika uppfattningar i regeringskansliet är inte så märkligt. Det upprättas tiotusentals promemorior i regeringskansliet. Inga är normalt möjliga att begära ut, utan de betraktas som arbetsmaterial. Det enda anmärkningsvärda är att den här har blivit offentlig.

  SvaraRadera
 19. Har alltid tyckt att försäkringskassan verkar ha en knepig roll i det här spektaklet. Ständiga utredningar som måste kosta en förmögenhet. Är det inte bättre att lägga ner dom och ha ett enkelt grundskydd som man erhåller om man är sjukskriven av läkare eller aktivt arbetssökande. Övriga kan söka socialbidrag som vanligt.

  SvaraRadera
 20. Intressant att något som alla vetat i sex år tillslut kan sägas öppet.

  SvaraRadera
 21. Försäkringskassan ja...

  Vem glömmer det av Timbro dirigerade grinandet om sossarnas utnyttjande av "skattebetalarnas pengar" för "politisk propaganda" och vem är förvånad att samma människor hållit käften i sex år när moderaterna nu utövat samma sak upphöjt till 10.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.