2011-07-24

Mördarens manifest. Del 1.


Anders Behring Breivik är inte bara massmördare och terrorist. Han visar sig dessutom vara oväntat beräknande och företagsam. Hans mål är uppenbart att bli en kultfigur i främlingsfientliga kretsar. Därför lade han ner sitt vapen och lät sig gripas. Därför har han nu erkänt de faktiska omständigheterna i förhör med polisen. (Rättegången kommer att bli en mörk fars.)

Och därför har han lagt ut så väl en film på Youtube som ett 1500-sidigt "manifest" på nätet. Material som nu sprids med oerhörd hastighet över hela världen.

Manifestet är ett sådant hopkok av hinkvis med olika källor och referenser (ofta tagna helt ur sitt sammanhang) att man baxnar. Här blandas högt och lågt, sanningar, hokus-pokus och skrönor och de mest skiftande ämnen. Ofta är "referenserna" en web-sida eller en blogg, inte sällan ABB:s egen.

Man kan notera att ABB ägnar en del utrymme åt att lyfta fram Sverigedemokraterna. Det finns för övrigt en hel del referenser till Sverige – och man kan notera att ABB använder lösryckta citat från en hel del svenskar som absolut inte är främlingsfientliga, för att försöka bygga sitt korthus. (Och några som kanske rent av passar i sällskapet, typ.)

ABB väntar på ett ras-krig/inbördeskrig. Och pan-europeiska statskupper. (Med rekommenderad beväpning – och förslag till musik att lyssna till på vägen.) Förmodligen ser han sina egna handlingar som ett första steg. Karln har till och med en medieplan för sin kamp. Well, han får väl erfara hur många som kommer att ställa upp på hans sida...

Sedan följer listor på länder att erövra; bomb-recept; tips på kemiska vapen; beskrivning av hur man utvinner dödliga mängder nikotin ur snus; planer på hur man anfaller kärnkraftverk; organisatoriska planer för tempelriddar-sällskap; ordens-parafinalia; rekommendationer kring att ta gisslan; kyrkans roll och liturgi; patriarkatets återkomst; avels-politik; regler för sexualitet; tankar om de "nordiska stammarna" och nordiskt samarbete; kritik mot Hitlers "vårdslöshet"; fler regler om sex; tankar på begränsning av aborter och preventivmedel; statlig uppfostran av barnen (med öppettider); kritik mot konsumtionssamhället; planer för en bättre miljö; en ny välfärdsstat; idéer om skolsystemet och alternativa energikällor; en ny kulturpolitik; bevakade reservat för extremliberaler i stadskärnorna; planer på ett alternativt europeiskt samarbete; en nypa kolonialism; etnisk rensning av Balkan; centralstyrd befolkningspolitik; behovet av kärnfamilj och dödsstraff; drakonisk drogpolitik; ideologisk omprogrammering av marxister; nya mål för civilisationen – och lite annat smått och gott. Sedan intervjuar ABB sig själv om hela klabbet.

Karln får John Doe i filmen Seven att framstå som timid och oorganiserad. Men detta är alltså verklighet. Det som ligger bakom ett av Europas värsta terrordåd och massmord. Det är skrämmande. Oerhört skrämmande.

Jag skulle helst vilja skratta åt eländet. Men detta manifest sprids just nu till precis varenda knäppskalle och foliehatt där ute. Det här kan bli stökigt, på så många sätt.

Jag kommer inte att länka till dokumentet. Vill du absolut ha det, då får du leta reda på det själv. Jag vill helt enkelt inte medverka till att skiten sprids. Istället skriver jag denna bloggpost för de läsare som har ett mer allmänt intresse av att få reda på vad fan det är som pågår.

Nu skall jag titta igenom det som är mest intressant i ABB:s manifest – det som rör hans person och de aktuella terrordåden. Detta kommer jag att återkomma till i nästa bloggpost, någon gång under söndagen.

32 kommentarer:

 1. Det är helt uppenbart att han är ideologiskt och religöst motiverad ocgh att han är det på exakt samma sätt som t.ex Bin ladin var.

  Ändå kommer han inte att dömas utifrån detta (i synnerhet inte av hans fascistbröder) utan som varande sjuk.

  SvaraRadera
 2. En av ABB:s centrala ideologiska inspiratörer är den norske högerextremisten Fjordman. En av riksdagens ledamöter har uppenbarligen precis samme inspiratör.

  SvaraRadera
 3. "Dåtidens band mellan Tyskland och Sverige existerar än i dag. I Syd- och VästSverige anordnar en ny generation nazister möten, inte långt från Sassnitz- eller Kielfärjan. De deltar också i varandras demonstrationer i Stockholm och Salem, respektive Berlin och Dresden. Dessutom får svenska och tyska högerextremister hjälp av svenska IT-företag att sprida samma rasistiska budskap som förr, men denna gång globalt på internet. Inför valet 2006 lärde NSDAP:s moderna motsvarighet, NPD, upp svenska högerextremister i konsten att skaffa sig makt på parlamentarisk väg. På NPD:s partikongress i maj deklarerade partiledaren Udo Voigt att han gärna ser ett framtida samarbete med sverigedemokraterna."


  http://www.dn.se/kultur-noje/essa/femte-kolonnen

  SvaraRadera
 4. Margareta Sandstedt utvecklar vad som bör böras med politiker som har fel och hon uttrycker en annan variant på vad den företrädare för partiet sa på ett av partiets landsmöten då han hävdade att alal i riksdagen (innan Sd kom in) är landsförrädare.


  Citat:
  ”…Socialister och andra kamoflerade kommunister bland våra riksdagspartier är förnuftiga människors värsta fiende. De etiska, andliga och kulturella värden som förnuftiga människor bygger upp, gör socialisterna allt för att riva ner. Så beter sig endast en fiende till varje ordnat samhälle, och de människor i Sverige som fått sina liv förstört genom socialisterns familjepolitik kan räknas i tusentals. Egentliga borde de brottsliga makthavarna ersätta dem eller deras anhöriga ur egen ficka. För om exempelvis ett gäng förbrytare skadar en grupp om flera personer, betraktas dessa gärningsmän som ytterst samhällsfarliga och får i bästa fall en dom. Varför går socialisterna fria i Sverige? Det är ju helt makalöst att den röda terrorn inte ställts inför riksrätt för länge sedan…"

  SvaraRadera
 5. Här är är en annan avsiktsförklaring från samma företrädare för partiet:


  Citat:

  "Vänsterns könskrig som även högern trallat in i, har haft en hemsk och förödande effekt på kvinnor och är samhällets värsta fiende. Den har medfört den mest omfattande slakten på varaktiga och sunda relationer. Men våra bödlar får aldrig nog av sin själsliga massaker. De är berusade av blod och kräver ännu värre ”kickar” för att få känna av sin berusning. Helst borde vi alla bli homosexuella också, för då har man nått det yttersta målet för jämlikhet mellan män och kvinnor. Alla kan döpa sig till Bengt eller Lotta oavsett kön, och bo ihop i stora kollektiv och ha sex med alla. Då anses man ha en tolerant och framförallt en fin kvinnosyn… ”

  SvaraRadera
 6. Citerar Regina Lund:


  "Visa idolbilder i tv och tidningar på offren , ge dom ett ansikte , inte förövaren. Glorifiera inte förövaren och ge andra wannabe extemister idéen om att bli kända via horribla dåd"

  SvaraRadera
 7. Det är ingen tvekan om att han är sjuk (bortsett från dådet i sig): megalomanisk, apokalyptisk, självförhärligande - han uppträder på bilder i olika uniformer och diskutérar hur framtida medaljer ska se ut. Han har brutit de flesta sociala kontakter för att förereda sig för kriget etc etc
  Men förstås motiverad av en politisk världsbild.
  Jag tänker Mijailovic - möjligen Christer Pettersson med inspirationen från Tingström.

  SvaraRadera
 8. Det är tämligen vanligt att massmördare ger upp och är mycket samarbetsvilliga i polisutredningen, så det behöver inte bli någon cirkus av rättegången. Även om ABB verkar annorlunda än de flesta andra massmördare.

  Däremot tror jag att ABB är unik i tillvägagångssättet. Bomb och skjutvapen, två olika mål som är skilda både geografiskt och av olika typ samt extremt många döda. Psykologerna kommer slåss om att få undersöka honom.

  Sisådär 3% av befolkningen är knäpp. Tur att extremt få realiserar sin knäpphet på ett sätt som skadar andra.

  SvaraRadera
 9. Jag kan inte påminna mig att jag nånsin sett någon hävdda att dom islamister och talibaner som publicerat builder på sig själva poserat med vapen och ett avhugget huvud från en kidnappad primärt skulle ha varit sjuka.
  Det är tydligen en förmån som endast europeer och amerikaner har.

  SvaraRadera
 10. Mycket knepig logik denna knäppgöken har.
  Han är sionist, hyllar Israel, hatar Hitler, hatar nazister, hatar muslimer och mördar sina egna ickemuslimska kristna ariska landsmän.
  Kan nån hitta en röd tråd i detta?
  Men han var inte ensam, och varför gräver inte medierna i det?

  SvaraRadera
 11. Brottet är ett politiskt terrorbrott på exakt sama sätt som när fascister dödade ungefär lika många människor med en bomb på Bolognas järnvägsstation, som när Baader Meinhofligan mördade Carl Martin Schleyer, som när Pflp mördade Israeliska olympier som när islamister huggit huvudet av kidnappade.

  Det spelar i det fallet ingen roll om mördaren är sjuk för hur vi ser på dådets motiv och hur vi ska döma det.

  SvaraRadera
 12. En avgörande skillnad mellan det här terrordådet och terrordåd (merparten) i islams namn, är att vi här talar om en ensam galnings verk, och inte om organiserad terrorism.

  Att svenska media inte vill se det från den sidan, beror säkert på att de då skulle förlora möjligheten att utnyttja tragedin i Norge för att hetsa mot misshagliga partier. Kropparna har inte ens hunnit kallna förrän svenska medias TV-soffor fylls av allehanda kvalificerade skitpratare, som ingenting annat vill säga.

  SvaraRadera
 13. Mycket motsägelsefull text efter ha läst bara början, han går emot sin egen ideologi.

  SvaraRadera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. En avgörande skillnad mellan det här terrordådet och terrordåd (merparten) i islams namn, är att vi här talar om en ensam galnings verk, och inte om organiserad terrorism.

  ---------------------

  Merparten av alla terrordåd i europa har INTE utförts av muslimer.

  Nej det är inte en avgörande skillnad och ditt påstående är ett reltivisernade av fascistisk och extremnationalistisk terror som INTE är en undantagshändelse utan en INKOPORERAD del av den fascistiska och nationalistiska traditionen i Europa och Usa.

  I Sverige har minst 15 personer mördats av nazister under dom seanste 15 åren.Vissa av dessa mord var planserade andera var det inte.Det ändrar INTE det faktum att dom utfördes med ett poltiskt motiv.

  SvaraRadera
 16. Överdriv lagom. Visst, Beivik var såklart kvällstidningsdramatisk, med dödsoffer, bomber och pangpang, plus att det hände alldeles nyss. Men om man tänker efter finns nog ännu värre hot mot den västerländska civilisationen än militanta nationalister? Hot som inte dödar men som i gengäld drabbar ALLA och inte bara 91 personer.

  SvaraRadera
 17. "Merparten av alla terrordåd i europa har INTE utförts av muslimer."

  Vill du skydda islamister från min anklagelse, så kanske du åtminstone kan presentera belägg? Och kanske din alternativa idé om vilka grupper som istället skulle leda ligan?

  Men läser man fortsättningen av det du skriver, så förstår man att det nog inte är mycket lönt att ha några förhoppningar om att du skall föra debatt på en någotsånär grundläggande nivå.

  SvaraRadera
 18. Antagligen har sionisten arslat till det. Att göra en sedvanlig false flag operation och skylla på muslimer gick snett denna gången.
  Vilken oreda i den sionistiska myrstacken det måste vara nu när dom skall försöka dölja att den s.k nationalistiske högerextreme gärningsmannen, var en sionistisk sådan, och inte en muslimsk eller vit dito.

  SvaraRadera
 19. mittenradikalen: Exempelvis denna:

  http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,476599,00.html

  SvaraRadera
 20. Den rapporten räknar i det närmsta sprängda brevlådor som terrorism. Det finns som sagt lögn, förbannad lögn och statistik...

  Här kan du läsa om vem som ligger bakom dödlig terrorism:
  http://politisktinkorrekt.info/2011/07/13/islamister-bakom-en-majoritet-av-dodlig-terrorism-i-europa/
  Men det är förstås bara "islamofobi"...?

  SvaraRadera
 21. Knappt har kropparna kallnat förrän muslimhatarfundamentalisterna pekar på ismalisterna och ursäktar sig med att "de har ju dödat många fler och är dessutom organiserade". Skäms!

  SvaraRadera
 22. ABB är vad jag förstår anhållen för terrorbrott, så Micke är nog ute och cyklar där, liksom när det gäller hur många mord som utförts av nazister. De flesta mord utförs förmodligen av socialdemokrater och moderater i Sverige (eftersom de flesta människor är antingen moderater eller socialdemokrater), men det betyder ju inte att det är politiska mord.

  Att de flesta terrorbrott i Europa utförs av andra än islamister är självklart. Men ta bort, IRA och separatisterna i de forna öststaterna, så blir det nog inte så mycket terror kvar att diskutera. Ungefär lika många höger- som vänsterextrema, och så då islamisterna.

  Det mest intressanta när det gäller ABB är väl det som HAX påpekade i en tidigare bloggpost: INGEN av alla antiterrorlagar och andra åtgärder hade någon som helst effekt.

  SvaraRadera
 23. Analys från avgrunden:
  "Mångkulturen är judarnas fel
  Gärningsmannen är en reaktionär som tror sig kunna bota detta dödssjuka samhälle. Men detta judestyrda system kommer att gå under och ersättas av ett helt annat
  som varar i längden. Vårt !"
  Läs vad nassarna säger

  SvaraRadera
 24. Patrik,

  Vem som var först med att skylla olika grupper i samhället för illdåden i Norge, råder det väl ändå ingen tvekan om.

  Alltifrån svenska etablerade media ner till enskilda bloggare som löper i deras spår, har burit sig åt som svin, utan hänsyn till offren och deras anhöriga.

  SvaraRadera
 25. Mittenradikalen, medierna som anklagade muslimer, bloggarna som anklagade muslimer, politikerna som anklagade muslimerna.

  Sen fanns de medierna, bloggarna och politikerna som vägrade att peka ut någon. Såg på NRKs livesändning och de valde konstant att vägra spekulera.

  Sen kom nyheterna om det gripits en lång blond man med nordiskt utseende på Utøya och att polisen knöt båda händelserna till varandra.

  Då började det talas om de grupper som jag gissar du tillhör.

  Men du kan ju annars ge exempel på de som anklagade högerextremister och islamofober när det inte fanns något som pekade på dem.

  SvaraRadera
 26. De flesta mord utförs förmodligen av socialdemokrater och moderater i Sverige (eftersom de flesta människor är antingen moderater eller socialdemokrater), men det betyder ju inte att det är politiska mord.
  ----------------------

  Hur många mord med poltiska motiv har utförsta av folkpartister dom senaste 20 åren?

  http://www.stoppanazismen.nu/?visa=hot

  SvaraRadera
 27. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 28. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 29. Att hänvisa till

  http://politisktinkorrekt.info

  är samma sak som att hänvisa till Bibeln, Koranen, Mein Kampf, Das Kapital med flera andra navelskådar-humbug-skrifter.

  SvaraRadera
 30. Gladanonym,

  Hade jag varit muslim så hade jag betackat mig för andras försök att göra dem till martyrer. Visst misstänktes islamitiska terrorgrupper i början, men menar du att vanliga fredliga muslimer skulle ta illa upp av det?

  "Sen fanns de medierna, bloggarna och politikerna som vägrade att peka ut någon."

  Däribland bl.a. Jimmie Åkesson på twitter och den SD-vänliga bloggen Mittenradikalen, som visserligen uppmärksammade en artikel i SvD som misstänkte muslimer, men som också påpekade att mönstren avvek från sedvanliga islamist-terrordåd (bara det att norska S var ett huvudmål...).

  I sista meningen efterlyser du ett bemötande från mig, av något jag inte påstått. Om jag nu tolkar det rätt.

  Dennis,

  Du menar att Expressen och Aftonbladet har sanningen?

  SvaraRadera
 31. är samma sak som att hänvisa till Bibeln, Koranen, Mein Kampf, Das Kapital med flera andra navelskådar-humbug-skrifter.

  ------------------------------
  Nej det är som att hänvisa direkt till SD eftersom bloggen drivs av deras press Kent Ekeroth.Riksdagsman för Sverigedemokraterna.


  http://ligator.wordpress.com/2011/06/26/kent-ekeroth-sd-star-bakom-politiskt-inkorrekt/

  SvaraRadera
 32. Personer med sympatier nära SD driver PI, men Kent Ekeroth är inte engagerad i sajten, och har såvitt jag vet aldrig varit det. Det är bara nån knäpp konspirationsteori som ni PK-fanatiker uppfunnit, av någon outgrundlig anlending - en öppen dörr att sparka in, om den nu ens hade funnits. För vad hade varit konstigt om det varit sant?

  Jag undrar fortfarande vilka nyhetskällor du menar är trovärdiga. Jag föreslog Expressen och Aftonbladet. Ska jag tolka tystnaden som medhåll?

  Der Spiegel, som refererades, är annars ingen dålig tidning, om man kan tyska. De skriver icke minst mycket om islamistisk terrorism, under egen tag:
  http://www.spiegel.de/thema/islamistischer_terrorismus/

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.