2011-07-23

Dagen efter det ohyggliga

Några tankar efter bombdådet och massakern i Norge.

Det är en svindlande tanke att en ensam terrorist kan ställa till med något där ett kraftigt bombattentat mot Oslos regeringskvarter mer eller mindre var en avledande manöver. Hade det varit en bok eller film, då hade man avfärdat den som orealistisk.

Det är också värt att notera att gärningsmannen opererade helt under radarn. Här fungerade ingen teknisk övervakning. Registrering och förbud (ner till meta-tabletter) av material som kan användas för bomber var helt verkningslös. Det var bara att registrera en jordbruksrörelse för att komma runt. En sträng vapenlagstiftning hjälpte inte, eftersom gärningsmannen hade licens för sina vapen. Ett av Europas värsta terrordåd gick helt enkelt utanför hela den massiva anti-terror-apparat som byggts upp. Det manar till eftertanke.

Även om det handlar om en möjligen galen, uppenbart främlingsfientlig man så är han enligt alla rimliga måttstockar en terrorist. Det märkliga är att så många – som skulle kallat någon annan som gjort samma sak för terrorist – idag väjer för det ordet. Som Jan Guillou uttrycker saken "Är det bara en nazist räknas det som en tågolycka."

Sverigedemokraternas olika, krystade krumbukter är fascinerande att beskåda. Partiledare Åkessons pressekreterare twittrade "Nästa jävel som ojar sig över hur synd det är om alla snälla muslimer när det ligger blödande norrmän på gatan kommer avföljas! #svpol". Han missade verkligen ett utmärkt tillfälle att hålla munnen stängd. Men det är nog att hoppas på för mycket att (sd) vänder sig inåt och funderar på vilka konsekvenser det samhällsklimat de skapar kan få.

Den norska krishanteringen är verkligen strålande. Lugn, tydlig och genomtänkt. Uppdelningen mellan vad den politiska ledningen och polisen svarar på är exemplarisk. Statsministern, justitieministern, utrikesministern och Oslos kommunordförande har varit oerhört samlade, den svåra situationen till trots. Det är en helt annan division än de svenska kris-haverier som vi stundtals fått se.

Nu återstår det riktigt svåra. Att hantera allt detta utan att tumma på det öppna, demokratiska samhällets principer. Och att ge gärningsmannen en rimlig rättslig prövning, som vilar på rättsstatens grundpelare.

9 kommentarer:

 1. Tack för en bra post, flera tänkvärda punkter.

  Jag är ärligt talat rätt fascinerad... i linje med skämt som att "Hitler had the right direction, he only was an under-achiever", den här gärningsmannen åstadkom ju bisarrt stor skada och det måste bli ett uppvaknande angående hur mycket vi förlitar oss på att de flesta av oss faktiskt inte är massmördare. Men hur mycket skada kan "en ensam galning" åstadkomma med rätt kunskap och resurser?

  Det är ju helt bisarrt... ungdomar, och så många... och han tog inte livet av sig efteråt, vad sjutton?

  Näe usch, av allt att döma blir väl såna här extrema händelser vanligare, vad ska man göra åt det?

  SvaraRadera
 2. Så här twittrade SD-kritiske Soran Ismael:

  Försvarar sällan SDare, men förstår inte hetsen mot @linusbylund som bedrivs nu. Han har inte anklagat någon för dåden. Sluta larva er.

  http://twitter.com/#!/Soranismail/status/94438067301138432

  Bylunds twitter var helt enkelt ett svar på de som vid denna tidpunkt antog att bombdådet t.ex kunde ha koppling till Norges deltagande i Afghanistan och som främst ville parera angrepp mot muslimer.

  Här utvecklar Bylund sin twitterkommentar:
  ... Ett bombdåd skakade i dag Oslo. Innan vi visste vem som gjort det eller ens vet hur illa det var (det vet vi fortfarande inte fullt ut) så började en rad twittrare oroa sig för hur detta skulle drabba muslimer, invandrare, svarthåriga osv.

  Jag tyckte detta var mycket osmakligt, dels för att det inte då var känt ens om det VAR islamister som utfört dådet, dels för att det kändes väldigt respektlöst att spekulera om ytterligare indirekta "offer" när det fortfarande låg människor i blodpölar på gatan i Oslo ...

  http://www.twitlonger.com/show/bt1ah1

  SvaraRadera
 3. Bla bla bla bla.....

  http://emanuelkarlsten.se/07/sverigedemokraterna-har-redan-hittat-en-attentatsman-i-oslobomb/

  SvaraRadera
 4. Guillous raljerande över det som inträffat i Oslo, terrorbombning och massmord, ger en obehaglig smak i munnen.

  SvaraRadera
 5. Jag kan heller itne tolka SD-folkets citat som annat än "haha, nu är det fritt fram att sparka på muslimer".

  Det är bara så patetiskt att dom inte kan stå för sina åsikter nu efteråt när det visar sig att en person som faktiskt har viss koppling till dom själva ligger bakom hela vansinnesdådet.

  Så otroligt tramsigt PK-beteende om man får vara elak och säga det rent ut.

  SvaraRadera
 6. Klargörande från bloggen NATIONELLT MOTSTÅND "...den som misstänks ha utfört det största terrordådet i Norden i modern tid är en kristen högersionist." Läs här
  Analysen avslutas med följande grandiosa uppkast "...Terrordåden i Norge tycks utgöra ett klassiskt krig om hegemonin mellan två grupper som medvetet eller omedvetet strävar mot samma sak – en internationell världsregering av världsmedborgare som saknar ras och kultur."
  Tar vansinnet aldrig slut?

  SvaraRadera
 7. Ssargon,

  jo, det är minst sagt patetiskt när Therese Borg skriver på Newsmill om att vi inte skall utse syndabocckar för det spelar förövaren i händerna.
  Fåntratten Kent Ekeroth, som är SD:s internationelle sekretare, twittrade ut sitt hat mot muslimer innan det var klart vem som låg bakom dådet.
  Therese Borgs artikel kan läsas här.

  SvaraRadera
 8. Sant, de SD-personer som trodde att islamister låg bakom, trodde fel. Men vad bevisar det, egentligen? I dagens debattklimat får man tydligen poäng även för de billigaste svingarna, sålänge de riktas mot Demonen (Hitler och vice-Hitler). Bör inte en seriös politisk blogg istället varna för nutida problem (urholkning av individuell frihet, organiserad brottslighet, korruption och populism) istället för att jaga billiga sympatipoänger hos PK-etablissemanget?

  SvaraRadera
 9. Alla utom dom fem procent som röstar på Sverigedemokraterna ÄR "pketablissemanget".


  Vi är pketablisseemanget.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.