2011-07-26

Nu har norrmännen tagit Norge tillbaka


På måndagen tog norrmännen sitt land tillbaka.

Först en tyst minut, sedan ett samlat och resolut handlande – med största möjliga öppenhet. Eller, det resoluta handlandet började redan under den tysta minuten. Grupper av vanliga människor och samhällsbärare som tyst tittar in i kameran. Bland annat utanför det bombdrabbade justitiedepartementets nya, temporära lokaler.

Attentatsmannen fick sin ansökan om att ha uniform vid häktningsförhandlingen framförd. Men den avslogs, av lätt insedda skäl. Sedan vidtog en rättslig förhandling som genomfördes bakom lyckta dörrar. Just därför var det bra att rätten efteråt tog sig tid att presentera domen och att svara på frågor. Att höra en något knarrig rådman redogöra för Behring Breiviks motiv i en formell kontext och med knastertorrt juristspråk gav onekligen ett nytt perspektiv.

Kvällens manifestation i Oslo var både värdig och stark. Kronprinsen var oerhört "kunglig". Och statsminister Stoltenberg placerade in dagen för tragedin i historien. På slutet Oslos borgmästare, Fabian Stang, som kommer från Høyre. När han krävde ett straff för gärningsmannen stannade allt upp för ett ögonblick. Detta straff, fortsatte han – som ett medvetet eko av statsministern – skall vara mer demokrati, mer öppenhet och mer humanitet. Den nationella uppslutningen var kompakt – i ett hav av människor –bestående av allt från kungligheter till ölfarbröder.

Människor som aldrig annars brukar vara speciellt pratglada har under kvällen varit transparenta med vad som skett. De interiörer som Behring Breiviks advokat förmedlade var obehagliga, men viktiga. Här har vi en attentatsman som till exempel är helt övertygad om att han kommer att bli torterad. Men som i övrigt tar allt med upphöjd ro – och närmast framstår som roat intresserad. Obehagligt, men intressant.

Till och med säkerhetspolisen – PST – för öppna resonemang med media. Chefen, den paranta Janne Kristiansen, konstaterar att "Selv ikke Stasi-Tyskland kunne ha stoppet denne mannen". Sedan fortsätter hon med att slå fast att ett Stasi-samhälle vill vi inte leva i.

Även polisen är öppen och bredd att diskutera vad som gått rätt och fel och varför. Det är något man inte ser varje dag.

Kanal för kanal öppnar NRK (som jag har haft på i bakgrunden nu i kväll) nu upp för den ordinarie programtablån – även om NRK1 fortfarande är reserverad för nyheter, direktsändningar och analys. Ett NRK som, för övrigt, har varit ett nav för snabb och samlad information. Till och med jag är beredd att lyfta på hatten, vid de tillfällen public service fungerar på detta sätt.

Jag tror bestämt att Norge har rest sig. Väldigt mycket som är svårt, tungt och viktigt återstår. Men Norge har börjat andas igen.

8 kommentarer:

 1. Frågan som uppenbarade sig för mig var: Hur kan vi rekrytera Janne Kristiansen som ny Säpo-chef?

  Våra är ju redan inkompetenta. Det har ju en brottsutredning visat. kan vi inte plocka in någon som åtminstone gör intelligenta observationer?

  SvaraRadera
 2. Låter oerhört bra, faktiskt. Man får hoppas att politikerna fortsätter att tala om öppenhet - och går från tal till agerande. Jag har inget problem med att se Norge gå i bräschen för ett nydanat Europa, karakteriserat av öppenhet, tolerans och lika rättigheter!

  SvaraRadera
 3. Ja, hejja Norge!

  Men i all bearbetning jag läser har jag lite svårt att få det att gå ihop att man säger att "hatet frodas på nätet" samtidigt som detta hat rimligtvis då måste utövas öppet (hur kan man annars veta att det frodas?).

  Om så är fallet är detta hat inte mer än en eller två länkar bort. Hittade faktiskt en referens till det i mitt eget mailarkiv: Hos oss är demonisering vardag.

  Så varför inte orgnisera klickutflykter nån gång i månaden till de nätfora där lögner och fördomar frodas? Ett besök från verklighetens folk skulle kanske hjälpa, och till och med skapa verkliga möten i verkligheten? Nån slags ambulerande tangentsbordsmilis helt enkelt. En vänlig men bestämd ddos demokratri.

  Hörde att ungerska nationalister ofta går till attack i debatter med argumetet "Om du nu älskar zigerare så mycket, varför bjuder du inte in en familj till dig själv redan idag?".

  Man borde börja snickra på nåt konkret svar...

  SvaraRadera
 4. Ummm...jag vill nog flytta till Norge!

  SvaraRadera
 5. Ssargon- Jag kan berätta att vå nuvarande Säpo-chef har samma inställning till övervakningssamhället som sin norska kollega. Han har sagt att de inte behöver eller vill ha mer tvångsmedel som buggning och avlyssning samt att han inte vill bo i ett samhälle där polisen lyckas hindra alla brott.

  Väl formulerat också Henrik.

  SvaraRadera
 6. Det bedrövliga är bara att media ställer sådana frågor att cheferna för säkerhetstjänsterna nästan blir de enda som framstår som värnare av den personliga integriteten. Det var precis likadant efter det misslyckade attentatet i Stockholm. Anders Danielsson fick gång på gång påpeka att vi varken kan eller vill avlyssna alla.

  Johan Olsson på Säpo var också öppen i Aktuellt igår. Han förklarade att Säpo dragits med i USA:s krig mot islamismen och att det går trender även i underrättelseanalys. Samtidigt pekade han på den digra sammanställning av svensk högerextremism som Säpo presenterade häromåret.

  SvaraRadera
 7. Markus "LAKE" Berglund: Det låter trevligt. Då borde han sparka sina underordnade som inte kan förhålla sig till lagen. Spelar mindre roll om han måste ge dom skadestånd för det i mitt tycke.

  SvaraRadera
 8. @Markus "LAKE" Berglund

  Säga är en sak, men sen vill SÄPO lik förbannat ha tillgång till FRA-signalspaning.

  Jag är säker på att om du frågar riksdagens ledamöter så vill ingen ha någon övervakningsstat.

  Det vill inte EU-kommissionär Cecilia Malmström heller. Ändå ansvarar hon för 18 olika övervakningssystem i EU.

  EUROPA: EU information management instruments

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.