2011-07-18

Som vanligt bryr sig... ingen.

Det var nog faktiskt bättre förr...

Det här med EU:s nya "bank-FRA" (EU-TFTP) gör mig en smula matt och uppgiven, på flera sätt.

Bortsett från att Pirate MEP Christian Engström och EU-Kommissionär Cecilia Malmström brottas lite på SVT Rapports hemsida, så råder tystnad om saken i svenska media. Total tystnad.

EU tänker alltså sätta upp ett system som kommer att övervaka europeiska medborgares, företags och organisationers bankkonton och banktransaktioner. Vilket är rätt oerhört. Men ingen verkar bry sig.

I utländska medier har detta varit en rätt framträdande nyhet. Men bortsett från SVT Rapports hemsida, så är frågan i fullständig medieskugga i Sverige.

Tycker verkligen landets samlade journalistkår att detta inte är något att bry sig om? Tycker de inte att medborgarna i vart fall borde få kännedom om vad som är på gång?

För att upprepa mig, från en tidigare bloggpost: EU:s planer på ett "bank-FRA" hade inte kunnat få mindre uppmärksamhet i svenska media om vi så hade haft censur.

Ibland kan jag få för mig att media, som borde bevaka och granska makten, håller på att bli en del av problemet.

Det var likadant förra sommaren, när Säpo kom undan med att deras verksamhet bryter mot lagen – med deras egen inkompetens som bortförklaring. (!) Det tycker man borde ha ett visst allmänintresse. Men antalet artiklar som skrevs om saken var försumbart. Svenska folket fick helt enkelt aldrig veta.

35 kommentarer:

 1. Möjligen uppfattar många jorunalister detta ämne som alltför svårgenomträngligt. Det var ju länge likadant med FRA-frågan. Där uppstod till sist en dramatik på det politiska planet i kombination med högljudda protester från åtskilliga håll. Den tidigare tystnaden förvandlades inom loppet av några dagar till ett formidabelt drev mot FRA och deras tillskyndare. Det pågick i flera månader.

  I fallet med Säpos brott mot regelverket saknades offer eller andra konsekvenser av försummelserna. Det är sådant som media helst vill ha för att kunna brodera kring en samhällsfråga.

  När det gäller bank-FRA borde det ändå vara enkelt att konkretisera vad det handlar om. Och jag tror att det är för tidigt att misströsta. Ofta räcker det med att någon större redaktion går i bräschen, sen följer de andra efter.

  SvaraRadera
 2. Om tidningarna inte sköter sitt uppdrag så står det ju den som vill fritt att starta en egen tidning. Det torde ju i så fall vara enkelt att konkurrera ut latarslerna till journalister.

  Men journalisternas uppdrag är kanske ändå inte att bevaka statsmakten utan att öka vinsten åt tidningens ägare? Utan att göra nåt som riskerar presstödet...

  SvaraRadera
 3. "Om tidningarna inte sköter sitt uppdrag så står det ju den som vill fritt att starta en egen tidning."

  Jag har några ideér på namn:

  Aftonbladet = Liberalabladet, Expressen= Liberalapressen
  Svenska Dagbladet = LiberalaDagbladet
  Dagens Nyheter = Liberala Nyheter.

  HEHE!

  SvaraRadera
 4. Man kanske inte kan räkna med prolerna ändå...

  "He was back in the Ministry of Love, with everything forgiven, his soul white as snow. He was in the public dock, confessing everything, implicating everybody. He was walking down the white-tiled corridor, with the feeling of walking in sunlight, and an armed guard at his back. The long-hoped bullet was entering his brain.

  He gazed up at the enormous face. Forty years it had taken him to learn what kind of smile was hidden beneath the dark moustache. O cruel, needless misunderstanding! O stubborn, self-willed exile from the loving breast! Two gin-scented tears trickeled down the sides of his nose. But it was all right, everything was all right, the struggle was finished. He had won the victory over himself.
  He loved Big Brother"

  SvaraRadera
 5. @HAX:

  Snälla rara, tror du verkligen på att sverige fortfarande är en demokrati? Tänk om, tänk rätt!

  SvaraRadera
 6. mailbomba Aktuellts nyhetschef Eva Landahl.

  eva.landahl@svt.se

  Aktuellt ska vara public service och fördjupa sig mer i ämnen än vad rapport gör.

  SvaraRadera
 7. Vad krävs för att starta en ny papperstidning. Jo först skapar man en youtube nyhetsradio kanal. Hax borde övergå helt åt att göra video blogg istället på youtube. Allt han behöver är en iphone.

  SvaraRadera
 8. mailbomba Jan Guillou! Han borde kunna skriva något om detta om tillräckligt många ber honom

  jan.guillou@aftonbladet.se

  SvaraRadera
 9. USA anger färdriktningen, EU följer tätt i spåren. Vad har vi då att vänta oss. Kanske detta

  Svensk media är tyst, men läs utländsk press.
  "The NSA seems to already be filtering all communications (telephone, email, and the like),"
  Läs mer om detta

  Vad kostar dessa övervakningssystem, och fungerar de. "..The Trailblazer program was shut down as a failure after the N.S.A. paid contractors more than $1 billion..." :-)

  SvaraRadera
 10. Månadens skämt, Carl Bildt i TV-intervju, se youtubeklipp nedan.

  Carl Bildt pratar frihet på Internet - Regeringen stängde corruptio-bloggen
  http://www.youtube.com/watch?v=oirugfSaTek

  till saken hör också att den 5 juli 2011 stänger Sveriges regering bloggen www.corruptio.blog.com pga att bloggen kritiserat regeringen och olika myndigheter. Den 8 juli 2011 står Carl Bildt, Gunilla Carlsson och Ewa Björling i Almedalen och pratar om att internet måste skyddas från diktaturer som vill kunna stänga bloggar och hemsidor... hepp!

  SvaraRadera
 11. Det är mycket möjligt att corruptio bloggaren är sinnessjuk, men det är inget belägg för internetcensur. Dessutom finns det mycket fakta på Corruptio bloggen som verkar stämma. Om inte annat så är media helt tysta och vägrar besvara vad som sägs hos corruptio. Vore intressant om Hax kunde skriva om detta. För om inte en hax bryr sig om internet censur av bloggar, vem ska då göra det?

  SvaraRadera
 12. Corruptiobloggen

  http://corruptio.blog.com/

  SvaraRadera
 13. obs bloggen har öppnats igen, men den var nedstängd och hax vet om detta sen tidigare, men utala sig inte, varför?

  SvaraRadera
 14. "Ibland kan jag få för mig att media, som borde bevaka och granska makten, håller på att bli en del av problemet."

  Och det gick upp för herrn nu? Nu? Ibland är liberaler att det här snittet onekligen det bästa tänkbara argumentet mot legalisering.

  SvaraRadera
 15. De har väl mutat svenska reportrar så de skall hålla käft o inte skriva nått om det. De vill väl helt enkelt hålla det hemligt som allt annat de hittar på.

  SvaraRadera
 16. Den bistra sanningen är att "ingen" tycker detta är viktigt/intressant. Vi som ser en stor fara med denna utveckling är i förkrossande minoritet. Därav PP:s valresultat och bristen på mediaintresse. Public service borde rimligtvis uppmärksamma detta, men övriga som lever på att sälja tidningar styrs av köparnas (brist på) intresse.

  Har ingen i min bekantskapskrets som bryr sig. Det är ändå "normala" välutbildade människor. Om jag pratar om t.ex. "bank-fra" med dom blir dom bara blanka i ansiktet och säger frågande "och? Vad är problemet? Det är väl bra att dom sätter åt skurkar! Jag har inget att dölja..." etc etc

  Framtiden ser dyster ut...

  SvaraRadera
 17. minata bryr sej!

  kolla min bloggpost med rubriken:

  Libertarianerna är desperata.

  Bank-FRA - hahaha

  http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1863&blogg=51087

  SvaraRadera
 18. Och det gick upp för herrn nu? Nu?

  Jag undrar själv ofta över Hax sena reaktioner på saker och ting, antingen är han pårökt hela dagarna, eller så är det hans överklassbakgrund som kräver att man inte talar klarspråk utan 100% bevisning.

  SvaraRadera
 19. Alla journalister är på semester. De som skriver är vikarier.

  Det finns väl en anledning till att detta kommer på sommaren?

  SvaraRadera
 20. Att inte gammelmedia tar upp detta beror på att journalisterna är rädda för att förlora jobbet. Anonymitet och oberoende är garantin för uppriktig och äkta demokrati. Skriv på Newsmill om inte gammalmedia tar upp bank-FRA.

  SvaraRadera
 21. I utländska medier har detta varit en rätt framträdande nyhet.

  Jaså? Nu har jag förvisso inte precis lusläst tidningarna här i Storbritannien på sistone -- och de har varit rätt upptagna med turerna i en viss avlyssningsskandal -- men jag har inte sett en bokstav om TFTP. Har det skrivits om det har det nog inte varit på en plats som kan betecknas som särskilt framträdande.

  SvaraRadera
 22. Expressen nämner lagen på sni ledare idag.

  http://www.expressen.se/ledare/1.2503302/fredrik-krohnman-...-och-for-mycket-kontroll

  "Övervakningsivern tycks aldrig ta slut. Nyligen påbörjade EU-kommissionen arbetet med att sätta upp ett "European terrorist finance tracking system". Som alltid är syftet gott. Stoppa terrorismen."

  /Petter N

  SvaraRadera
 23. Media är inte intresserade av politiska sakfrågor, de är intresserade av politiskt drama.

  SvaraRadera
 24. De ointelligenta piratpartisterna trodde att hela svenska befolkningen skulle nappa på bank-FRA. Översättning: Bank-Försvarets RadioAnstalt.

  Det finns en förklaring till att Piratpartiet fick två promille i senaste valet!

  SvaraRadera
 25. Hej! Försökte tipsa en journalist om det här. Hans intressanta förklaring till att "mediasverige" är ointresserat gick ut på att bank-FRA ändå är mindre kränkande än vanliga FRA. Och vanliga FRA är ju ändå "godkänt".

  SvaraRadera
 26. minata,

  när jag läer att du kallar politiska motståndare ointelligenta känner jag mig glad att s inte längre har makten.

  SvaraRadera
 27. SORRY! Men sverige är INTE längre en demokrati!!!

  VI STYRS av em så kallad BOLAGSDEMOKRATI!!

  Jag trodde också LÄNGE att sverige fortfarande var en demokrati TILLS jag såg vad som var på var att hända!!!

  NU har jag VAKNAT och sett vad som är på väg att hända!!

  Och det TRÅLIGASTE är att INGEN bryr sig FÖRRÄN det är för sent!!!

  SvaraRadera
 28. Hax vargför är du helt tyst om Corruptio? Nästa gång kan det vara du som drabbas! Tekniken ärenkel man börjar med bloggarna ingen bryr sig om och sen tar man successivt bort nästa och nästa...

  SvaraRadera
 29. Hax varför är du helt tyst om Corruptio? Nästa gång kan det vara du som drabbas! Tekniken är enkel man börjar med bloggarna ingen bryr sig om och sen tar man successivt bort nästa och nästa...

  SvaraRadera
 30. Dom här reglerna ligger helt i linje med den svenska regeringens egna uppfattning tror jag.

  Ett litet exempel.
  Den 27 April var Putin på statsbesök i sverige, Reinfeldt hade försökt att rigga presskonferensen som följde, men en utländsk journalist struntade i reglerna och ställde en fråga till Putin varvid Fredriks pressekreterare hoppade in förklarade presskonferensen avslutad, Putin tog tillvara på tillfället och ifågasatte det demokratiska i att försöka förhindra journalister att ställa frågor.

  Både SVT Forum och TV4Play dokumenterade tillställningen under det ironiska namnet "Hela presskonferensen med Putin och Reinfeldt" och det sista man ser innan censureringen av pinsamheten är en kille med öronsnäcka glida upp och skymma kameran, givetvis så finns den bortklippta biten på youtube.
  (på TV4Play kan man dra slidern till 27:10 in i klippet)

  Det intressanta tycker jag, är att ingen tidning har funnit något nyhetsvärde i att statsministern riggar en presskonferens, står helt handfallen när allt inte går enligt manus, och dom två största TV kanalerna censurerar bort händelsen.

  Ibland undrar man!
  Sjöholm

  SvaraRadera
 31. @Jonas V

  Minata är knappast en socialdemokrat. Inte när samtliga hans uttalanden låter som om de kom direkt från Folkpartiet eller SD.

  Min tanke är att han rätt och slätt är just från Alliansen eller SD och använder sina uttalanden för att övertyga läsare om att socialdemokraterna är fascistiska tölpar utan minsta begrepp om grundläggande medborgarrätt och lagpraxis.

  SvaraRadera
 32. Jonas V.


  När jag läser ditt inkonsekventa gnällande om etikett är jag glad att det kommer från kung Fredriks hov och inte från Juholts.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.