2011-07-19

Offentlighetsprincipen i EU:s papperskorg

"Säkerhetsregler för klassificerade handlingar i EU ska också gälla för svenska myndigheter. Uppgifter som klassats att vara till "endast ringa men" för EU ska inte lämnas ut. Det har regeringen gått med på. Riksdagen får kanske ta ställning."
Från journalistförbundets tidskrift Journalisten.

Ingen föregående information. Ingen debatt. Inget demokratiskt beslut. Offentlighetsprincipen bara dör i tysthet. På EU:s kommando.

Vågar man gissa att riksmedia inte kommer att uppmärksamma det här? Heller. Det är ju semestertider.

Även Europaparlamentet har infört en motsvarande säkerhetsklassning av dokument.

Det jag har sett av sekretessbelagda dokument i EP/EU känns rätt billigt. Det är inga statshemligheter direkt. Mest sådant som kan vara politiskt pinsamt.

(Via: Kulturbloggen)

12 kommentarer:

 1. Kanske dags för ett EULeaks?

  SvaraRadera
 2. För journaligistkåren är pressfrihet endast och allena att kunna skandalisera känt folk i deras privata sfär och sådant gäller inte denna nya sekretess. Från sin demokratiska roll har pressen sedan länge abdikerat.

  SvaraRadera
 3. Kanske dags att börja brev- mail- och inte minst telefonbomba era riksdagsledamöter. Och spara inte de små MEParna. Låt dem inte känna sig bortglömda!

  Kom ihåg ett telefonsamtal kan vara obehagligt, fem är en opinionsstorm och tio samtal var dag är en tsunami.

  PS: Debattartiklar kan hjälpa till att skapa opinion men vänta inte på journalisterna. De är efterföljare, inte ledare.

  SvaraRadera
 4. Här är ju en bra grej som piratpartiet kan använda för publicitet, man kan dela ut flygblad till folk å andra metoder för att dra uppmärksamheten till detta.

  SvaraRadera
 5. EU har sedan länge passerat point of no return, det kommer bara bli värre. Finns inga krafter som kan stoppa snöbollen som har börjat rulla.

  Man kommer sakta men säkert montera ner våra rättigheter. Kanske är det lika bra att det går fort. Det är först när det blir riktiga illa. Tänk hemliga polisen rövar bort familjemedlemmar på natten utan domstolsprövning so folk kommer revoltera.

  SvaraRadera
 6. WikiLeaks behövs!

  Vi måste gå ur den här diktaturen. Och regeringen ska ställas inför misstroendevotum om de inte underställer riksdagen sådana här förslag. De strider mot svensk lagstiftning. Varför blir inte folk fly förbannade?

  SvaraRadera
 7. I formell mening så gäller utrikessekretessen för sådana handlingar, så det behövs inte någon nytt riksdagsbeslut.

  Däremot behövs det ju förstås en diskussion kring hur man hanterar offentlighet i den politiska beslutsapparaten. Och på europeiskt plan är det ju på inget sätt vunnen. Snarare är Sverige ett extremistland i det avseendet.

  I Sverige har politiker och tjänstemän lärt sig att leva med offentlighetsprincipen. Även dokument som kan vara avsedda att vara hemliga skrivs på ett sådant sätt att de kan lämnas ut. Information som folk verkligen inte ska få veta överförs muntligen.

  Men visst, offentlighetsprincipens ljus håller en hel del spöken borta. Jag skulle inte vilja ha det på något annat sätt.


  Två saker framför allt borde man ordna som första steg: ett ordentligt, offentligt webbpublicerat diarium - man kan inte begära ut dokument som man inte känner till - och en tydlig och lättillgänglig process för att begära ut dokument.

  Det borde vara det minsta man kan begära av EU.

  SvaraRadera
 8. Ja, det kan ju inte vara svårt att göra ett socialt nätverk av Riksdagen och EU som vi väljare kan "followa" våra politiker och "attenda" debatter och möten

  SvaraRadera
 9. Offentlighetsprincipen, integritet, myndigheter vill veta allt om dig,
  men vad talar man om i Sverige.
  Polisen vill veta vilka fordon som passerat över Lidingöbron. Läs mer
  "Vresrosen, som varit väldigt vanlig vid parkeringsplatser, skolgårdar och i trädgårdar, kan komma att förbjudas." Läs här

  SvaraRadera
 10. Jag vill ha en punktmarkering av alla politiker! Jag vill veta allt om dom! Allt från favoritfärg och reg.nr till rörelsemönster och närvaro!

  SvaraRadera
 11. @Nemokrati

  "Varför blir inte folk fly förbannade?"

  "Men...vi får ju ett par tusen kronor mindre i skatt per år, då är det väl bättre att vi sitter still i båten...?
  Regeringen Reinfeldt kan ju inte göra fel och heller ingen annan regering i lilla Sverige så då spelar det väl ingen roll om regeringens arbetsgivare inte får veta vad regeringen sysslar med?"

  Man kan säga vad man vill om skattetrycket - att det är tokfel att beskatta en och samma inkomst fem gånger om, att det är tokfel att straffskatta den som aktivt driver ett företag i stället för att tyst investera, etc - men faktum är att det som styr Sverige av i dag är osäkerheten och ekonomin.

  Vilket betyder att var person helst rår om sitt eget hus, hukar sig ned och blundar så långt det går. Datalagringsdirektivet, SWIFT och FRA är rent våldsamma övergrepp på hela begreppet "privatliv" men Svensson är inte bara oupplyst om detta. Han vill inte veta.

  Vågar han knysta för högt blir han dessutom brännmärkt som terroristsympatisör. Bara en kriminell skulle invända mot att polisen får alla verktyg som behövs, för aldrig att en skrupelfri niding med polisuniform skulle utnyttja dessa verktyg bara för att spela Allan, eller hur?

  SvaraRadera
 12. Myndigheten talar till niorna,
  "Din reservplats

  Att vara reserv innebär att du kan bli intagen eller få en bättre placering på reservlistan när någon nu intagen tackar nej till sin plats eller blir intagen på ett högre rangordnat val. Reservantagningen börjar omedelbart efter sista svarsdagen, torsdagen den 22 juli.

  Ditt nuvarande reservnummer kan försämras när en sökande med högre poäng, som aviserat om inflyttning till den sökta kommunen, blir folkbokförd i kommunen eller när en sökande med högre poäng, som felbehandlats, erhåller sin rätta plats på reservlistan. I sällsynta fall kan, om särskilda skäl finns, ett sent ändringsval (i det här fallet ändringar som görs efter slutantagningen) godtas. Även detta kan påverka din reservplacering negativt om sökanden har högre poäng än vad du har.

  På reservlistan prioriteras sökande som tagits emot i första hand dvs sökande som är hemmahörande i den kommun som anordnar utbildningen. Sökande som kommer från andra kommuner som själva erbjuder utbildningen kommer i andra hand (förutsatt att hemkommunen betalar).

  Det kan hända att du har poäng som är lika med antagningsgränsen och ändå inte tagits in. Det beror på att det är flera sökande i samma situation och att det vid ett visst tillfälle finns plats för endast några i gruppen med samma poäng. Det finns olika regler i olika kommuner om hur sökande med lika poäng rangordnas.

  Uppgift om det aktuella läget vad gäller antagningsgränser, uppgift om utbildningar och skolor med lediga platser finns på www.gymnasieantagning.se. Du kan följa din egen reservantagning med hjälp av dina inloggningsuppgifter.

  Reservantagningen fortsätter tills skolorna själva tar över antagningen. Detta sker vid olika tidpunkter i olika kommuner i länet."

  Solklart, eller hur. Klart grabben kan välja skola efter denna info.
  Kanske inte så konstigt att kidsen bränner upp bilar,eller vad de nu gör.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.