2011-08-11

Egypten-affären: Sveriges skam


Kommer du ihåg Egypten-affären? Efter regeringsbeslut, på Säpos inrådan, utvisades två asylsökande män till Egypten. De fick aldrig möjlighet att kontakta sina advokater. De fick aldrig säga farväl till sina familjer.  På Bromma flygplats hämtades de av ett CIA-plan, i vilket de fraktades med blöjor, fångdräkter, huvor och slagna i bojor.

Båda fängslades och utsattes, enligt trovärdiga källor, för tortyr i Egypten.

Den ene, Mohammed Alzery, lyckades dock inte ens en egyptisk militärdomstol fälla för något. Han försattes senare på fri fot. Svenska myndigheter vill dock inte låta honom komma tillbaka hit.

Den andre, Ahmed Agiza, dömdes på oklara grunder i en hemlig förhandling i militärdomstol till fängelse. I dagarna har han äntligen blivit frigiven.

Även om bland andra f.d. justitieminister Bodström (s) och f.d. statsminister Persson (s) hävdar motsatsen – så talar mycket för att ingen av de två männen gjort sig skyldiga till något värre "brott" än att de varit oppositionella i Egypten. Vilket var själva skälet till att de sökte asyl i Sverige, i ruta ett.

Det finns mycket som talar för att de bara blev medsvepta när världens underrättelsetjänster började tråla efter tänkbara terrorister efter 9-11. Många skurkstater tog då chansen att sätta upp oppositionella och andra som de ville bli av med på terrorist-listorna, med påhittade anklagelser.

Både Agiza och Alzery bör få återvända till Sverige och återförenas med sina familjer.

Handläggningen av fallet bör dessutom ske öppet, eller i vart fall med insyn från Amnesty och/eller Röda Korset. Detta som en garanti för att allt går rätt till. Men det kommer knappast att ske. Därtill är detta fall allt för infekterat och ljusskyggt.

Egypten-affären är en skam för vårt land. Den kommer att vara ett öppet sår – ända till dess våra myndigheter och vår regering gör det enda hedervärda. Vilket jag betvivlar att de någonsin kommer att göra.

SVT: Avvisad egyptier släppt ur fängelse
SVT: Oklart om Agiza får återvända
TV4: Säpo vill inte uttala sig om Agiza
TV4: Utvisade egyptierna - detta har hänt
SvD: Avvisad egyptier släppt ur fängelse
DN: Utvisade egyptiern Ahmed Agiza släppt
SR: Avvisad och torterad egyptier frisläppt
SR: Bakgrund: Avvisningen av de två egyptierna
Expressen: Utvisade Agiza har släppts fri
Aftonbladet: Ahmed Agiza har släppts ur fängelse

Uppdatering:
SR: Människorättsorganisationer kräver asyl för Agiza
SVT: Ingen har ställts till ansvar i Sverige
TV4: Hela processen måste göras om
Europarådet: Sverige bör ge Agiza uppehållstillstånd snarast

16 kommentarer:

 1. Subtil humor att illustrera inlägget med Julian Assanges ögon. För alla vet ju att Sverige inte skulle utfärdat en EAW om en vanlig Svensson flytt landet efter att ha ollat en kvinnlig bekant på ryggen när de sov en vecka i samma säng.

  SvaraRadera
 2. Nix, inte JA:s ögon. Bättre gissningar..?

  SvaraRadera
 3. Här är han, hårt pressad i denna fråga...

  http://sverigesradio.se/api/radio/radio.aspx?type=broadcast&id=2424314&codingformat=.m4a&metafile=asx

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. En gissning kvar... (Facit i SR-länken ovan)

  SvaraRadera
 6. Petter N,

  jag trodde först att det var blogginnehavaren himself men det är en godsägare.

  SvaraRadera
 7. Grattis! Du har vunnit en mag-petning av Nivea-mannen.

  SvaraRadera
 8. Tackar ödmjukast. Men jag tror jag avböjer mottagning av priset.

  SvaraRadera
 9. Lyssna på Persson i den där lördagsintervjun i länken ovan. Han har sällan varit så hårt ansatt. Enda skälet till att han kom ur det hela var att all uppmärksamhet riktades mot tsunamin direkt efter att intervjun sänts.

  SvaraRadera
 10. Borde inte godsägaren ställas till svars för det lagbrott som skedde i samband med denna händelsa, gärna tillsammans med Bodström.

  Jag menar detta torde ju vara ett ganska allvarligt brott enligt internationell rätt?

  SvaraRadera
 11. Hela denna historia är sjuk. Dessa egyptier borde få PUT i Sverige. Men istället släpper man in folk som man inte vet vem dom är eller människor som bara kommer att leva på bidrag hela sitt liv.

  SvaraRadera
 12. Inte lite pinsamt. Liksom tsunami-fiaskot där pressen både "gick med på" Perssons mörkläggning (och radering av bevismaterial) utan följdfrågor, och Danielssons krystade målvakts-performance.

  och att upphittade bandbackuper.. av någon konstig anledning omedelbart måste sekretessbeläggas.

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 14. Jag har mycket svårt att förstå Person IDAG ska ställas till svars för att han DÅ garanterade Usa samma sak som alla VET att Kung Fredrik garanetar Usa IDAG.

  Mycket svårt.

  SvaraRadera
 15. Förutom denna har vi även skandalen med Al-Barakat och hur tre personer fick sina tillgångar frysta utan möjlighet till rättslig prövning bara för att de anklagades för att deras bank använts för att finansiera terrorism.

  Även där borde till ett rättsligt efterspel mot de skyldiga.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.