2011-08-30

Fulspel i EU - som vanligt?


I påskas begärde Piratpartiets ledamot i Europaparlamentet - Christian Engström - och 40 andra ledamöter att beslutet om att förlänga upphovsrätten för inspelad musik från 50 till 70 år skall rivas upp. Detta initiativ fick stöd från ledamöter över hela den politiska skalan.

Grunden för detta är en regel som låter ett nyvalt EU-parlament ompröva sådan EU-lagstiftning som ännu inte hunnit träda i kraft. (Frågan har länge varit låst i ministerrådet. Men där har den blockerande minoriteten fallit.)

Sedan dess har vi inte hört något officiellt om saken.

Visst, vi har fått en del signaler bakvägen. Det har ryktats om att regeln ovan bara är tillämplig i vissa översättningar av regelverket, men inte i andra. (!) Åsikten har framförts att man bara bör ta hänsyn till en del av regeln, men inte resten (den som ger parlamentet rätten att riva upp beslutet). Och så vidare. Uppenbarligen är detta en het potatis för EU-byråkratin.

Men nu har det alltså gått fyra månader utan att vi - trots påstötningar - fått någon officiell reaktion.

Jag blir allt mer övertygad om att man försöker förhala ärendet, tills det är för sent. Och om man förhalar, då finns det mycket som talar för att "för sent" kan vara något som ligger rätt nära i tiden. Ryktet talar för övrigt om att något redan är i görningen i ministerrådet.

Frågan är dock om kommissionen och ministerrådet kan forcera fram ett beslut om förlängning av upphovsrätten - nu när det finns en formell begäran om att frågan skall öppnas upp på nytt. Det lär dock inte hindra dem från att försöka. Räkna med bråk.

Mer information, länkar m.m. hittar du hos Pirate MEP Christian Engström.

3 kommentarer:

  1. Dead guys society for the benefit of the living lawful owner of an overpriced piece of music written so long ago nobody knows who he is anymore.

    SvaraRadera
  2. "Ryktet talar för övrigt om att något redan är i görningen i ministerrådet."

    Politik när den är som bäst :) Påminner lite om hur det kan gå till inom universitetsvärlden i Namibia (och antagligen i många tredje världen-länders statsadministration).

    SvaraRadera
  3. När det handlar om att öka överstatligheten och att tvinga oss EU-medborgare eller de mindre medlemsländerna är det strikt regelföljande som gäller. Vi måste acceptera att böja oss för det gemensamma regelverket som vi alla komit överens om i demokratisk ordning,

    Men om någon gång regelverket används för att begränsa EU-byråkratins maktkoncentration är det plötsligt inte alls så viktigt med regler längre. Då struntar vi EU-byråkrater i regelföljandet.

    EU:s demokratiska legitimitet är nu nere på negativa värden.

    Stoppa maktmonstret till varje pris. Gör EU-valet 2014 till ett totalangrepp på den korrupta och maktgalna EU-överheten.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.