2011-09-28

Superstaten EU flyttar fram sina positioner


Just nu röstar Europaparlamentet om den ekonomiska politiken. Jag har stängt av intern-tv:n. Jag vill helt enkelt inte se när överstatligheten och kommandoekonomin rullas ut.

Detta är inte bara en votering om den ekonomiska politiken. Här, i dag, tar man ännu ett steg mot superstaten EU. Det handlar i grunden om en maktöverföring – som medborgarna aldrig haft någon möjlighet att påverka eller ens yttra sig om.

Om vi nu skall ha en europeisk federalstat – och om vi nödvändigtvis skall ha en gemensam ekonomi – kan vi då inte i vart fall försöka göra något rimligt och demokratiskt av det hela? Nähä. Inte ens det.

Man hör sällan uttrycket "demokratiskt underskott" i EU nu för tiden. Det verkar ha blivit något självklart, något som alla tar för givet. Ett problem som man tror sig ha löst genom att ignorera det.

En av många saker som man kan fundera kring, det är vad som händer när makten är frikopplad från demokratin. När makthavarna inte bara sitter långt borta, utan även saknar demokratiskt mandat och inte kan avsättas eller ställas till svars. Det känns som ett recept för att det kan bli stökigt ute på gatorna, typ.

Men det finns ingen förståelse för sådana frågeställningar i dagens EU. Istället håller man högsta fart på den inslagna kursen. Alla tycks vara så insyltade att de har kastat sina principer över bord: Liberaler som applåderar närmast sovjetisk centralstyrning; Konservativa som gör karottunderlägg av integritet och rättssäkerhet; Socialister som springer storföretagens ärenden. Detta för att nu bara ta några exempel.

Det börjar bli dags att fundera på om inte EU-kritiken snart måste gå över i en ny fas. Vi kommer att behöva en riktig, aktiv motståndsrörelse – som finner sätt att få EU:s politiska elit att lyssna på och att respektera folket. På ett fredligt sätt.

Uppdatering: Nigel Farages anförande finns nu på Youtube. Klipps in här:


[Direktlänk]

Uppdatering 2:
Europaportalen: Nya lagar ökar EU:s ekonomiska styrning
Europaportalen: Barroso: Vi står inför EU:s största kris någonsin

29 kommentarer:

 1. Det blir en intressant kapplöpning mellan oss som vill lösa problemet på fredlig väg, och de som skiter i hur fredlig lösningen blir.

  SvaraRadera
 2. Mycket bra liknelse. Jag har själv varit med om en sådan olycka med bilar både framför och bakom, samtidigt som en parkerad bil backade emot mig. Kunde inte göra något annat än att tuta - det hjälpte inte. I känsla är det en skrämmande likhet med Farages "tutande".

  För sådär 16-17 år sedan hade jag en arbetskamrat som var mycket hårt emot sveriges medlemskap i EG, han tyckte sig höra "stöveltrampet i tyskland" som han så målande uttryckte det. Något år senare träffade han en tjej från kina. Idag är han företagsledare i Kina och bor där sedan många år tillbaks. Under åren har han sett ett kina som gått från klarhet till klarhet somtidigt som han ser hur ett nytt "sovjetunionen" sakta byggs upp i europa.

  -steelneck

  SvaraRadera
 3. Vad Christer sa...

  Undrar vad som blir gnistan som får krutdurken att explodera.

  Förresten borde inte President "Rumpan" tala till folket för att ena Unionen, vad tusan håller ordföranden för kommissionen tal för?

  SvaraRadera
 4. HAX!

  Samarbeta gärna med andra europeer men det vi kan påverka är Sverige. Låt oss arbeta för att Sverige lämnar EU.

  SvaraRadera
 5. Flytta fram positionerna
  Slå ett slag för minskad bilism.
  "A court in Saudi Arabia has sentenced a woman to 10 lashes for breaking the country's ban on female drivers"
  Källa

  SvaraRadera
 6. Vi är redan fucked på så många plan
  , både inrikespolitiskt, i EU & internationellt.

  Kina & andra kommer att fullständigt köra över oss. Medan vi i väst likt långsamt kokande grodor sitter & käbblar vårt vänsterdravel om strukturell diskriminering, genusperspektiv, cykelhjälmar, Tobinskatter & annat skit, så ägnar sig kineser & andra åt att jobba.

  Jag har helt tappat hoppet.
  Det är väl naturligt att alla civilisationer till slut går under, men det känns lite onödigt att falla helt på eget grepp.

  Tur att man inte har några barn i alla fall.

  SvaraRadera
 7. En detalj i Barrossos tal var att han menade att även näringslivet kräver mer överstatlighet och kommandoekonomi. Det kan mycket väl stämma. Företag är ofta rätt kassa på att begripa det där med en fri ekonomi. Ris åt egen rygg...

  SvaraRadera
 8. Vi behöver en revolu...form!

  ;-)

  SvaraRadera
 9. http://www.europaportalen.se/2011/09/barroso-vi-star-infor-eus-storsta-kris-nagonsin

  "– I dag har vi en union som låter den långsammaste medlemmen bestämma farten för alla de andra medlemsländerna. Det är inte heller trovärdigt ur marknadens synvinkel och därför måste vi lösa det här problemet med beslutsfattande, sade Barroso och drog som väntat ner ovationer från ledamotsbänkarna."

  SvaraRadera
 10. Mer ur samma text:

  " – Det var en illusion att tro att vi kunde ha en gemensam valuta och en gemensam marknad med nationell ekonomisk politik. Låt oss undvika en annan illusion, den att vi kan ha en gemensam marknad och valuta som styrs med en mellanstatlig metod, sade Barroso."

  SvaraRadera
 11. viktualiebrodern28 september, 2011 15:49

  Suck. Ekot från Sportpalast i Berlin ger rysningar över ryggraden. Undrar hur många EU-parlamentariker som sett klippet?

  "Wollt ihr die to-ta-a-le Union?"

  http://www.youtube.com/watch?v=92zPsNqp8Fo&feature=related

  Som Marx sa så upprepar sig historien två gånger, första gången som tragedi, andra gången som fars. Hoppas EU fortsatta utveckling blir som fars.

  SvaraRadera
 12. Nigel Farage verkar vara en av få med lite sunt förnuft där nere.

  Så synd att vi inte tillåtes rösta på honom. Han gör ju definitivt betydligt mer nytta än exempelvis Alf Svensson (vad har han åstadkommit där nere egentligen?).

  SvaraRadera
 13. Synd bara att UKIP (Farages parti) inte gillar utlänningar.

  SvaraRadera
 14. Äh va' fan? Jag är ju ändå ingen utlänning, så vad bryr jag mig om det? 8-)

  SvaraRadera
 15. såg just thx 1138, bra film av george lucas, som handlar om eu's framtid

  SvaraRadera
 16. steelneck:
  du menar "Under åren har han sett ett kina som gått från pengar till mer pengar somtidigt som han ser hur ett nytt "sovjetunionen" sakta byggs upp i europa, medans det finns i kina fast rikare.

  SvaraRadera
 17. Måste man tycka om utlänningar?


  (Förstå mig rätt nu)

  SvaraRadera
 18. Det demokratiska underskottet i EU är bedrövligt men orsaken till det är inte svår att hitta, inga svenska politiker pratar om EU, inga journalister arbetar med att täcka vad som händer och inga tv-program diskuterar saken, EU är helt enkelt så jävla tråkigt att ingen orkar bry sig.

  SvaraRadera
 19. Nils Nilsson: Nej, men det blir en helt annan sak när ett parti tar en aktiv ställning mot folk från andra länder...

  SvaraRadera
 20. @ Nils Nilsson

  Jag har som huvudregel att jag måste kunna namnen på de jag inte tycker om.

  /Smen

  SvaraRadera
 21. Åven om jag håller med i sak, att det förskönas alldeles för mycket, så måste jag ändå säga att Farage är rena papegojan. Han har i tio år upprepat samma sak - en del ser det som förutseende. Jag vet inte, jag tycker det verkar mest "envis som en åsna". Det är därför han blir skrattad åt - oavsett situation ändrar han inte sitt budskap.

  Om jag upprepar samma sak tillräckligt ofta och länge, så kommer det ju att hända.

  SvaraRadera
 22. "– Det var en illusion att tro att vi kunde ha en gemensam valuta och en gemensam marknad med nationell ekonomisk politik"

  No shit Sherlock.

  Det kunde jag ha berättat redan när jag röstade nej till Euron. Och jag är ändå bara en vanlig "Svensson"

  Så EU hade tokfel om fördelarna med Euron, men de ber oss lita på dom, för NU ser EU lösningen... ;o

  SvaraRadera
 23. Alltså Andrew Duff, hur tusan kan man bli politiker med så svår stamning?
  Hörde något om Little Britain i hans fråga så ett kort ögonblick trodde jag det var ett skämt ;)

  /A

  SvaraRadera
 24. Varför tänker jag alltid på hur man vädrar ur luften i ett instängt rum på en långvårdsavdelning, när jag hör Farage tala?

  SvaraRadera
 25. Det går att ha en gemensam marknad utan en gemensam nationell ekonomisk politik. Kan människor, varor, tjänster och kapital röra sig över gränserna ger det en tävlan mellan länder om att attrahera människor och företag. En sådan tävlan är givetvis jobbigt och pressande för de som trivs med orubbade cirklar.

  Finns det frihet över många nationer kommer marknadskrafterna att pressa fram en gradvis jämkning av politiken. Gradvisa förändringar är bra, revolutioner och systemkrascher är farliga.

  SvaraRadera
 26. @e/LD

  A)Kanske för att han befinner sig i EU-parlamentet?

  De tal därifrån jag fått anledning att lyssna på kommer alla från honom.

  Kvalitetsrepliken från Andrew Duff (som enväldigt valdes ut av ordföranden) indikerar varför lyssningsintresset ej är på topp...

  B) Det kan vara så att du är påverkad av propaganda som vill att vi skall uppleva självständiga tankar som mossiga. Endast det rätta tänket är riktigt fräscht ju!

  /B

  SvaraRadera
 27. 10:27 forts.

  Sen är det ju också så i sådana här sovjetsystem att endast de ideér som ligger i linje med maktens planer har möjlighet att genomföras.

  Avvikande idéer får det gemensamt med långvårdsavdelningar att intresset för dem blir begränsat. Det är förenat med obehag att befinna sig där (uttala tanken resp. vara på långvårdsinrättningen). Där finns heller ingen makt att hämta.

  De vädras därför inte så ofta.

  /B

  SvaraRadera
 28. Sorry e/LD,

  jag läste din kommentar slarvigt och uppfattade den tvärtom mot hur den var.

  Fick för mig du uppfattade Farage som mossig.

  Skäms på mig!
  /B

  SvaraRadera
 29. Jaha, OK, det gör inget. Du är förlåten. Nä, då, jag anser verkligen inte Farage vara mossig, han är flakten och EU-parlamentet är långvårdsavdelningen.

  Jag läste din kommentar lite slarvigt men blev givetvis lite fundersam om hur du egentligen uppfattat det jag skrev. Ibland är meningsbyggnaden och syftningarna inte helt glasklara. :-)

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.