2011-10-02

Ännu en intressant vecka...


Politiken den kommande veckan är rena underhållningsvåldet.

Mats Odell säger att han är beredd att ställa upp som partiledare för kristdemokraterna. Göran Hägglund säger att han "välkomnar beskedet". TT ber sedan Hägglund kommentera Odell... "Nej, jag har ingenting att säga om det. Men han har ju varit aktiv i politiken länge, är förhållandevis välkänd och han kommer säkert att få tillfälle att berätta om hur han tänker." Ho-ho-ho! Länk»

Juholts socialdemokrater rasar samman inför vår ögon. En del internt gruff – om den skuggbudget vars detaljer delvis redan har offentliggjorts – har nu övergått i fullt slagsmål inför öppen ridå. Juholt och Weidelich tvingas under förnedrande former offentligt ta tillbaka allt och hävda motsatsen. Länk»

Utrikes: Grekland når inte de ekonomiska mål som IMF har satt upp. Länk»

Och så kanske det kommer en brittisk dom, vad gäller Julian Assanges utlämning till Sverige.

6 kommentarer:

  1. Det är i så fall inte en utlämning, utan en överlämning.

    Inom EU förekommer numer inte utlämningar med fullständig prövning, utan medlemsstaterna liar på varandra...

    SvaraRadera
  2. Jag har en fråga angående grekland, jag vet ej var jag ska posta den här frågan så jag postar den här.

    Förr eller senare kommer grekland att ha allmänna val. Då kommer folket att rösta igenom en supernegativ regering som dissar allt EU gör.

    Då kommer inte grekland att godta nåra sparpaket nåmer. Vad händer då?

    Och om grekland går i konkurs, vad händer med alla stålar som satsats på grekland innan dess?

    SvaraRadera
  3. Nils,

    Man ska inte ta någonting för givet. Grekerna må protestera kraftigt nu, men när man ser det politiska alternativet så är det kanske inte lika roligt.

    Den grekiska staten gör av med mer pengar än den får in. Det fungerar bara så länge man får låna pengar. Sen fungerar det inte längre. Helgens nyhet var att man inte lyckades pressa underskottet till under 6,5 % av BNP, men enligt min mening så måste ju hela underskottet bort innan det kan bli tal om någon bättring. Just nu fortsätter man att sjunka men inte lika fort.

    En stat kan inte gå i konkurs. Det är viktigt att komma ihåg. Den grekiska staten kommer att finnas kvar.

    Det som kan hända är att den grekiska staten inte vill eller kan betala det man är skyldig. En självständig stat kan man inte tvinga pengar av.

    Vad som händer då är i grund och botten en förhandlingsfråga. Vi kan kanske få tillbaks en del pengar, men absolut inte allt.

    SvaraRadera
  4. Det är dags för en fredlig revolution i västvärlden som sätter ett stopp för den Korporokrati och Plutokrati där storföretagen och storfinansen systematiskt mutar politikerna för att sätta spelreglerna för en demokratisk rättstat och marknadsekonomi ur spel.

    Senaste exemplet är hur Wall Street mutar NYPD - för att de ska slå ner proteströrelsen Occupy Wall Street.

    As Occupy Wall Street began, Chase made biggest donation in history to NYPD

    De båda populiströrelserna Tea Party och Occupy Wall Street har mer gemensamt än vad de själva inser: Wall Street Protests: A Right-Left Movement Must Emerge

    Stöd: Occupy Wall Street

    SvaraRadera
  5. Och om grekland går i konkurs, vad händer med alla stålar som satsats på grekland innan dess
    -------------------------------

    Samma sak som hände med pengarna i dom nyliberala paradexemplen på hur man SKA driva ekonomin på Island och Irland när deras ekonomier kollapsade.

    SvaraRadera
  6. @micke

    "Nyliberalism" innebär friare marknad. Det behöver inte betyda "Blodigt korkad sådan".

    Anledningen att Island gick omkull kan främst tillskrivas att de statliga finanserna förlitade sig på i grunden osäkra kort hos utländska skuggbanker.

    Liberal = frihet. Även frihet att för egen del vara korkad.

    Det innebär inte att man får ta sig friheten att vara korkad med andras tillgångar vilket Islands regering förväxlade detta med.

    Problemet är snarare att i det läget som en bank spelar hasard med investerarnas pengar straffen inte är vare sig personliga nog eller hårda nog för att vara avskräckande.
    (Och i det läget gäller felet att när ett företag betraktas som en enskild laglig entitet så innebär det allt som oftast att de relevanta beslutstagarna ej kan göras ansvariga för följden av sina handlingar).

    Felet ligger inte hos liberalism utan hos ett system som gjort det svårt/omöjligt att beivra direkt misskötsel.

    Samma röta ligger i byråkrati efter att tjänstemannaansvaret avskaffades.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.