2011-11-27

Bryr sig folk?

Nybloggat på Nyheter24:

Bryr sig folk?

En bloggpost om att det är svårt att få svenska folket att reagera, även när det är skarpt läge.

15 kommentarer:

  1. Jag misstänker att folk innerst inne har förstått att det egentligen spelar mindre roll; vill en för stor andel av byråkratin någonting så blir det så. Folk gör en undermedveten nyttokalkylering och kommer fram till att det inte är värt att, ja...bry sig. Saker och ting är ibland i princip uppgjorda från början. Demokratin är ett skuggspel på en filmduk i "viktiga" ärenden som de styrande tycker att medborgarna är på tok för dumma för att ha insyn i.

    Sedan är en annan aspekt den ytterst delikata timeingen som behövs för att "tända stubinen"; dels medialt intresse, dels bloggbävning (vilket generellt kräver att saken i fråga kan förenklas utan att tappa relevans, det måste kunna komprimeras till ett YouTube klipp, ett lättläst blogginlägg etc, det måste m.a.o kunna göras lättsmällt). På detta krävs det att en kritisk massa människor känner sig hotade på något sätt; ex. Pirate Bay som agerade bränsle åt PP; fildelingen (påverkade många i sen vardag) och övervakning (dito). Utan denna blandning i perfekt balans+timeing, så blir det ingenting; och saken drunknar i mediabruset.

    En avslutande tanke; saken i fråga måste sälja lösnummer, annars får man inte med kvällstidningarna på tåget, och då blir det verkligen ingenting. Har för mig att det är statistiskt fastslaget att majoriteten av svenskarna hämtar sin omvärldsinfo via kvällstidningar eller dess e-upplagor.

    Utan denna kombo blir det inget, även om saken är viktig (som dödligt hot mot demokrati, yttrandefrihet eller liknande), Idol, Kär och Galen eller Big Brother får då större lyskraft, och engagerar mer.

    -Bara några vilda gissningar utan några som helst källor...

    SvaraRadera
  2. En tanke jag lekt med länge är att Sverige behöver en ny stor mediekanal.

    En ingrediens är medborgarjournalistik och crowdsourcing.

    Men det räcker bara en bit på vägen. Ibland krävs stora grävjobb som kan ta månader att genomföra, med många inblandade. Det är resurskrävande.

    En slagkraftig mediekanal måste dessutom kunna plocka upp material från nyhetsbyråer (text, bild, video) eftersom det inte alltid går att lita på att ha frivilliga krafter på plats. Detta för att bli heltäckande. Och det kräver också resurser.

    SvaraRadera
  3. Hax: Ett problem är att veta vad man ska göra rent praktiskt.

    Att bli arg, upprörd eller förbannad är en sak. Men att få någonting kreativt ur detta kräver inte bara vilja utan även idéer om vad som kan fungera. Där brister ofta kreativiteten. man blir väldigt lätt uppgiven och tänker "vad leder detta till, egentligen"?

    Löser man denna frågan så löser man problemets kärna tror jag.

    SvaraRadera
  4. Ingen bryr sig innan det är tomt i matlådan. Die Dumme Schweden.

    SvaraRadera
  5. Jag tror att det som krävs är en av två saker:

    1) Att det börjar hända riktigt dåliga saker för de som är nära eller en själv.

    2) Att någon med legitimitet (med andra ord en kändis som är känd för att kunna och förstå saker alt. är superkändis) tar upp problemet i gammelmedia på bästa sändningstid flera gånger. Allt mindre än det (ex. Timbuktus flirtar mot vårt håll) kommer bara ses som extremism eller effektsökeri.

    Och jag kan bara tycka att det är djupt sorgligt att det är så. Men problemen är för komplexa och strider för mycket om den svenska sinnebilden på det goda samhället, som vi tydligen ska leva i, så det krävs en chock för att folk ska förstå.

    SvaraRadera
  6. Hax: visa alternativ som går att
    omsätta i praktiken.
    Sätt den praktiska delen av frihet
    och ingeritetsfrågor i centrum.
    Där folk hittat friheten och lever ett bättre liv.
    Dom flesta människor tror att
    bara dom sköter sitt så klarar dom sig.
    Det finns en trötthet pga av all negativ nyhetsrapportering
    och folk blir helt enkelt "krigströtta" av alla negativa
    hopplösa skrämmande saker som "kommer att göra det surare"

    Men om man visar att det går och att folk har hittat vägar så följer resten av befolkningen med.
    Paretos lag.

    SvaraRadera
  7. Hax: du är ju filmskapare och den
    här videon över filmens utveckling
    med avseende på scener , klipp och sammanhang.
    Det är exakt som nyhetsrapporteringen.
    Folk blir helt enkelt överösta av "skit" som tynger ned dom och man orkar inte något.

    http://vimeo.com/28016047

    http://vimeo.com/28016704

    Det är här man hittar problemet, den som kan sortera och sålla i ett sånt medielandskap vinner allt.

    SvaraRadera
  8. Jag bryr mig inte om att folk inte bryr sig.

    ;-)

    SvaraRadera
  9. Är det skarpt läge och förstår folk i så fall att det är så?
    Ja, i många frågor tycker jag det är skarpt läge men i de kanaler svensken hämtar sin information är det tyst om alla spektakel som förekommer i EU. Pratar man t.ex Datalagringsdirektivet med folk ser de flesta ut som fågelholkar och som att detta vore ngt nytt.

    Tror dock inte på "medborgarjournalistik" och liknande pga att jag tycker den ofta är rätt hysterisk och konspiratorisk.

    /Johan

    SvaraRadera
  10. Nej om du med med folk avser kollektiv!

    Kollektiv saknar förmåga att bry sig!

    SvaraRadera
  11. Svt / sr har en enorm fördel genom att
    dom bygger medborgarnas identitet långsiktigt över generationer och kan mata in saker i år, genom mysprogram och radio.
    Privata radiokanaler är mest flamsiga och ytliga.
    Nackdelen är att gemene man, dom som inte är engagerade hela tiden i frågorna inte orkar följa dom snabba uppdateringarna och bloggarna.
    Då vinner svt / sr genom att lungt bygga identiteten på lång basis.
    Och där finns inget negativt, bara roliga kulturprogram och en dokumentär om liten pojke i peru, och korta nyhetsklipp från libyen.

    SvaraRadera
  12. Alex Jones och Infowars har lyckats bra i USA och faktiskt i hela världen, att få folk och bry sig om ämnen som Infowars.com tycker är viktigt. Framgången ligger i att Alex Jones visar enorm passion och känslor kring ämnena, samt att han skäller ut alla oliktänkande för att vara fullkomliga idioter, samt att han använder sig av youtube som sprider allt hans film material gratis, dvs pirat receptet. Problemet med Alex Jones är dock att hans framgångsrecept leder till att många människor bara lyssnar känslomässigt på budskapet och bara litar på vad Alex Jones säger eftersom de gillar hans kraftfulla stil.

    Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Alla som vill förändra ska göra som Infowars eller The Young Turks, bara gör enkla radioprogram som ni spelar in på video och lägg sen upp materialet på Youtube, piratebay er blogg, etc. Cenk på Young Turks är också en framgångsrik youtube kanal, med en hyfsat passionerad presentatör.

    Det är billigt idag att producera filmklipp och de hårda internetlagarna kommer göra att man får stor uppmärksamhet när man blir förbjuden eller åtalad för konstiga lagar som man brutit.

    Så Hax starta en youtube blogg på din blogg, mer filminlägg och visa lite känslor, kanske inte lika mycket som Alex, men vad dig själv och kör hela vägen ut. Det kommer räcka långt.

    SvaraRadera
  13. problemet är att folk vill göra saker helt perfekt från början, det är fel, man bara sätter upp en kamera och presenterar vad man vill få ut och sedan lägger man upp sitt material på pirate bay, youtube, och kanske via ett öppet forum.

    Med tiden blir man bättre på vad man gör och ur det växer framgång. Både Young Turks och Alex Jones, startade som mediokra verksamheter, men deras passion och uthållighet och ämnenas relevans har med tiden ökat i popularitet.

    Så receptet är enkelt, handla individuellt eller tillsammans med några kompisar, samt träna dig på att vara attraktiv när du förmedlar fram ditt budskap. Va dig själv va fokucerad.

    SvaraRadera
  14. rörliga bilder är dock en absolut nödvändighet i dagens TV-ålder. Folk uppmärksammar en youtube video mycket mer än en text. Kan man även göra dolda kamera reportage eller attack journalism i form av att gå ut och fråga folk på gatan om saker, eller fråga politiker utanför deras arbetsplats om tuffa ämnen, samt filma det och ställa tuffa frågor, så blir man också uppmärksammad.

    SvaraRadera
  15. Kan rekommendera ett längre, amerikanskt inlägg som redogör för samma frustration.

    Obligatorisk läsning!

    http://www.washingtonsblog.com/2011/11/comfortably-numb.html

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.