2011-11-08

Våra politiker hjälper skurkstater att övervaka och förtrycka


Handelsminister Ewa Björling (m) vill träffa svenska IT- och telekomföretag för att diskutera deras ansvar för mänskliga rättigheter.

Bakgrunden är att ett antal skurkstater använder teknik som dessa företag tillhandahåller, för att övervaka och förtrycka sina medborgare. Och det är ju inte bra.

Men det finns en hake. I Europaparlamentet har frågan diskuterats flera gånger – och det landar i princip alltid i en klädsam rodnad.

Saken är nämligen att det oftast är helt vanlig telekomteknik som skurkstaterna köper in. Att de sedan kan använda den för övervakning och förtryck – det är vårt fel.

Vad man gör är helt enkelt att använda de möjligheter till övervakning och kontroll som våra politiker och myndigheter (i EU och USA) kräver att teknikföretagen skall bygga in i sina produkter.

Skall man komma till rätta med det här – då borde våra egna politiker sluta kräva att våra telekomsystem skall kunna användas på detta sätt.

Men det tror jag att de inte är intresserade av. Björling kan ju försöka ta upp saken med Ask, Tolgfors och Malmström...

Se även: Futuriteter

8 kommentarer:

  1. Tänk vad moraliskt högtstående staten kan nu kan framställa sig som gentemot den fria, vilda,"otyglade" och giriga vinstdrivande och profiterande företagsamheten.

    SvaraRadera
  2. Jag läste om nån som blev mördad med en hammare härförleden, ...

    SvaraRadera
  3. Förbjud hammare!

    SvaraRadera
  4. Skrev om detta i förmiddags.
    Det som är mest spännande är ju att Björling inte hade något som helst emot att sälja övervakningsutrustning till Libyen när det var Rymdbolaget som ville sälja.

    SvaraRadera
  5. Jag vill inskärpa lite att få om ens någon telekomtillverkare skulle bry sig om Irans krav på avlyssningsbara system.

    Digital kommunikationsteknik är svår att avlyssna om man inte anstränger sig särskilt för att göra det möjligt.

    Sålunda förändras världens skönhet!

    SvaraRadera
  6. Skillnaden är väl att Sverige, Frankrike, USA m.fl anser sig själva som good-guys och har goda syften med sitt övervakande. Iran och Saudi-arabien har onda syften.

    SvaraRadera
  7. apa tycka, apa skriva09 november, 2011 20:12

    Jag vill inskärpa lite att få om ens någon telekomtillverkare skulle bry sig om Irans krav på avlyssningsbara system.

    Äh, pfft. Klart att alla telekomtillverkare gladeligen (om de utlovades diskretion) skulle bygga avlyssningsbara system åt Iran i utbyte mot pengar. Men poängen är att då skulle Iran få betala för hela utvecklingen, istället för att de bara köpte redan utvecklad teknik.

    SvaraRadera
  8. @apa tycka, apa skriva

    Nja, det skulle inte gå att hålla hemligt. Även telekomtillverkarnas personal har ju samveten.

    Dessutom så är det rätt kostsamt att ha två serier så det är väl tveksamt om de ens skulle ha råd.

    Men jag tror nog att leverantörerna helt enkelt hade påstått att det inte hade gått, för att slippa det där eländet.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.