2011-12-08

FRA: Jaha...


Säpo och rikskrim kommer att få tillgång till FRA:s spaning – om man får tro Justitiedepartementet.

Och med det kommer, i konsekvensens namn, även spaning direkt riktad mot svenskar.

Av alla fina löften från sommaren 2008 (då FRA-lagen antogs) finns det nu väldigt lite kvar. Snart kommer det nog till och med att bli värre än vad vi kritiker fruktade.

Vid FRA-omröstningen tog regeringen ett symboliskt steg tillbaka – för att sedan gå framåt med massor av myrsteg, som man hoppas att folk inte skall upptäcka. Vilket är en rätt vanlig taktik.

Tja... Vad var det vi sa?

DN: Säpo och rikskriminalen i samarbete med FRA
Se även: Klamberg och Lindbäck.

18 kommentarer:

 1. Tant Gredelin tycks inte ha lärt sig något alls av FRA-debatten. Hon fortsätter att mörka. Idag säger hon att FRA inte ska få spana mot individer, vilket är kvalificerad desinformation.

  Det räcker om rekvisitet "av synnerlig vikt" är uppfyllt (vilket det alltid är) och att själva spaningsuppdraget inte tar sin utgångspunkt i en enskild individ.

  Mycket som idag skrivs i media är närmast hårresande. Säpo beklagar sig t.ex. över att man för ett år sedan, efter det misslyckade attentatet i Stockholm, inte kunde uppdra åt FRA att plocka ut relevant information ur den svenske självmordsbombarens dator.

  Observera att detta sägs samtidigt som man inpräntar att FRA
  a) inte ska syssla med spaning på individnivå,
  b) aldrig befatta sig med brottsutredningar.
  c) aldrig syssla med spaningsuppdrag som utgår från en enda person

  SvaraRadera
 2. Alla känner till sagan om pojken som skrek "Varg!", men ingen verkar förstå att om det alltid kommer en varg efter att pojken skrikit så kanske det finns något att lära sig då också...

  SvaraRadera
 3. Även om jag har förståelse för att man enligt "slippery slope"-logik måste bekämpa alla områden där staten blir starkare, måste man också vara medveten om att man tappar i trovärdighet om man inte har substans för det man säger. Att säkerhetspolisen i ett land borde kunna spionera för att förebygga brott är väl rätt självklart, är det inte det? Om ja, varför blir det värre om spaningen effektiviseras genom datateknik? FRA har ju blivit en symbol för datorhatare i gammelmedia och kulturvärlden, och detta hackande på just FRA urholkar datorhatarnas trovärdighet. Varför inte klaga på det som VERKLIGEN är kränkande istället. Här får du några exempel:

  * Den offentliga folkbokföringen. Staten massregistrerar var folk, som inte alls är brottsmisstänkta, bor, och lämnar ut uppgifterna utan behovsprövning. Man kan även komma åt dem via Internet. Få andra länder har dylikt.

  * OVK (Obligatorisk Ventilations-Kontroll) - statens representanter tvingar sig in i din bostad var femte år för att kolla så du har bra ventilation. Snacka om överförmynderi!

  * Licenskrav på TV - licenskrav på massförstörelsevapen eller handeldvapen kan jag köpa, men licenskrav på att äga en TV???

  * Turistförbud - svenska staten förbjuder sina undersåtar att när de är utomlands besöka vissa platser, närmare bestämt Antarktis. Särskilt tillstånd behövs.

  * Papieren in Ordnung? Polisen får godtycligt stoppa bilburna människor UTAN misstanke om brott, för att t.ex. kolla körkort, däckmönster eller utandningsprov. Något sådant är otänkbart i många andra länder, däribland USA.

  VAKNA!

  SvaraRadera
 4. Vänta nu, sen när är det otänkbart för polisen att godtyckligt stoppa bilar i USA?

  SvaraRadera
 5. Nästan lika illa som i USA:
  http://www.thedailyshow.com/watch/wed-december-7-2011/arrested-development?xrs=share_copy

  SvaraRadera
 6. Jag förstår inte vad de menar med att SÄPO inte kunde starta signalspaning efter självmordbombarens dåd, p.g.a. FRA-lagen. Det finns väl mängder av lagrum för att gå igenom hans dator, avlyssna misstänkta medbrottslingars telefoner osv. Även om inte just FRA:s spaning på individnivå är tillgänglig (fast även den kan ernås via regeringen, väl).
  Vad var problemet? Eller snarare: varför ställer inte journalisterna följdfrågor när SÄPO oblygt vill bluffa igenom en egen signalspaningsanstalt för att bräcka rivalerna på FRA?

  SvaraRadera
 7. @Jonas B

  Säpo kan ju börja med att kolla inkorgen. De fick ju mail av självmordsbombaren

  /Petter

  SvaraRadera
 8. @ Anonym 15:55:

  Det saken gäller är Säpos behov av att kunna kartlägga hans ev. utländska kopplingar. Här skulle man kunna tro att polisen inte har något samarbete med andra länder, som t.ex. brittisk polis. Ändå ägnade Säpo en stor del av sin tidigare presskonferens åt att lovordadet internationella samarbetet.

  Men det som inte sägs i klartext är att Säpo givetvis vill att FRA a) tittar vitt och brett på diverse kopplingar, dvs ännu bredare än vad polisen har laglig möjlighet till.

  b) kartlägger ev. kontakter med länder, som polisen inte har några samarbetsavtal med, t.ex. Somalia.

  Men det får självklart inte handla om några "individer" :) Gud förbjude!

  SvaraRadera
 9. @TotalLiberal

  Det främsta skälet mot FRA:s avlyssning är att man ska undvika sådana episoder som i Göteborg när polisen stormar in hos palestinska barnfamiljer för att de fullständigt feltolkat hemlig avlyssning.

  Den som letar bovar ser bovar och ett SÄPO som snokar kommer att göra fel många gånger. Tyvärr är det svårt att rätta de felen, eftersom den vanliga offentliga granskningen är satt ur spel.

  Jag tror att SÄPO kan klara sig lika bra med vanligt hederligt polisarbete. Men det kräver ett stort förtroende från befolkningen så att man får varningar när något är på väg att ända. Då kan man inte hålla på att betrakta varenda medborgare som misstänkt.


  Det faktum att verksamheten bedrivs i hemlighet gör det extra angeläget att vara försiktig. Att vi hanterar en massa personuppgifter i det offentliga är faktiskt ett mindre problem. Var och en kan själv kontrollera vilka personuppgifter som är lagrade. Öppenhet och insyn förhindrar mygel och rättsövergrepp.

  I fråga om OVK är det en avvägning mellan fastighetsägare till flerbostadshus eller lokaler och de som vistas däri. Ventilationen i din lägenhet påverkar andra i huset så även om du struntar i din luftkvalitet så får du inte sabotera för andra.

  TV-licensen är avskaffad. Nu mer det en avgift för radio och tv i allmänhetens tjänst.

  Antarktisfördraget instiftades av de sju länder som hade territoriella anspråk på Antarktis. Sverige har visserligen anslutit sig, men det har ju inte direkt någon praktiskt betydelse för dig såvida du inte tänker dig utgå med expedition från Sverige utan mellanlandning.

  SvaraRadera
 10. apa tycka, apa skriva08 december, 2011 19:07

  TV-licensen är avskaffad. Nu mer det en avgift för radio och tv i allmänhetens tjänst.

  Jaha. Jamen, då är det förstås OK.

  SvaraRadera
 11. Att de bytt namn på licensen förändrar väl inte överdrivet mycket?

  Det är lite som när moderaterna kallar allting avgifter för att slippa använda ordet skatt. Sminkade grisar är likförbannat grisar.

  SvaraRadera
 12. Glöm inte vilka det var som röstade för FRA-lagen. Dessa är personligen ansvariga för beslutet:

  http://frapedia.se/wiki/Lista_%C3%B6ver_de_som_r%C3%B6stade_f%C3%B6r_FRA-lagen_2008

  SvaraRadera
 13. apa tycka, apa skriva08 december, 2011 21:21

  Nu förutsätter jag att Fredrik Federley kommer att självmordsbomba riksdagen, eller åtminstone nämna detta på sin blågg. som han jobbade, led och grät för att till sist vinna genom att få in de här små begränsingarna i FRA-lagen, och så blåser Reinfeldt honom på "vinsten" bara så här.

  SvaraRadera
 14. Polisen får numer lön som är baserad på hederlig marknadslogik.

  Ju fler människor dom bötfäller ju mer tjänar dom.

  Nu får dom ett verktyg till vars resultat kan ha ekonomisk vinning som motor.

  Jag vet vilka vi ska tacka för det.

  SvaraRadera
 15. Dom har lärt sig att tjäna stålar på kommunistiska principer, [trumvirvel] Häpp!

  Kommisarna låste in alla i parti o minut oavsett vad dom gjort, tills det inte fanns några kvar, sen rasade skitsystemet ihop. ;-)

  SvaraRadera
 16. @TotalLiberal

  "Datorhatare"???

  Min bäste herre, merparten av de som är extremt hårt mot FRA lär vara de som är systemadministratörer, systemvetare, nätverkstekniker...och alla andra som inser vad lagen egentligen ger.

  Brottsbekämpning skall förvisso vara så effektiv som möjligt men även när det gäller de mest akuta behov - som mord, terrorism, med mera - så finns ett antal grundprinciper du helt enkelt inte ruckar på.

  Massövervakning av hela folket i och med FRA är att jämställa med att polisen förväntas komma hem till dig varje kväll för husundersökning, att du förväntas bli muddrad av kriminaltekniker varje gång du går genom en dörr och att du förväntas få bilen undersökt varje gång du framför den på offentlig väg.

  Datalagringsdirektivet kommer till detta vansinne dessutom tillföra positionsbestämning. Grattis och välkommen till landet där din mobiltelefon även är din personliga elektroniska fotboja.

  En myndighet skall inte kunna - under några omständigheter - övervaka samtliga medborgare på det viset. Oavsett vad hotet är.

  Med tanke på din nick bör jag ställa mig en försiktig slutfråga om du bara sitter här och driver med oss?

  SvaraRadera
 17. Jag kommer att tänka på en gammal klassiker. Reinfeldts IPRED-kommentar om att svensk polis inte kommer att användas för att jaga unga.

  "Det var inte den lösningen vi valde" - Fredrik Reinfeldt

  SvaraRadera
 18. Ändamålsglidning är om vi tittar på historien inte en risk utan ett faktum. Jag kommer själv ihåg debatterna i statsteve på tidigt 80-tal (det kanske var sent 70-tal) där politiker dyrt och heligt lovade att personnummer aldrig skulle samköras i olika register. Vi vet hur det gick med det, eller hur?

  För mig är det ganska klart att det bara är en tidsfråga innan skatteverket börja fiska efter personer som köper sprit eller spelar på ’spelsiter’ utomlands. Polisen får tillgång till personlig data på mycket lösa grunder, t.ex. vi vill veta vem som besökt eskort siter, etc. Underhållsindustrin får fri tillgång till rådata för att ta reda på vem som laddar ned vad. O.s.v.

  Det är inte en fråga om, det är bara en fråga om när.

  /Rickard

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.