2012-01-25

ACTA: Det mullrar i Polen

Under torsdagen fattar det polska parlamentet beslut om ACTA-avtalet. Redan under tisdagen protesterade människor – och under onsdagen växte sig demonstrationerna betydligt större på Warszawas gator.

Vissa uppgifter gör gällande att det ansvariga utskottet i det polska parlamentet nu håller på att få kalla fötter. Nu har Polen fått en motsvarighet till de svenska FRA-protesterna 2008.

Och Pirate MEP Christian Engström gör sitt bästa för att hälla mer bensin på brasan... ;-)

Om någon är på plats eller följer polsk media är ytterligare information välkommen i kommentarsfältet.

Huffington Post | The Raw Story | Euronews | TechDirt | NewsOK

Fotnot: EU och medlemsstaterna kommer enligt uppgift symboliskt att underteckna ACTA-avtalet denna vecka. Men det är i så fall en ren symbolhandling. För att avtalet skall träda i kraft krävs dels att det godkänns av medlemsstaternas parlament (se ovan) och dels att det godkänns av Europaparlamentet. Slaget har bara börjat.

8 kommentarer:

  1. Det finns vissa motstridiga uppgifter om huruvida det verkligen är en *votering* i polska parlamentet under torsdagen eller om det är det symboliska *undertecknandet* som är grejen. Språkförbistring, typ.

    Någon med juridiskt kunniga kontakter i Polen?

    Detta ändrar dock inte något i ett vidare perspektiv.

    Dock har vi rätt säkra uppgifter om att det ansvariga polska parlamentsutskottet kan vara på väg att köra ACTA-frågan på grund.

    SvaraRadera
  2. Inga juridiska kunniga men jag är i polen och skall visa artickeln som CE länkar till för dem i morgon. Återkomemr med svar.

    SvaraRadera
  3. I dont even know why im on this website...

    anyway, thats how our streets looks like for past few days : http://www.youtube.com/watch?v=la_vY75pOIU

    SvaraRadera
  4. The ACTA was signed by Poland this morning in Japan. Polish ambassador there was given mandate to do so on behalf of Poland a couple of days ago.
    I would say shame on you, mr prime minister and mr president (they don't deserve capital letters) for disrespecting (if nothing "olympically not giving a f*k for") the voice of people who actually gave them a permission to be in power and for ramming the freedom of speech.
    But I guess shame is something people blinded by their own lies and greed do NOT feel.

    Democracy you say? Democracy is being raped before our very eyes. Liberal anarchy is the only solution!

    SvaraRadera
  5. Men om nationella parlament har skrivit på avtalet så kommer det gälla i de länder som skrivit på...?

    Kommer Sveriges riksdag att votera om eländet? hur ser stödet ut för ACTA här hemma?

    Svensk media har sporadiskt rapporterat om det, sista jag läste var när Ask yttrade sig om att avtalet kommer innebära ändringar i Svensk lagstiftning...

    Jag tror att det inte kommer bli någo strid, har EU nationerna individuellt skrivit på avtalet så behövs det ingen votering i EU-parlamentet, eller?

    SvaraRadera
  6. Jo, det mullrar rejält här i Polen just nu. ACTA toppar alla nyhetssändningar och tidningar.

    Liknelsen med FRA-debatten är slående. Regeringen verkar nu vara mer i envist "vi gör som planerat"-läge än öppna för debatt. Jag tror att de blev tagna helt på sängen av debatten. De hade hoppats att skriva under i det tysta utan debatt och fick det här på halsen. Nu vet de inte hur de skall hantera det.

    Just nu meddelas att Polens abassadör i Japan skrev under avtalet, men det måste fortfarande ratificieras av sejmen och presidenten. I sejmen ser nu oppositionen sin chans att sätta dit regeringen. Risken finns att det blir mycket partipiska för att rädda regeringen från en förödmjukande förlust.

    Skrev en kort post om protesterna i förrgår. Dags att uppdatera den.

    SvaraRadera
  7. Ok, fel av mig. Det verkar som om det inte blir någon votering i sejmen, utan bara debatter i utskotten. Talmannen förkastade ett förslag om allmänn debatt i sejmen.

    SvaraRadera
  8. Say NO to ACTA !!!!
    http://www.youtube.com/watch?v=citzRjwk-sQ

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.