2012-02-16

Det händer saker i Pirat-frågorna

1) Dels har vi dagens beslut i EU-domstolen i det så kallade SABAM vs. Netlog-målet.

EDRi skriver "Today, the Court of Justice of the European Union (CJEU) ruled that a social network “cannot be obliged to install a general filtering system, covering all its users, in order to prevent the unlawful use of musical and audio-visual work."

Läs mer hos EDRi och hos Piratpartiet.

2) EU-Kommissionen svajar om ACTA.

Det är inte bara EPP-gruppen i Europaparlamentet som sänder ut motstridiga signaler om ACTA. Nu kommer även intressant information från EU-Kommissionens inre.

Det förefaller som om nervositeten sprider sig och att protesterna mot ACTA har gjort intryck. Till exempel sägs kommissionen nu överväga att sända frågan till EU-domstolen, på eget initiativ. Frågan är om detta skall uppfattas som att man är uppriktigt osäkra på ACTA:s laglighet eller om det är förhalningstaktik, i förhoppning om att kritiken skall klinga av?

Det finns alla skäl att hålla motståndet levande. Läs mer hos EDRi och hos Värmlandspiraten.

3) Böcker för blinda.

I Europaparlamentet i veckan fick EU-Kommissionen hård kritik för att släpa benen efter sig – vad gäller upphovsrättsliga hinder för tillgång till böcker för blinda. Kritik framfördes från samtliga partigrupper och kommissionen beskylldes bland annat för att vara upphovsrättstalibaner.

8 kommentarer:

  1. Ogillar skarpt "upphovsrättstalibaner" då det är förväxla med något som inte ens i närheten.
    Delar dock syn på de fanatism, typ "upphovsrättsfanatiker".

    SvaraRadera
  2. Hela domen

    EU-domstolen slår åter fast ett par intressanta principer.

    1. Det år en rättighet att driva internettjänster även med användargenererat innehåll utan att behöva installer à en massa filter å tjafs

    2. Försvaret av upphovsrätten får inte kosta hur mycket som helst

    3. Automatiserade filter kan omöjligen avgöra om en fildelning är laglig. Även om verket är skyddat sp finns det en massa undantag i nationell lagstiftning som tillåter viss spridning av skyddade verk.

    4. Undersökning och filtrering av innehåll kan vara en kränkning av den personliga integriteten

    SvaraRadera
  3. Ett vanligt trick: skjut upp det så att folk tröttnar.

    Martin

    SvaraRadera
  4. Kan inte TPB anses vara ett socialt nätverk där dess användare vill dela med sig av olika typer av information?

    /A

    SvaraRadera
  5. HAX: Har ni inte möjlighet att skriva mer repliker i svenska tidningar? Det skulle gagna PP om fler utanför den närmaste kretsen kunde ta del av era kunskaper.

    T ex den här artikeln tigger ju om en kunnig replik:
    http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article1609059/Acta-avtal-har-eller-far-inga-effekter-pa-medborgarna.html

    SvaraRadera
  6. Dagens huvudledare i Sydsvenskan marscherar i samma takt...: http://www.sydsvenskan.se/opinion/huvudledare/article1609065/Ingen-natfrihet-med-straffrihet.html

    SvaraRadera
  7. Detta vilseledande stycke text tarvar också en replik: http://computersweden.idg.se/2.2683/1.432872/debatten-om-upphovsratt-har-gatt-i-sta

    SvaraRadera
  8. Allt fokus på detta med nedladdning av upphovsrättsskyddat material av enskilda individer kommer att försvinna på nåt år eller så.

    Nedladdning håller på att bli iskallt. Mediastreamers (boxee box eller xstreamer m.m) håller på att ta över. Fokus i upphovsrättsjaketen kommer alltmer att flyttas över till sajter av typen megaupload som tillhandahåller utrymme för detta material i "molnet".

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.