2012-02-08

Fortsatt politisk tystnad om ACTA

Bortsett från att ett par regeringstjänstemän har skymtat förbi i media – så är tystnaden om ACTA fortsatt total, från regeringens sida.

Kanske är det som i Österrike, där det visade sig att ingen i regeringen visste vem som har ansvar för frågan.

Nu vill vi se ansvariga politiker på banan. Justitieminister Ask? IT-minister Hatt? Handelsminister Björling?

Eller kanske jordbruksminister Erlandsson? Det är ju ändå på EU:s ministerrådsmöten om jordbruks- och fiskerifrågor som alla viktiga beslut om ACTA har smusslats igenom...

8 kommentarer:

 1. Storsmörsmugglaren08 februari, 2012 19:52

  När är det berättigat att göra väpnat uppror?
  När rinner skithinken över?

  Varför, gode gud, var inte Breivik hatisk emot ACTA istället?

  SvaraRadera
 2. Det är Björling som är föredragande i regeringen.

  SvaraRadera
 3. Allt som är jobbigt och impopulärt skyr våra politiker som pesten. Finns inget att vinna för dom att ta debatten, utom det luddiga begreppen "fungerande demokrati", men vem bryr sig om sådant idag?!

  Synen på fördelen med en öppen/livlig debatt vet vi: "Alla vinner på att debatten lägger sig..."

  Ryggradslösa är vad dom är.

  SvaraRadera
 4. Men det är ju processen kring ACTA som är förkastlig och ickedemokratisk!? Innehållet är ovesäntligt (även om det är högst tveksamt också).

  Den parlamentariker som öppet stödjer ACTA erkänner ju också att man inte tror på den demokratiska processen och bör fråntagas sitt mandat, helst genast.

  Men det är som vanligt, det demokratiska underskottet i EU blundar man inför, just därför kommer det inte hålla i längden. Frågan är hur det kommer upplösas, våldsamt eller under ordnade former? Jag hoppas på det ena men tror tyvärr på det andra...

  SvaraRadera
 5. Det som stör mest, förutom Reinfeldt-packets smygande, är att media inte orkar gräva ordentligt i skiten!

  Vi behöver folkbildning. Svennebanan fattar inte att ACTA gäller alla och att ingen kommer undan och att vem som helst kan åka dit eftersom det har med godtycke att göra.

  SvaraRadera
 6. Här är en ledande allianspolitiker som skriver om ACTA: vice ordförande i justitieutskottet, Johan Linander (c).

  SvaraRadera
 7. @Matte

  "Men det är ju processen kring ACTA som är förkastlig och ickedemokratisk!? Innehållet är ovesäntligt (även om det är högst tveksamt också)."

  Problemet är att ACTA's senaste version i stället för att uppenbart påbjuda vansinnigheter både refererar till övriga texter som inte i sig själva har samma genomslagskraft (eller kriterier vad gäller ändringar), samt att ACTA i sin ordalydelse ger möjligheten för att kunna ändras mer eller mindre radikalt i verkan EFTER att det skrivits under.

  Just nu är ACTA's senaste version ambivalent och kräver mycket riktigt i sig självt inte många ändringar.

  Det är fortfarande lika vansinnigt som att instifta en lag som säger "Brottsbalken skall inte ändras annat än i den mån en nytillsatt odemokratiskt utsedd kommission utan folkstyre, insyn, eller opartisk revision beslutar sig för att ändra den självsvådligt".

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.