2012-02-11

Morgon i Informationssamhället


För inte så länge sedan var det en sensation att man kunde faxa ett dokument, så att det omedelbart kom fram till mottagaren. Att sända en bild med telefotosändare var oerhört kostsamt och maskinen i sig var en investering på hundratusentals kronor. (Och då behövde även mottagaren en likadan apparat.) Att producera ljud eller video i anständig kvalitet krävde också investeringar som låg bortom vad privatpersoner klarade av. Ville man kommunicera ett budskap till många fick man skriva en insändare eller debattartikel, som man bara kunde hoppas skulle bli publicerad. Eller dela ut flygblad.

I dag lever vi i en helt annan värld. Jag skall inte trötta dig med tekniska detaljer. Istället tänker jag fundera högt över vad vårt nya informationssamhälle innebär.

På internet sker spontana samarbeten av en typ som tidigare helt enkelt inte var möjliga. Samarbeten där summan blir större än delarna. Det kan till exempel handla om kultur, nöje, företagande, utbildning, forskning, samhällsdebatt, nyheter eller politisk aktivism. Och vi har inte en aning om vilka nya, fantastiska möjligheter som väntar bakom nästa hörn.

Förr levde vi i en värld som präglades av knapphet, vad gäller så väl information som vissa produkter. Så är det inte längre. Vem som helst kan göra sin röst hörd, utan att behöva fråga någon om lov. Texter, bilder, filmer och ljudfiler som människor skapar kan kopieras utan några fysiska begränsningar. En bok kan i dag delas av miljoner människor utan att någon blir av med sitt exemplar. Det kan dessutom ske oerhört snabbt och på ett globalt plan.

På internet kan man driva affärsverksamhet som är världsomspännande, med "butiker" som är öppna dygnet runt året runt. Små och nya affärsprojekt kan sättas upp med minimala investeringar och utan gränser för hur framgångsrika de kan bli. Speciellt på tjänsteområdet växer ny verksamhet fram som gör våra liv enklare, roligare och mer framgångsrika – vars existens och funktioner ingen ens hade tänkt på för bara något eller några år sedan.

Internet låter människor med smala kulturella intressen komma tillsammans under okomplicerade former. Till glädje för alla operafantaster i Sunne, runstensnördar i Perth, poesivänner i Kaliningrad och Chaplin-fans i Anderna.

Vem som helst kan ta del av kurser vid världens ledande universitet. Forskare kan samarbeta i realtid på olika sidor av jorden. Nya verktyg gör viktiga databaser tillgängliga. Och på frivillig, spontan väg byggs en kollektiv kunskapsbank på Wikipedia.

Listan kan göras mycket, mycket längre. Men det är uppenbart att internet har gjort våra liv så oerhört mycket bättre, intressantare och lyckligare.

Ändå befinner vi oss bara i informationssamhällets gryning. Vi har inte en aning om allt det fantastiska som väntar och som kommer att växa ur människors skapande, företagsamhet, kunskapstörst och sökande efter nöjen.

Men för att vi skall kunna gå vidare – så måste vi bevara internets frihet.

Det är bara när alla kan vara med – och har frihet att följa sina impulser – som vi på allvar kan få en utveckling som gör våra liv ännu bättre och roligare.

Tyvärr finns det krafter som verkar i motsatt riktning.

Det kan handla om den nöjesindustri som hellre krossar nätets frihet än anpassar sina affärsmodeller till en ny marknad och en ny verklighet. Eller om politiker som ogillar att nätet flyttar över makt från dem till medborgarna. Om människor som av politiska eller metafysiska skäl vill begränsa folks tillgång till viss information. Om krafter som vill kontrollera och styra andra människor.

Om dessa krafter får som de vill, då innebär det inte bara att de förstör internets oerhörda potential i dag. Konsekvensen blir att de även riskerar att ställa sig i vägen för allt det nya som kan skapas och komma oss till del på nätet i framtiden.

Det är därför kampen för internets frihet är så oerhört viktig.

14 kommentarer:

  1. När jag gick i gymnasiet, ca 93, kom det en föreläsare, som medvetet, hade en lampa som lyste upp honom underifrån var säker på att faxen var helt revolutionär.
    All världens befolkning kunde faxa till varandra och världen skulle förenas.
    Helt fel var väl inte teorin på ett sätt.
    Men han skojade vi mycket om.

    Internets möjligheter för väldigt många saker förstår nog få fortfarande (jag). En viss förändring av 'folkstyret' är nog rimligt. Ska bli kul när första delvis riktigt internetbaserade konstitutionen kommer.

    Utveckling går inte att stoppa. Möjligtvis förhala, där de som gjort kommer ses som dumskallar historiskt.

    Bara gissar

    SvaraRadera
  2. OFF TOPIC

    Mycket intressant video om den politiska framtiden i USA, som helt klart skulle ändra riktning på landet. Ron Paul har en större chans att vinna än man har förstått i Media. Den republikanska val processen är mer krånglig och förmånlig för Ron Paul än vad folk förstår.

    Former Ron Paul staffer Don Rasmussen breaks down the delegate race
    http://www.youtube.com/watch?v=4c53SmbeaSo&feature=youtu.be

    Rachel Maddow - Ron Paul Could Win Republican Nomination
    http://www.youtube.com/watch?v=-gWz06y827E

    SvaraRadera
  3. ...ja på sätt och vis är jag ON TOPIC i mitt inlägg ovan. Ron Paul skulle stoppa en hel del som tas upp här.

    SvaraRadera
  4. Telefaxen VAR revolutionär! Jag gillar den teori att en stor medverkande orsak till att Sovjetunionen och Warswavapakt länderna kollapsade var, att man inte förmågade att hänga med ekonomisk. I västen medverkade bland annat telefaxen, de nya pc:or och annat en stor ekonomisk tillväxt. Delar av denna tillväxten blev kanaliserad över till militären och till avancerade vapen. Och flera missiler i Europa.

    Sovjetunionen och Östeuropa fick därmed ett problem.
    Utan en lika så stor tillväxt fick man välja mellan att använde en ständigt större del av BNP på militären och mindre på social välfärd. Eller man fick släppa kommunikationen fri och därigenom öka växten och statens intäkter.

    Friheten kom inte och befolkning stöd till sidst inte ut med fattigdomen och eländet och revolterande. Bye, bye till Berlinmuren och det enväldiga Kommunistpartiet. Och hello, hello till telefaxen.

    SvaraRadera
  5. Fast det bästa är att vi faktiskt inte behöver Ron Paul för att skapa ett bättre samhälle, bollen ligger i våra egna händer.

    SvaraRadera
  6. Fast det bästa är att vi faktiskt inte behöver Ron Paul för att skapa ett bättre samhälle, bollen ligger i våra egna händer.

    Så länge Sverige är med i EU kan vi inte hävda oss emot EU och EU kan inte hävda sig emot USA. Jag skulle klart säga att bollen och finalspelet utspelar sig i staterna...tyvärr.

    SvaraRadera
  7. Lyndon LaRouche sågar Ron Paul!
    http://www.youtube.com/watch?v=cLZUQa5Mg6g

    SvaraRadera
  8. Samma typ av bilder i denna video som i inlägget i denna bloggpost. En man sträcker upp armarna emot himlen i ett öppet landskap.

    Ron Paul : A 2012 Revolution (Meant To Live)
    http://www.youtube.com
    /watch?v=AR8xNNvKGas

    SvaraRadera
  9. Jag var den första bland vänner (och bekanta) som köpte en dator 1992 eller -93. Det var en Macintosh Classic.

    Denna lilla grunka lockade endast till framtids- och teknikutvecklingsanalyser hos ett fåtal av mina vänner när de fick se den. De flesta tittade på den med förunderlig min och med ett kroppsspråk som vore den smittsam.

    Det jag läst och sen berättade för polarna om den kommande teknikrevolutionen Internet verkade inte riktigt finna det gehör jag väntade mig. Information fanns det väl tillräckligt av redan? Behöver vi ännu mer?

    Jag fnissar åt dessa minnen idag med tanke på hur det blev och är nu så här 20 år senare och hur det nu håller på att ut- eller avvecklas.

    Strindberg hade rätt!

    SvaraRadera
  10. Marknaden anser att det är ett negativt tecken om du inye ger dom tillgång till ditt privatliv på internet så att dom kan sålla bort dig tillsammans med dom andra lössen utan att betala för det.




    http://www.dn.se/ekonomi/jobb/fyra-av-tio-rekryterare-kollar-dig-pa-natet

    SvaraRadera
  11. Jag anar att nän blivit bortsållad allt för många gånger och använder Henriks kommentarsfält för att ventilera bitterheten och vanmakten ... fniss! ;-)

    SvaraRadera
  12. Att du som själv uttalat dig sympatisera med italiensk 30 tals fascism inte ser några problem med att marknaden ser negativt på att människor inte delar med sig av sitt privatliv på internet så att den kan snoka är inget som förvånar mig.

    Vad som förvånar mig och borde förvåna fler är hur i helvete du får det att gå ihop med en icke auktoritär frihetlig liberal syn förenlig med den som t.ex Hax har.

    Svaret kan bara bli att du förutom att du är fascist måste lida allvarlig brist på begåvning.

    SvaraRadera
  13. @Micke

    "Marknaden anser att det är ett negativt tecken om du inye ger dom tillgång till ditt privatliv på internet så att dom kan sålla bort dig tillsammans med dom andra lössen utan att betala för det."

    Det är ingen nyhet att "vested interests" kommer göra vad de kan för att få så mycket information som möjligt om den de vill anställa. Privata intressen eller statliga är precis lika goda kålsupare här. fenomenet uppstår så snart intressena kan beskrivas som en organisation överhuvudtaget.

    I de fall man själv har behagat lägga upp sin information får man själv stå för skadan som uppstår i det att andra individer får bristande förtroende gentemot en själv därav.

    I fallet att man inte specifikt själv har delgett informationen är detta ett oönskat och oursäktligt intrång i privatlivet, varandes uselt och skadlit oavsett om det är privat spionage eller statligt sådant.

    Det här är inga nyheter och anledningen till att det är viktigt för gemene man att värna om möjligheten att behålla sin personliga integritet och sitt privatliv.

    SvaraRadera
  14. Det är ingen nyhet att "vested interests" kommer göra vad de kan för att få så mycket information som möjligt om den de vill anställa.
    -------------------------------
    Jo vi har alla fått löften om att friheten kommer att öka.
    Faktum är att vi fått löfte om att den kommer att bli total under marknaden.


    Frihet är i det här fallet att antingen göra sig tillgänglig för "anställarpacket" på facebook eller att avsevärt minska sina chanser att få jobb.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.