2012-02-06

Och nu: Fler internet-fientliga förslag i EU


I en färsk "roadmap"stakar EU:s Generaldirektorat för den Inre Marknaden ut vägen mot ännu mer övervakning av internet. Det är det gamla IPRED-direktivet, som gav oss den hårt kritiserade svenska IPRED-lagen, som skall pumpas upp. [PDF]

Så vid sidan av ACTA måste vi alltså även hålla ögonen på översynen av IPRED. Det är två delar av samma paket.

Vad kommissionens roadmap säger är att det nu gällande IPRED-direktivet måste skärpas. ("...the Directive seems not to be sufficient to effectively tackle IPR infringements on the Internet.")

Översynen kommer bland annat att omfatta internetoperatörernas ställning, skivbolagens tillgång till data om nätanvändare och skadestånd. Det anges tydligt att regelverket är tänkt att bli mer avskräckande.

Man säger dessutom – rakt ut – att IPRED bara skall vara ett av flera olika element för att bekämpa till exempel illegal fildelning. Vilket stämmer rätt väl med vårt intryck av att man försöker cementera fast dagens upphovsrättslagar i vart och vart annat papper som EU sprutar ur sig nu för tiden. Det stärker dessutom misstanken om att det är något djävulskap på gång i anslutning till översynen av EU:s e-handelsdirektiv.

Vi kan alltså vänta oss många fler förslag som landar i att inskränka internets frihet och att skydda nöjesindustrins förlegade affärsmodeller.

Gah! Det är bara måndag eftermiddag – och jag känner mig redan helt utmattad...

Se även La Quadrature: The EU Commission's Repressive Plans Beyond ACTA

(Nästa nätfintliga EU-papper ligger för övrigt redan framför mig, för närmare genomläsning. Men det får vi ta i morgon – så att vi kan hålla isär de olika bitarna.)

Se även: Juristens funderingar

9 kommentarer:

  1. "...the Directive seems not to be sufficient to effectively tackle IPR infringements on the Internet."

    De tror alltså att de kan få piratkopiering att minska nämnvärt genom att öka straff och så? Tillåt mig tvivla. Visst, vissa kommer ju lägga av, men inte fan kommer problemet försvinna även om fängelsestraff blir NORMEN om man åker fast.

    SvaraRadera
  2. Jag kanske ser på saken ur fel vinkel men... varför läggs det inte fram fler lagförslag för friare internet/bättre integritet/mer ansvarsskyldighet för politiker som stiftar grundlagsbrytande lagar osv?

    SvaraRadera
  3. I EU är det bara kommissionen som har förslagsrätt. Och den gör sitt bästa för att försöka döda det fria nätet.

    SvaraRadera
  4. Så MEPs kan inte lägga motioner? Hm... Är det standard i "större" parlament (än riksdagen), eller är det enbart kass demokrati?

    SvaraRadera
  5. Jo, bara kommissionen kan lämna förslag, men när dörren är öppen så kan man gå fram med tillägg och det har ju funkat förr.

    Jag tror att till och med kan lägga till saker som mildrar rådande direktiv. Kanske borde man redan nu förbereda ett batteri med ändringsförslag.

    SvaraRadera
  6. Lösningen är förståss att i första hand byta ut EU kommissionen, då den svenska kommissionären utses av sveriges regering så är det alltså här hemma vi måste rösta rätt för att få saker att bli lite bättre i bryssel.

    Röstar man på S/M/KD/FP eller C i riksdagsvalet så är man medskyldig till detta elände, Vissa av våra politiker använder EU som ett sätt att införa impopulära lagar (De driver igenom skiten på EU nivå först och skyller sedan på EU när det är dags att införa direktiven på hemmaplan, Situationen är i princip likadan i hela europa, alla regeringar skyller på EU när impopulära direktiv ska införas trots att samma regeringar är de som utsett de komissionärer som tagit fram de impopulära direktiven), Det tragiska är att folk köper lögnerna.

    SvaraRadera
  7. @SF

    Man kan ju börja med att sparka den kommission som sitter i enlighet med Artikel 234 i fördraget om europeiska unionens funktionssätt (TFEU).

    Det har hittills aldrig hänt, men jag tycker att ACTA-avtalet om något är ett lämpligt tillfälle, med tanke på så många uppmaningar från parlamentet som lämnats obesvarade.


    Jag tycker också att parlamentet borde fundera att göra en Artikel 226-granskning för att se om det har skett överträdelser eller missförhållanden vid tillämningen av EU-rätten under ACTA-förhandlingsprocessen. En fjärdedel av parlamentets ledamöter kan begära en sådan granskning.

    Är det förenligt med EU-rätten att fiskeriministrarna beslutar om ACTA?

    Är det förenligt med EU-rätten att rapporter om ACTA hålls hemliga för parlamentet?

    Det är läge för en granskningskommission...

    SvaraRadera
  8. Ganska "lustigt" att svensk polis tappade spåret för attacken mot regeringens hemsida i helgen när de försökte få ut användaruppgifter från USA, de blev vägrade denna information!
    Det visar att nöjesindustrin med IPRED i spetsen VERKLIGEN har större befogenheter än polisen... skrämmande!

    /A

    SvaraRadera
  9. Borde man inte kunna angripa det här med subsidiaritetsprincipen.

    I roadmap-dokumentet säger man att den hår lagstiftningen behövs därför att medlemsländerna inte kan lösa frågan själva och att det ger ett mervärde om EU löser det hör gemensamt.

    Jag är här av annan uppfattning. Matknaderna för upphovsrättslicenser är strikt nationella. Det finns varken EU-gemensamma eller regionala licenser.

    Finns det ingen gemensam marknad, så finns det inte heller behov av att EU lagstiftar. När kommissionen genomdriver europeiska licenser, då kanske, men inte förr.

    IPRED 2 kan alltså vara ett brott mot EU-fördraget. Ha gärna IPRED för att stoppa förfalskat gods, men när det gäller upphovsrätten är det faktiskt en nationell fråga.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.