2012-02-04

SVT om dagens ACTA-demonstrationer

24 kommentarer:

 1. Rätta mig om jag har fel, men är inte ACTA lite "allt eller inget", alltså om någon i EU inte ratificerar det så kan inte EU ratificera det och då gäller det inte alls någonstans?

  Eller gäller det fortfarande vartän det har ratificerats?

  SvaraRadera
 2. just nu känns det som vi i Sverige har tur att ha både PP och HAX i EU.

  SvaraRadera
 3. Som vanligt vinklar SVT saker på sitt "allt som har med pirater att göra är dåligt"-sätt

  SvaraRadera
 4. WysiWyg: För att EU som helhet ska godta avtalet så krävs det att det ratificeras dels av Europaparlamentet och dels av varje nationellt parlament.

  För att ACTA överhuvudtaget ska träda i kraft någonstans i hela världen, enligt de regler som sattes upp när avtalet förhandlades fram, så måste det ratificeras av minst 6 parter, där jag tror att EU bara räknas som en. Jag tror också att det finns en bortre tidsgräns efter vilken hela avtalet blir ogiltigt om det ännu inte har trätt i kraft, men jag minns inte det exakta datumet.

  SvaraRadera
 5. ACTA kan kanske ses som Allt eller Inget, på ett sätt, inom EU. USA, Japan & Australien har ju redan skålat, skrattat och gett behörighet för FBI att slå till fritt. Nya Zeeland är iof inte Australien, men följer hela tiden, i såna här av USA påtryckta frågor åtminstone. Tidigare var dom lite häftigt självständiga.


  ACTA är ett stort slag.
  Men det kommer fler, antagligen mindre och på lokal nivå, om pengarna lärt sig nåt.

  SvaraRadera
 6. Skönaste bilden ifrån dagens demonstration. Som visar att det inte bara är unga nördar som bryr sig:
  http://i.imgur.com/z6qZu.jpg

  SvaraRadera
 7. Man undrar ju hur de på SVT kan se sig själva i spegeln. De orkade inte ens försöka förklara vad det handlade om. Rubriken är "hackerattack" mot regeringens hemsida. Inslaget säger att ACTA skall "motverka piratkopiering och stärka upphovsrätten". Bokstavligen _en_ mening som är typ rubriken i ACTAs eget material. Urk.

  SvaraRadera
 8. Engström är briljant när han snackar svenska. Då flyter det på riktigt bra.

  Tyvärr hjälper det knappast saken, för vi i publiken är som vanligt the ususal suspects. Med det menar jag att vi är exakt vad gammelmedias publik inbillar sig när de läser inslagen i sina gamla trötta morgon/kvällstidningar - dvs osnutna ungdomar (+/- ett par år) fegt maskerade och med den där vulgära lila piratflaggan i högsta hugg. Långt från den trygga verklighet där demokrati och medborgliga rättigheter aldrig blivit rubbade.

  Jag stod ju där själv och såg massorna pila förbi på väg mot shopping och andra oviktiga ting, totalt avskärmade från den engagerade - maskerade - massan på plattan. Medborgarna identifierar sig inte med oss. Vi är en högstadiegrej.

  Ska vi vinna de inte redan insatta så krävs helt andra medel. Vi kan förstås stå där och frottera oss mot varandra i all evighet med 'anonymous'-masker och annat trams, men några folkliga poäng plockar vi knappast på det sättet. Ska vi vinna behöver vi få över vanliga svenssons på vår sida - inte bara de redan insatta.

  SvaraRadera
 9. Klas Kat har helt rätt i sin analys. Själv tillhör jag kanske inte de osnutna ungarna med mina 46 år under bältet, men i huvudsak har Klas rätt. Vi måste komma på ett sätt att slita upp Svensson ur TV-sofforna. Men hur?

  Och SVTs rapportering blev ungefär den väntade. Man väljer att förtiga anledningen till protesterna. Inte heller nämns något om demonstrationerna i Polen eller de demonstrationer som planeras runt om i Europa. Istället fokuserar man på demonstrationer i Egypten. Allt i syfte att skapa en känsla av att "här är allt bra, de är dom där andra som har problem." SVT borde verkligen skämmas. Ännu en gång sviker SVT sitt public service uppdrag.

  SvaraRadera
 10. WysiWyg, kolla senaste på FFII:


  Can Poland stop ACTA?


  Frågan om vad Polen kan och inte kan göra är inte helt enkel visar det sig.

  SvaraRadera
 11. Veckans snackis:
  Kommer ACTA-lobbyn att yrka på kastrering av fildelare. Ett radikalt sätt att hindra spridningen av icke önskat beteende, eller hur.

  SvaraRadera
 12. Sedan ska vi inte glömma att det är långt ifrån säkert att USA kommer ratificera ACTA (eller snarare att ratificeringen håller), eftersom det är ytterst tveksamt om presidenten verkligen har befogenhet för att ratificera ACTA.

  Iofs så kanske vi inte ska förvänta oss allt för mycket av Congress, men efter SOPA/PIPA så tror jag de är lite mindre ivriga att vara "posterboy" för ACTA.

  SvaraRadera
 13. OK, tv-inslaget kunde säkert ha varit längre och mer ingående, så är det alltid.

  Men jag tycker inte att det gav en negativ bild. Tvärt om. Här är unga människor som engagerar sig i EU-frågor, informationsfrihet och som protesterar mot delar av ett handelsavtal. Det visar att det finns hopp om landet.

  SvaraRadera
 14. Hax kan du ta upp debatten med Upphovsrättslobbyn på Nej Till Pirater bloggen!

  Sanningen om Acta kontra Piratpartiets nidbild
  http://nejtillpirater.wordpress.com/2012/02/04/sanningen-om-acta-kontra-piratpartiets-nidbild/

  Citat ur länk ovan: Piraterna med ”Pirate MEP” Christian Engtröm och Henrik Alexandersson sprider nidbilder av Acta, det är dessa nidbilder som piraterna upprörs över och demonstrerar mot med stöd av icke-demokratiska anarkister som Anonymous.

  Om de istället hade läst regeringens frågor och svar om Acta så hade de sluppit gå ut och demonstrera. Regeringens frågor och svar visar verkligen på skillnaden mellan vad Acta egentligen är, hur det tagits fram, och den nidbild som piraterna går ut med. Här snackar vi massiv desinformation från piratlobbyn.

  ................................

  Slut citat.

  Hax skriv ett inlägg/svar på din blogg och svara även på Nej till piraters blogg, ett blogg krig är vad internet behöver nu för att lyfta acta frågan, sätt bollen i rullning! Nejtillpirater har kallat dig för en lögnare som sprider falsk information, ta den jäveln till domstol så får vi se vem som talar sanning.

  SvaraRadera
 15. Så här skrev jag till Nej till Pirater, när bloggaren vägra förklara vad Hax ljugit om utan bara hänvisa till regeringens hemsida.
  --------------------------------

  Nej det där håller inte. Om du kallar Hax för en lögnare som sprider falsk information så får du precisera dig! Att inte hålla med om Hax politiska Ideologi är en sak, men att påstå att han sprider falska fakta som du gör är en helt annan fråga. Passa dig för att anklaga folk för sådana här allvarliga saker om du inte konkret kan visa dem. Det är som sagt en helt annan sak om du skrivit att du inte tycker att HAx argument emot Acta håller. Men du gör ingen som helst argumentation du anklagar någon för att sprida falsk information om Acta, så upp till bevis, visa var Hax har ljugit. Det enda jag kan se är att Hax argumenterar för vad detta avtal kan leda till utifrån ett ideologiskt perspektiv, att kalla det för att sprida falsk information är om något att sprida en bild av Hax som inte är sann.

  Svara på frågan nu:
  2. Vad i det Christian och HAX skriver är en ”nidbild”? Konkret?

  SvaraRadera
 16. Det är Nej till piraters uttalande: "Här snackar vi massiv desinformation från piratlobbyn."

  Och han menar då Hax som en ledande person för denna påhittade lobby

  någon som sprider massiv desinformation är utan tvekan ett annat sätt att kalla någon för lögnare som sprider falska fakta.

  SvaraRadera
 17. Jag tror vi behöver att mera reglerat internet innan vi kan räkna med stöd från gemene man. Svensson är nöjd så länge han/hon kan surfa på blocket och titta på senaste slasksåpan.

  Först när det blir besvärligt att nyttja tjänster på nätet, när de tvingas ta ned och omkoda Dyngåkra BKs hemsida kort sagt när det börjar påverka deras vardag kommer de att så smått börja vakna. Det är bara trist att det skall ta sådan tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym skriver: " Först när det blir besvärligt att nyttja tjänster på nätet, när de tvingas ta ned och omkoda Dyngåkra BKs hemsida kort sagt när det börjar påverka deras vardag kommer de att så smått börja vakna."

   Den dag är redan kommit. Jag var på centralstationen i Stockholm och tänkte koppla mig upp via den gratis Wi-Fi. Men jag blev mött av en registreringssida där jag först skulle registrera mig. Skit samma tänkte jag, kopplade ner, och gick till.demo mött ACTA.

   Radera
  2. Anonym skriver: " Först när det blir besvärligt att nyttja tjänster på nätet, när de tvingas ta ned och omkoda Dyngåkra BKs hemsida kort sagt när det börjar påverka deras vardag kommer de att så smått börja vakna."

   Den dag är redan kommit. Jag var på centralstationen i Stockholm och tänkte koppla mig upp via den gratis Wi-Fi. Men jag blev mött av en registreringssida där jag först skulle registrera mig. Skit samma tänkte jag, kopplade ner, och gick till.demo mött ACTA.

   Radera
  3. Anonym skriver: " Först när det blir besvärligt att nyttja tjänster på nätet, när de tvingas ta ned och omkoda Dyngåkra BKs hemsida kort sagt när det börjar påverka deras vardag kommer de att så smått börja vakna."

   Den dag är redan kommit. Jag var på centralstationen i Stockholm och tänkte koppla mig upp via den gratis Wi-Fi. Men jag blev mött av en registreringssida där jag först skulle registrera mig. Skit samma tänkte jag, kopplade ner, och gick till.demo mött ACTA.

   Radera
  4. Anonym skriver: " Först när det blir besvärligt att nyttja tjänster på nätet, när de tvingas ta ned och omkoda Dyngåkra BKs hemsida kort sagt när det börjar påverka deras vardag kommer de att så smått börja vakna."

   Den dag är redan kommit. Jag var på centralstationen i Stockholm och tänkte koppla mig upp via den gratis Wi-Fi. Men jag blev mött av en registreringssida där jag först skulle registrera mig. Skit samma tänkte jag, kopplade ner, och gick till.demo mött ACTA.

   Radera
 18. slaget om Internet kommer inte avgöras av regeringar, det kommer avgöras av internetanvändare som kommer hitta nya lösningar att skydda sig emot övervakning samt skapa egna plattformer. Det är människors frivilliga deltagande i öppenkällkod och utvecklingen av den, som är den stora striden. Tyvärr har inget företag förvaltat detta väl nog.

  SvaraRadera
 19. Skatt är Stöld05 februari, 2012 18:35

  Jag har sagt det förr. Finns inget mer effektivt sätt att opinionsbilda än att få ut folk på gatorna.

  Tyvärr är vi liberaler usla på det. Det verkar inte ligga i vår natur, kanske för det är så kollektivt och anti-intellektuellt?

  Men det spelar ingen roll. En timme på stan är mer värd 10 timmars tid i debatter på flashback eller skriva bloggposter (undantag ett fåtal högprofil bloggar som denna).

  SvaraRadera
 20. Även jag håller med Klas Katt. Bilderna i inslaget var inte bra för vår trovärdighet. Intrycket var en samling hysteriskt skrikande maskerade anarkister - bara en tidsfråga innan gatstenarna skulle börja flyga. För Svensson i soffan är det hotfullt och alienerande, oavsett hur goda våra föresatser är.

  Vi har inte råd att framstå på det här viset.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.