2012-03-09

Det är något lurt här...

Den där svensk-saudiska vapenfabriken...

Nu har jag inte hunnit följa allt i detalj. Men visst känner man igen doften.

Uppgiften om att samtliga riksdagspartier skall ha haft information om det som pågått gör mig förbryllad. En vapenfabrik som till och med vänsterpartiet känt till utan att bråka? I diktaturens Saudiarabien! Det är moderna tider, må jag säga.

Och så börjar försvarsministern tydligen ljuga bort sig.

Detta känns lovande.

10 kommentarer:

 1. Det hela påminner lite om filmen Leif av Galenskaparna.

  Martin

  SvaraRadera
 2. Unknown: Ah, Leif, det var längesen. Hur var det nu igen? "Rotums kanoner och krut"?

  SvaraRadera
 3. Sanningen skall göra Eder fria heter ju Svenska Kyrkan.
  Sanningsgraden är starkt ransonerad både där och i politiken.

  SvaraRadera
 4. Det här är ju en lektion i försåtliga uttalanden som Tolgfors ägnar sig åt. Parallellerna till ACTA-debatten är ju tydliga.

  Tolgfors hävdar att regeringen är överens om att ingen myndighet ska bygga svenska vapenfabriker i Saudiarabien.

  För de första är de saudiska, och för de andra har FOI startat ett bulvanföretag som står för själva byggandet.

  Så uttalandet är sant men irrelevant.


  Jämför det nu med "Inga svenska lagar behöver ändras på grund av ACTA." (Vilket ju iofs inte är ens objektivt sant, men ändå...)

  Uttalandet är irrelevant och bemöter inte kritiken. EU är också en part i ACTA och kan behöva ändra sina regler, eller att tolkningen av reglerna måste skärpas. Alldeles oavsett så slår det på svensk lag, fast möjligen bakvägen.

  Och det angriper inte huvudproblemet, nämligen att ordningen är fel. Först ska man bestämma vilka rättigheter som behöver skyddas - sen kan man fundera på hur man ska skydda dem.

  Upphovsrättsreformer behöver komma före utökat samarbete för att upprätthålla dagens system.

  SvaraRadera
 5. Det verkar som cheferna på FOI och innom försvarsmakten verkar sitta fast i den gamla kalla-kriget-mentaliteten att det är viktigare att inte säga något även om det ser ut som man ljuger än att faktiskt avslöja något som skulle kunna avväpna situationen. Jag kan inte avgöra här om jag borde skriva "pun intended" eller inte...

  SvaraRadera
 6. Det är mer lurt än så Henrik. Det FINNS ju ingen vapenfabrik! Eller visa mig bilder på fabriken. Men visst, avtalen verkar ha varit mycket långtgående. Men det finns aldrig någon balans i medias bevakning.

  SvaraRadera
 7. @Excds

  http://www.youtube.com/watch?v=hE0HOOD_3as

  SvaraRadera
 8. Nja, *representanter* för alla riksdagspartier ska ha varit informerade - men under sekretess, och att berätta för någon var belagt med fängelse. Så partierna visste inte - enskilda partimedlemmar visste.

  SvaraRadera
 9. En komplett vänstermedial mediaanka alltihop. De lär uppenbarligen inte ut det journalistiska hantverket på "snickarverksta'n" längre.

  Det handlar enbart om att vara megafon för den ideologiska sakens skull numera. Journalisterna ser sig ju som infiltratörer i den kapitalistägda mediasfären. Vilka nötter.

  SvaraRadera
 10. @Johan Tjäder

  "Tolgfors hävdar att regeringen är överens om att ingen myndighet ska bygga svenska vapenfabriker i Saudiarabien.

  För de första är de saudiska, och för de andra har FOI startat ett bulvanföretag som står för själva byggandet.

  Så uttalandet är sant men irrelevant."


  Ja, men man märker att Tolgfors är obekväm med att mygla. Notera hur klumpigt han uttrycker sig. Vilken person som helst lär reagera på meningen "Ingen svensk myndighet...".

  Vad jag tror det rör sig om är att det inom riksdagspartierna har rådit en form av "gentlemen's agreement". Man kastar inte gliringar på affärer som gjorts av övriga partier under mandatsperiod om man sitter eller kommer att sitta i samma båt själv.

  Svårt att slå andra på fingrarna om kritiken direkt får en själv att framstå som hycklare.

  Det gäller i lika stor mån saudiska vapenaffärer som det gällde Bofors/Indien-skandalen för ett bra tag sedan. Även om S har skrivit under dealen med Saudiarabien så är M och FP lika mycket med på saken.

  Samma som när det gäller godkänd export av Ericsson's övervakningsteknologi till Iran. I det läget bereder bara regeringen vägen för företagen eller tittar åt annat håll - och hoppas vid gud att den tredje statsmakten inte börjar gräva i saken för djupt.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.