2012-04-01
Frihetligt valsamarbete 2014!
Piratpartiet, Liberaldemokraterna, Liberala Partiet och Junilistan i går in i ett valsamarbete – Frihetslistan 2014!
De fyra partierna samlar sina krafter och ställer upp med en gemensam valsedel till riksdagen 2014. Alla de olika kandidaterna står för sitt partis politik. Även fria kandidater kan tas in på den 50 personer långa listan. Sedan är det upp till väljarna vilka kandidater de vill kryssa.
Gemensamt för alla på valsedeln är att de kämpar för demokrati, rättsstat, medborgerliga fri- och rättigheter, integritet och humanism.
Alla samlas kring en organisation för att få ut valsedlar och valaffischer. I övrigt får de olika partierna leva sina egna liv. Svårare behöver det inte vara.
Projektet backas även upp av oberoende frihetliga nätverk som till exempel Frihetsfronten och svenska von Mises-institutet.
Nej, så är det naturligtvis inte. Det var ett aprilskämt. Att organisera landets spretiga frihetliga opposition är ungefär som att försöka valla katter...
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Den styrka i samarbetet som skulle finnas skulle vara Piratpartiet helt och hållet. Och om vi fortsätter med den något dystra humorn... frågan är hur libertarianskt Piratpartiet är efter de vänsterpopulistiska segrarna i Tyskland?
SvaraRaderaGillar du också aprilskämt? Har skrivit om några i min blogg. Favoriten än så länge http://www.upplevelse.com/blogg/2012/04/01/ny-upplevelse-takhoppning/
SvaraRaderaMed tanke på att valla katter http://www.youtube.com/watch?v=qeuL5IGimCQ
SvaraRadera:)
Min kommentar på min socialdemokratiska blogg.
SvaraRaderaKonstaterar där med källa att motståndet mot Datalagringsdirektivet är dött.
Får vi se en Frihetslista i riksdagsvalet 2014.
Detta aprilskämt slår väl rätt mycket huvudet på spiken. Risken är ju faktiskt stor att inget av partierna ensamt kommer komma in varken i EU-parlamentet eller riksdagen. Och då kan DDR-romantikerna göra lite som de vill under ett bra tag, när ingen håller ordentlig koll på dem.
SvaraRaderaDet kanske skulle vara värt en ansträngning att försöka göra verklighet av detta aprilskämt, med tanke på att det kan vara den enda realistiska möjligheten att göra någonting.
Fundera på det. Jag tror det kunde vara värt att lägga MYCKET krut på att få till ett sådant samarbete, förutsatt att man kunde göra samarbetet lättbegripligt för väljare också.
The government will be able to monitor the calls, emails, texts and website visits of everyone in the UK under new legislation set to be announced soon.
SvaraRaderaInternet firms will be required to give intelligence agency GCHQ access to communications on demand, in real time.
Läs aprilskämt via BBC, or not
Önskar att det vore sant att småpartierna går ihop i en taktisk valsamverkan för att slå 4%-spärren! FÖRSLAG:
SvaraRaderaSmåpartierna samlas under ett paraply-parti före valet. Efter valet frikopplas från paraply-partiet alla de partier som själva ensamma lyckats samla fler än 4% av rösterna. Om då inte kvarstoden av paraply-partiet uppnår 4% så kommer dessa röster att portioneras ut till de frikopplade partierna. På så sätt finns en aptitlig morot för de större småpartierna att ingå i det valtekniska samarbetet, då de kan vinna fler mandat plus en chans att få mandat även i fall de kommer under 4%-gränsen. Två exempel:
- Totalt 7,5% (PP 4% L 3% JL 0,5%) omfördelas till PP 7,5% L 0% JL 0%.
- Totalt 8% (PP 4% L 3% JL 1%) omfördelas till PP 4% L 3% JL 1%.
Kanske döpa paraply-partiet till "V" efter TV-serien V som bekämpar dinosaurierna. ;)
Junilistan och Piratpartiet skulle kunna fungera i verkligheten. Liberaldemokraterna kan man nog glömma. De har inte på snart ett och ett halvt år lyckats få ihop tillräckligt med namn för partiregistrering än.
SvaraRaderaJo, Marius har nog rätt om Liberaldemokraterna. De kom med en namnlista för över ett år sedan. Jag skrev på trots att jag inte avser rösta på dem. Det ar fler i lokalen som gjorde likaledes.
SvaraRaderaHenrik,
SvaraRaderadu såg inte på Aktuellt i fredags? En av nyheterna var att enskilda svenskars frånvaro på Internet utgjorde ett hot mot demokratin!
Ska man tolka det som att alla de svenskar - småbarn och äldre pensionärer - som inte låter sig övervakas elektroniskt blir än mer misstänkta än de som kan övervakas?!
Man kan naturligtvis gnälla öber att (pp) är byråkratiskt och snårigt; att liberaldemokraterna inte har fått ihop sina namnunderskrifter; att LP är för principfasta; att JL är för gaggig och så vidare...
SvaraRaderaSjälv ser jag det på andra sättet. Jag uppskattar allt som görs och alla som gör något för friheten.
Jo. Fast skillnaden mellan PP, JL, och LP å ena sidan och LD å den andra är ju att de tre förstnämnda är partier medan LD misslyckats med att ens nå upp till registeringskravet.
SvaraRaderaAtt de själva tror att det skall få 18-20 procent i valet är ju ingen tröst där. De kommer med all sannolikhet få färre röster än de fått in namnunderskrifter. Särskilt med tanke på att partier redan innan det kunnat registreras redan splittrats i två.
1. Att man inte lyckats samla ihop 1500 namn är en besvikelse, men det har inget att göra med om man är ett parti eller inte.
SvaraRadera2. Även om till exempel KLP har fått 1500 underskrifter hade de endast 753 röster i senaste riksdagsvalet.
3. LibDem splittrats i två? Vilka skulle det vara?
Det positiva i att ha en valsamverkan i riksdagsvalet är:
* Kostnaderna för upptryck av valsedlar delas upp.
* Ett större antal valarbetare kan hålla koll ute i kommunerna så det finns valsedlar på stationerna.
* Större chans till mediaexponering
Och framför allt, större chans för 4 partier som av sig själva inte är i närheten av en riksdagsplats, kan få dela på (minst) 14 stycken.
Detta utan att behöva ha en enda punkt gemensamt i sitt partiprogram.
Det finns väl inget som säger att LD kommer att få fler röster i förhållande till namnunderskrifterna än KLP. Det är ju i båda fallen en massa personer som tycker att det är kul att någon gör något men som inte har någon som helst lust att rösta på partiet om skrivit under.
SvaraRaderaLD har naturligtvis oerhört mycket att tjäna på att åka snålskjuts på PP. PP har väldigt lite att tjäna på att associeras med ett parti som är fel ute i fildelningsfrågan och som prioriterar knarkfrågor.
Om ni fortfarande tror på 18-20 procent i nästa val, som under Bards tid, innan han hoppade av partiet. Varför ställer ni inte upp själva?
Niklas: Du skriver att ni inte är i närheten av en riksdagsplats. Tidigare hette det ju att ni skulle bli tredje största parti i nästa val? Gäller inte det längre?
SvaraRaderaDet som skrivits är att det finns ca 20% som kallar sig liberaler i valmanskåren och att det ger ett ypperligt tillfälle att kapa åt sig en stor del av dessa om man ger dem ett trovärdigt alternativ.
SvaraRaderaPåståendet att LibDem skulle ha som mål att få dessa procent själva är helt och hållet andras påhitt och är inget som kommer från (L) själva.
Tvärtom har det alltid sagts att det är valet 2018 som är det långsiktiga målet.
FYI är jag inte inblandad i styrningen av (L)ibDem längre, jag tycker bara inte om när folk sprider rykten av tvivelaktigt ursprung och anledning.
SvaraRaderaTänk om man kan finna en partikonstellation som kan samarbeta i den taktiska valsamverkan som jag föreslog ovan. Då kan ett parti få chans på +3,9% extra röster om man ensamt hamnar över 4% eller så kan flera småpartier komma in i riksdagen om konstellationen sammanlagt får över 4%. En win-win situation!
SvaraRaderaNu var det ju Alexander Bard som talade om "tredje största parti", "vågmästare i riksdagen" , "18-20 procent i nästa riksdagsval", och "Det största som hänt i svensk politik på flera decennier" men han har väl inget med Liberaldemokraterna att göra.
SvaraRaderaMinns att man tidigare förnekade att man samlade in namn och att bara man ville kunde man få ihop namnen på en förmiddag?
Det är rätt tydligt att gänget bakom Liberaldemokraterna saknar verklighetskontakt.
SvaraRaderaMinns också deras pinsamma försök att kapa Piratpartiet för avsätta Anna Troberg och göra Alexander Bard till partiledare.
Ett bra aprilskämt ska vara ett som ligger nära sanningen och faktum är att det är precis vad det här gör. Jag kan utan vidare säga att en sådan konstellation är jag absolut beredd att diskutera på ett förutsättningslöst sätt!!
SvaraRaderaFör övrigt konstateras att det som vanligt finns ett antal kommentatorer som uttalar sig tvärsäkert om både ditten och datten som de inte har vare sig vetskap eller kunskap om. Låt mig bara säga att det i samtliga dessa partier som HAX nämnt finns ett antal människor som är djupt engagerade och villiga att jobba häcken av sig för, som i vårt fall, ett riktigt liberalt alternativ. Alla gör detta på sin obetalda fritid och bidrar hur det än går med detta arbete till att frihetsfrågor hålls levande. Sedan finns det dom som enbart kritiserar och gnäller utan att bidra med något positivt alls och det är enbart min goda uppfostran och inneboende artighet som gör att jag inte ber dessa hålla käften rent ut!!
@Alfons.
SvaraRaderaTro fan att etablerade partier kan kalla frihetsvänner för foliehattar när det finns folk som sprider sådan dynga som du sprider.
Har jag fel kanske? Var det inte så att Bard (innan LD splittrades och han blev centerpartist) försökte ta över Piratpartiet? Eller är det något jag hittat på för att misskreditera Liberaldemokraterna? Gå in på forumet och läs så kanske du kommer ihåg hur det var.
SvaraRaderaJag har lagt ner säkert två tusen timmar på Piratpartiet och varit med sedan 2008, jag var med i den första valrörelsen och i kampanjen mot FRA och utanför Stockholms Tingsrätt i samband med spectrial.
Jag kommer ihåg när Bard kallade oss rättshaverister och finniga tonåringar.
Nu menar du att jag sprider dynga. Dyngan jag sprider är i så fall den som Bard försökte dra in i PP för ett tag sedan när man misslyckades med att fixa ett eget parti.
Bard är numera centerpartist. Låt honom hålla på där.
SvaraRaderaDet ändrar inte det faktum att många av dem som är med i Liberaldemokraterna är kloka, strävsamma och duktiga frihetsvänner.
Pp och Ld skulle kunna göra mycket bra tillsammans. Inte nödvändigtvis i ett formaliserat samarbete. Bara göra bra saker tillsammans.
Pp bör släppa in Ld i värmen igen.
Henrik: Det är nog svårt att säga att "många i Liberaldemokraterna" är vettiga när partiet inte är "många" till att börja med. Partiet består väl av högst ett tiotal aktiva. Hur många är många av tio? Tre, fem?
SvaraRaderaGår man på deras talarkvällar är det kanske fem personer som är Liberaldemorkater, de andra är sådana som springer omkring på olika högearrangemang som Cafe Liberal, Timbro etc.
Däremot har du säkert rätt i att det bland de personer som skrivit på partiets registreringslista finns vettiga personer.
Att släppa in den klick som är aktiva Liberaldemokrater och som för ett år sedan tyckte att det viktigaste i världen var att byta ut Anna mot Alexander Bard i piratpartiet vet jag inte om det är en så bra idé. Bättre att de går tillbaka till Folkpartiet varifrån de kom
Aprilskämt eller inte så tycker jag inte detta låter varken så dumt eller omöjligt.
SvaraRaderaLiberala partiet med sina ett hundratal röster kan nog lämnas utanför. Risken finns att dom snarare skrämmer bort en del mer pragmatiska väljare.
(L) skulle möjligen kunna medverka, men det centrala skulle vara ett samarbete med mellan PP och junilistan.
Jag hoppas att om undersökningar innan eu-valet visar att både PP och Junilistan ligger runt spärren så kommer partiledningarna ta sig i kragen och ingå ett samarbete. Det vore hemskt om båda inte kom in.