Nu sitter jag - återigen - på tåget mellan Bryssel och Strasbourg. Europaparlamentets flyttcirkus fortsätter år efter år, så länge fransmännen inte tar sitt förnuft till fånga. Vilket knappast kommer att ske.
Flyttcirkusen är egentligen ingen stor grej - om man ser till hur illa sådant som demokrati, medborgerliga fri- och rättigheter, skattepengar och ekonomi hanteras i EU. Men den är typisk för unionens stilla vansinne. Och en tydlig symbolfråga.
Man skulle kunna önska att det demokratiska underskottet, rättighetsfrågorna, slöseriet och det ekonomiska vanstyret vore lika uppenbara problem för folk som flyttcirkusen.
Men demokratidebatten har tystnat efter det ofina sätt som makthavarna baxade igenom Lissabonfördraget på. Det finns liksom inga illusioner kvar att spräcka.
De medborgerliga fri- och rättigheterna kommer ständigt i andra hand - efter sakpolitiska överväganden, ljusskygga uppgörelser, politisk meglomani och olika särintressens behov.
Slöseriet och fusket med skattepengar i EU är gigantiskt. Men trots att det ofta förekommer under uppseendeväckande former, så är det ingen nyhet längre. På sina håll betraktas det nästan som något slags normaltillstånd.
Ekonomin i övrigt är ett förfärande kapitel. Det ena tillväxtprogrammet avlöser det andra, utan framgång. Valutasamarbetet, euron, har blivit en mardröm av sådana mått att EU:s ledare inte ens tycks vilja tala om eländet längre. Allt man har att komma med är att de politiker och byråkrater som ställt till med eländet ger sig själva ännu större makt över ekonomin.
Som sagt, man skulle kunna önska att detta vansinne vore lika uppenbart för folk i allmänhet och för media som Europaparlamentets flyttcirkus.
Strasbourg-sessionerna är liksom bara toppen på ett isberg...
Säger inte brittiske konservative Tory-politikern Daniel Hannans klipp "Free trade areas not customs unions" rätt mycket om vad som hänt när förmodat marknadsekonomi- och frihandelsvänliga EU skapades?
SvaraRaderayoutube.com/watch?v=Wj_lmesvZOo
EU har väl mest tillfört lagar om kvalitet på varor, och det snackas nu om tariffer i handel och ekonomi för att få medel att rädda EU:s ekonomi och euron.
(Säg emot! Att jag förenklar eller har fel. Vill inte ha rätt... :P)
Ja, men flytta till Strasbourg permanent då. Är det inte lika bra? Så kan man fokusera på att få parlamentet att fungera.
SvaraRaderaDet finns ändå bra saker med Lissabon-fördraget nämligen att de nationella parlamenten nu gör en granskning av alla förslag enligt närhetsprincipen.
SvaraRaderaDet kräver förstås att de nationella parlamenten blir lite mer vakna.
En annan sak är att den nye kommissionsordförande som träder till efter valet 2014 måste stödjas av en parlamentsmajoritet. Antingen nyttjar man den regeln på nåt is eller så blir det transportkompani. Vi får väl se...
Visst! Men det vore kanske bättre med någon ort som har allmänna kommunikationer. Som Bryssel, typ.
SvaraRaderaVad gäller de nationella parlamentens rätt att protestera (på olika grunder) har alla sådana försök fallit på hälleberget hitintills. Men visst, en teoretisk möjlighet är bättre än ingen möjlighet alls.
Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos uttrycker starkt kritik mot EU i sin nya bok där han bland annat "jämför unionens styre med den kinesiska politbyrån".
SvaraRaderaSvD: ”EU-styret som Kinas politbyrå”
Det finns en annan sak som vanligt svenskt folk går igång på när det gäller EU's klåfingrighet, nämligen snuset, det kanske kan användas som en murbräcka för att göra folk mera uppmärksamma på allt övrigt skit som EU vill bestämma och pracka på oss.
SvaraRaderaAftonbladet: Snus kan förbjudas