2012-04-23
Så mördas e-boken
Inför morgondagens boksläpp i Europaparlamentet har vi det mesta klart med Engströms & Falkvinges nya bok. Det finns en hemsida, de fysiska böckerna till evenemanget befinner sig i vart fall någonstans i huset, på hemsidan kan man gratis hämta boken för Open Office, MS Office, som RTF-fil, läsa den i HTML, som Spiffy-sida och som PDF. Dessutom finns den att köpa som pappersbok. Det är ett rejält grupparbete bakom detta.
Återstår e-bok i ePub-format. Vilket har gett mig gråa hår. Häng med nu, även om det blir lite tekniskt.
Nu skall jag förklara varför ePub håller på att dö sotdöden.
Egentligen är ePub något mycket enkelt. Det handlar om text i grundläggande HTML och en mapp med eventuella inlänkade bilder – allt förpackat i en zip-fil. Enkelt, kan tyckas. Men icke.
Till att börja med har de stora förlagshusen (Amazon, B&N m.fl.) med egna läsprogram / plattor skruvat till sina e-boks-filer på olika sätt. Till exempel med kopieringsskydd som gör att de inte går att läsa någon annan stans. Och ibland går andras ePub-filer inte att läsa med deras program och läsplattor.
Sedan har vi själva produktionen. De flesta program som gör ePub-filer fungerar hjälpligt om man håller sig till ren text. Plockar man in bilder kan det bli problem. Och om man har länkar går en del av dem in i väggen.
Egentligen finns det bara ett användbart program för den som vill producera / läsa / konvertera e-boksfiler någorlunda rimligt. Det är Calibre. (Men Calibre lever farligt. De stora e-boksdistributörerna och förlagen är inte roade av att det finns ett vettigt konverteringsverktyg som gör att deras kunder kan läsa de böcker de köpt – på olika plattformar.)
Vilket för mig till de fristående e-boksläsare som finns utanför de slutna systemen, som kan laddas ner till mobiler, surfplattor och datorer. Även där spretar det. Speciellt om det finns länkar i bokens text.
Vissa ePub-läsare plockar helt sonika bort länkad text ur textmassan. (!) Andra behåller texten, men visar den inte som länk. En del andra behåller texten, gör den till länk, men visar inte att det är en länk. Och några visar faktiskt länkar som just länkar som folk begriper att de skall klicka på. Detta om man har en helt vanlig ePub-fil i standardformat som man vill titta på.
Den som vill vara säker på att nå så många som möjligt med en ePub-bok måste därför spara densamma i ett 20-tal olika varianter. (Och den som vill läsa filen måste vara säker på vilken variant som passar för hans eller hennes utrustning.)
Här har vi alltså en mycket enkel lösning för distribution av elektroniska böcker som blivit helt uppfuckad av förlagshus, upphovsrättsmaffian och konstruktörer av spretiga läsare. Det känns lite tragiskt och väldigt irriterande.
Jag har en stark känsla av att detta inte bara handlar om att de stora företagen i eBok-branschen vill förhindra piratkopiering och binda kunderna till just sina lösningar. (Vilket är knöligt, eftersom inget av företagen har alla titlar som man vill ha. Den som helt går över till e-böcker behöver därför flera olika program och läsplattor.) De lyckas dessutom göra livet jävligt för alla andra, som försöker producera fria och öppna e-böcker i enkelt standard-ePub-format.
Engströms & Falkvinges bok? Den är nu sparad som en generisk ePub-fil, vilket kommer att skita sig i många läsare. En tröst, om den inte fungerar i din e-bok-läsare är att du alltid kan tanka hem Calibre, för att konvertera den mellan de olika läsarformaten. Men passa på så länge Calibre får fortsätta existera...
Titta in här på bloggen strax efter lunch i morgon. Då släpps Engströms & Falkvinges The Case for Copyright Reform – fri att läsa för alla.
Se även bloggposten från Document Freedom Day 2012 – som handlar om just öppen standard på e-boks-marknaden.
(För övrigt anser jag att ePub är ett fult format som flödar om text på ett rent förfärligt sätt och som omöjliggör all vettig typografi. Dess enda fördel är att det är lättare att ha med sig böcker som filer än som tryckta verk.)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Calibre är ett sjukt bra program. Donerade nyligen pengar till författaren - väldigt välspenderade pengar, i min mening.
SvaraRaderaOm du lyssnar på del 1 i ljudfilerna från Document Freedom Day - så medverkar Dr Charles Haley (Frogfish Technologies) som står bakom Calibre där.
SvaraRaderaSka spana in, tack. Och förresten, angående att flöda om text - det är väl nästan ett måste att göra det när det gäller e-böcker, eftersom de ska kunna presenteras på så många olika skärmstorlekar och upplösningar. Jag läser främst på min iPad, och möjligheten att slå ihjäl dödtid on the go med att läsa vidare i samma bok på min iPhone är fantastisk. Men det funkar inte med PDF:er, för de blir helt omöjligt svårlästa på telefonen.
SvaraRaderaJag vet. Men det är fortfarande fult. ;-)
SvaraRaderaFör mobilen kommer vi att ha ett "Print/mobile-friendly" rent HTML-format på sidan.
SvaraRaderaFör ren HTML är ju faktiskt ett alternativ på mobilen.
...även om man då inte får bokmärke där man slutade läsa på en annan enhet. (Men sådant borde väl någon tekniskt begåvad människa kanske kunna fixa - om man håller sig till en browser av samma märke på olika enheter..?)
SvaraRaderaAtt det i start up fasen finns sma formateringsfel ar verkligen ett uppblast problem. Det verkliga problemet med e-tjanster ar att det ar svart att fa betalt, nagot som andras pa av stangda losningar.
SvaraRaderaAr det till exempel ett problem med Mac-datorer med iOS? Bara for att det rakar vara en i stort sett helt stangd losning som i vissa aspekter skiljer sig fran Windows har de lyckats gora det som ar viktigt, salja produkten och fa betalt. Nagot som kan verka trivialt for en politiker som dig sjalv, men som i sjalva verket ar mycket viktigare an oppenheten for e-tjansters overlevnad.
Svar till Mattias. Exact vad som är viktigt är svårt att veta. Jag är det som vi på danska kallar en läsa-häst. Jag kan läsa en bok på 3-4 kvällar. Jag köper mängder med böker. Jag är en önskvärd kund för förlag och författare.
RaderaOch jag har inte köpt EN ENDAST kopieringsskyddad e-bok. Jag vill inte låsas in. Jag vill inte riskera at jag om 3 år inte kan läsa min böcker för att en stängd teknik inte fungerar.
Men jag har köpt mängder av oskyddade e-böcker via Baen Web Subscriptions. Där kan jag få mina böcker som HTML, RTF, Mobi, Kindle och sannolikt 3 andra formatter som jag har glömd.
Calibre lever inte farligt. Det är open source, och sådana program går inte att stoppa. Kolla bara på DeCSS.
SvaraRaderaJag har gett upp på de komplicerade formaten. Det första jag gör med en e-bok är att konvertera den till styckeformaterade txt. Det funkar överallt.
SvaraRadera@Mattias
SvaraRaderaSom har påpekats är anledningen att stängda e-tjänster inte KAN överleva just att det inte möjligör en legacy. Det har försvinnande litet med "politiker" att göra utan snarare om att ingen sunt tänkande människa någonsin igen kommer att lägga pengar på den "stängda" lösningen efter första gången de upptäcker att det de köpt för ett par år sedan nu är oanvändbart.
Detta är anledningen till att iTunes nära nog gick omkull innan de upphörde föra DRM-skyddade filer.
Köper man en bok - eller för den delen en mediafil av vilket slag som helst - så är det sista man vill uppleva att filen kommer bli oanvändbart skräp så snart certifikatet går ut.
Om ett företags överlevnad beror på en sådan lösning så må det företaget gå omkull. Snarare hellre än senare.
Jag såg just att TOR books stryker DRM på alla sina elektroniska böcker:
SvaraRaderahttp://boingboing.net/2012/04/24/tor-books-goes-completely-drm.html
Jag tar den nog som PDF i så fall.
SvaraRadera