2012-05-24

Euron – Scener ur ett tvångsäktenskap


Så var då det 18:de EU-toppmötet om eurokrisen på två år till ända. Som vanligt kom man inte fram till något.

Det vore kanske orättvist om just detta möte skulle lyckas där alla andra har misslyckats, kan man anta...

Här känns det lite frestande att citera Albert Einstein "Ett tecken på vansinne är att göra samma sak om och om igen, men förvänta sig olika resultat."

I själva verket förefaller det som om oenigheten bland EU:s ledare ökar. De bråkar om eurobonds och om skatt på finansiella transaktioner. Alla talar om tillväxt, men ingen vet hur det skall gå till. (Utom de som menar att ökade offentliga utgifter skall räknas som tillväxt.) Och de vet fortfarande inte hur de skall hantera Grekland.

Nere på golvet lånar Europeiska Centralbanken, ECB, ut astronomiska belopp till krisande banker. Men man håller hemligt vilka banker det handlar om. (Spanska banker på dekis, är kanske ingen vågad gissning.)

Man kan samtidigt fråga sig om enighet mellan alla EU:s ledare verkligen är önskvärd...

Olika länder kanske borde hantera den globala finanskrisen på olika sätt? Utifrån sina förutsättningar?

Det vore kanske bara bra om man prövade lite olika infallsvinklar – istället för att utgå från att det som EU kanske eller kanske inte kommer fram till är det allena saliggörande?

Men, något sådant finns som bekant inte på en härskande klassens karta.

En valuta, en växelkurs, en ränta, en modell för krishantering, en helig gral för tillväxt, en kommandoekonomi för alla – oavsett hur verkligheten ser ut i de olika euro-länderna.

Det är vad som ligger på bordet. Även om det ju inte går så överdrivet bra.

Jag är skeptisk...

13 kommentarer:

  1. Ein Volk, ein Reich, ein Führer

    /A

    SvaraRadera
  2. Arbete ger frihet

    /de nya Moderaterna

    SvaraRadera
  3. Frihet är att ha ett arbete.

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Är det "one trillion €" som i en triljon € eller som i en biljon €?

    SvaraRadera
  6. Jag är också skeptisk. Mycket skeptisk. Framtiden ser mörk ut för Europa...

    SvaraRadera
  7. Ok jag har nu bättre kollat upp det här med long och short scales. Både USA och Storbritannien kör med short scale. Så jag antar att det är en biljon euro det rör sig om :)

    SvaraRadera
  8. Är det någon mer än jag som tycker det luktar ovanligt mycket av gammal rysk vadmal så snart man tittar på EU's finanshantering? Mängden statliga styrverktyg som föreslås kommer ju nära nog implementera en statligt styrd planekonomi av sovjettyp om bara hälften av dem får lov att gå igenom...

    SvaraRadera
  9. Det finns en tro att det krävs att rädda euron för att inte EU ska falla ihop, men EU blev snarare dömt när man införde euro. Ju längre man väntar på att dra av plåstret desto ondare lär det göra när det väl sker.
    Suck.

    SvaraRadera
  10. Själva poängen är väl att det går bra att spara på egen hand, men man kan inte satsa på egen hand.

    Även om man ökar konsumtionen i Sverige så är det ju inte säkert att svensk produktion gynnas av det. Det beror ju på vad svenskarna vill köpa. Köper de greklandsresor så hamnar ju pengarna där...

    SvaraRadera
  11. Björn Persson24 maj, 2012 23:22

    "En valuta, en växelkurs, en ränta, en modell för krishantering, en helig gral för tillväxt, en kommandoekonomi för alla"

    ... i Euroland, där skuggorna ruva.

    SvaraRadera
  12. Apopå EU:s ledare, röstade piratpartiet FÖR den bisarra transaktionsskatten?

    SvaraRadera
  13. Jo, tyvärr. Helt i enlighet med vad man sagt innan valet: Att man driver piratfrågorna och i övrigt röstar med sin partigrupp. (Den gröna.)

    Tack och lov hängde det inte på piratledamöternas röster. Då hade jag gnagt av mig en arm i frustration...

    Än så länge har piratstrategin inneburit ett oerhört lyft för piratfrågorna i EP - utan att vara vågmästare i någon annan viktig votering.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.