2012-05-28

"Never waste a good crisis"


Om knappt tre veckor är det nyval i Grekland. Vilket förmodligen kommer att göra en ohållbar politisk situation ännu värre.

Och sedan?

Antingen lämnar Grekland euro-zonen – vilket kan bli stökigt och vore ett tydligt tecken på att valutasamarbetet inte fungerar.

Eller så stannar grekerna i euron – vilket innebär att osäkerhet, instabilitet och akutekonomi blir någon form av normaltillstånd.

Vilket som, är risken uppenbar att krisen fortsätter och att fler länder behöver ekonomisk intensivvård.

Och sedan?

Det är tydligt att EU:s ledare inte har någon plan och att de är splittrade om vad som bör göras.

Detta är inte bara sämsta tänkbara situation, rent praktiskt. Det är dessutom en mycket farlig politisk situation.

Förr eller senare kommer någon att göra något riktigt dumt. Eller så tar krisen en ny, oväntad och kanske dramatisk vändning. Möjligen kan en mer omfattande politisk oro och instabilitet börja sprida sig över Europa. Eller också når europrojektet helt enkelt till slut sin smärtgräns.

Då kommer vi till en punkt där någon måste göra något. (Eller i vart fall att den härskande klassen upplever det så.)

Eftersom det handlar om politiker, så är det ingen speciellt vågad gissning att någon form av ekonomiskt "undantagstillstånd" kan komma att införas. Åtgärder som på allvar kommer att inskränka medborgarnas, företagens och finansvärldens möjlighet att bestämma över sin egen ekonomiska verklighet och sina tillgångar.

Men människor brukar inte reagera speciellt väl på sådant. Och då är det "tur" för våra ledare att de redan har byggt upp en omfattande övervakningsstat och militariserat polisen. De verktyg som tagits fram i namn av war on terror är både lätta att använda för att hålla koll på vanligt folk och ovanligt "lämpliga" för uppgiften. Ur den härskande politiska klassens perspektiv, alltså.

Inte för att det finns någon konspirationsteori, någon ondskefull plan eller ond vilja bakom. Det bara blir så. Det är så politik beter sig under tryck.

Och sedan..?

11 kommentarer:

  1. Man har redan diskuterat att förbjuda greker att föra ut pengar. Det skulle vara fantastiskt om så skedde. Då har vi en valutaunion där man inte fritt får ta med sig pengar.
    Det borde vara för dumt även för dem som är euro-fanatiker.

    SvaraRadera
  2. "Nyare skräp en god kris"?
    w != v

    SvaraRadera
  3. Nordisk union?

    Samarbeten är lönsamma om man inte tar i och gör dem för stora.

    SvaraRadera
  4. 5 års ränta

    Grafen för idag visar något som var nästan otänkbart för 10 år sedan.

    SvaraRadera
  5. Allt skiter sig rakt ner i byxan. Värmer ett tag, men sen kommer verkligheten.

    EU och Euron är slut efter detta, finns ingen väg ut tyvärr.

    Dysterkvist.

    SvaraRadera
  6. många kallade mig dysterkvist för 10år sedan när jag målade upp detta scenario nästan till 100%. Än fler tyckte jag var korkad när jag för 5år sedan talade om en annalkande ekonomisk kris och en potentiell ny depression. Så när jag idag pratar om total finansiell kollaps och The Greatest Depression följd av fascistiska och kommunistiska regeringar och därmed fler krig (kanske t.o.m. WW III) skakar nog också de flesta på huvudet.

    Jag har haft rätt så här långt och köpt massa popcorn och vodka utifall jag har rätt också denna gång.

    Oavsett rätt eller inte kan jag med säkerhet säga är att vi har en depression runt hörnet och den kommer både vara allvarlig och sträcka sig över många år, antagligen årtionden. Och eftersom "vi" fortsätter att lyssna på samma vänsterpack, horribla "ekonomer", fascistoida politiker och oligarkiska organisationer som skapade detta elände... tja.. konsekvenserna av detta får ni dra själva...

    SvaraRadera
  7. Ser du inte ursäkten för att skapa europas förenta stater USE? Inga fler nationella parlament eller besvärliga länder som envisas med att hålla folkomröstningar osv..

    -steelneck

    SvaraRadera
  8. Apocalypse,

    depressionen ar inte runt hornet. Den har redan borjat (och kommer i hsitoriebockerna sagas ha borjat September 16e 2008).

    Anledningen?

    Nej regeringar ar inte orsaken, aven om de har nog hjalpt till. Greklandskrisen ar ett exempel dar politiker bar huvudansvaret.

    Det arhundrade av tillvaxt har skapats av en plundring av naturresurser, som nu borjar ta slut. Peak oil intraffade nagra ar sedan. Oljepriset kommer ga upp, med en katastrof for allt fran matproduktion till industri.

    Man kanske skall buffra undan lite popcorn o vodka medans det finns i affaren?

    SvaraRadera
  9. @ Werner
    Nja, depressionen började egentligen långt tidigare än så, men jag tror det kommer stå i historieböckerna att Lehman och sedan Spanien/Greekland (whatever) orsakade depressionen.

    Och det har väldigt lite att göra med naturresurser. Givetvis är det del av ekvationen, speciellt olja och de krig som pågår i oljeländer, men det är bara en liten del av det hela.

    Hela systemet är uppbyggt kring, åt och för att skydda eliten och det blir värre för var dag som går. Allt handlar om att rädda stora banker och de politiska systemen, inget handlar om kapitalism eller frihetliga institutioner åt folket.

    Och sedan har vi derivat, restriktioner och övervakningssamhället som både hjälpt till att skapa och kommer förvärra situationen.

    Jo, vodka, popcorn och annat smått och gått är nog bra att inhandla. Kanske också en hagelbössa den senaste snaskande situationen i Florida är en indikation om framtiden...

    SvaraRadera
  10. "Det är så politik beter sig under tryck."

    Du menar givetvis "Det är så vi människor beter oss under tryck."

    Politiker är inte en egen art, och inte bättre eller sämre än den vardagliga människan.

    Ett bra exempel är du själv, en politiker av den bättre sorten. :-)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.