2012-06-27

ACTA: Gallo slutspurtar - skogstokig!


"Our task is to represent the citizens, but because they are busy with other things, our task is to think for them!"

"The MEPs who voted against don't appear to have done their homework."

"It isn't just a question of misinformation. It is a soft form of terrorism that scares people. They are afraid. This is a fantasy."

"I don't think at all that this text is dead."

Citaten ovan handlar om Acta-avtalet och kommer från den franska ledamoten i Europaparlamentet Marielle Gallo (EPP) - som nog får betraktas som parlamentets ledande upphovsrättsfundamentalist och nöjesindustrins lydigaste megafon. Det vill säga den ledamot som mest ihärdigt och in i det sista kämpar för att driva igenom Acta.

Citaten är kanske inte förvånande - hon var ju trots allt upphovsman till den famösa Gallo-rapporten, som gick så långt som att till och med påstå att fildelning är en fara för hälsa och säkerhet.

Men det hon säger är arrogant, nedlåtande och fel.

Engagerade medborgare kallas terrorister. Ledamöter med annan åsikt avskrivs som okunniga. Och så det där med att hon ser politikernas jobb som att tänka åt de korkade medborgarna... Det är så man tappar andan!

Men för allt i världen... pladdra på, bara! Det är rätt avslöjande.

Läs intervjun med Gallo och mer hos EDRi och hos Falkvinge.

Uppdatering: Gallo har nu skrivit ett svar på kritiken hon fått efter intervjun som citeras ovan. Hon har lyssnat på alla. EU-kommissionen är god. Medlemsstaterna är snälla... Well. Läs hennes svar (och en kommentar på svaret) hos EDRi.

14 kommentarer:

 1. same old timeline... verklighetsfrånvänd överklassocialist där de bruna under ytan börjar titta fram och inte går att dölja längre.

  SvaraRadera
 2. Nej, nej. Inte korkade medborgare - upptagna medborgare.

  Jag tycker detta är lite kul. Det är så absurt galet så jag har svårt att hålla mig för skratt. Egentligen borde man inte men...

  SvaraRadera
 3. Det är väl för väl att FRA-shoppen öppnar snart så att man kan klämma åt oss stackars ACTA-terrorister.

  SvaraRadera
 4. Jag anser att EU behöver att ACTA. Inte just detta ACTA, men ett ACTA.

  Problemet är att de flesta lagförslag inom EU är så paketerade att det inte går att dela upp dem i bra och dåliga bitar. Det är som att föreslå att "kattungar inte får grillas levande över öppen eld och alla danskar ska interneras i Odense". Och sedan låta parlamentet rösta Ja eller Nej. Hur många européer har ens tillbringat en natt på Sortebrødre Torv efter att sista tåget till Köpenhamn gått?

  The Horror. The Horror.

  Om vi bara hade möjligheten att säga "vi gillar 50% av förslaget; fixa till resten så röstar vi Ja". Men istället får vi efter en återremiss till kommissionen i bästa fall rösta på "kattungar inte får grillas levande över öppen eld och alla danskar ska interneras i Aarhus"

  SvaraRadera
 5. Tänk-en samlad konsumentaktion under ett par år.
  Ingen köper ngt som är upphovsrättsskyddat. Vad skulle hända?

  SvaraRadera
 6. @Serina

  Nä, ett avtal kan man bara anta i sin helhet. Det är svårt att dela upp det.

  Men nej, EU behöver inte ACTA på något sätt och vis. Varumärkesförfalskning är problematiskt, men det hjälper inte att lagstifta om det r hemma. Man måste få länder med sig där det faktiskt förekommer varumärkesförfalskning pm det ska bli nåt,

  Samtidigt har jag svårt att uppröras över folk som vill köpa kopior av tex. märkesskor eller fejk-guldklockor. So what? Man behöver inte låta sig luras om man inte vill.

  Värre är det då med förfalskade mediciner som är verkningslösa eller rent av farliga. Men det behöver man inget ACTA för att jaga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Johan, om något "medicin" är förfalskad och verkningslösa, är det då korrekt att kalla det för medicin? Och om det inte är medicin, hur kan det då vara förfalskad?

   Radera
 7. "Amelia Andersdottir" kallas Amelia visst av Gallo. Är det härskarteknik (ja hon vadhonnuheter) eller tror hon faktiskt att Amelia är från Island?

  SvaraRadera
 8. @Johan

  Med dagens rättstavningskontroll vet man aldrig vad som är avsiktligt och oavsiktligt.

  Men det borde väl vara Andersdottír i så fall?

  SvaraRadera
 9. Det fantstiska är att människan samtidigt påstår att politikerna måste tänka åt medborgarna, eftersomdessa inte har tid att tänka - och i samma ndetag kallar de medborgare som ändå, faktiskt tar sig tid att tänka och engagera sig för terrorister.

  SvaraRadera
 10. ...andetag... Skall det vara. Jävla små tangentbord.

  SvaraRadera
 11. Jan Andersen

  Ja, det är inte innehållet i en substans som avgör om det anses vara ett läkemedel enligt läkemedelslagen (1992:859) utan dess påstådda effekt som läkemedel.


  1 § Med läkemedel avses i denna lag varje substans eller kombination av substanser
  1. som tillhandahålls med uppgift om att den har egenskaper för att förebygga eller behandla sjukdom hos människor eller djur, eller
  2. som kan användas på eller tillföras människor eller djur i syfte att återställa, korrigera eller modifiera fysiologiska funktioner genom farmakologisk, immunologisk eller metabolisk verkan eller för att ställa diagnos.

  SvaraRadera
 12. @Jan Andersson; "Johan, om något "medicin" är förfalskad och verkningslösa, är det då korrekt att kalla det för medicin."

  Ja, om man petar in ordet 'homeopatisk' före. Vansinne!

  @Hax;
  "...och i samma andetag kallar de medborgare som ändå, faktiskt tar sig tid att tänka och engagera sig för terrorister."

  Hax, jag tror du är människan på spåret där. Väljarna skall inte lägga sig i, Gallo och hennes gelikar vet så mycket bättre. De som tror något annat bör spärras in, de hotar ju deras mutor...

  SvaraRadera
 13. Hade en mejlväxling med Marielle Gallo härom dagen som jag redovisat på min blogg http://farmorgun.blogspot.se/2012/06/mejlvaxling-med-mep-marielle-gallo-m-m.html
  Har en längre version med hennes franska och min Google-franska (undrar vad jag egentligen skrivit till henne ;), som jag samlat i ett word-dokument. Intresserad? I så fall kan jag sända detta per mejl.
  //farmorgun

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.