2012-06-11

ACTA och demokratin i EU

Det drar ihop sig till slutstrid om det kritiserade Acta-avtalet.

Det kan kännas som om det mesta är sagt, i sak. Men här är faktiskt en text som tar upp frågan ur ett alternativt perspektiv:

Is ACTA The Best Thing Ever To Happen To The European Union?

Vad innebär Acta-striden för demokratin i EU? Och hur påverkar resultatet vår framtid, i ett större sammanhang?

(Trevlig läsning. Själv skall jag ägna resten av dagen åt att åka tåg till Strasbourg. Åter vid datorn i morgon.)

3 kommentarer:

  1. Självklart kan det vippa över tveksamma ledamöter till ett nej.

    För bakom själva ACTA-dimman så hägrar ju den större fråga: ska Europaparlamentet vara ett parlament eller en dörrmatta?

    Kommissionen kan ju alltid återkomma med andra förslag om hur man motarbetar varumärkesförfalskning (i den mån det behövs) - men om EP än en gång gör medborgarna besvikna så är det på sikt dyrare för EU än att vänta något år till på en förnuftig lagstiftning på immaterialrättsområdet.

    SvaraRadera
  2. Jo men även om vi lyckas stoppa ACTA är det bara temporärt. Byråkrat-totalitär-lobbyist-makt-maskinen vet vad de vill och riktningen är obönhörligen i fel rikting. Folket lyckades stoppa SOPA i USA men lobbyisterna ger sig aldrig. Det är hela tiden nya hemska förslag på väg och till slut slinker något igenom trots protesterna. Samma sak med ACTA. Det kommer bara att komma nya förslag från makt-maskinen.

    De arbetar systematiskt långsiktigt och med oändliga ekonomiska resurser. De kommer obönhörligt att mala ner demokratin och rättstaten.

    Om vi inte lyckas vända riktningen.

    SvaraRadera
  3. Förvisso, men när det gäller stoppandet av ACTA har fem års arbete gått till spillo och byråkrat-totalitär-lobbyist-makt-maskinen har hamnat tillbaka till ruta 1.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.