2012-06-12

Piraternas EU

I kommentarerna till en tidigare bloggpost har Henrik Brändén tagit sig tid att sammanfatta vad Piratpartiets vårmöte på nätet beslutat vad gäller EU. Jag lägger upp hans sammanfattning rakt av.

  • Piratpartiet konstaterar att Sverige är med i EU och därför ska arbeta för att beslutsfattandet i unionen ska bli öppnare, mer demokratiskt och det ska bli lättare att ställa ansvariga beslutsfattare till ansvar.
  • EU måste leva efter sina egna principer om subsidaritet, och bara besluta om sådana frågor som inte bättre avgörs på nationell, regional eller lokal nivå.
  • Mer makt över EU-politiken till folkvalda representanter. Mindre makt till indirekt utsedda organ som ministerråd och kommission. Stärk de valda politikernas makt, och minska inflytandet för anonyma tjänstemän.
  • Större transparens och öppenhet måste prägla EUs politik och förvaltning. Låt EU närma sig svensk offentlighetsprincip.
  • Mer makt och insyn för nationella parlament över ministerrådets arbete. Det måste bli svårare för nationella ministrar att slingra sig från ansvar genom att gömma sig bakom sina kollegor i rådet samt att via dynamiken mellan EU:s institutioner och medlemsstaterna köra över demokratiskt fattade beslut från Europaparlamentet.
  • Redovisa öppet hur alla EU-parlamentsledamöter röstat i alla omröstningar.
  • Spara tid, pengar och miljö genom att sluta låta EU-parlamentet pendla fram och tillbaka mellan Bryssel och Strasbourg.
  • På sikt måste ett helt nytt EU-fördrag förhandlas fram, som gör EU demokratiskt och transparent, som sedan måste godkännas både i en folkomröstning över hela EU, och därefter av parlamentsbeslut eller folkomröstning i varje stat som ska vara med i unionen enligt det nya fördraget.
  • Sverige ska inte införa euro som valuta, eftersom en valutaunion kräver en samordnad ekonomisk politik och det inte idag finns några demokratiska, transparenta mekanismer för att skapa en sådan.
  • Därtill slogs ett stort antal åsikter fast kring integritetspolitik, digital infrastruktur och immaterialrätt på EU-nivå!

Detta känns ju som en bra början. Nu gäller det att inte bara säga detta, utan att även göra det. Vilket är en jättelik uppgift.

Nu behöver vi fler pirater i Europaparlamentet!

7 kommentarer:

  1. Ni konstaterar att vi är med i EU. Bra att det fastslås :) Men hur ser ni på ett svenskt medlemskap i framtiden? Vill ni att Sverige förblir medlemmar i EU eller att vi ska lämna unionen?

    SvaraRadera
  2. Där finns inget beslut vad jag vet, eftersom frågan inte är aktuell just nu. Men någonstans går naturligtvis en gräns.

    Själv vill jag gå ur.

    SvaraRadera
  3. Jag tror att det är alldeles för sent att gå ur nu; vi folkomröstade om det 1995 och gick med kort därefter. Tiden att gå ur var från dess till runt 2003, nu skulle Sverige förlora väldigt mycket på ett utträde - kanske alltför mycket. Att gå ur skulle inte lösa några problem, utan kan tvärtom göra dem värre.

    Därför är ett utträde inte aktuellt i dagsläget, och därför står och faller Sverige med EU. Så, då måste man vända sig till frågan; hur överlever vi den närmaste tiden, och hur gör vi så att ett utträde eventuellt kan bli möjligt under ordnade former?

    SvaraRadera
  4. Det är rätt slutdestination, men inte rätt tåg att åka med.

    EU, Europas Undergång? Man kan nästan tro det som det ser ut just nu.

    SvaraRadera
  5. Det allmänna val som ligger närmast är EU-valet. Det är viktigt att vi får fler ledamöter i Europaparlamentet som slåss för transparens, demokrati och medborgerliga fri- och rättigheter. Fler som kan utmana Maktapparaten.

    Frågan om ett svenskt EU-medlemsskap har inget med EU-valet 2014 att göra. Det är en fråga för *riksdagen*.

    SvaraRadera
  6. Sant...så länge vi har EU-val gäller det att skicka så många pirater till bryssel som möjligt. Både Christian och Amelia har uträttat storverk.

    Och om vi får tillräckligt bra fotfäste i riksdagen så får vi satsa på en framtid där vi kan ta hem Christian och Amelia och sätta dem på att göra samma nytta även här.

    SvaraRadera
  7. Hej, kul att folk har EU-idéer! Har ni sett mina resonemang om hur ett mer decentraliserat internationellt samarbete, inkl ett alternativt EU, skulle kunna se ut? http://www.eukritik.se/dokument/eu-alternativ.htm

    och mina ansträngningar att synliggöra hur det funkar nu:
    http://www.eugrundlagen.se

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.