2012-06-18

ACTA: Taktikspel från EPP


Vi väntar fortfarande på att MEP Christofer Fjellner (m/EPP) skall svara på det öppna brev som European Digital Rights (EDRi) skrivit till honom - inför veckans omröstning om Acta-avtalet i Europaparlamentets utskott för internationell handel (INTA).

Mer om detta: EDRi - Fjellner - HAX 1 - HAX 2

Ur Fjellners perspektiv är det kanske naturligt att ligga lågt. EDRi:s frågor är kniviga. Kommissionär De Gucht kan komma med nya utspel på INTA:s möte. (Bli inte förvånad om kommissionen redan har kokat ihop något med den stora, borgerliga EPP-gruppen.) Och det ryktas att utskottets votering kommer att bli hemlig.

Medan vi väntar på Fjellners svar vill jag göra er uppmärksamma på en annan detalj i hans och EPP:s Acta-strategi. Fjellner säger, bland annat "Det finns dock behov av förtydliganden kring en eller två paragrafer i avtalet och vore oansvarigt att ta slutgiltig ställning kring ACTA innan hört EG-domstolens bedömning av avtalets förenlighet med EUs fördrag."

Mot bakgrund av detta är det värt att notera att han yrkat att utskottet ändå skall rösta ja till Acta - utan att invänta EU-domstolen. (Även om han skyller det på formalia.)

Dessutom skall man ha klart för sig att det är EPP själva som sidsteppat EU-domstolen. Så här...

I flera års tid krävde bland andra Piratpartiet och den gröna gruppen i Europaparlamnentet att Acta-avtalet skulle sändas till EU-domstolen för ett utlåtande om dess laglighet. Detta stoppades av bl.a. EPP (som vid den tiden trodde att de kunde driva igenom Acta).

För att förtydliga: Det var alltså EPP själva som sade nej till att invänta ett utlåtande om Acta från EU-domstolen. Det var EPP själva som drev igenom att Europaparlamentet skall gå till beslut om Acta så snart som möjligt.

Men nu, senare - när det ser ut som om Acta kan vara på väg att falla - då har EPP alltså bytt linje. Helt. 180 grader.

De politiska förslagens laglighet och EU-domstolen som institution har med andra ord reducerats till taktiska verktyg - som bara är relevanta om och när de passar EPP:s syften. Det är osnyggt och arrogant.

Men när det gäller Acta verkar det alltså ändå som om EPP:s arrogans och taktik har slagit över - så att de bundit ris åt egen rygg.

Jag har påpekat detta tidigare: EPP kan leva med att framstå som en smula onda om det är priset de måste betala för att vinna. Men att både framstå som onda och att förlora, det är lite mycket till och med för dem.

3 kommentarer:

  1. Fjellner - EPP - aaargh! Tvi! Tvi! Tvi! Ta i trä!

    SvaraRadera
  2. Tja, vad skall han göra? I ett anfall av dåligt omdöme gick Fjellner med på att kasta sig framför den här kulan för EPP. Men det blev nog knepigare än han tänkt sig.

    Nu tror jag att han bara väntar på att få lämna Acta bakom sig. Att tiga framstår kanske som enklast.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.