2012-06-05

Den förbannade barnporren. Igen.

Barnporren - en trojansk häst för att inskränka våra rättigheter?
Här är en sak att hålla ögonen på...

På veckans ministerrådsmöte med EU:s inrikes- och justitieministrar kommer man bland annat att diskutera en "Global Alliance Against Child Sexual Abuse Online". Någon konkret dokumentation verkar inte finnas ännu, men det rör sig om ett gemensamt initiativ från EU och USA.

Det finns redan en global allians vad gäller sexuella övergrepp på barn på nätet, bestående av till exempel internetoperatörer, banker och kreditkortsbolag. Syftet med denna är bland annat att strypa betalningskanalerna.

Frågan är vad ministerrådet tänker hitta på. Gissningsvis handlar det om att konsolidera det ovan nämnda samarbetet och att se hur man kan "gå vidare".

Som vanligt finns det en del saker som är problematiska här. Vapnet att blockera betalningskanaler kan, som bekant, användas i helt andra syften. Speciellt vanskligt blir det när detta sker utanför det juridiska systemet. (Som när Mastercard, Visa och PayPal blockerade Wikileaks betalningsflöde.)

Den förbannade barnporren används flitigt som ursäkt för allt möjligt, från att begränsa tryckfriheten till förslag om mer övervakning och censur. Sällan eller aldrig ser man beslutsfattarna ta in hela bilden av vart sådant kan leda. Man skulle kunna misstänka att det är medvetet - det vill säga att man använder barnporren för att skaffa sig befogenheter som kan "vara bra att ha" i andra sammanhang.

När sådant diskuteras är det en formulering som återkommer, nämligen "att upprätthålla en balans mellan [skjut in valfri åtgärd här] och grundläggande fri- och rättigheter". Detta är en förrädisk formulering.

Att balansera [X] mot grundläggande fri- och rättigheter innebär med nödvändighet att man inskränker de grundläggande fri- och rättigheterna.

De grundläggande medborgerliga fri- och rättigheterna kallas så just eftersom de är grundläggande. Det är de rättigheter som krävs för att man skall kunna upprätthålla ett öppet, demokratiskt samhälle. Därmed skall de i princip vara okränkbara.

Men icke. De grundläggande medborgerliga fri- och rättigheterna kompromissas ständigt bort, till förmån för olika dagspolitiska överväganden. Vilket är oacceptabelt. Helt oacceptabelt.

12 kommentarer:

 1. Här e en intressant australisk film ja hittade, dne berör det som står ovan, den förtjänar en egen post:

  http://avpixlat.info/2012/06/05/yttrandefrihet-the-forbidden-history-of-unpopular-people/

  SvaraRadera
 2. @Hax:

  "Man skulle kunna misstänka att det är medvetet - det vill säga att man använder barnporren för att skaffa sig befogenheter som kan "vara bra att ha" i andra sammanhang."

  DET DÄR oroar mig MYCKET!

  VAD är det dom tänker sig som kan vara bra att ha i andra sammanhang???

  VAD är det dom INTE säger???

  Det luktar Arkiv X över det hela!

  SvaraRadera
 3. War on terror... och liknande. Till exempel. Sådant som skulle vara svårt att få igenom om det prövades utanför den aktuella, panikslagna kontexten.

  SvaraRadera
 4. Ge Anonymous fria händer, så är barnporren borta från nätet på en månad...

  SvaraRadera
 5. De amerikanska betalningsförmedlarna har väl i praktiken själva tagit på sig ansvar för vad deras kunder tar sig för?

  Det är ju innebörden av beslutet att hindra betalningar till Wikileaks.

  Det betyder att de kan åtalas för medhjälp till allting olagligt som sker med hjälp av kortbetalningar.

  SvaraRadera
 6. Det som gör en aningen lessen är att idag om någon nämner orden "Tänk på barnen" eller "terrorism" så utgår jag direkt från att personen som talar därefter kommer fara med lögn i syfte att slipa egen yxa.

  Det har blivit ett så förbannat enkelt sätt att sälja ren dynga på. Pedofiler och Terrorister har blivit Godwin's lag version 2.0.

  SvaraRadera
 7. Jag förstår inte riktigt varför just organiserad brottslighet ska kunna utnyttja modern digital teknik för att parasitera på oss medan polisen som ska stoppa den ska använda morsekod och kortvågsradio för att spana och störa?

  SvaraRadera
 8. @Micke

  "Jag förstår inte riktigt varför just organiserad brottslighet ska kunna utnyttja modern digital teknik för att parasitera på oss medan polisen som ska stoppa den ska använda morsekod och kortvågsradio för att spana och störa?"

  Förtydliga?

  Jag tror inte det är i någons intresse att polisen är anvisad till sämre teknik än vad som är allmänt tillgängligt för varje medborgare - även kriminell sådan.

  Om det var det du menade.

  Däremot kan man konstatera att rättvisan alltid måste slåss med ena handen bakbunden. Rättvisan har ett våldsmonopol - laglig rätt att bruka våld mot medborgare.
  Därmed följer strängare krav än vad som gäller för gemene man.

  Kriminella, eftersom de är kriminella, sätter sig naturligtvis över samhällets regler.

  Detta betyder inte att man därför måste luckra upp reglerna för hur polisen får använda sitt våldsmonopol. Gör man det har man redan förlorat. Bara för att en brottsling behagar slå folk med ett järnrör oprovocerat betyder det inte att polisen skall få bete sig på samma sätt.

  SvaraRadera
 9. Storsmörsmugglaren05 juni, 2012 17:16

  @Micke:

  Din mening skulle vara lika sann om du bytte ut "organiserad brottslighet" mot "politikers nojjor för dagen".

  SvaraRadera
 10. Anders Troberg: Nej, precis lika lite som att något annat skulle försvinna för att ett gäng självutnämnda sheriffer skulle arbeta mot det med otrevliga metoder. Funkar bara på film.

  Har vänner som var inne i "hacka peddosarna"-svängen för ett bra tag sedan. Även pedofiler lär sig och skyddar sig så gott dom kan. Det är trots allt människor i grund och botten.

  SvaraRadera
 11. Tja, de är effektiva: http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_events_involving_Anonymous#Operation_DarkNet

  SvaraRadera
 12. @Ssargon

  "Har vänner som var inne i "hacka peddosarna"-svängen för ett bra tag sedan. Även pedofiler lär sig och skyddar sig så gott dom kan. Det är trots allt människor i grund och botten."

  Nackdelen med just den typen av aktioner är att de inte sällan drabbar fullständigt oskyldiga. Jag känner personer som har råkat ut för liknande hack av den enkla anledningen att de driver privata mailservers för vänner och familj.

  Det är här jag tar aningen avstånd till hackersammanslutningar - när de ger sig på företag och myndigheter så talar vi om medborgarmakt. När de ger sig på privatpersoner så talar vi i stället ofta om ren mobbning.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.