2012-07-03

ACTA-debatt i EP kl 15

Kl 15 i dag börjar Acta-debatten i Europaparlamentet. Piratpartiets talesman är Amelia Andersdotter.

Följ sändningarna från plenum live här. (Eller här, om den första kanalen blir överbelastad.)

Voteringen äger rum i morgon, onsdag, någon gång efter kl 12.

Här är upplägget för onsdagens votering: EPP/ECR vill att Europaparlamentet skall skjuta upp behandlingen av Acta till dess EU-domstolen tyckt till om frågan. Men huvudpropositionen är frågan om man skall tillstyrka Acta eller avvisa avtalet. (Vilket alltså är en ja- eller nej-fråga.) Vi får väl se hur krafterna lägger upp propositionsordningen. Det kan nog bli en del vevande om det precis innan voteringen.

Uppdatering: Se även ACTA-bloggen

8 kommentarer:

 1. Man är ju luttrad, men hur kan det bli annan propositionsordning än att man först avgör frågan om man ska avgöra frågan och sen avgör man frågan?

  SvaraRadera
 2. Man får väl också notera den totala tystnaden från regeringens sida - trots att den ju faktiskt skrev på ACTA och därmed i någon mening måste anses stå bakom det.

  SvaraRadera
 3. När Aftonbladet skrev en större grej om ACTA för några månader sedan vägrade så väl justitiedepartementet som näringsdepartementet och UD (utrikeshandel) att ens tala med tidningen om saken.

  SvaraRadera
 4. Fattar jag rätt att i morgondagens votering kan man alltså inte rösta Nej till Acta utan de 2 alt. är JA eller att skicka den till EU-domstolen?

  /A

  SvaraRadera
 5. Det borde finnas en oskriven regel som säger att när regeringen vägrar prata med media om en viss fråga så är media i sin fulla rätt att fantisera ihop en mer eller mindre verklighetsbaserad ståndpunkt och säga att den är regeringens.

  SvaraRadera
 6. Nja och njä.

  Huvudpropositionen sägs vara att tillstyrka eller avslå - trots att ingen vad jag vet har yrkat på att tillstyrka. Vilket är lite märkligt...

  Detta kan bli oerhört muppigt som ordningsfråga.

  SvaraRadera
 7. Det där sista är ju onekligen väldigt intressant.

  För om nu EPP förlorar omröstningen om att gå till domstolen, då kan de väl inte med hedern i behåll inte rösta ja till ACTA? Eller ja, de har väl ingen heder, men ändå?

  Och finns det bara ett yrkande om avslag i huvudfrågan så blir det ju inte ens någon votering? Och då blir parlamentets nej enhälligt? Fast så kul ska vi inte ha det antar jag.

  Snälla, säg att någon har begärt Roll Call Vote.

  SvaraRadera
 8. När jag lyssnar på den pågående debatten om en enhetlig reglering av järnvägstrafiken så undrar jag hur det kommer sig att vi numera inte kan reformera nånting utan att det blir en EU-fråga?

  Kan nationella politiker inte stå för nånting nuförtiden utan att ha EU i ryggen?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.