The race is on...
Den italienske premiärministern – den icke-valde EU-teknokraten Mario Monti – vill minska makten hos EU-staternas nationella parlament för att rädda den dödsdömda gemensamma europeiska valutan, euron.
Och han är inte ensam. Lite överallt hörs rop om att ge EU mera makt på medlemsstaternas bekostnad, för att lösa euro-krisen. Never waste a good crisis, typ...
Detta är oanständigt. EU:s nomenklatura har skapat en kris med ett idiot-projekt – euron – och försöker nu använda denna kris för att flytta makt från medlemsstaterna till Bryssel och dess eurokrater.
Låt mig – för att vara övertydlig – försöka inskärpa betydelsen av detta: EU:s maktelit vill ta ifrån medlemsstaterna dess makt över sina egna ekonomier, sina skatter och hela den makroekonomiska sfären.
Detta är, enligt alla rimliga måttstockar, oerhört!
All makt till Bryssel. Centralstyrning. Kommandoekonomi. I den fromma förhoppningen om att Bryssels icke-valda eurokrater kommer att fatta begåvade beslut. Vilket är en egenskap som de hitintills inte lyckats uppvisa.
För i helvete!
Och Sverige är, som medlemsstat i euro-pakten, med på ett hörn. Tack för det, regeringen och sossarna! Vi har satt så väl vår representativa demokrati som våra skattepengar i potten. Vi är inte lika utelämnade som euro-zonens länder, men vi är på god väg...
Att lägga makten över EU-staternas ekonomi i Bryssel är precis lika obegåvat som idén om en gemensam valuta. En storlek passar inte alla. Men det bryr sig den härskande klassen inte om. De som bestämmer är fast beslutade att ge oss mer av sådant som kastat in EU i den här krisen från början.
Det är så jävla dumt att man får mjäll.
Och så var det där med demokratin. Möjligheten att ställa makthavare till svars – och att välja nya. Vilket är ett orosmoment som den icke-valda EU-eliten inte behöver bry sig om. Den sitter där den sitter. Även om den kastar Europa i fördärvet.
Prosit!
Open Europe - You're Wrong, Signor Monti: National Parliaments Are Not The Problem - They're The Solution
"EU:s maktelit vill ta ifrån medlemsstaterna dess makt över sina egna ekonomier, sina skatter och hela den makroekonomiska sfären."
SvaraRaderaI ett läge där en hel del av denna makt inte ens borde ligga på nationell nivå, utan hos marknaden, utan politisk obstruktion...
Bevingade ord: "Det är så jävla dumt att man får mjäll."
SvaraRaderaBruxelles, litet långt borta, eller hur.
SvaraRaderaTacka vet jag jätteproblemen i Åmål. En icke registrerad djurpark. Det ni!
"– I ett första skede ska vi informera föreningen om att det krävs tillstånd för att driva djurpark, säger Maria Nylén.
– Vi informerar även tidigt om att det kostar flera tusen kronor i avgifter för anmälning och handläggning.
Och sen litet byråkratiregler:
"Djurparker granskas minst var fjärde år. Varje gång en djurpark vill ta in ett nytt djur ska detta anmälas till länsstyrelsen.
Detta har inte skett för något av djuren."
Läs mer
Kanske vore bäst att städa upp hemma först.
Och Sverige är, som medlemsstat i euro-pakten, med på ett hörn. Tack för det, regeringen och sossarna!
SvaraRaderaHär bör man komma ihåg att Juholt och Waidelich gick emot förslaget att Sverige skulle gå med i euro-pakten. Det handlade om dagar innan beslutet skulle tas i EU-nämnd och riksdag, men då blev plötsligt partiledarfrågan i (s) akut. Och trots (eller kanske just därför) att (s) genomgick sin värsta kris sedan 30-talet så ägnade partiledningen ansenlig tid åt att förhandla fram en "kompromiss" angående euro-pakten med regeringen.
Den nye partiledaren som trummades fram snabbt och geschwint hade ju dessutom en god pro-euro bakgrund. (Ytterligare en fråga som han aldrig behövt svara på - hur ser han på sitt agerande inför EMU-omröstningen 2003?)
Det är väl mycket som tyder på att Löfven är bättre än Juholt för (s) men man kan nog fråga sig om det bara är borgerligheten som förlorat sin själ i EU-sörjan?
http://henrikalexandersson.blogspot.se/2012/08/eu-ar-den-svenska-borgerlighetens.html
@Bo Bengtsson
SvaraRaderaEn ledande politiker i en av EUs största stater begär att eurostaterna ska bryta mot sina grundlagar och delvis upphäva sin representativa demokrati, något som bl a i Tyskland rört upp en storm av kritik, och du tycker att djurparken i Åmål är en viktigare fråga?!
Det är nog på tiden att inse att "Bruxelles" (Bryssel på svenska) ligger betydligt närmare oss än vad vår media och politiker vill göra gällande.
Hotet mot vår demokrati är överhängande. Dags att ta det på allvar!
Hört talas om ironi, men erkännes, mitt försök kanske var ett fånigt uppkast.
Radera/ Bo Bengtsson
För övrigt är det inte otroligt att regelverket för djurparker kommer från... Bryssel.
SvaraRaderaHur kunde det vara på något annat sätt?
SvaraRaderahttp://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:1999:094:0024:0026:EN:PDF
Det slår aldrig fel...
SvaraRaderaNej, så är det. Men nu tillbaka till det viktiga budskapet. Här en artikel av MAbrose Evans-Pritchard om Italien och Tyskland:
SvaraRaderaGermany and Italy near blows over euro
Tänk om vi på nej-sidan hade sagt att man skulle vara tvungna att välja mellan euron och demokrati! Vilken uppståndesle det hade blivit. Nu är det en av de största förespråkarna för eländet som begär att ffa Tyskland ska upphäva förbundsdagens rätt att kontrollera regeringen för att rädda euron. Snart dags för EU- (eller förhoppningsvis endast EZ-) vida undantagslagar för att rädda euron.
Det kommer att bli något slags ekonomiskt undantagstillstånd. Och det kommer inte att bli vackert...
SvaraRaderaDet kommer att bli ett ekonomiskt undantagstillstånd till en början.... Och som sagt det kommer inte att bli vackert.
SvaraRaderaEnda sättet att få till en reell förändring kan vara att låta eliten i Bryssel fortsätta med sin vansinniga road map, låta pendeln svänga ut så långt att folkresning blir följden.
SvaraRaderaArgument biter inte för en sekund på denna upphöjda klass, de är beredda att i högsta möjliga fart hjälmlöst köra huvudet i väggen.
En söndrad euro får dem att framstå som de åsnor de är, vilket skall förhindras till varje pris.
Prestigen överskuggar allt.
EU kommer kollapsa förr eller senare.
SvaraRaderaDet är lika säkert som att kommunisregimerna inte kunde fungera i längden. Det kan dock ta lång tid och under tiden får många lida.
Det som stör mig mest är att folk är så naiva. De reflekterar inte över tillvaron. De går på samma politiska floskler, om och om igen. Detta vet politikerna och därför fortsätter de.
Och även om man förklarar för dem så internaliserar de inte informationen. De forsätter på som förrut.
Så Monti är fortfarande ett av Goldman Sachs' språkrör i Europa. Jag är övertygad om att varje medlemsland har lagar mot "suveränitetsöverföring" som det heter på EU-nyspråk. I lagboken kallas det antagligen landsförräderi. Men inte kan väl sådana futtigheter som lagar och förordningar få stå i vägen för de besuttnas storhetsvansinne ?
SvaraRaderaDet är synd att du inte skiljer mellan Euron och EMU, för det mesta du skriver är väldigt klokt.
SvaraRaderaAtt ha en centralstyrd räntepolitik (EMU) är naturligtvis fullständigt huvudlöst -- och inte alls nödvändigt!
Att däremot ha en gemensam valuta är enbart av godo för alla parter utom banker och växlingskontor (som tar 10% av varje krona som växlas till eller från Euro).
Men om vi nu inte ska ha ett ränteområde, utan flera - vad vore lämpliga områden dimper hur många ska de va?
RaderaJag förstår inte riktigt det allra sista där.
RaderaMen räntan kan i princip (ur rent samhällsekonomisk synpunkt) sättas på lägsta möjliga nivå. Kommunnivå, eller rent av lägre än så.
Hur man nu kan ha det ena utan det andra går litet över mitt huvud. Om räntepolitiken kan vara lokal men alla skal använda samma valuta så blir det just det som man ville undvika - att en euro skulle vara mer värd i vissa länder än i andra, med påföljd av massiv spekulation när varje bank "skapar" pengar genom att inhandla valuta i det land där för tillfället euron har minst köpkraft och lägst räntor.
RaderaEuron som gemensam valuta medför oundvikligen EMU och gemensamma räntesatser.
Nja, räntan har inte ett skvatt med en valutas värde att göra. Valutakurserna bestäms -- precis som ex.vis aktiekurser, elpriser, oljepriser, vetepriser m.m. -- på en totalisator kallad "börs", och speglar enbart det aktuella oddset beroende på hur de stora aktörerna har satsat.
RaderaHar alltså inte ett skvatt med det verkliga värdet att göra.
Kommentatorsfunktionen genom iPad verkar lite flippad? Eller är det bara jag?
SvaraRaderaMer makt till Bryssel är hål i huvudet. De finns inget som helt förtroende för det.
SvaraRaderaSamtidigt kan man ju minnas att amerikanarna genomfört flera kvantitativa lättnader medan Ttyskarna måste lirkas med här.
SvaraRaderaIdag känns det ganska bra att inte vara en del av valutaunionen...
SvaraRadera