2012-08-29

När politik och affärer smälter samman hotas både demokratin och den fria marknaden


Politiken i allmänhet och i EU i synnerhet blir allt mer korporativistisk.

Politiska makthavare, byråkrater och olika särintressen gör upp i samförstånd. Det sker utanför den demokratiska processen. Och bortom marknadens självreglerande mekanismer.

Vi ser detta när vissa branscher kräver särlagstiftning för att stärka eller bevara sin ställning på marknaden. Vi ser det när fabrikörer och fackföreningar kräver att dödsdömda industrier skall hållas vid liv med skattepengar. Vi ser detta när bönderna kräver att skattebetalarna skall stå för notan när de själva inte är beredda att anpassa sin produktion till den verkliga efterfrågan. För att nu bara ta några exempel.

Det demokratiska problemet är uppenbart, speciellt eftersom sådant här ofta görs upp bakom stängda dörrar. Och det leder nästan alltid till att vissa grupper ges speciella rättigheter, vilket står i direkt konflikt med demokratins kärnvärden. Speciallagstiftning tenderar dessutom att urholka rättsstaten och inskränker stundtals vanligt folks fri- och rättigheter.

Samtidigt kortsluts marknaden. När samma regler inte gäller för alla, då har vi ingen fri marknad längre. När storföretagens tama politiker går in och reglerar sådant som marknaden kunde sköta bättre själv, då slår man ut marknadens självreglerande och självläkande mekanismer. När det blir viktigare för företag att ha politiska kontakter och byråkratiska försänkningar än att konkurrera med pris och kvalitet, då dör entreprenörskapets själ.

Korporativism är dessutom ren gödsel för ekonomisk och moralisk korruption.

Det skall finnas vattentäta skott mellan politik och särintressen. Naturligtvis skall politikerna lyssna på alla och ta in så mycket information som möjligt. Men politiken får inte låta sig styras av företag, fack, bönder, intresseorganisationer, främmande makt, religiösa intressen, lynchmobbar eller byråkrater som har en egen agenda.

Detta kräver bättre, ärligare och mer kompetenta politiker.

15 kommentarer:

 1. Helt rätt. Tänker du på nymoderaterna som tvingar Försvaret att köpa JAS fast man inte vill ha fler plan för att IG JAS ska kunna sälja plan till Schweiz? Är orsaken hemliga partibidrag på 10 millar till moderaterna från JAS-lobbyn eller är moderaterna så dumma att de gör det gratis?

  SvaraRadera
 2. Precis Rebecca, det är ju just den typen av frågor som är problemet. Bara MISSTANKEN om att Moderaterna kan vara mutade av SAAB är det stora problemet!

  Det bästa vore om vi inte ens behövde ställa oss den frågan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är inte att M kan vara mutade av SAAB. Problemet ligger i att SAAB inte ens behöver mutas när politiker från alla falanger faller över varandra i sin iver att bejaka den svenska industrin. Även om det betyder att skattebetalarna får hålla en usel statlig affär under armarna...

   Radera
 3. Detta kräver likaså bättre, ärligare och mer kompetenta företagare.

  säger jag som företagare....som sett exempel på företagare som skjörtar upp okunniga politiker/beslutsfattare.

  SvaraRadera
 4. I en demokrati väljer folket vilka som ska vara politiker. Byt ut folket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I en demokrati väljer folket givet kunskap sina företrädare.

   I Sverige gör politiker vad som helst för att den kunskapen ej skall komma folket till godo.

   Men ja, folket ÄR synnerligen obenäget att kasta ut de politiker som vid bara flyktig granskning med fog kan märkas som lögnhalsar.

   Radera
  2. Hittat på nätet, ett relaterat fenomen: bgf.nu: Diktaturens nya ansikte

   Radera
 5. "mer kompetenta företagare"
  skriv gärna skörta upp, läs SAOL.

  SvaraRadera
 6. Hur mycket tror du att maten skulle kosta inom EU utan stöden. Tror du att vi i sverige med de hårda miljökrav skulle ha minsta chans att konkurrera med de länder där myndigheterna ger blanka fan i om åkrarna övergödslas och där dieseln till traktorerna bara har en bråkdel av de miljöskatter som vi har i sverige. Ska jordbruksstöden avskaffas måste många pålagor bort. Ex måste de tbli tillåtet även i sverige att ha grisar i våningsburar där de i de högsta våningarna står och skiter och pissar på djuren i de understa lagren. En djuruppfödning som kräver mängder med antibiotika för att sjukdomar inte ska spridas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så när andra aktörer missköter sig anser du att snarare än att, som rimligt är, man implementerade kvalitetskrav på importerat kött, så skall svenska skattebetalare stå för att subventionera?

   Läs vad du själv skriver och skäms. Med subventionerna får vi den dyra maten ändå - notan hamnar på skattesedeln i stället.

   Radera
 7. "Detta kräver bättre, ärligare och mer kompetenta politiker."

  Ingé skitsnack där inte, Sherlock!
  Någon som kan svara på om Jens Holm bara inte kan räkna eller om han fått mutor från Direct Energy?
  [http://jensholm.se/2012/08/28/framtiden-ar-ljus/comment-page-1/]

  En vänsterpartist som inte kan räkna hör kanske inte till ovanligheterna, deras systerparti är ju fullt med dyskalkylektiker!

  SvaraRadera
 8. Lite på samma linje, nu är ACTA på gång igen fast nu heter det TPP (Trans-Pacific Partnership Agreement) och gäller länderna runt Stilla Havet, se Avaaz mot TPP

  /A

  SvaraRadera
 9. http://www.corbettreport.com

  För människor som tycker att man kan se saker och ting på ett annat sätt

  SvaraRadera
 10. Hurså EU i synnerhet? I det fina och förträffliga fosterlandet Sverige har korporativism varit en del av folkhemsideologin, ofta mer känt som Saltsjöbadsandan.

  SvaraRadera
 11. Stora korporativistiska inslag i strukturerna är väl en förutsättning för att kunna förädla statskärnorna, exempelvis. Blåsa rent från gammalt historiskt mög, och leda utvecklingen mot modernism, eller åtminstone betonglåde ansamlingar. Långa shaktstråk, aluminiumdörrar, fabrikstillverkat planglas, planslipade högglanspolerade stenplattor, tunnplåt och storskaliga projekt. Prestigemoderna fulländningsbyggen av typen Zaha Hadids lite fascistoid-dominanta jätte manifestationer.

  Sånt förutsätter nästan en sammansmältning av Okunniga politiker, Giriga ekonomi intressen, Ryggradslösa tjänstemän och Fåfängliga kultur påhejare. I en sammansmält effektiviserad kraftigt elitistisk bebyggelsemaskin. Slagorden för underbarheterna är av typen "Vi skall sätta platsen på kartan" och liknande fascistoid-dominanta politiker-övergrepps slagord.

  Vid en totalt splittrad, småskalig, hårt ägardiversifierad byggsektor och fastighets sektor med starka lokala anknytningar och stort lokalt inflytande på byggutveckling skulle betydligt mer förmodligen silas genom ett kvalitetsfilter, möjligen med konservativa förtecken kanske. Och då skulle vi inte kunna få en så snabb samhällsutveckling mot de stora manifestationerna. I stål, plåt, glas och betong härligheter.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.