2012-08-28

Eurokrisens tidtabell?

Euro-zonens ledare har ett märkligt förhållningssätt till euro-krisen. Det kan enkelt beskrivas som att de promenerar vägen fram och sparkar en tomburk framför sig.

Eftersom det bara handlar om att lappa på ett trasigt system, så är risken uppenbar att detta kommer att göra saker och ting värre på sikt. Att skjuta upp jobbiga beslut är helt enkelt en dålig plan.

Och något måste göras. Även om euro-projektet är feltänkt och galet, så måste man ju ändå ta tag i saken innan allt går fullständigt över styr.

Därför är det en smula oroväckande att president Obama i USA under sommaren har framfört önskemål om att euro-krisen inte får slå ut i full blom förrän efter presidentvalet den 6 november. [1, 2, 3]

Om man gör som Obama vill och skjuter upp de jobbiga sakerna till efter 6 november – då kan man, med stor säkerhet, anta att problemen är värre än om man gör något redan nu. Vilket kommer att drabba euro-zonens och EU:s medborgare på olika sätt.

Så kan man ju inte bete sig. Eller?

Vad gäller Grekland, har alla förväntat sig en rapport från den så kallade trojkan nu i september eller oktober. Men i dag kommer besked om att det inte finns någon deadline för trojkans rapport och att den inte behöver vara klar innan euro-gruppens möte den 8 oktober.

Eftersom Grekland är krisens epicentrum och då det som sker där kommer att påverka resten av euro-zonen – så kan man anta att detta betyder att inget av vikt kommer att göras för att hantera euro-krisen förrän under årets sista två månader.

Oavsett om detta "bara" handlar om att EU:s ledare fortsätter sparka burken framför sig eller om det är en anpassning till den amerikanska administrationens önskemål, så känns det inte bra.

Min gissning är att EU desperat försöker vinna tid. Och då kan en inofficiell anpassning till de amerikanska önskemålen vara den ursäkt de behövde för att skjuta problemen framför sig ett par månader till.

Under tiden blir problemen med euron och euro-ländernas ekonomi – som sagt – bara värre.

22 kommentarer:

  1. "Att skjuta upp jobbiga beslut är helt enkelt en dålig plan." Snällt av dig att framställa det som om de har en plan i alla fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker planen verkar uppenbar.

      1: Förhala krisens effekter tills det att nuvarande ansvariga har hunnit lämna sina kontor.

      2: Profit.

      Radera
  2. Har läst Johan Norbergs bok Eurokrasch. Underskatta inte den inkompetens som EU:s ledare just nu driver hela EU med.

    SvaraRadera
  3. Väljer du medvetet bort mina kommentarer. HAX?

    Jag har, om och om igen, bett dig att skilja mellan Euro och EMU. Varför i hela friden envisas du med att blanda ihop de båda -- totalt olika -- koncepten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med dig Björn.
      Skilj på Euron(Valutan) som fungerar och EMU (European Monitary Union) som är en katastrof.

      Radera
    2. Rätta mig om jag har helt fel men poängen med Euron som gemensam valuta är väl just att det där med att den är gemensam inte går att ordna utan EMU.

      Utan en gemensam fiskal politik som EMU där ränta och "värde" på euron samkörs euroländerna emellan så blir euron de fakto en splittrad valuta med individuellt värde i varje land för sig - varpå den inte längre blir gemensam, då valutaspekulation mellan Tysk Euro, Fransk Euro, Grekisk euro och Finsk Euro blir en realitet på samma sätt som de nationella valutorna blev.

      EMU kan klara sig utan Euron, inte tvärtom. Om EMU är en katastrof så är Euron det oundvikligen också.

      Radera
  4. Sanningen är väl den att det inte längre FINNS något att göra. Och nu sitter man och väntar på vem som ska hoppa av valutasamarbetet först, inrätta egen valuta och styra upp sin ekonomi. Gonzalo Lira skriver intressant om hur det kan genomföras:

    http://gonzalolira.blogspot.com/2012/07/how-country-rationally-exits-eurozone.html

    Själva växlingen måste ske plötsligt och över en natt, så att staten kan växla in så mycket euro som möjligt från sina medborgare, som i sin tur får den nya valutan till växelkursen 1:1. Lika snabbt devalverar man - det är liksom det som är hela poängen - och försöker på så sätt starta om sin sargade ekonomin igen. Och det kommer att funka. Staten kommer att sitta på en jäkla massa euro som kan användas till nödutryckningar och för köp av t ex olja mm. Länderna kommer inte att krascha, om man gör det här rätt.

    Men det här är ju inget man kan skylta med, och vi har med ett gäng fega prestigefyllda maktgalningar att göra, och ingen vågar ta första steget. Eller så finns det redan en plan - men det är inget man heller kan tala om.

    SvaraRadera
  5. @fufluns
    Jo det är väl närmast att betrakta som ett "chicken-race". Ingen vill lämna först och på så sätt pekas ut som ansvarig.

    SvaraRadera
  6. Nouriel Roubini (Dr Doom) är idag en av världens mest inflytelserika ekonomer. Han argumenterar också för att OM det är oundvikligt att Euron kommer brytas sönder blir det mycket mycket värre om man försöker skjuta upp det oundvikliga:

    http://www.project-syndicate.org/commentary/early-retirement-for-the-eurozone-by-nouriel-roubini

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nackdelen med Roubini är att han inte bara svär i kyrkan genom att påpeka ytterst obehagliga konsekvenser av finansiell politik.

      Han begår dessutom den oförlåtliga synden att som regel ha rätt i sina domedagsprofetior.

      Därför kommer man som vanligt att prisa honom till skyarna EFTER att han har fått rätt igen. Vilket för vår del lär betyda att vi får se en kollaps som får den från 1920 att se ut som en mild västanvind i jämförelse, givet att EU verkar ha en "From my cold, dead hands"-policy angående euron.

      Radera
  7. I grund och botten handlar det om vad som man anser vara ett sunt ekonomiskt system. Tycker man att det är förnuftigt att Tysklands starka exportindustri och Greklands turistekonomi har samma ränta och värde på valutan. Så kan man ju tycka det då.

    Tror man att lösningen på krisen är euroobligationer, dvs att de skötsamma länderna (läs:Tyskland, Finland) skall gå i borgen för de slösaktiga ländernas upplåning. Ja då är euron nåt för dig.

    Men som sagt, som Einstein sa. "Två saker är oändliga. Universum och människans dårskap, men jag är inte helt säker på Universum."

    SvaraRadera
  8. @flufluns

    Den där exit-strategin tror jag inte på. Låt oss se.

    1. Visst, en regering kan börja ge ut en ny valuta. Det är visserligen mot EU-fördraget, men ändå.

    2. Möjligen kan regeringen tvinga lokala banker att växla från euro till den nya valutan, men att bankerna skulle kunna växla in sina kunders tillgångar är ytterst tveksamt. Åtminstone om det är till kundens nackdel - vilket man får förmoda - så kan det uppstå en skadeståndsskyldighet gentemot staten, som bör kunna drivas ända upp till EU-domstolen. Och kommer man ens nära, så flyttar folk sina pengar så ett löst rykte kan ställa regeringen inför fullbordad bankkris.

    3. Möjligen kan regeringen beordra att alla statens skulder ska konverteras till den lokala valutan. Men så mycket enklare då att helt enkelt skita i att betala. Möjligen kan man också betala pensioner i den nya valutan. Statliga tjänstemän är det trixigare med. Deras lön är nämligen föremål för ett löneavtal som inte staten ensidigt kan ändra på. Där kommer EU-rätten in igen. Man kan ju förstås sparka den som knotar.

    4. Att låntagares skulder skulle kunna konverteras är också tveksamt. Möjligen går det, men det är vanligt med internationella krediter nu, så en grek kan ha lånat i Tyskland osv. Dessa krediter kommer fortfarande att noteras i euro och göra lånet svindyrt att betala för den som inte längre få lön i euro.

    5. Löne- och prisstopp går förstås att införa, men som vanligt när tillgång och efterfrågan inte får styra kommer man då att få bristsituationer. Som skribenten själv säger finns det också risk för att det uppstår en svart marknad.


    Sammanfattningsvis skulle en exit som går till på följande sätt inte vara sådär särdeles vettigt. Problemet är inte att staten inte får in pengar. Problemet är att man gör av med pengarna för fort. I det avseendet är det väldigt liten skillnad mellan att höja skatter och avgifter, samt sänka löner och pensioner och att minska pengars värde genom en inflationspolitik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En mycket bra summering. Det du målar upp är ett land i en mycket djup kris både ekonomiskt och i förtroende gentemot sina medborgare och omvärlden.

      Tyvärr ser det ut som om den lösningen kan bli en realitet i exempelvis Grekland och övriga PIIGS.

      Den typen av drastisk åtgärd skapar svallvågor inte bara ekonomiskt, i resten av EU.

      Det är inte en gångbar exit-strategi...men det kan mycket väl bli den vissa länder tvingas följa.

      Radera
    2. Länder har bytt valutor förut, och det kommer att göras igen.

      Inga av dina punkter har bäring i verkligheten, en stat kan göra vadsomhelst, som bekant. Läs länken till Gonzalo Lira, där görs en bra sammanfattning med exempel till verkligheten.

      Radera
  9. Det är ju så att tre världsekonomier bågnar under skuldbördor. Man skulle kunna tänka sig en koordinerad aktion där USA, Japan och EU drastiskt ökar penningmängden så att de tre valutornas inbördes relationer inte påverkades men där skulderna kom ner en bra bit under 60 % av BNP.

    Räntefria lån som avbetalas med 2-3 % av beloppet om året. Inom 30-50 år är saken hanterad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kalla mig cynisk, men jag kan inte se USA's och EU's ledarskap sätta sig och förhandla fram ett sådant avtal, särskilt inte om man beaktar vad det kommer att ge för effekter för Asien, Ryssland och sydamerika exempelvis - eller för USA's tunga skuldsättning gentemot Kina.

      Bra tanke i övrigt - om det nu bara hade varit EU, Japan och USA inblandade.

      Radera
    2. Jo, ja man får väl drömma lite.

      USAs skuldsättning mot Kina skulle må bra av lite inflation, fast Kinesernas tillgångar i dollar skulle av samma skäl inte så må så bra av det. Fast å andra sidan är vore det att ge igen med samma mynt, eftersom Kina fört en höginflationspolitik under lång tid.

      Radera
    3. "Jo, ja man får väl drömma lite."

      Förvisso...nu är visserligen storpolitik plundring i hög skala, men för USA att bekvämt halvera värdet av sina skulder genom att halvera värdet av sina pengar, det vet jag inte om någon köper rakt av...:)

      Radera
  10. Ekonomin kommer krascha ... men det behöver nödvändigtvis inte vara nåt dåligt, ... Jag har en känsla av att de flesta tror att det kommer bli nån slags Hollywoodsk domedags- och apokalypskaos i världen i stil med 30-talsdepressionen x 8 med kvadroten på hypotenusan i allvarlighetsgrad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj och wow, det låter nåt det.

      vad blir det för tal tro?
      /ej mattesnille

      Ps. hoppas det blir 42 Ds.

      Radera
  11. Känns som att Ekots Staffan Sonning läser den här bloggen: http://sverigesradio.se/api/radio/radio.aspx?type=db&id=4117615&codingformat=.m4a&metafile=asx

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.