2012-09-21

#CleanIT - Ännu ett hot mot nätets frihet


Jag försöker ta in och samtidigt hämta in mer information om den senaste galenskapen – det EU-finansierade projektet CleanIT. Rykten har cirkulerat länge, men nu finns det läckt material med information om vad som diskuteras. Svart på vitt. Några nedslag...

 • Polisen skall kunna stänga ner web-sidor utan att behöva besvära sig om de mer arbetsintensiva regler som omgärdar "notice and action". (N&A är vad man kallar censur av sidor i flera andra EU-ärenden som är på väg att läggas fram.)
 • Att länka till "terrorist content" (som inte specificeras närmare) skall vara olagligt på samma sätt som terrorism.
 • Det skall vara förbjudet att använda internet anonymt.
 • Internetoperatörerna hålls ansvariga för att deras nät inte används i något syfte som kan anses vara relaterat till terrorism.
 • Det skall upprättas listor på siter som man vill blockera. (Vad gäller form och omfattning finns delvis motstridiga uppgifter.)
 • System för varning och blockering skall integreras i sociala nätverkssidor på nätet.
 • Myndigheterna skall hålla sig med listor över betrodda tipsare, det vill säga ett angiverisystem värdigt det gamla DDR.
 • Filtrering vad gäller uppladdning av material till nätet.
 • Släckning av domännamn.
 • Och så vidare...

Det memo som läckt väcker allvarliga frågor om rättssäkerhet, om rättsstatens principer och om medborgerliga fri- och rättigheter.

Det talas mycket om vad internetoperatörer förväntas göra "frivilligt". (Det nämns samtidigt att samarbetsvilliga operatörer skall belönas vid offentlig upphandling.)

Detta är en omskrivning för att flytta makten över yttrandefriheten från vårt rättsväsende till pressade operatörer och deras användarvillkor. Vilket är oerhört allvarligt, dels för att inskränkningar i yttrandefriheten måste vila på laglig grund och respektera stadfästa medborgerliga fri- och rättigheter – och dels för att outsourcad "rättsskipning" gör det svårt eller rent av omöjligt att överklaga sådana beslut.

Den här gången är förevändningen kriget mot terrorismen. Men många av förslagen uppvisar likheter med vad man diskuterar i den grupp som sägs ha till uppgift att skydda barn på internet (the CEO Coalition) – och på andra håll.

Nöjesindustrin måste för övrigt hoppa upp och ner av glädje över detta förslag. Det innehåller många av de verktyg den vill ha för övervakning, filtrering och censur på nätet.

Det är med andra ord läge att dra svärd igen, i ännu en fight om nätets frihet. Och det måste ske nu. Det är nämligen betydligt enklare att stoppa galenskaper medan de ännu är på diskussionsstadiet, än om de får fastare fäste i EU:s beslutsmaskineri.

Mer information:


Hjälp till med att analysera det läckta memot. Och hjälp till med att sprida denna information.

26 kommentarer:

 1. Jo, men det här staten hoppas på näringsidkares goda vilja - det har vi ju sett förut. När inget annat funkar, slå mot penningpungen.

  SvaraRadera
 2. EU visar mer och mer upp sitt sanna tryne. Kolumnisten Gideon Rachman på FINANCIAL TIMES, hade ett framtida mer odemokratiskt EU som förebild när han i slutet av 2008 skrev den 3-sidiga artikeln And now for a world government i ovannämnda finansblaska.

  Oj, undra om jag fick ladda upp denna artikel? Om ni googlar titeln kan ni, om ni har tur, komma in på den utan att registrera er på FT ..

  SvaraRadera
 3. Att sådant här överhuvudtaget kommer på tal i "väst". Detta är värdigt den paranoia som rådde i de forna östataterna.

  SvaraRadera
 4. Låter nästan som delar av Acta under annat namn och det är nog vad det handlar om igen.

  De har bara satt nytt namn på skiten o bakat in lite annat i det.

  SvaraRadera
 5. Kommer med andra ord publika datorer på internetcaféer att bli förbjudna? Eller skall man bli tvungen att legitimera sig för att kunna surfa då?
  Hur blir det om man loggar på ett öppet nätverk? Kommer man att vara tvungen att legitimera sig då också?
  Det finns en massa praktiska frågor att ta hänsyn till.

  SvaraRadera
 6. Men ärligt talat, hade någon räknat med att härskarklassen skulle tillåta det fria ordet och den fria tanken i en såpass ren och pur form som internet under någon längre period?

  Ladda ner och bekanta er med TOR ... De kommer att vara helt nödvändiga om inte alltför många år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar om man kan lita på Tor när regeringen satsar på pengar på att utveckla den tjänsten.

   http://adderat.blogspot.se/2012/05/hycklande-censorer.html

   Radera
 7. Det känns som om det här har kläckts av ett gäng gamla män, som knappt vet hur man skickar ett email. Och, det låter knäppt, det finns ganska många sådana människor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Attila, de gamla män som stiftar lagar behöver inte veta hur man skickar ett email, det skulle räcka med att de accepterade att samma sak gäller oavsett om kommunikationen är elektronisk eller skriven med penna och papper: att staten inte har med individens kommunikation att göra. Här i västvärlden hugger vi inte händerna av politiskt inkorrekta skribenter - då ska vi inte heller hugga webbsidor av politiskt inkorrekta skribenter. Ny teknik, men samma gamla princip: staten har inte med individens privata kommunikation att göra. Det borde en politiker inte behöva vara IT-kunnig för att kunna förstå. Liksom politiker inte behöver kunna några polisgrepp för att förstå att poliser behöver ha rätt att använda polisgrepp.

   Radera
  2. Instämmer...bara det tilltänkta förbudet mot att använda internet "anonymt"...

   Inser inte virrpannorna att det är lika dödfött som att envisas med att ingen skall få öppna munnen på puben utan att först visa id-kort? Och ungefär lika "enkelt" att genomföra?

   George Orwell var en naiv och blåögd optimist gentemot det samhälle som personerna bakom CleanIT verkar vilja bygga...

   Radera
 8. Ett av många problem med en lag som förbjuder länkande till "terrorism content" är att den skulle förbjuda länkande till sig själv, eftersom den själv vore "terrorism content" i högsta grad, eftersom den själv skulle utgöra ett värre hot mot folket än någon annan terrorism.

  Vidare skulle en lag som förbjuder "obscure language" förmodligen vara skriven på så "obscure language" att den förbjöd sig själv (med tanke på hur obegripligt sådana lagar brukar vara formulerade (vilket säkert är avsikten)).

  Och så har vi detta:
  "Internetoperatörerna hålls ansvariga för att deras nät inte används i något syfte som kan anses vara relaterat till terrorism."

  Även det faller på eget grepp. Varje internetoperatör som låter sitt handlande systematiskt styras enligt en sådan lag skulle nämligen själv därigenom utöva terrorism (att systematiskt hindra alla medborgare från att berätta för varandra om webbsidor där politiskt inkorrekta åsikter finns att läsa vore ju styrning av folks politiska åsikter med tvång = terrorism). Sådana internetoperatörer ska alltså själva i högsta grad "anses vara relaterade till terrorism" och alltså inte få verka som internetoperatörer.

  SvaraRadera
 9. Är det någon som vet vilka dessa förbannade företag är, som sitter med och driver på sådana här DDR-fasoner i EU? svar till carl@lundstrom.com

  SvaraRadera
 10. Ser ut som ett förhandlingsbud, som man sedan kan enas om halvvägs och på så sätt få igenom en massa skit i slutändan.

  Och de som kämpar emot hela vägen framstår som extremister och oförsonliga.

  SvaraRadera
 11. "Ser ut som ett förhandlingsbud, som man sedan kan enas om halvvägs och på så sätt få igenom en massa skit i slutändan.

  Och de som kämpar emot hela vägen framstår som extremister och oförsonliga."

  Japp, och vad händer sedan när projektet är klart och genomfört?

  Jo, då är det dags för nästa projekt innehållandes det som ej gick igenom denna gång plus färska absurditeter. Vi tar det om och om och om och om igeeeeen! (Fu*king with the people...)

  SvaraRadera
 12. Vägen till helvetet är kantad av goda föresatser. Detta har uppmärksammats på FriaTider också. Även om piratpartister och Sverigevänner inte verkar komma överens så är detta verkligen ett område där vi har en orsak att samarbeta. Ett anonymt internet där människor kan säga vad man tycker utan att vara rädd för att sparkas från jobbet eller få sina fönster inslagna är grunden för modern demokrati. Och naturligtvis är det mäktiga lobbyyorganisationer som vill göra om internet till en kabel-tv variant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I vanliga fall brukar anhängare av den auktoritära och nationalistiska högern vara varma anhängare av polistatsmetoder och motståndare till civil liberties och rättssäkerhet. Glöm inte att SD tyckte att FRA-lagen var jättebra eftersom de trodde att den bara skulle användas för att avlyssna araber. Att gruppen kring Fria Tider nu verkar ha fattat att yttrandefrihet och ett opartistisk och oberoende rättsväsen är viktiga värden att försvara är ett stort steg framåt.

   Radera
  2. Tokhögern har likt piratpartister lite av en vi-mot-etablissemanget-attityd men annars finns det inte många likheter. Om tokhögern kom till makten i Sverige är det nog snarare hårda tag som gäller.

   Radera
  3. Jag satt på riksdagsläktaren när debatten gick kring datalagringsdirektivet. Av de som talade sig varma för datalagringsdirektivet utmärkte sig Folkpartiet, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

   De så kallade "Sverigevännerna" har jag ett grundmurat misstroende gentemot - när de anser att yttrandefriheten är ett lågt pris att betala bara det betyder att man kan sätta dit fler araber. Merparten av SD framstår för mig som en mer polerad version av folkpartiet med mer subtila versioner av Batong-Pehrson i ledningen.

   FriaTider verkar för mig mer som SD's version av "Sossar mot Storebror". En röst i opposition bara för att markera.

   Radera
 13. Men vafan? Det här var inte direkt det första jag ville läsa på måndag morgon...

  SvaraRadera
 14. Men vad skall man göra då? Vi vann ju om ACTA, men istället för att stiga tillbaka så höjer dom bara temperaturen MER!

  Protester mot CleanIT kanske kan stänga ner CleanIT, men det kommer bara komma nåt annat ännu värre efter det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara att aldrig ge upp, så enkelt är det.

   Radera
 15. Vi måst dessutom håll ögonen öppna, så att de inte försöker köra igenom det här *utanför* den demokratiska processen. "Frivillig uppförandekod för ISP:ar", typ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker jag har sett det här förr...är det inte det gamla förslaget om förbud mot "terrorist talk" som rest sig ur graven i ny tappning?

   Radera
 16. Inte bara nätet är hotat. Censur rules överallt.

  SvaraRadera
 17. Det verkar som om alla "vanliga" medier ignorerar detta som vanligt, men det dök äntligen upp på Slashdot igår: Plans For Widespread Monitoring of Communication In Europe Revealed

  Det är roligt att se vad som händer när de här garderobsförhandlingarna får uppmärksamhet:
  Glyn Moody about Clean IT project.

  Snacka om att fastna med skägget i brevlådan!

  Mitt favoritstycke är:
  Glyn Moody: "this is all behind closed doors, just like ACTA..."

  But Klaasen: "We don't have closed doors like # ACTA . We only have a small budget and cannot organise bigger events."

  Så, om man kan roffa åt sig mer av skattebetalarnas pengar, då kan man göra det hemligare och gömma det bättre från allmänheten... OK...

  SvaraRadera
 18. Krister Karlsson01 oktober, 2012 09:28

  Jag läste om Clean-IT redan för någon vecka sedan och blev skrämd men samtidigt uppgiven. Det verkar vara lönlöst att få den FameX-tittande svensken att reagera och ställa sig upp till försvar för de demokratiska värden som ständigt urholkas. Orwell hade rätt, Storebrorssamhället är här, om än 20 år sendare än vad Orwell trodde.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.