2012-10-20

Eurokrisen: EU målar läppstift på grisen


Nybloggat på Nyheter24:

Eurokrisen: EU målar läppstift på grisen

Om det 22:a EU-toppmötet under eurokrisen, som inte heller kom någon vart.
"Jag har sagt det förr: Ju längre man drar ut på detta lidande, ju värre kommer det att bli när man till slut tvingas göra något radikalt åt saken. Euron måste avvecklas medan det fortfarande kan ske under något så när ordnade former."

4 kommentarer:

  1. Suck! Du har så rätt -- om du bara börjar fatta att det är en enorm skillnad mellan Euro och EMU. :(

    För övrigt heter det "ju längre... desto värre...", Men vi i Språkpolisen UPA har ju aldrig varit särskilt uppskattade, så glöm den senare kommentaren...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den senare kommentaren uppskattade jag. ;-)

      Radera
  2. Konsekvensanalyser var på modet för några år sedan.Allt och inget skulle analyseras.Kanske skulle det vara på sin plats att analysera EU-projektets framtid.

    SvaraRadera
  3. SvD: Man kan lappa och laga till en viss gräns

    Man får en annan bild av europrojektets status i IMF:s rapport ”External imbalances in the euro area”. Den beskriver hur konstruktionen av valutaunionen satte de avgörande justeringsmekanismerna som en ekonomi behöver för att hantera externa chocker och stora kapitalflöden ur spel. Alla euroländer, utom möjligen Portugal och Grekland, hade balans i sina utlandsaffärer 1999. Tio år senare hade euroländerna i norra Europa, med Tyskland i spetsen, byggt upp stora överskott medan krisländerna hade stora underskott. Även Italien och Frankrike visade en påtaglig försvagning av sin exportsektor.

    Rapporten visar att det inte så mycket handlade om framväxande obalanser i handeln inom eurozonen utan mer om en konsekvens av de förändrade globala handelsmönstren, där Kinas snabba framväxt på exportmarknaden och den efterföljande råvaruprischocken slog helt olika mot ekonomierna i södra respektive norra Europa. Medan tysk industri kunde dra nytta av en snabbt växande efterfrågan på exempelvis maskinutrustning och andra investeringsvaror i Kina och råvaruproducerande länder så blev konsekvensen den motsatta i södra Europa, som genomgick en utslagning av betydande delar av sin exportindustri.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.